Alliansens recept – otrygghet och ökade klyftor

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tar numera gärna orden ”trygghet” och ”välfärd” i sina munnar. Man skulle kunna tro att de verkligen menar vad de säger – om det inte vore så att den verklighet de har skapat under sina 4 år vid makten visar på någonting helt annat.

LO-TCO Rättsskydd AB företräder människor som har hamnat i kläm och drabbats av de nya sjukreglerna och den hårdare arbetsrätten. De ser konsekvenserna på nära håll. De vet vad de talar om. Så här beskriver de situationen i alliansens Sverige i sin senaste årsredovisning….

Citat, LO-TCO Rättsskydd;

36 BESLUT SOM HAR FÖRÄNDRAT SVERIGE

medvetna beslut

I dagens Sverige gäller det att vara frisk och ha ett fast jobb hos en stabil arbetsgivare. Allt annat innebär en risk för att du ska drabbas av nedskärningarna i sjukförsäkringen och a-kassan och av förändringarna i arbetsrätten.

Sedan valet 2006 har den borgerliga regeringen på punkt efter punkt gått in och försämrat de svenska trygghetssystemen. Nu är det mindre pengar, tuffare bedömningar, högre avgifter och ökad otrygghet som gäller.

Regeringens beslut är inte slumpmässiga, de är mycket medvetna. De grundar sig på föreställningen att det är klyftor och skillnader som sporrar människor och utvecklar Sverige – inte att det är trygghet som får människor att växa. Underförstått pekas grupper av människor ut som fifflare och arbetsskygga som måste tvingas ur sjukdom in i arbete.

Många har redan drabbats av nedskärningarna. Socialbidragen ökar nu dramatiskt och i en undersökning som Rapport genomfört sa många kommuner att en av de främsta orsakerna var försämringarna i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen.

Bara under 2010 kommer 54 000 människor att bli utkastade ur sjukförsäkringen trots att alla, även Försäkringskassan, anser att de är sjuka och saknar arbetsförmåga. Sjukpenningdagarna är helt enkelt slut. Deras ekonomiska framtid är ytterst osäker.

På LO-TCO Rättsskydd ser vi också effekterna, även om det kan ta lite tid innan ärendena når oss. Vi har en stor ökning av antalet sjukpenning- och sjukersättningsärenden och under 2009 var dessa ärenden för första gången fler än antalet arbetsskadeärenden.

På följande sidor har vi listat 36 beslut som har förändrat Sverige – till det sämre. Använd dem i din argumentation för att värva nya medlemmar till facket och för att få fler att fatta ett väl underbyggt beslut i höstens val.

Dan Holke, VD och chefsjurist

Nu är det exakt en månad kvar till valet. Ett val som handlar om mer än de närmaste fyra åren – nu väljer vi väg. Vill vi att det svenska välfärdssamhället ska skrotas och förvandlas till en billig kopia av det amerikanska samhället?

Vill vi fortsätta på den inslagna vägen mot ökade klyftor och ett allt mer otryggt och inhumant samhälle eller vill vi försöka återskapa ett mänskligare samhälle där alla människor blir behandlade med respekt. Ett samhälle där lagar och regler skyddar även de svagaste – inte enbart de starkaste.

Det är dags att välja väg nu….

*

Missa inte Dagens Medicin; Attityden till sjukskrivna är farlig och måste förändras

Bloggar; Martin Moberg om ungdomsarbetslöheten, Alliansfritt Sverige fler jobbcoacer,  Annarkia Reinfeldt vs Sahlin, Greider – efter valet, Kaj Raving – även djurens rätt,  Röda Malmö ökade klyftor, Emil Broberg Borgs historielöshet, Lasse tycker om pensioner, mer- netroots

Media; ab1, ab2, ab3, ab4, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, svd1, svd2, nsd

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Tack för ett bra inlägg och Tack för länken till Dagens Medicin.
  Det är skrämmande!

 2. Skönt att du är tillbaka och lyfter fram verkligheten!

 3. norrland

   /  augusti 20, 2010

  Tack för inlägget. Mycket skrämmande. För egen del blir det så, att om borgarna vinner igen och fortsätter denna skrämmande sociala nedrustningspolitik för vanliga löntagare, så börjar jag spara mina pengar, att ha både till sjukdom, sjukvård, arbetslöshet , tandvård, åldringsvård(ja, du förstår ju att pengarna inte räcker till allt det, men i alla fall).
  Min konsumtion kommer att minska drastiskt, det blir inga mer renoveringar, hur än mycker ROT-bidrag som kastas efter mig – jag kallar det personlig svångremspolitik och allt eftersom blir vi för många som bedriver denna politik och då blir det ännu mer problem i ekonomin och inte alls ”ökad handel av varor och tjänster” som borgarna tänkt sig.

 1. Sanningen om samhället – 2010-08-19 FM
 2. Tweets that mention Alliansens recept – otrygghet och ökade klyftor « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: