Sommarlov från opinonsundersökningar

Sommaren är här och just nu känns det som om hela Sverige skulle behöva ta semester från alla opinionsundersökningar som har haglat över oss under den senaste tiden. Varje dag en ny undersökning, en ny fråga – varje dag ett nytt resultat.

Men sällan handlar frågorna om politik, idéer eller ideologi. Istället kretsar de kring  vilka personer vi gillar bäst, vilka som gör sig bäst i media eller vem vi skulle vilja sitta bredvid på en middag. Jovisst, ofta handlar det också om våra partipolitiska sympatier – men även där har det mesta blivit yta. Det handlar om hur partierna förpackar sitt budskap och hur de lyckas manipulera media mer än om själva innehållet i politiken.

Ytterst sällan får vi frågan – i vilken riktning vill vi svenskar egentligen att vårt samhälle ska gå –  trots att det är detta som valet egentligen handlar om. Och när vi någon gång får frågan – då svarar väldigt många av oss i helt motsatt riktning mot vad vi sedan lägger vår röst (planerar att lägga vår röst).

Uppemot 90 procent av oss vill ha ett samhälle med så små klyftor som möjligt – inte ökade klyftor. Vi vill ha trygga socialförsäkringar. Vi vill inte att vår välfärd – våra skolor, våra sjukhus, våra äldreboenden – ska lämnas ut till marknaden och generera miljonvinster till riskkapitalbolag eller privatpersoner.  Vi tror inte att skattesänkningar för de som redan har jobb är ett fungerande recept mot arbetslöshet, och vi vill inte sparka på de som redan ligger ned.

En klar majoritet av svenska folket vill inte ha det samhälle som allianspolitiken nu är i färd med att skapa – trots detta visar de flesta opinionsundersökningar att runt halva befolkningen funderar på att låta alliansen fortsätta på den inslagna vägen.

Kanske det inte är så konstigt. Media är till till stor del borgerligt styrd och där rapporteras numera oftast helt okritiskt Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts personliga berättelser om Sverige som om de vore fakta. ”Kritisk granskning” har urartat till ”mosa Mona” utspel eller andra fantasifulla men meningslösa personangrepp. Nyhetssidorna i de stora morgontidningarna lever i symbios med ledarsidorna på samma sätt som makten lever i symbios med media, och maktens myndigheter lever i symbios med den politisk makten.

I detta läge borde vi kanske ta en opinionssemester och fundera lite djupare över hur vi egentligen vill att vårt samhälle ska se ut. Höstens val handlar om ett ödesdigert vägval – vill vi ha ett inhumant, hårt, kallt och egoistiskt samhälle där de starkaste vinner och de som har otur  straffas, eller vill vi ha ett solidariskt och humant samhälle där vi ställer upp för varandra – även när olyckan är framme.

Efter sommaren är det dags att välja. Fyra år till med ökade klyftor, en fortsatt nedmontering av den svenska modellen, och ytterliggare hugg mot våra trygghetsförsäkringar och vår välfärd – eller en ny inriktning där medmänsklighet och solidaritet återigen blir ledstjärnor. Valet är vårt!

Till sist önskar jag alla en glad och solig midsommar och en skön fortsättning på sommaren!

*

Bloggtips; Alliansfritt Sverige om FP som vill privatisera Danderyds sjukhus, Annarkia om Bildt, Greiderbloggen ser bortom regnbågen, In your face om valet, Kaj Raving om opinionen, Martin Moberg om sittstrejken på FK, Peter Andersson – nu leder vi!,  Veronica Palm om läkare som kritiserar sjukregler, Mer – Netroots

Press; ab1, ab2, ab3, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, exp1, exp2, exp3, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, NSD – Barn hamnar i kläm, VF – Många tvingas ur a-kassan, Staten tjänar på de sjuka

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Tack, tack för att du hjälpte mig att landa i den här röran.
  Man fastnar i allt, det händer så mycket, det sägs så
  oerhört mycket idiotiskt och ibland blir jag alldeles mörk-
  rädd.

  Nu ska jag också andas ut, jag vet i varje fall vilket sam-
  hälle jag INTE vill ha och min röst är redan klar, hoppas
  bara att det finns tillräckligt många av oss härute så vi
  kan kliva av den här hysteriska karusellen. I september
  har jag ramlat ur min ALI också, vill så hemskt gärna få
  vakna upp till en bättre, mer mänsklig värld då där vi
  tar hand om varandra!

 2. Du har så rätt Ilse-Marie. Känner mig sliten och trött och har inte skrivit så mycket de sista veckorna.
  Är så tacksam att du orkade hela tiden!

  Låter så gott med en liten viloperiod. Kloka ord igen.
  Ha en underbar och solig Midsommar!

 3. Jack

   /  juni 26, 2010

  Ja med 90 procent av pressen i ryggen kan Alliansen sedan styra en stor del av ”oberoende” etermedia. Av de mätningar som gjorts den senaste tiden framgår med önskvärd tydlighet att det är Borg och Reinfeldt som oftast omnämns i positiva ordalag i pressen, medan när Mona omnämns är det ofta frågan om interna stridigheter eller oenighet bland de rödgröna.

  Men tanke på Alliansens övertag i media och när det gäller ekonomiskt och moraliskt stöd från näringslivstopparna är det konstigt att det är så jämnt mellan blocken. Skulle gissa att det beror på att det är många som redan har genomskådat den nakne kejsaren (Reinfeldt). Hoppas bara det blir fler av dem fram till valdagen!

 4. Bra sammanfattning. Jag gillar sammanfattningar där man ser de stora linjerna som blir suddiga när man fastnar i siffror, decimaler och procent!
  Och hoppas du haft en bra midsommar!
  Tjo!

 1. En lätt bris åt vänster. | annarkia
 2. Jinge.se » Vänsterpartiet och Svekdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: