Vi har fått ordning på sjukförsäkringen..

Nyhetskanalen – Ingen sjukpenning trots tumörer, citat;

Han har två hjärntumörer och lungcancer. Läkare vid både Gävle sjukhus och Bollnäs sjukhus har skrivit läkarintyg på att det är orimligt att han ska jobba.

Ändå får Hans-Åke Lindberg från Söderhamn ingen sjukpenning från Försäkringskassan…….

Gunnar Axén i Rapport i går, citat;

-Vi har fått ordning på sjukförsäkringen så att människor inte är sjukskrivna så länge som de var tidigare utan man kommer tillbaka till arbetet snabbare…..

Gunnar Axéns uttalande blir till en genomskinlig lögn och faller platt till marken när man studerar verkligheten. Vilken ”ordning” har man egentligen skapat i sjukförsäkringen när till och med svårt cancersjuka ifrågasätts och tvingas kämpa mot de nya stenhårda reglerna?

Sanningen är att ”ordningen” snarare handlar om en skoningslös och panikartad slakt av det som en gång var en sjukförsäkring. En slakt som har skapat allt annat än ”ordning”. Kaoset tycks istället vara totalt, med ständiga förtydligande, förändringar och tillägg – alternativt förnekande av verkligheten. Det har till och med gått så långt att inte ens försäkringskassans generaldirektör klarar av att tolka de  regler som alliansregeringen har stressat fram.

Samtidigt som regeringen har infört hårdare regler i sjukförsäkringen för att ”betala skattesänkningarna” (enligt Husmark P) visar nya prognoser att socialförsäkringarna går med enorma miljardvinster (89 miljarder under perioden 2010-2014). Det är visserligen ingen nyhet – men nu ökar den sammanlagda vinsten med 11 miljarder jämfört med den förra prognosen (2008-2011). Man kan konstatera att hela denna vinstökning beror på besparingar i sjukförsäkringen. I den förra prognosen gick sjukförsäkringen med 50 miljarder i vinst – nu med 63 miljarder.

Sammanlagt kommer socialförsäkringarna under de närmaste 4 åren att gå med nära 90 miljarder kronor i vinst. Pengar som borde användas till att återskapa en en trygg och rättssäker sjukförsäkring och en arbetsskadeförsäkring värd namnet – inte gå rakt ned i fickorna på de som redan är rika och friska.

Ingen kan säga att vi inte har råd – pengarna finns. Det är bara att använda dem!

Tidigare bloggposter;

Sjuka och funktionshindrade betalar skattesänkningarna

En inhuman och rättsosäker försäkring

*

Bra bloggat; Från ett påhittat paradis, Nemokrati, Litentanta, Björn Andersson,

Fler bra bloggtips; Alliansfritt Sverige om undangömda siffror för hemlöshet, Annarkia om skådespel istället för bröd, Martin Moberg om bristen på jobb och trygghet, Neroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Jack

   /  juni 21, 2010

  Att ta från sjuka, arbetslösa och gamla och ge till friska och välbeställda tycks inte vara något moralistiskt problem i borgerliga kretsar. Men det finns trots allt positiva tecken:

  1. Att Kd ligger under fyraprocentsspärren kanske ändå är ett tecken på att de som kallar sig kristna tar kärleksbudskapen och barmhärtighetstanken på lite större allvar än vad Göran Hägglund, Maria Larsson och Mats Odell gör.

  2. Att centern balanserar runt, i senaste mätningen faktiskt under, fyraprocentspärren är kanske också ett tecken på att detta forna småfolksparti, med sitt stöd till storstadsmoderaternas brutala a-kassa och sjukförsäkring, nu sviks av sina egna kärnväljare, d.v.s. landsbygdens småfolk.

  Tror också fler borgerliga väljare, framförallt socialliberaler, kommer att förändra sina sympatier när de inser vad Alliansen gjort med välfärdsstaten. Det blir spännande på valdagen. Då avgörs om vår hittills framgångsrika välfärdsmodell kommer att avskaffas eller inte!

 2. Hej,

  kul att du länkade till mitt inlägg. Bra att vi korsbefruktar varandra i bloggvärlden så kan vi få bort den här förfärliga regeringen.
  Jag tycker illa om hela gänget, men eftersom jag personligen nästan tycker mest illa om centerpartiet på grund av deras helt gräsliga ”miljöpolitik” typ skjut varg, slakta valar, bygg nya kärnkraftverk o.s.v. så när jag visst hopp om att dom ska trilla ur efter valet.
  Det skulle ju dessutom lösa problemet med dom andra i alliansen också.

  PS: jag tror det är något knas med länken du har till min blogg, den länkar till en ”död” sida.

 3. AK

   /  juni 21, 2010

  Oppositionen,de rödgröna, måste nu också våga ta en riktig strid och påvisa att regeringen alltså ljuger med sitt tal och sina siffror. Det behövs en hårdare öppen offentlig debatt i synnerhet när det finns en så´n som Gunnar Axén.

 4. Berit

   /  juni 21, 2010

  Det är alliansens mål att radera ut hela den svenska välfärden och göra Sverige till ett U-land.

  Angående sjukförsäkringen så vill staten skapa en speciell
  kategori av lojala medicinare som tolkar sjukdoms – arbets oförmågebegreppen i enighet med den politiska meningen.

  Anders Borg och Fredrik Reinfeldts gemensamma mål,finns att läsa om i flera böcker ”det sovande folket” och Reinfeldts bokslut.

 5. Är det inte för j-igt att de pengar som människor betalat för att ha en trygghet när sjukdomen, arbetsskadan, arbetslösheten eller olyckan är framme de pengarna stjäl de fortfarande ej drabbade och stoppar i egen ficka. Som sagt – inte bara försäljningar av gymnasier i Täby till lägstbjudande som är stöld utan även det här.

  De pengarna har de som drabbats betalat in under många års förvärvsarbete. Ändå får de inget från försäkringen när de behöver den.

  Utan det tar de som inte behöver. Frågan är då varför man ska betala in till dessa försäkringar öht – tänker då de som inte fattar att det hela bara är frågan om att leda frågan till just det – så att betalningsviljan drastiskt minskar och övergången till egoistiskt privat – men ack så lättlurat med tanke på hur privata försäkringsbolag fungerar när det verkligen gäller – går desto raskare (vilket också var syftet med Folksams utspel – som liksom typ gjorde gällande att marknadens ”regler” skulle vara bättre, dvs ett indirekt förespråkande av privatisering, vilket i sin tur i direkt form redan är planerat, och kommer att presenteras av ”Borg-kommissionen” (Per Borg – f d ”socialdemokrat” som tillsammans med andra f d ”socialdemokratiska” numera nyliberala vårdföretagare och ‘marknadschefer’ inom ‘välfärdsekonomiska’ branscher och Timbrofolk gått samman för att knåda fram den riktiga Nya Välfärden) till samtliga partier under Almedalsveckan. Det absurda är att hela förslaget bygger på något helt annat än att försäkringarna faktiskt går med vinst – utan istället på att det inte finns pengar i socialförsäkringarna – så hur det ska stämma med det första utspelet i syfte att marknadsföra en snar privatisering – det återstår att se, hur den säcken skall tråcklas ihop. Men de hittar säkert något trolltyg som håller, eller någon spektakulär dimridå a l kronprinsessbröllop som gör att alla sprickorna inte uppmärksammas.

 6. sprickorna då i de ihåliga, motsägelsefulla resonemangen då alltså. För om det inte finns pengar till trygghetsförsäkringarna i den snara framtiden – som ”Borg-kommissionen” alltså hävdar – hur kommer det sig då att de går med enorm vinst – som Folksam (som har samma agenda som Borg-kommissionen) pekar på.

  Det är liksom där det inte går ihop.

  Och om man tycker att socialförsäkringarna inte fungerar i sin nuvarande (av Alliansen försämrade) form, vänta bara tills privata försäkringsbolag tar över, då är nuläget inte ens förnamnet.

 7. Det är därför det amerikanska systemet fungerat så otroligt ineffektivt och dåligt, att den vård man fått ut per krona/dollar är ofantligt mycket mindre än vad man får med en solidariskt finansierad vård och sjukförsäkring.

  Till och med så dåligt att Obamas helt och hållet urvattnade förslag till ”sjukvårdsreform” ändå är vida bättre än det som tidigare varit för handen i USA (vilket ju varit en katastrof).

 8. Hej!
  Jag är här inne och läser ibland och tycker att mycket här är läsvärt och så bra skrivet.

  I dag gjorde jag själv ett inlägg i min blogg, och har tagit mej friheten att kopiera ditt inlägg här, och givetvis med länkar och allt….

  Om du misstycker så ber jag dej att snarast meddela mej, så tar jag genast bort det!

  Är själv en av dom drabbade av utförsäkringen sedan årsskiftet, och försöker låta bli att tänka på det (???) så ofta jag kan.
  Stoppar huvudet i sanden och lever dag för dag.

  Tack och lov har jag en underbar liten familj som hjälper och stöttar, men alla har inte det!
  Och detta är så viktiga frågor.

  Och själv skulle jag gärna vilja slippa att känna mej som en ”parasit” ekonomiskt i alla fall.
  Det ”räcker” och blir över med allt det andra…

  Tack för att Du delar med dej av så mycket läsvärd information som blir lättillgänglig för oss som inte alltid orkar söka svar..

  Kram, Jenny

 1. Svagt stöd för alliansregeringens sjukförsäkring « Ulrika Falk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: