FK – regeringens valarbetare

Under en tid har vi kunnat läsa det ena pressmeddelandet efter det andra signerat Försäkringskassan. Deras statistik sägs visa att de utförsäkrade har klarat sig bra. Genomgående har media presenterat FK:s pressmeddelanden som kalla fakta – den stora utförsäkringen är en solskenshistoria. Detta trots att både forskare, fackliga utredare och patientorganisationer har granskat FK:s fakta och kommit till helt andra slutsatser.

Nu växer en helt annan bild fram – ju fler som granskar fakta bakom FK:s pressmeddelanden desto tydligare blir det att FK går regeringens ärenden och att de ogenerat uppträder som regeringens valarbetare.

De fakta som FK:s pressmeddelanden bygger på visar att den stora utförsäkringen inte alls är någon solskenshistoria, snarare ett grymt experiment med sjuka och utslitna människor. De utförsäkrade har blivit fattigare, inte friskare. De som arbetat deltid har fortsatt med det – men nu utan sjukersättning.

Så här ser verkligheten ut för de som utförsäkrats, citat ETC Försäkrinsgkassans bluff;

Vi har granskat uppgiften i ett pressmeddelande från Försäkringskassan (FK) om att hälften av dem som utförsäkrades kring årsskiftet och som inte anmält sig till Arbetsförmedlingen skulle ha återvänt till arbetsmarknaden. En kontroll av FK:s rapport i frågan visar att pressmeddelandet har förvrängt utredningsresultatet. De allra flesta i den här gruppen hade arbetat deltid redan tidigare – hälften av dem med sjukpenning och 80 procent av dem med sjukersättning. Utförsäkringen ökade alltså inte arbetstiden – tvärtom visar utredningen att arbetstiden totalt minskade! Hela två tredjedelar av dem som haft sjukpenning på deltid tvingades gå ner i arbetstid på grund av hälsan efter utförsäkringen.

Orsaken kan vara att få har fått hjälp att bli friska nog att jobba mer. Utredningen visar att endast en procent av dem som tidigare hade sjukpenning ansåg sig vara klara med rehabilitering och utredning. 99 av 100 blev alltså tvungna att avbryta sjukvård och medicinsk rehabilitering för att börja jobba – en siffra som Försäkringskassan valde att inte nämna i pressmeddelandet. Hur de utförsäkrades hälsa har förändrats har utredarna inte alls frågat.

Även för de som ”omförsäkrades” och flyttades över till Arbetsförmedlingen har situationen beskrivits som en framgång. Men statistiken visar att endast 3,4 procent av dessa har ett osubventionerat jobb, citat Utredarna;

…bara 3,4 procent av programdeltagarna idag har ett osubventionerat jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Då skall man dessutom veta att en del av dem arbetade deltid redan innan de utförsäkrades. En del av dem hade då sjukersättning eller sjukpenning på 25-75 procent. De siffror som vi hittills fått från Arbetsförmedlingen/Försäkringskassan (FK) säger heller inget om i vilken omfattning de 3,4 procenten idag arbetar eller hur deras försörjningsförmåga är….

FK har också hjälp regeringen att dribbla med statistik och siffror när det gäller hur många som varit förtidspensionärer, ETC citat;

….140 personer påstods varje dag ha hamnat i ett ”permanent utanförskap”, trots att summan inkluderar samtliga som fått någon form av ersättning från sjukförsäkringen. I det ”permanenta utanförskapet” räknade man med samtliga sjukfall, även de korta, liksom alla deltidssjuka, således även alla som arbetade upp till 75 procent med ersättning från sjukförsäkringen resterande tid.

….

Ett tredje exempel är påståendet att Sverige som mest har haft 550 000 förtidspensionärer. Också den siffran inkluderar alla med ersättning på deltid, likaså dem med tidsbegränsad sjukersättning, vilket är något annat än förtidspension. På Skånemoderaternas hemsida skriver Cristina Husmark-Pehrsson att dessa 550 000 ”förtidspensionärer” ställdes ”utanför arbetsmarknaden”. Hur personer som arbetar upp till 75 procent kan betraktas som ”utanför arbetsmarknaden” ifrågasätter vi starkt…..

Missa inte heller Ulrika Falk – Sara Sundlin och den sjuka sjukförsäkringen, ”-Regeringen sparkar på dom som ligger – och de sparkar hårt”, citat;

I dag rapporterar TV4 om Sara Sundlin från Hallstavik i Norrtälje kommun. Hon var den som drabbades hårdast av vinterns svininfluensa, men överlevde. I två månader låg hon nedsövd, med sk emcolunga, och svävade mellan liv och död. Tragiskt nog förlorade hon sitt första, ofödda, barn efter några veckor på sjukhuset….

LÄS HELA!

Sammanfattningsvis – regeringens grymma sjukförsäkringsexperiment fortsätter. Det mest paradoxala är att när alliansgänget sparkar hårt och grymt på de som redan ligger – då beskriver FK slakten av sjukförsäkringen som en solskenshistoria. Media – med några få undantag – hakar på.

Man kan fråga sig om media fullföljer sin uppgift – att granska makten? Speciellt när makten numera inte enbart tycks tillhöra regeringen – utan även dess myndigheter…..

Men visst finns det några ljuspunkter i mediamörkret;

Hon drabbas hårt av de nya sjukförsäkringsreglerna

Borgs bluff

Anders Borg ger dubbla budskap

Regeringen vill sänka din lön

Borg mörkar avsiktligt

Regeringen vill sälja ut Posten,

*

Tidigare bloggposter om FK;s statistik;

Fattigdom för de utförsäkrade – ingen solskenshistoria

Nya FK – en del av regeringens propagandamaskin

Läs mer; VF – En felaktig utredning

Mer media; exp1, exp2, svd1, svt1, svt2, svt3

*

Bloggtips; Alliansfritt Sverige om Lundin Oil och Bildt, Annarkia om Borgs nyliberala jobbpolitik, Eva Lena om alliansförvirring, Kaj Raving och Martin Moberg om Mauds lögner om arbetslösheten, Motvallsbloggen om yttrandefriheten, Netroots, De rödgröna

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Jack

   /  juni 9, 2010

  Ja, det är skrämmande hur en statlig myndighet så enkelt har gjorts till ett utskott till Alliansregeringen. Det hela börjar allt mer likna Berlusconis Italien.

  Alliansen har idag inte bara den politiska makten, utan också den ekonomiska (alla näringslivets tankesmedjor är ett uttryck för det) och kulturella/massmediala makten (90 procent av pressen är borgerlig).

  Genom sin utnämningspolitik har man nu också tillskansat sig makten över en rad ”självständiga” myndigheter, där Försäkringskassan är det mest tydliga exemplet på en myndighet som går i regeringens ledband. Inte långt efter kommer Arbetsförmedlingen.

  Det börjar helt enkelt kännas lite ruggigt det här. En känsla av att vara på väg i totalitär riktning drabbar mig…ursch!

 2. Surgubben

   /  juni 9, 2010

  Det här visar ni inte men för er är bittert att vara på fallrepet.

  Historien talar sitt tydliga språk, socialism tillhör det förgångna; en variant av feodalsamhällets förtyck.

 3. Martin Widmark

   /  juni 9, 2010

  ”Det börjar helt enkelt kännas lite ruggigt det här. En känsla av att vara på väg i totalitär riktning drabbar mig…ursch!”

  Heh. Betänk FRA-lagen med kompisar (IPRED, Datalagring, ACTA, SWIFT etc etc). Lite övervakning gör dig bara trygg, eller hur? Dessutom ska nu grundlagen ändras där svensk militär i framtiden skall få sättas in mot de egna medborgarna. Och värnplikten som avskaffats nyligen. De inköpta proffs-soldaterna behövs väl antagligen för att hålla folket borta ifrån regeringen, kantänka? Regeringen sitter väl och skissar på kontrakten för ”pacifiering” tillsammans med Blackwater och andra trevliga ”säkerhets”-firmor.

  Nu tror jag väl inte att det blir riktigt så illa då, för jag hoppas på att folk ska säga ifrån. Men om nu ingen säger ifrån i tid, hur kommer det bli då? För regeringen vill ju naturligtvis vårt bästa? Eller?

 4. Lasse Winberg

   /  juni 9, 2010

  Tänk att i Sverige 2006, gick AF och AMS S-regeringens ledband : ” Arbetslösa blir arbetshandikappade i Sverige 2006… Var femte svensk som söker jobb på arbetsförmedlingen är stämplad som handikappad.. Många hamnar i åtgärder för ” funktionshindrade ”- och räknas inte längre som arbetslösa i AMS och statsminister Göran PErssons statistik… DRYGT 19 PROCENT av de inskrivna på arbetsförmedlingen har klassats som ” funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga”.

 5. Eva

   /  juni 9, 2010

  Den här våren har det varit mycket tydligt att tex SVT haft allvarliga problem med sin uppgift som granskande media. De har segat på uppgifter som valsat runt i bloggvärlden och på nättidningar och tom TV4 slår dem på fingrarna. Generellt sett så har det varit mycket politisk megafon över de flesta medier. Vem behöver FOX news när vi har Hanne Kjöller?

 6. Eva

   /  juni 9, 2010

  Citat från Krister Gustafssons nya bok Vindbro:
  ”Hur förvånande att liberalerna är så ivriga att framställa arbetsmarknaden som ett slags vårdinrättning. Ingen säger som det är: att arbete består av sådana uppgifter som måste göras, men som ingen tar på sig utan ersättning. Arbete är insatser från de arbetande, inte förmåner som skänks av politiken.”

  Och jag är inte samma Eva som i inlägget ovanför…

 7. Andrea

   /  juni 9, 2010

  Sveriges public service -media SR och Svt tycks allt mer tendentiöst till regeringens förmån som sagt, men var finns debatten kring detta hot mot demokratin. Hur ska man (vi) kunna lyfta den frågan och det rimliga kravet på et allsidig och granskade rapportering tre månader före valet?

  Det nästan omöjligt att vinna ett val med media emot sig så det är ett hårt och trist läge.

 8. Bo

   /  juni 9, 2010

  Sjuk och snart utförsäkrad – vem ska jag rösta på? Det går inte att rösta på Mona, även om sjukförsäkringen återställs så går det åt helvete med Sverige. Tillsammans med ärkekommunisten Ohly så går det inte bara att rösta på dem! Men kortsiktigt tänkande, vilket räcker för mig eftersom min sjukdom gör att jag inte lever så länge till, så kanske jag ändå röstar på dem… Men hur ska det gå för Sverige då? Byt ut Mona och avbryt samarbetet med Ohly så kan det nog gå bra, annars kommer analiansen att sitta kvar!

 9. Och samtidigt rapporterar Riksdagens tidning att utbetalningarna av socialbidrag ökat med 12 procent.

  ”Kommunernas utbetalningar av socialbidrag ökade med 8 procent första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.

  Den del som går till flyktingar minskade med 5 procent, medan annat socialbidrag ökade med 12 procent, visar statistik från Socialstyrelsen.”

  http://www.rod.se/politikomraden/socialforsakringar/Fortsatt-okning-av-socialbidrag/

 10. Martin Widmark

   /  juni 10, 2010

  ”Den del som går till flyktingar minskade med 5 procent, medan annat socialbidrag ökade med 12 procent, visar statistik från Socialstyrelsen.”

  Hmmm, hur många procent av befolkningen var det SD påstod sig företräda nu igen? Att hitta en SD:are som arbetar och inte lever på soc-bidrag brukar ju vara ungefär lika svårt som att hitta en ärlig Moderat.

  En lokal Moderat beskrev händelsen med FN-soldaterna som blev utan sjukersättning som ”ett misstag”. Jahadu, ”misstaget” var väl att man följde reglerna då. Det var jävlar i mig inget ”misstag” utan det är ju så reglerna är. Och det får vanliga medborgare känna på. FN-soldaterna höll ju på att bli en PR-katastrof så där beordrades FK att göra undantag ögonaböj. Ministerstyre där det är som bäst.

  Men folk som Sara Sundlin sopas under mattan och ignoreras. Där är folk minsann inte upprörda, det handlar ju bara om en ”lat” person. Jojo. Åt helvete är vad det är! Sara är ju ingalunda ensam. Letar man hittar man rapporter hela tiden, men media ignorerar och folk likaså. Om de inte själva drabbas då, då hör man deras bölande över nejden. Så dags då!

 11. Är så tacksam att det finns människor som orkar (och kan) granska makthavarna! Visserligen är det väl rätt självklart att politiker (oavsett färg) oftast babblar om saker som låter bra och som de dessutom inte har särskilt mycket erfarenhet av men det är skönt att det finns på pränt, deras felaktigheter menar jag 🙂

 12. Moderaterna står inte för demokrati och allas rättigheter . Det har de aldrig gjort. Här här det fråga om vad man personligen tycker om sjuka arbetslösa. Tyvärr har dessa herrar och damer ett farligt medel att använda sig av. Regerings makt precis som Irans president som påstår att judeutrotningen inte existerat. Nu utrotar man inte sjuka och liknelsen kan anses extrem. Men skillnaden i att förneka har egentligen ingen betydelse för förnekandets storlek.

 13. Media gör INTE sitt jobb!
  De är för lata eller pressade av tid.
  Jag litar inte längre på uppgifter som basuneras ut – inte ens i P1! – förrän jag läst de som grävt lite djupare.
  Oftast på bloggen! Här t.ex.
  Så är det!

 1. Varför skäms regeringen för sin lönesänkarlinje? « Röda Berget
 2. Fulspel av Olofsson och Borg. | annarkia
 3. Kommer arbetslösheten verkligen att sjunka i Sverige? « Nemokrati
 4. Moderaterna inget arbetarparti. | annarkia
 5. Motvallsbloggen » Vi måste jobba längre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: