Vi ska måla hela världen, lilla Reinfeldt

Sedan Reinfeldts regering tillträdde har utrensningar bland cheferna på viktiga statliga myndigheter och verk varit vardagsmat. De som inte har gått frivilligt har sparkats. Oftast utan förvarning – nu senast var det SIDA-chefen.

AB, ledare i ämnet (28 maj 2010);

Det är svårt att inte se ett mönster där den omilda behandlingen av Sidachefen Nordström passar in. Han är inte den första självständiga myndighetschefen som regeringen visat på porten. Samma sak har inträffat på Skogsstyrelsen, Försäkringskassan och – naturligtvis – Arbetsförmedlingen. Arbetslivsinstitutet valde regeringen att utan vidare avveckla.

Signalen lär gå fram. Myndighetschefer som företräder sin verksamhet utan ängsliga politiska sidoblickar göre sig icke besvär.

Man skulle kunna tillägga… Posten, Apoteket och Folktandvården ( i Stockholm).

Nu när valet närmar sig, och vi har fyra år att titta tillbaka på, blir mönstret skrämmande tydligt. Inga kritiska rapporter får komma ut, inga chefer får stoppa processen att omvandla Sverige efter Borg och Reinfeldts huvud.  När statliga företag och verk ska säljas ut (Apoteket, Posten) – då behövs villiga lakejer. När socialförsäkringarna ska slaktas – då behövs det rättrogna och okritiska chefer.

Ett av de senaste exemplen på propaganda-rapporter från en statlig myndighet är Försäkringskassans solskenshistorier om de utförsäkrade….

Men, det finns de som har tittat närmare på siffrorna och sett en helt annan verklighet. ”Stupstocken är inte död” som ”försäkringsdirektör” Svante Borg på FK uttrycker det. Istället tyder det mesta på att kritikerna hade rätt. Den stora utförsäkringskarusellen har blivit ett sätt att putsa FK-siffror och placera människor med ohälsa hos Arbetsförmedlingen istället för i sjukförsäkringen.

Utredarna, citat;

…bara 3,4 procent av programdeltagarna idag har ett osubventionerat jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Då skall man dessutom veta att en del av dem arbetade deltid redan innan de utförsäkrades. En del av dem hade då sjukersättning eller sjukpenning på 25-75 procent. De siffror som vi hittills fått från Arbetsförmedlingen/Försäkringskassan (FK) säger heller inget om i vilken omfattning de 3,4 procenten idag arbetar eller hur deras försörjningsförmåga är.

Ytterligare ca 10 procent av dem, som vid årsskiftet började på introduktionsprogrammet, har idag ett jobb med samhällsstöd (nystartsjobb eller samhallsjobb). Men den absolut största delen av gruppen, ungefär 8 av 10 (eller 77,4 procent), finns fortfarande kvar i någon form av program hos AF.

Håkan A Bengtsson på Dagens Arena funderar kring fler tillrättalagda pressmedelanden, citat;

För den som läser Arbetsförmedlingens pressmeddelanden inställer sig frågan om myndigheten har fått något slags propagandauppdrag från arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. I april hette det i ett pressmeddelande från myndigheten att ”nedgången på arbetsmarknaden planar ut”. (….läs mer!)…..

Mot detta kan man ställa Statistiska centralbyråns strikta redovisning av statistik. SCB kan inte identifiera någon ”statistiskt säkerställd förändring” av antalet sysselsatta det senaste året. Antalet kvinnor med fast anställning har däremot minskat med 69 000. Och antalet arbetslösa har ökat med 80 000 personer sedan motsvarande månad 2009. Arbetslösheten ligger nu enligt SCB på 9,8 procent (eller 9,3 procent om man ”säsongsrensar” siffrorna).

Det börjar bli alltmer uppenbart att för att bli anlitad av regeringen Reinfeldt som chef för ett statligt verk eller myndighet krävs det inget självständigt och kritiskt sinnelag – enbart en förmåga att skönmåla hela världen i orange alliansfärger…

Läs mer;

SLUSSA – FK förvränger systematiskt statistik….

Lotta Gröning – Mycket bra artikel om sjukförsäkringen

Tidigare bloggpost; Fattigdom för utförsäkrade – ingen solskenshistoria

NSD – Berättelser om krisen har kapats av högern

*

Bra bloggat; Litentanta, Kaktusblomman, Annarkia, Martin Moberg, Mitt i steget, Röda berget, Eva Hillén Ahlström, Roger Jönsson

netroots
Press; expr1, expr2, expr3,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. peter

   /  maj 31, 2010

  Det är så hemskt så det finns inga ord…de som ändock kommer till mig är: maffiastyre, Berlusconiverksamhet, statskupp, smygande diktatur, Chilesyndrom, Francos
  barn, nyfascism och sist men inte minst: ett överklassens hatdisco på kommunal skolavslutning…

  Allvarligt talat är det mer än bekymmersamt – det är ett steg mot en diktatur. I strid med allt vad demokrati och respekt för demokrati heter.

 2. Eva

   /  maj 31, 2010

  Nya Försäkringskassan – alla kan bidra med arbete, på något litet sätt… Ingen är bortglömd i dagens Sverige.
  Har du sett den här: http://www.youtube.com/watch?v=vOwwdnc_imk&feature=player_embedded ?

 3. Reino.H

   /  juli 9, 2010

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: