Alvedon till extrapris!

Alvedon till extrapris! Kom och köp!

Precis vid kassan på Hemköp, där jag bor, hade man nyligen, i avregleringens kölvatten, bestämt sig för att kränga huvudvärkstabletter som om det vore vilket godis som helst.  Någon vecka senare var det så dags för näspray – samma aggressiva reklam – samma sjuka placering…

Min man och jag höll på att tappa hakan. Men samtidigt – varför inte? Det var väl det som var meningen med avregleringen. Lättillgänglig och ”billig” medicin – kan det bli bättre? Eller vad säger du, Göran Hägglund?

Nu varnar forskare för att överanvändning av huvudvärkstabletter ger huvudvärk, något som skapar stora hälsoproblem och ger kostsamma konsekvenser för samhället. Sedan tidigare vet man att det är lätt att bli beroende av nässpray, något som kan leda till svåra biverkningar. Det är just dessa vanliga receptfria mediciner som man nu vräker ut vid kassorna som godis. Egentligen borde de ha varningstext, men nu marknadsförs de istället aggressivt – i ett enda syfte – att sälja mer.

Visst har något gått snett. Och inte lär konsumtionen och missbruket av de receptfria läkemedlen minska – när de blir allt mer lättillgängliga.

Sedan är det ju en helt annan sak att de receptfria läkemedlen inte alls har blivit billigare, även om man skulle kunna tro det när extrapris skyltarna lyser röda. Tvärtom, priserna har ökat kraftigt. Avregleringen har dessutom fört med sig att de som ska hämta ut receptbelagda mediciner kan få problem. Efter avregleringen finns inte längre något central information om apotekens lagersaldo  – varje kedja sköter nu sitt, och kunden får springa runt och leta. Det kan vara både krångligt, jobbigt och livsfarligt för de som behöver flera olika mediciner för att överleva.

Men, vad gör det? Glöm människorna och deras hälsa – nu är det övervinster, aggressiv marknadsföring och glada riskkapitalbolag som gäller…..

*

Bra bloggtips; Esbati om Greklands nota, Röda Malmö – Myten om de lata Grekerna,  Peter Andersson om nöjda Reinfeldt,   Stefans konspirationer om arbetslösheten, Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Ilse-marie skriver:
  nu är det övervinster, aggressiv marknadsföring och glada riskkapitalbolag som gäller…..
  Visst, man måste ju ha någonstans att stoppa in ungdomarnas pensionspengar, de där som ska riskeras.

  Att värktabletter ökar värken efter en tids regelbunden användning har man vetat länge – men vad bry sig Alliansen om det?
  Jag gissar att den här privatiseringen är en beställning från de internationella läkemedelskonglomeraten (man kan inte låta bli att undra hur mycket pengar M får för att man går dessa företags ärenden?) dessa tjänar ju mer pengar om folk drabbas av mer värk.

  Nu väntar vi bara på att det blir tillåtet att vända sig till ”konsumenterna” med direktreklam för vilket ”läkemedel” som helst. Sådant ökar nämligen försäljningen, vet man, och ökar därmed antalet som blir sjuka av de här preparaten, och ju sjukare befolkning, desto högre profiter för läkemedelsbolagen och den privatiserade sjukvården.

 2. k

   /  maj 19, 2010

  Huvudvärkstabletter och nässpray används som lockvaror till butiken!!! Bryr sig någon om konsekvenserna för kunderna? Eller kostnaderna för samhället? Fast de där kostnaderna får enskilda kanske på sikt ta i privatiserad vård och privata försäkringar!

 3. Gydvan

   /  maj 20, 2010

  Där jag bor stod värktabletterna vid kassan (Rusta) tillsammans med godiset. Småungar stod och fingrade på ”godiset”.
  Men läkemedelsbolagen tjänar extra.
  Antagligen så har de varit med och finansierat moderaternas valkampanj och här är återbetalningen…

 4. Ja det finns en hel del i ert resonemang. men det gäller också att göra något konkret åt saken. Kanske sätta varningstexter för dessa risker av överkonsumtion av dessa värktabletter.

  http://fms-gotland.blogspot.com/

  Och varför inte utmana dessa läkemedelsföretag? Med lite friska tankar om våra sjuka frågor. Når vi bara ut med vår FMS-metod så förstår ni kanske vad som kan göras. I det stora och lilla perspektivet. En fri marknad är inte bara av ondo!

  Lennart Bladh

 5. Så länge det är pengar som styr verkar det vara omöjligt att få fram nån sorts mänsklighetstänk.
  Det verkar som vi människor (också) blivit slit-och-slängvaror…

 6. Martin H

   /  maj 20, 2010

  Bra att slå ner på Alvedon; den lilla, lilla andel som missbrukar ska definitivt göra det omöjligt för t.ex. stressade barnfamiljer eller hårt arbetande ”pigor”(ett favoritbegrepp på denna blogg) att köpa på annat än Apotek mellan 10-18 på vardagar. Så har det alltid varit och så ska det naturligtvis förbli.

  Cigaretter och folköl är dock nyttiga grejer så det ska självklart vara fritt fram att köpa i butiken. Finns ingen anledning att reagera mot det.

 7. det här var nog fan det dummaste jag läst.

  har du börjat käka mer alvedon sen monopolet släpptes? har din man gjort det? har någon du känner gjort det?

  jag har nämligen inte gjort det. inte någon annan i min familj eller omgivning heller.

  dock känns det jävligt bra, att OM jag drabbas av spränghuvudvärk en söndagskväll, kan köpa mig ett paket RECEPTBELAGDA huvudvärkstabletter på ica, likaväl som jag kan köpa nässpray på den nattöppna statoil om jag skulle drabbas av nästäppa en torsdag klockan 23:00.

  länge leve friheten!

 8. Jack

   /  maj 21, 2010

  En sak som ännu inte uppmärksammats är hur lätt det är för ungdomar att, i brist på tillgång till alkohol, använda värktabletterna som drog (krossa och häll i en läskeflaska = effekten blir en form av rus).

  Den avregleringsvåg som drar genom vårt land motiveras nästan alltid att det handlar om se till ”den stressade medelklassens behov”, men den egentliga drivkraften är som vanligt privata storföretags behov av att vinstmaximera mera (se bara situationen på el-markanden, inom vården och i skolvärlden).

  Idag har vi en regering som tillgodoser de privata storföretagens krav, givetvis under täckmantel av att det istället handlar om att ”tillgodose den hårt arbetande befolkningens behov”. Det ser så mycket bättre ut så. Men det är samma gamla storbolagshöger som förr.

 9. Q som i Qfisk

   /  maj 21, 2010

  Att priserna höjts genom mindre förpackningar är bedrövligt, men det jag mest reagerar på när jag ser bilden på alvedon i en korg är att mediciner ska förvaras oåtkomligt för barn och ungdomar.
  Medicinerna ska man inte kunna ta själv i butiken.
  Överdoserat är alvedon dödligt, och jag tror det räcker med några få tabletter för att skada levern på ett barn.

  Visserligen har man självtagning även på apotek, men där cirkulerar oftast personal kring hyllorna.

 10. Martin H

   /  maj 21, 2010

  Gydvan: ”Småungar stod och fingrade på ”godiset”.” – jag blir mållös, vad är det du pratar om?!? Skulle barn stå och fingra på Alvedon för att… vadå?

 11. Gydvan

   /  maj 21, 2010

  Martin H,
  Ungarna stod och lekte med paketen medans föräldrarna stod bredvid och köade… Eller vad var det du inte förstod?
  Barn gör så… Staplar paket, lägger dem bredvid varandra etc.
  Blev det klarare? ;o

 12. typlsd-therese
  Det är redan konstaterat att varor vid kassan säljer bra.
  Martin H
  Jag har sett barn åtrå kondompaket vid kassan för att göra vadå kanske du undrar
  Kommer ni ihåg debatten om kvinnor som särade på benen och visade vaginan i tidningshyllan?
  När man började räden om förbud sa man att man ville skona barnen och att det var för det var för lättillgängligt och i blickfånget….
  I Danmark kan man köpa receptfritt i butiken men i de butiker jag sett är medicinen inlåst och du måste be om hjälp.

  Kan man verkligen styra ett land som vinstdrivande företag? Har man inte skyldighet att värna om alla medborgare När man sitter i ett styrande organ som en del i regering

 13. Eva

   /  maj 23, 2010

  Martin H och typlsd-therese:
  Hur svårt på en skala kan det vara att ha ett litet husapotek hemma med lite receptfri nässpray och värktabletter mm, så man INTE behöver rusa ut sent på kvällen för att skaffa sånt. – Tänk efter före!

 14. B-E Johansson

   /  maj 29, 2010

  För att inte tala om vilka hälsoproblem överanvändning av lösgodis skapar. Skriv om det!

 1. Jinges Web och Fotoblogg » Ship to Gaza och tankefigurer och tankemönster
 2. Alvedon | “To keep the body in good health is a duty…otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear.” -Buddha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: