Fattigdom för utförsäkrade – ingen solskenshistoria

Propaganda apparaten framställer just nu utförsäkringen som en succé – en riktig solskenshistoria. Men är det så?

Har tittat lite närmare på FK:s siffror om vad som hänt med alla de som utförsäkrats vid årsskiftet men inte anmält sig till AF (ca 2000 personer). Det visar sig att bakom propagandan finns fler frågetecken än svar.

Till att börja med – i urvalsgruppen hade bara 73% ett ”identifierbart telefonnummer”, av dessa svarade bara 71% på frågorna. Vilka saknar telefonnummer? vilka svarar inte? – ja, man kan ju gissa….

FK, Hanne Kjöller och regeringen är mest stolt över att bara 2 procent (tidigare sjukpenning) har försörjningsstöd (5 % av de som hade sjukersättning). Men då har man bara räknat med de som har socialbidrag som ”huvudsaklig inkomst vid tillfället för undersökningen”…

FK:s undersökning visar att sammanlagt 10-17% antingen lever på socialbidrag, anhöriga, sparade medel eller helt saknar inkomst. Eftersom det inte var länge sedan dessa utförsäkrades borde oron vara större. Det tar tid att bli fullständigt utblottad och fattiggjord.

Av de som arbetar har 65 procent tvingats gå ned i arbetstid på grund av hälsan. Till saken hör att en stor del av dessa redan arbetade tidigare och hade då sjukersättning eller sjukpenning på resterande tid. Det är knappast heller någon vild gissning att ”sjuknärvaron” har ökat….

Summan av kardemumman tycks vara att solskenshistorien för Husmark Pehrsson, Hanne Kjöller och FK betyder lägre inkomst för en överväldigande majoritet av de som ”hoppat av”. Många (ca 75%) hankar sig fram på en deltidslön – men nu utan sjukersättning eller sjukpenning på resterande tid (vilket också innebär lägre pension i framtiden) – trots att det är deras hälsa, inte arbetsvilja, som hindrar dem från att arbeta mer. Eller så tvingas de helt eller delvis leva på anhöriga, luft eller socialbidrag.

Sammanfattningsvis säger FK:s siffror inte mycket mer än att minst 75 procent av de utförsäkrade (som hoppat av) blivit fattigare…. vilken solskenshistoria…. hmm…

*

Läs mer på bloggen Utredarna!

Mer om de utförsäkrade; Newsmill – Sjuknärvaro ett dyrt tabu…Stardust blogg – Gunnar Axén lögnare Veronica Palm, Martin Moberg, Lena Alun

Fler bloggtips; Annarkia om Reinfeldts människosyn, S-buzz om Netroots

Bra i media; Social misstro orsakar kriser Bränpunkt SvD,  Lars Ohly intervju Expressen

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Fille

   /  maj 18, 2010

  Mitt i prick! Ofta verkar det som att Försäkringskassans statistiker egentligen är valarbetare för nya moderaterna. De vrider, döljer och hårdvinklar statistiken, allt för att få Husmark-Pehrsons utförsäkringskeja att framstå i bättre dager.

  Men de flesta av oss har numera någon anhörig eller bekant som drabbats av de omänskliga sjukreglerna så FK:s statistiker förtstör bara förtroendet för sin egen myndighet, som ju inte borde ta partipolitisk ställning.

  Det är tur att det finns bloggar som denna som speglar verkligheten. Dags- och kvällspressen är ju numera bara fyllda av kronprinsessebrölloppet! Stå på dig! Vi är många som behöver dig!

 2. Det är demoskop som gjort mätningen. Att tillfråga personer på slump av den gruppen är inte att fråga och vilja veta.

 3. Har nu knappt 2 veckor kvar innan jag hamnar i köttkvarnen, otroligt sorgligt då jag ju knappt hunnit upp på fötter sen sista smällen. Ser faktiskt människor omkring mig som får fortsatt stöd, för det handlar om stöd för oss kroniker, att ha försäkringskassan bakom oss och inte som det blir nu…..långt, långt bakom…

  Jag talade med min handledare på fk om att jag varit så pass dålig hela våren, och än sämre de sista veckorna, är epileptiker, och det jag fick, förutom en tid för överlämnande till arbetsförmedlingen en vecka tidigare, var en ansökan om en ny tillfällig sjukpenning… Känns som att jag inte ens är betrodd ”tiden ut”

  ALLA vet vid det här laget om att det i stort sett krävs livshotande tillstånd för att få möjlighet att vara hemma och faktiskt vara ”sjuk”, ivf om man behöver sjukpenning, så istället blev det möte en vecka tidigare än min sjukersättning går ut och helt meningslösa papper som ingen ändå kommer att godkänna…

  Det är oerhört skrämmande att bli utkastad i tomma intet, alla ska bort utom de som ”verkligen” är sjuka, o vilka de nu kan vara enligt borgarna det vet då rakt inte jag…

 4. Diana

   /  maj 19, 2010

  Undrar hur många fler än mig som döljs i statistiken. Jag blev utförsäkrad förra nyåret och väntar på överklagan till länsrätten (tvivlar dock att de händer något där heller med de här reglerna).

  Jag har sedan dess levt på socialbidrag men här måste man stå hos AF för att få det (helt sjukt men man lämnar in ett sjukintyg från sin läkare till soc istället för FK när man inte fixar arbetsprövning) men man står på en speciell kategori. Den heter något med förhinder och AF bara suckar och skriver in en för att man måste för att få försörjning.

  Jag anser att jag kan fixa 25% på det perfekta jobbet medans AF säger att det jobbet inte finns. FK tycker jag ska klara 100% på ett lättare vanligt förekommande arbete. Men de kan inte säga vad de arbetet är *suck*

  Men såg ju på TVn att man kan öppna dörrarna på McDonald i Stockholm eller kopiera papper

 1. Försäkringskassan bluffar med statistiken för att skönmåla regeringens politik « Röda Berget
 2. Nya FK – en del av regeringens propagandamaskin « Ett hjärta RÖTT
 3. Vi ska måla hela världen, lilla Reinfeldt « Ett hjärta RÖTT
 4. Var har de utförsäkrade tagit vägen? | Anna Vikström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: