Finanspolitiska rådet var tänkt att vara Anders Borgs egen hyllningskör. En samling nyliberala ekonomer utnämnda av Borg själv som årligen ska kommentera Borgs egen politik. Kan det bli bättre?
Det lät bra, men planerna har gått snett. Förra året var kritiken stenhård; För lite stimulans, för lite arbetsmarknadspolitik, för lite pengar till kommunerna och missvisande propagandautspel från regeringens sida.
Nu är det dags igen. I år försöker man visserligen dölja kritiken extra väl – det är ju valår 😉
- Jobbskatteavdraget sägs denna gång ”sannolikt vara en effektiv metod att öka sysselsättningen” men regeringen ”borde förklara bättre hur det fungerar”. Kanske som Lars Calmfors, församlingens ordförande, förklarade i en radiointervju citat (studio ett);
– Den viktigaste effekten är att den gör att arbetssökande accepterar jobb till lägre lön än vad de annars skulle göra och att det får de fackliga organisationerna att hålla nere lönekraven.
- Sjukförsäkringsreformen har genomförts på ”ett förhastat sätt”…. (minst sagt)
- Arbetsmarknadspolitiken får kanske den hårdaste och rakaste kritiken. Citat; ”Inom arbetsmarknadspolitiken har jobbsökaraktiviteter och coachning använts för mycket i lågkonjunkturen, medan arbetsmarknadsutbildningen har blivit alltför liten.”
- RUT- och ROT-avdraget. Visserligen vurmar man för RUT (man vill väl gärna ha sina subventionerade pigor kvar), men anser att ROT-avdraget måste bort när konjunkturen vänder (rödgrön politik).
Till sist tycks Borgs ekonomiska råd vara lika slarviga med att hålla sig uppdaterade med den senaste forskningen när det gäller a-kassan som finansministern själv. Så här uttrycker man sig, citat; ”Det finns omfattande stöd i forskningen för att lägre a-kassa leder till högre sysselsättning.” Men ny forskning visar tvärtemot att den effekten inte finns. Sänkt a-kassa ger varken bättre eller snabbare jobb. Till och med den ledande OECD ekonomen J P Martin förespråkar nu en generösare a-kassa och avfärdar ”första-bästa-jobb-politiken”.
Calmfors och Borgs gammeldags teorier håller alltså inte måttet. Dags för herrarna att läsa på. Forskarvärlden överger i snabb takt de nyliberala doktrinerna, när det visar sig att verkligheten inte stämmer med teorierna….
Läs mer; Forskare och ekonomer sågar alliansens jobbpolitik.
P.S. Nu när till och med Borgs egen fanclub buar åt en stor del av alliansregeringens politik – trots att det är valår – då är det nog hög tid att byta både politik och regering…. 😉
*
Länk; Finanspolitiska rådet, 17 maj 2010
Läs; Alliansens jobbskattebluff,
Bloggtips; In your face om centern, Annarkia om sommartid, Alliansfritt om M:s 80 miljoner, Ekonomikommentarer om Grekland, Eva-Lena om välfärdsjobb, Martin Moberg om Maud och C, Peter Andersson – rödgrönt i fokus, Mer – Netroots
*
Läs även andra bloggares åsikter om politik, val 2010, ekonomi, alliansen, anders borg, samhälle, jobb, finanspolitiska rådet
Marina
/ maj 17, 2010Ja du…Och nu sitter de och dribblar till systemet igen…de överraskades visst med alla som fick sparken från jobben:)..Skandal efter skandal…vi har en regering som får dribbla med regler och sätta folk på gatan och pottor…..Jag får magknip av att läsa att folket anser att alliansen är betrodda:( Ser eller läser inte folket vad de säger och gör? Blundar man? bara för de inte just nu blivit drabbad??
edvinalam
/ maj 17, 2010Fast nu är ju inte finanspolitiska rådets uppgift att vara en ”fanclub” för regeringen. Finanspolitiska rådets uppgift är att göra en oberoende granskning av den ekonomiska politiken, vilket är bra eller hur?
Jack
/ maj 17, 2010Det är ett intellektuellt högmod utan guds like att tro att ett regeringstillsatt råd (fianspolitiskt eller ej) ska kunna göra ”oberoende” eller ”opartiska” granskningar av politiken. Den som tror på detta behöver åtminstone uppdatera sin kunskaps- och vetenskapssyn. Vi lever faktiskt inte längre på 50-talet då den naiva positivismen härskade i forskarvärlden!
Det är därför lite förvånande att det fianspolitiska rådet ändå kommer med så omfattande kritik av regeringspolitiken. Visst stödjer man den (nyliberala) ideologiska grunden för a-kasse- och sjukförsäkringsförändringarna. Men när det gäller arbetsmarkandspolitiken är man oväntat vass i sin kritik. Jag hade faktiskt väntat mig betydligt mer lovord till Borg än det nu blev.
Det blir intressant att se hur det nya arbetarpartiets spinndoktorer ska kunna skruva till detta så att skiten till slut hamnar hos oppositionen. Var förvissad om att det de närmaste dagarna kommer att pågå en hel del sådana retoriska manipuleringsövningar!
peter
/ maj 17, 2010Det var en klen hyllningskör, minst sagt 🙂
Martin H
/ maj 17, 2010Så jävla förolämpande med en blogg som hela tiden betecknar alla som jobbar med städning som pigor, men vad kan man annars förvänta sig av vänsterns von oben demagoger.
Kertstin
/ maj 17, 2010Martin H:
Det är högern som föraktar städning. Gjorde man inte det skulle man betala städare mycket högre löner.
Men istället behandlar man städpersonal som just ”pigor”, vill helst ha dem alldeles gratis.
Martin H
/ maj 18, 2010Så högern föraktar städning, men glöm då inte att samtliga partier i riksdagen föraktar VVS-arbete, snickerier, el-arbeten (ROT-avdrag) och mat (lägre moms än andra varor). Helt logiskt resonemang.