Ja kontra nej

De Rödgrönas första gemensamma budget riktade med precision in sig på det allra viktigaste – minskade klyftor kombinerat med stora satsningar på jobb, utbildning, miljön och välfärden. Det är en budget som tar från de rika och ger till de fattiga – inte tvärt om.

Medan de rödgröna satsar offensivt på en bättre framtid står alliansen  och stampar och säger ”nej”. I går blev deras trötthet och passivitet uppenbar för alla – i både debatter och på presskonferenser. Och den kan knappast illustreras bättre än med deras egna nio ”vallöften”. Listan innehåller nio stycken ”inte”. De vill ingenting – mer än att stanna utvecklingen och köra tåget bakåt – mot ökade klyftor och sämre välfärd.

De rödgrönas budget är inte bara ett första steg i rätt riktning – den tog vapnet ur händerna på herrar Borg och Reinfeldt. Det blev ingen ”skattechock” för ”vanligt folk”. Till och med de stora morgontidningarna suckar resignerat och visar staplar på hur stor del av jobbskatteavdraget som får vara kvar. Det blir enbart de allra rikaste som får betala – med en liten del av alla de miljoner de fått dela på under de senaste fyra åren.

Herrar Borg och Reinfeldt stammade fram sina inlärda ramsor – om ”bidragslinjen”  och ”arbetslinjen”. Men nej, Fredrik och Anders, det handlar inte om ”bidrag” – det handlar om att återskapa socialförsäkringarna och den svenska modellen. Det är er medvetna politik som har skickat ett rekordstort antal sjuka och arbetslösa till socialen. Det är er egen snedvridna ”arbetslinje” som har resulterat i en ”bidragslinje”.

Nu finns det oerhört mycket att göra. De rödgrönas första gemensamma budget är givetvis bara en början – men det är ett tydligt och viktigt steg i rätt riktning…

*

Gårdagens budgetdebattMona Sahlin kör över Fredrik Reinfeldt

Bra bloggat om budgeten; Martin Moberg – 3 debatter, StorstadAlltid rött…, Röda berget, Högbergs tankar, Ulrica Falk, Homo politicus, Peter Andersson, Annarkia, Björn Andersson

Netroots

Lästips; Om klasskillnader i vården och om hur privata läkare fuskar för miljoner

Press; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, svd8, svd9, e24, ab1, ab2, ab3, exp1, exp2, exp3, exp3, exp4, svt1, svt2svt3Vf, NSD

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Japp

 2. Henrik

   /  maj 4, 2010

  Kul att du uppfattar de rödgrönas som ett steg i rätt riktning. Synd bara att det är feltänkt av dig!
  Besvara dessa frågor och se om du kommer till samma konklusion som du tidigare verkar ha.

  Fråga 1:
  Har Sverige idag ett av världens högsta skattetryck?

  Fråga 2:
  Har Sverige bäst sjukvård, skola, omsorg, försvar, polismyndiget, etc.?

  Fråga 3:
  Tror du att en utjämning av skillnader fungerar som en morot för unga att ta på sig enorma skulder för att tjäna samma slant efter skatt som de som inte gör det?

  Jag känner att höja skatterna inte kommer lösa de problem som Sverige brottas med. Tvärtom!

 3. Fille

   /  maj 4, 2010

  Henrik, dina frågor är impregerade med dolda värderingar.
  Fråga 1:
  Det handlar inte om ”skattetryck” utan om skattekvot. Dessutom bör man vid länderjämförelser ta hänsyn till att i flertalet andra länder finansieras välfärden i större utsträckning än hos oss av avgifter eller riktade skatteavdrag till olika grupper. Räknar man med de olika finansieringsformerna (d.v.s. gör länderna jämförbara) så betalar en genomsnittsmedborgare i Sverige exempelvis mindre än sin tyske motsvarighet för samma välfärdstjänster. Ska vi tala om ”skattetryck” bör vi alltså även tala om ”avgiftstryck”. Annars jämför vi äpplen och päron.
  Fråga 2:
  Sverige hade länge den mest effektiva och högkvalitativa offentliga tjänsteproduktionen. Men när de nyliberala vindarna drog in över vårt land började politiker också hos oss att ”leka affär” med våra skattepengar, olika kundvals-, köp- och säljmodeller infördes. Systemen slammade igen av den lössläppta kommersiella girigheten. Idag kan exempelvis Dagens Eko avslöja att olika privata vårdbolag årligen fuskar till sig ca 100 miljoner kronor. Vår välfärd läcker!
  Fråga 3:
  Unga är inte morotsdrivna kaniner! De ”morötter” som ojämlikheten skapar förgiftar mer än bygger upp.

  Jag känner att den sociala nedrustning vi ser Alliansen bygga sin politik på drabbar både konkurrenskraften och välbefinnandet.Därför: Ring ut det gamla i september!

 4. Henrik
  Sir Michael Marmot, noterade i en intervju att de flesta hälsoproblem beror på sociala, politiska och ekonomiska faktorer.
  Även inom ett land som Storbritannien, har konstateras att den genomsnittliga livslängden kan variera med ca 28 år, beroende på om du är i de fattigare eller rikare skikt i samhället.
  http://www.globalissues.org/article/4/poverty-around-the-world
  Sen är det upp till dig på vilken skala din empati förmåga ligger. Jag tror inte någon tycker illa om att man ska ut i arbetet om man kan. I dag kallar man det rehabilitering när man blir utförsäkrad och insatt i åtgärder utan att någon brytt sig om sjukdomstillståndet. Arbetslösa och sjuka blir själva ansvariga för sin situation. Alliansen brukar skylla på att företag inte stannar kvar i Sverige om de inte får diverse BIDRAG i skattelättnader osv. Men du allvarligt talat. Alliansen säljer ut allt statligt och kommunalt så jag undrar tror du på riktigt att Volvo kommer att förbli en stor arbetsplats i Sverige när ägandet ligger i Kina? Attendo care gick med en vinst som skulle ha kunnat ge 800 sjukvårdsbiträden jobb. Dit gick inte pengarna. Sen tycker jag att du ska googla Avesina så får du se hur de arbetar med dina skattepengar. Som du uppenbart hellre ser försvinna in i privata fickor och inte åter i arbete.
  Den här behandlingen av våra medmänniskor är inte gratis den kanske inte kostar i morgon men i vår framtid kommer våra unga att få ta hand om skiten Falliansen lämnar efter sig
  Jag önskar dig lycka till i livet utan sjukdom eller arbetslöshet

 5. Martin

   /  maj 5, 2010

  Givetvis har ni min röst. Men jag måste ändå vädra lite misstänksamhet och eventuellt missnöje.

  Ambitionen tycker jag skall vara mer än att bara återställa den mesta skada som högern åsamkat samhället och dess medborgare. Kommer man med denna takten kunna återställa skadan och kunna göra progressiva reformer för arbetare? Kan jag lita på att det är ambitionen?

  Jag var med på 90-talet, mycket av skadan permanentades.

 6. Firre

   /  maj 14, 2010

  vilken efterbliven debatt, den är inte alls ”tuff” som den heter på svt. den är helt värdelös, karln duckar varenda puck å byter ämne om precis allt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: