Begreppsmanipulering a la alliansen

De nya moderaterna har byggt en stor del av sin framgång på att marknadsföra nya ord och begrepp – som ”utanförskap”, ”bidragssystem” och ”välfärdens kärna”.

Men nyspråket förvirrar och begreppen är lättmanipulerade. För att minska ”utanförskapet” kan man antingen satsa på fler jobb och utbildning eller skärpa kvalifikationskraven i socialförsäkringarna och förkorta ersättningstiderna (som regeringen har gjort). Begreppet är också lätt att manipulera genom att förändra vilka som ska omfattas – allt beroende på vilket syfte man vill uppnå (ökat eller minskat ”utanförskap”).


Illustration Robert Nyberg

Det senaste tillskottet i begreppsmanipuleringsträsket är ”fattigdom”. DN berättar i dag (ej dn.se) att socialdepartementet nu vill ändra sättet att räkna. Istället för ”relativ fattigdom” (som har använts mycket länge) ska man i fortsättningen räkna med ”absolut fattigdom”. På så vis kan man öka klyftorna utan att fattigdomen ökar i samma takt.

Men oavsett beräkningsmetod ökade fattigdomen markant mellan år 2007 och 2008, trots att vi då befann oss i en högkonjunktur. Förklaringen – det var det första året alliansens politik slog igenom. Inte ens nya beräknar kan alltså helt och hållet finta bort konsekvenserna av den borgerliga regeringens politik för ökade klyftor.

Ett annat ord som ofta används är ”bidrag” istället för socialförsäkringar. Nyliberala krafter hävdar ofta att ”socialförsäkringar inte är några riktiga försäkringar” – men visst är de försäkringar….

De är socialförsäkringar, gemensamt finansierade via skatter och avgifter – och de har alla de fördelar som privata försäkringar saknar. De utesluter eller fördyrar inte för svaga eller utsatta grupper, de behöver inte gå med vinst, de är solidariska, de är billigare och effektivare för alla och de skapar mer jämlika samhällen – något alla tjänar på. Generösa socialförsäkringar ökar dessutom rörligheten på arbetsmarknaden, stimulerar ekonomin och håller uppe efterfrågan i dåliga tider.

Alla dessa fördelar försvinner med den typ av försäkringslösningar som finns i till exempel USA – där de som inte har råd eller tillhör en riskgrupp lämnas utanför, där försäkringar kopplade till företag eller branscher minskar rörligheten på arbetsmarknaden och där låga, eller inga, ersättningar minskar efterfrågan i dåliga tider.

I alliansens Sverige går vi just nu i riktning USA. Privata försäkringar vinner mark hos de som är friska, har ett lågriskjobb, och tjocka plånböcker  – i samma takt som socialförsäkringarna urholkas och allt fler nekas ersättning.

Att göra socialförsäkringarna mer försäkringsmässiga är inte det samma som att göra försäkringarna mer lika privata försäkringar. Skillnaderna är just det som gör de gemensamt finansierade socialförsäkringarna till överlägsna vinnare i förhållande till privata – vive la différence!

Vill man göra försäkringarna med ”försäkringsmässiga” måste istället taken höjas och de mångmiljard stora överskotten behållas i försäkringarna och hjälpa till att skapa tryggare och bättre försäkringar – inte finansiera stora skattesänkningar för rika, medelålders män….

Tack och lov finns det nu ett rödgrönt alternativ till alliansens nyliberala välfärdsslakt!

*

Lästips; Fattigdom i Sverige – Storstad

Bloggat; Annarkia, Alliansfritt Sverige, Eva-Lena, Martin Moberg, Peter Andersson, Claes KrantzIn your face

Netroots

Press; ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7, dn1, dn2, dn3, dn4, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, exp1, exp2, exp3, exp4,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Hugo

   /  maj 3, 2010

  Mycket trist Ilse,…att av ca 79 miljarder i skattesänkningar tar man tillbaka lite över 2. Så var det alltså med den skattesänkningen som enbart gynnat de rika. D v s lite mer än 2%. Hallå………, kanske dags att vakna!
  Resten av budgeten är en katastrof och framkallar på sin höjd en trött gäspning. Men kämpa ni på där på vänsterkanten……, med all billig retorik.
  Det är marginellt det som skiljer,….who gives a shit by the way.

 2. Jack

   /  maj 3, 2010

  Bra analys av hur Alliansen försöker manipulera med gamla (omdefinerade) och ”nypåhittade” begrepp. Att kreativiteten på Allianssidan ökat i detta avseende kan ses som ett uttryck för att de börjar bli desperata. Det där opinionsglappet som skulle börja slutas nu bara växer och växer…

  Det är nog i ljuset av detta som angreppen från Odell och Littorin nyligen om ”tobleronepolitiken” ska ses. Nu blir de bara smutsigare och smutsigare.

  Det är nästan skamligt att de nu också försöker sig på att erövra begreppet ”försäkringsmässighet”. Detta efter att först ha fört en politik som medvetet flyttat tusentals sjuka och arbetslösa från försäkringssystemen till socialbidragssystemet. Snacka om bidragslinje!

  Alliansens retorik blir genomskinligare och smutsigare för varje dag som går. Men de har pengarna och media på sin sida. Därför behövs vassa och seriösa bloggar som denna! Fortsätt kampen mot fördummningen! 😉

 3. demokraten

   /  maj 3, 2010

  Toblerrone-politiken är numera en klassisk beskrivning på de rödgrönas politik, dvs låt någon annan betala för mina egna tillkortakommanden och brister. Låt ”samhället” ta ansvar för dig ty du behöva ikke ta ansvar för dig själv och dina handlingar. LÅNA till bidrag, låt de som jobbar och bidrar till landet få mindre och mindre. HÖJ skatterna i landet med VÄRLDENS högsta skattetryck…det tycker ni är en bra och långsiktig metod. Låt bidragstagarna få mer..så blir de fler…varför jobba när ”andra” betalar för mig-härligt!! Hellre att alla har det halvdåligt än halvbra och VARFÖR ska det vara fult att vara höginkomsttagare? VAR finns NYTÄNKANDET och framtidsvisionen? Ojsan, den tänkte vi inte på! herre jisses!

 4. AK

   /  maj 3, 2010

  Just lyssnat på radions Studioett med debatt mellan Anders Borg och Tomas Östros. Det känns inte så upplyftande att höra Östros främst för att han varken vill eller förmår sticka hål på Borgs (och regeringens) manipulativa retorik som ju Ilse-Marie här på bloggen så föredömligt nu och många gånger tidigare pekar på Jag upplever inte heller att Östros lyckas visa någon verkligt positivt alternativ annat än höjda skatter lite här och där.

  Det är illa om de rödgröna låter sig luras in i borgarnas fälla, skattefrågan.

  Å andra sidan vet jag inte hur (eller om) man i debatt (kan) anklaga sina motståndare för att småljuga och manipulera. Borg och de borgerliga vill ju hela tiden låta påskina att ”lönsamheten” i att arbeta är det som ger fler jobb – utan att Östros ifrågasätter saken – och Borg kan till och med låtsas som att hans mål är full sysselsättning – utan att naturligtvis beröra Riksbankens inflationskrav. Men vad ska Östros säga om detta inflationskrav som han själv stödjer.

 5. Karl Ingström

   /  maj 3, 2010

  Äntligen börjar man bekämpa begreppet relativ fattigdom.
  Fattigdom är absolut. Antingen är man hungrig eller mätt. Antingen har man tak över huvudet eller inte.

  Hur ska man kunna bekämpa fattigdom om den inte tillåts minska. Att 60% av median inkomsten skull vara någon slags fattigdomsgräns är ju helt absurt. Att någon annan får det bättre betyder inte att jag får det sämre.

 6. AK

   /  maj 3, 2010

  Men fattigdomen sett som de som tvingas till förnedrande försörjningsstöd blir allt fler och där har självklart regeringen ansvaret. Knappast någon väljer det ”alternativet”. Marika Lindgren-Åsbrink skriver på sin blogg ”storstad” om just detta. Jag vet inte hur många som söker sig till nödhjälp från kyrkan och liknande…hörde i vintras på radio ett reportage från Finland där den verkliga, absoluta, fattigdomen tvingar många till soppkök.

  Borgerlighetens ovilja till omfördelning. från de som redan hade det bra och nu fått det allt bättre genom skattesänkningarna – till de mindre lyckligt lottade medborgarna är cynisk cynism.

  Att säga det självklara att det är bättre att ha arbete än att inte ha det… är lika begåvat som att säga att det är bättre att vara frisk än sjuk. Men på den nivån rör sig Alliansen.

  Lika självklart är det att om någon ska få ett arbete (med lön!) måste någon annan betala. Om fler ska kunna få lönearbete måste pengar spenderas, från skatter eller privat sparande…någon, några, många eller alla måste på olika sätt vara med och betala. Att bekämpa fattigdom och arbetslöshet är inte gratis, det kostar pengar. Men det är enfaldigt och orättfärdigt att säga att vi som nation inte har råd.

 7. Det är vidrigt ! Det är ju helt tydligt att alla inte räknas med i alliansens Sverige – de ska till och med mörkläggas. Usch !

 8. Vi borde äga hela landet tillsammans. Gud, naturen, vad man vill, har inte skänkt stora delar av landet och dess naturresurser till ett litet fåtal personer eller fördelat ägandet så att bara några få ska få vältra sig i lyx och så att de som är eller blir sjuka eller som slängs ut från arbetsmarknaden ska sparkas på.

  Allt som inte är statligt och offentligt ägt är stöldgods på ett eller annat sätt, därför ska också alla ha med av de rikedomar som produceras i landet, inte bara tjyvarna. Endera borde staten, alltså vi alla äga allt, eller, om vi har privat egendom, så ska ägarna vara med och betala till alla landets invånare och till välfärden för alla – efter förmåga.

  Vad gäller de sociala försäkringarna, så betalar vi till dem när vi arbetar, och de fungerar ungefär som vilken privat försäkring som helst, men utan profit till VD:ar med feta bonusar. Hävdar man att den som behöver få stöd från någon av de gemensamma försäkringarna inte gör skäl för sig, lever på bidrag etc. så lever i så fall även de som har privata försäkringar lika mycket på bidrag när de får ut ersättningar från dessa bolag. Även privata försäkringsbolag handlar om att alla som tar försäkringar solidariskt står för varje persons, som har försäkring i samma bolag, risk. Skillnaden är bara, som sagt, att det inte sitter några VD:ar eller aktieägare och skor sig på en del av de inbetalade försäkringspengarna – varför de offentliga försäkringarna blir billigare, precis som Ilsemarie skriver.

  Men vi vet ju numer att det finns de som gärna betalar mer pengar till privata bolag bara för glädjen att få se fler fattiga och utslagna människor runtomkring sig – hur är dessa människor skapta?

 9. Jag informerade min gamla släkting i USA, Sanford N.C om den nya underbara sjukförsäkringspolitiken här i Sverige och vi var båda rörande eniga om att denna politiken inte skapat rättvisa incitament, vare sig i USA eller i Sverige!
  Hon tycket att våra Allians-politiker valt en helt felaktig väg.
  Hon manade dessutom vår sittande regering att komma till områden i USA där fattigdomen numera har blivit permanentad på grund av just den förda sjukförsäkringspolitik som drivs i USA, där kunde våran regering få verkligheten som upplysning.
  Detta sade en dam i åttioårsåldern från en del av USA som har det ganska tufft.

  ”Tell them to go to USA and we will give them a special welcome, Linda!”
  ”I sure will, mam!”

 10. Ja man blir verkligen rädd. Ännu mer rädd blir jag när man i de olika medier kan läsa om vad ”vanligt” folk tycker om arbetslösa, sjuka eller eventuellt andra som behöver hjälp. Man ondgör sig över ”bidrag” men tar gärna emot barnbidrag, vårdnadsbidrag, rut, rot och gratis tandvård till barnen. Inställningen är att jobbar du inte, ska du ingenting ha. Jag har läst Fredriks bok i den är alla bidrag eller subventioner totalt förbjudet han tycker att det är en fråga om moral och att man kan försörja sig själv och sina eventuelle barn. Dessutom tycker han att alla ska se till att det finns pengar för det oförutsett som kan hända. Men han glömde tala om hur en låginkomsttagare ska kunna spara till det. Hittills har han följt sina egen profetia. Nu när vi tydligt börjar närma oss USA samhällsvärderingar och den här regeringen har duktigt manipulerat svensken att tro att det är den enskildes eget fel till utanförskap. Den inställningen man har till uteliggare, alkoholister eller drogberoende får mig att gråta. Där kan vi faktiskt alla hamna. Man hyllar den fria marknaden men glömmer tala om att i USA har afro-amerikaner ungefär lika lång livslängd som i Kina och vissa delar av Indien. Detta trots att USA är rikare än de två länderna tillsammans. Man glömmer att tala om att redan 1998 kom en studie från Kanada som kommit fram till att de rikaste länderna inte hade det friskaste folket. Utan det friskaste folket hade de länder där den ekonomiska klyftan är mindre. Man glömmer att tala om att de länderna med störst ekonomiska klyftorna har större barndödlighet vid födseln, mer vuxna feta, narkotika missbruk är vanligare. Betygen blir lägre. I Alliansen kräver man ansvar men tar inget eget ansvar för Sveriges framtid.
  För övrigt
  Sir Michael Marmot, noterade i en intervju att de flesta hälsoproblem beror på sociala, politiska och ekonomiska faktorer.
  Jag hoppas många med mig tycker att första bästa datum har passerat för Alliansen.

 11. Om det är något som ökat sedan alliansen ”slog till” så är det utanförskapet. Men jag antar att det de menar med utanförskap är något annat än det jag menar!!!

  Tack för en bra blogg!

  /från en som just fått reda på vad utredningen i den tre månader långa arbetslivsintroduktionen för utförsäkrade innebär för mig. Jag jobbar och min arbetförmedlare frågar ”hur går det”. Snacka om högkvalitativ utredning!!!

 12. Utmärkt klargörande inlägg!
  Både detta och övriga i bloggen.
  Vilken insats du gör!
  Jag läser vidare.
  Thank´s!

 13. peter

   /  maj 8, 2010

  Helt seriöst: jag vet inte om jag vill eller orkar leva med den regim borgarna genomför. Hur kan de tillåtas genomföra den ? Genom att spela på människors girighet givetvis. Människor tänker inte längre än till den egna plånboken och de ser defenitivt inte längre när det gäller samhällets förfall och till de konsekvenser som det i det långa loppet innebär. Vissa tjänar pengar, visst, men ingen släpps in ifrån kylan för det finns inget ” inom” utanförskapet. Bara en kall fasad där mycket vill ha mer.

 14. Eva

   /  september 24, 2010

  AKs inlägg från den 3:e maj blev en kusligt sann profetia:

  ”Just lyssnat på radions Studioett med debatt mellan Anders Borg och Tomas Östros. Det känns inte så upplyftande att höra Östros främst för att han varken vill eller förmår sticka hål på Borgs (och regeringens) manipulativa retorik som ju Ilse-Marie här på bloggen så föredömligt nu och många gånger tidigare pekar på. Jag upplever inte heller att Östros lyckas visa någon verkligt positivt alternativ annat än höjda skatter lite här och där.

  Det är illa om de rödgröna låter sig luras in i borgarnas fälla, skattefrågan.”

  Detta är pudelns kärna. DE rödgrönas alternativ var för blekt, man vågade inte på alvar ifrågasätta råkapitalismen och de groteska vinsterna i tex sjukvården och friskolorna, lyckades inte peka på VARFÖR ett samhälle byggt på solidaritet är bättre än ett extremt klassamhälle. Ingen törs på allvar ifrågasätta hela det ekonomiska systemet av rädsla för att bli kallas ”kommunist” eller bakåtsträvare, inte ens Lars Ohly som var bakbunden av valsamarbetet. DEt är inte ”inne” att förespråka socialism –
  eller ens blandekonomi, den gamla skandinaviska framgångsmodellen. Resultatet blev jamsigt, småttigt, oklart och fegt.
  Eller som gamle folkpartisten, numera sossen, Carl Tham skriver i dagens DN: ”… (s) är starkt mentalt koloniserade av den liberala ekonomins herravälde.” Marknad och konkurrens har upphöjts till samhällelig dogm och man vågar inte presentera ett verkligt alternativ.

  De rödgröna föll tungt i borgarnas fälla och måste nu kravla sig upp igen för att ha en chans att komma tillbaka. De måste börja avslöja själva det ekonomiska systemet.

 1. Vilken bild väljer Du? | annarkia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: