Från svenska modellen till bidragsmodellen

Allt fler arbetslösa står i dag helt utan a-kassa. En stor skuld till detta är de nya a-kasse reglerna som alliansregeringen införde direkt efter valet 2006. Man höjde avgiften kraftigt samtidigt som an införde hårdare kvalificeringskrav. Som lök på laxen tog man bort avdragsrätten för fackmedlemskap för löntagarna – men behöll den för arbetsgivarna. Allt detta resulterade i att cirka en halv miljon människor lämnade a-kassan – lagom till lågkonjunkturen.

I dag når bara drygt 10 procent av alla arbetslösa upp till 80 procent i ersättning, och uppemot hälften har ingen ersättning alls. Av de mellan 18-24 år saknar 80 procent ersättning. Många arbetslösa nekas i dag ersättning enbart på grund de hårdare arbetsvillkoret.

DN debatt i dag, citat;

För de allra flesta är det arbetsvillkoret som ställer till det. För att ha rätt till ersättning krävs att man arbetat sex månader och minst 80 timmar varje månad. Förut räckte det med 70 timmar per månad. Vad har de extra tio timmarna betytt? Ja, för den halvtidsanställde räcker det exempelvis med en eller två dagars frånvaro för att inte uppfylla arbetsvillkoret – därmed blir det noll kronor i ersättning.

Man kan också tillägga – det nya arbetsvillkoret utesluter även många av de som arbetar halvtid och aldrig är sjuka eller borta från jobbet. Under 80- och 90-talen förhandlades små arbetstidsförkortningar fram inom många LO-jobb (på bekostnad av lägre löneökningar). Det rörde sig ofta om några få minuter om dagen (10-20 minuter). De flesta som drabbas av regeln är givetvis LO-kvinnor. Många av dessa arbetar deltid – därför att de inte orkar eller klarar mer. De är utslitna, ibland utförsäkrade. De uppfyller inte längre a-kassans arbetsvillkor eller sjukförsäkringens stenhårda krav. De har gjorts försäkringslösa av alliansregeringens leende slaktare.

Socialförsäkringarna är en viktig del välfärden och den svenska modellen – oavsett vad Borg, Reinfeldt, Littorin och grabbarna säger. Den svenska modellen, som de i sina ljusa stunder säger sig vilja ”värna”, handlar om trygghet, omställning och solidaritet. Den handlar inte om att skicka arbetslösa och sjuka till socialen….

Alliansens företrädare vinglar nu runt, lagom till valet, med uttalanden som kan tyda på att de kanske skulle kunna tänka sig att bättra på a-kassan. Men förvänta er inte för mycket på den fronten. Borg är rätt nöjd som det är. Så här sa han nyligen inför trogna åhörare i Katrineholm, citat;

–  Vi kommer inte att bygga upp bidragssystemen igen. Det blir inte fler jobb för att man höjer a-kassan….

Regeringens slakt av den svenska modellen är noga planlagd. Välfärdens kärna säljs ut och bantas – medan resten av välfärden räknas bort. Socialförsäkringarna kallas numera för ”bidragssystem” och socialförsäkringsministern har förvandlats till socialbidragsminister som uppmanar sjuka att söka försörjningsstöd….

Det är hög tid att TA DET TILLBAKA!!!!!!

*

Lästips;
Storstad – Hej systemskifte!
Tapio Salonen – Arbetslöshetsförsäkringen fungerar inte längre
Om Jenny Fjell och RESURS – Läkaren som slåss för de mest utsatta
Kollega – Han är mångas sista hopp
DN – Ekonomernas kris

Bloggat; Ulrica FalkScaber Nestor, Alltid rött…., Tord Oscarsson

Fler bloggtips; Litentanta – en röst som behövs,  Badlands Hyena ger livsvinkar, Röda Malmö vill stoppa oljan, Netroots

Press; svd1, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, dn

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. List Alex

   /  april 29, 2010

  Tja.

  Vill gärna belysa att ”arbetsbillkorets” 6 mån. i praktiken är 12 mån. då de inkomster du fått in under arbetsvillkoret slås ut på en årsinkomst.
  Dvs; Jobbar du heltid 6 mån. med en lön på 20’/mån på ex.v. ”nystartsjobb” och sen får gå (bidraget/provanst. slut el.)
  beräknas de 120′ du fått in under ”arbetsvillkoret” som en årsinkomst!
  Hade man full A-kassa innan blir det en ekonomisk katastrof.

  L.A.

 2. Och CHP vill nu i lugn och ro utreda det hela. Klart ska det vara 2013!

  http://sverigesradio.se/ekot/artikel.asp?artikel=3662897

 3. Jag blir helt matt av politikernas hit-å-dit-å-vända-på-kappan-babbel…
  De friserar, manipulerar och vrider o vänder tills det de egentligen menar låter precis som det väljarna vill höra.
  Sen finns det ju de som faktiskt känns mer genuina i sitt framförande än andra…
  Att försöka släta över alla utförsäkringar med ord som ”det är ju klart att vissa hamnar mellan stolarna men det är sånt man får räkna med”…
  Jojo… börjar bli fullt där nu… mellan stolarna… 😕

 4. Sen är det ju också deltidsreglerna som ställer till det – ja, det var kanske det du menade. I ett arbetsliv där anställningsformernas variation också har utökats genom Alliansens införande av olika typer av tillfälliga anställningar, bemanningsföretag och utlejning så innebär det ju att att trygghetssystem faktiskt inte alls finns för de som jobbar på det sättet. Och någon måste det ju vara som jobbar via bemanningsföretagen för dessa ökar ju hela tiden sina marknadsandelar. Man frågar sig då vem – ja det måste vara en försvarlig andel människor som jobbar via bemanningsföretag som uteslutande måste lita till den försörjningen för någon a-kassa upptill får de ju inte.

  Så det är ju många saker som Alliansen infört som bidrar till att inte bara de som utförsäkrats från sjukförsäkringen saknar trygghetsförsäkringar utan egentligen också alla andra – när de tillfälliga anställningarna hela tiden ökar; visstidsanställningar och timanställningar eller zero-based via bemanningsföretag = man får bara betalt för den tiden man jobbar och är inte försäkrad något annat jobb än precis den tid som efterfrågas.

 1. Aftonbladet: Rödgröna skapar 150 000 nya jobb och utbildningsplatser « Röda Berget
 2. Jinges Web och Fotoblogg » Demonstration för Republik 19 juni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: