Desperation och fattigdom i alliansens spår

OBS! Ett hjärta RÖTT finns nu på facebook…. bli ett fan!

*

I dag berättar Ekot att antalet hot mot Försäkringskassans personal har fördubblats under det senaste året. Räknar man dessutom in hot om självmord ökar siffrorna dramatiskt. Redan i slutet på förra året fanns uppgifter som visade att runt 40 procent av alla hot handlade om människor som hotar att ta sina liv.

Ingen som har följt med i kaoset kring de nya sjukreglerna kan vara förvånad. Den psykiska och ekonomiska press som många sjuka nu tvingas gå igenom skulle knäcka många även fullt friska och annars psykiskt starka. Regeringen genomför sitt grymma experiment helt utan eftertanke, vett eller sans. De ökade antal hoten vittnar om den desperation många drabbade nu känner.

Den enkla sanningen är att ingen blir friskare av att bli fattigare, misstrodd och satt under hård press. Många kan vittna om hur redan psykiskt svaga drabbas dubbelt.

Citat, VF;

Nu slår de personliga ombuden larm. Personer med psykiska funktionsnedsättningar drabbas orimligt hårt av de nya sjukförsäkringsreglerna. Det handlar om oro, en raserad ekonomi och långa väntetider.
– Många mår otroligt dåligt. Vi möter dem som är helt apatiska, säger Anna-Greta Wirsén, verksamhetschef för ombuden i länet.

Alliansens politik har med precision riktat in sig på att slå hårdast mot de som redan har det sämst ställt ekonomiskt. Sjuka, arbetslösa och pensionärer har hela tiden befunnit sig i skottlinjen. Förutom en extra straffskatt har dessa grupper drabbats av indragen eller sänkt ersättning.

I gårdagens Rapport berättade man om hur allt fler från just dessa grupper nu hotas av vräkning. Det handlar inte längre missbrukare eller de som befinner sig helt ”utanför” samhället – det handlar om helt vanliga människor som haft oturen att drabbas av sjukdom eller arbetslöshet men inte längre platsar i försäkringen, och om de fattigaste pensionärerna som nu hamnat under marginalen.

*

Till sist…

Både forskare och ledande ekonomer har under den senaste tiden sågat regeringens jobbpolitik. Nu kommer ytterliggare en sågning (dn) – Riksrevisonen slår fast att regeringens miljardsatsning på arbetspraktik saknar vetenskaplig grund. Praktiken leder till färre fasta jobb än andra arbetsmarknads åtgärder.”

Visst är moderaternas jobbpolitik bäst!

Jo, möjligen om man håller sig till den borgerliga pressens analyser och reportage – samtidigt som man ignorerar all forskning och alla fakta som finns på området  😉

Så här ser facit ut efter 4 år med deras ”arbetslinje”;

– 70 000 fler i utanförskap.
– 500 000 fler utanför a-kassan.
– Fler än 50 000 utförsäkras 2010.
– 95 procent av kommunerna betalar ut mer socialbidrag.
– 500 000 arbetslösa ska dela på knappt 6 000 utbildningsplatser.
– Inget konjunkturstöd till kommuner och landsting 2011.
– Störst skattelättnader till de som tjänar mest.

Bra jobbat grabbar…. 😉

*

Läs mer
Tapio Salonen, forskare; Arbetslöshetsförsäkringen fungerar inte längre
Man kan inte tvinga sjuka att bli friska

Bloggtips; Jinge om mosa Mona kampanjen,  Peter Andersson om media och makten, Alltid rött… om misslyckad jobbpolitik, Roger Jönsson om jobbpolitik, In your face om valet, Annarkia om skolan, Eva-Lena om brevbäraren som fick rätt mot fk, Netroots

Press; E24, Nt.se, Uppsala demokraten, HD, exp1, exp2, exp3, exp4, exp5, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, dn1,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Hej!

  Ännu ett bra inlägg som givetvis blir länkat, men nu har jag också ett litet tips (kanske, om inte du redan har täckt det… ursäkta min vimsiga skalle)

  Göran Söderlund, en fd försäkringskassechef, finns med i Kollega, http://kollega.se/index.cfm?c=12249 En hoppingivande artikel för oss trasiga även om man får ta det med en nypa salt trots allt. Vi är nog många som är ”friska” oavsett Gud Fader eller hjälp från Göran….

  Jag har tombloggat lite om det själv, http://litentanta.blogg.se/2010/april/-goran-soderlund-vet-hur-systemet-fungerar-i.html#comment men kanske du vill hjälpa till och sprida vetskapen om den här möjligheten?

  Kram till dig med alla fakta och vettiga länkar!

 2. Kjell Rundgren

   /  maj 1, 2010

  Enade vi stå , söndrade vi falla

  Nu gäller det att vi tänker efter före , så det inte blir tokigt det vi gör . Kjell

 3. Hota och hotad

   /  maj 2, 2010

  En vän, tillika polis, till mig sade för många år sedan följande: ”De kan hota mig, slå mig, hota att mörda mig och det kan jag ta. Men när de lugnt säger att jag vet var du bor och vad dina barn heter och när de går till skolan. Då blir jag rädd” Samma gäller med hot om självmord – liksom i mitt exempel läggs där ansvaret för någon annans liv på mig. Det sägs vara lättare att hantera ett mordhot en att mötas av hot om självmord…

  Genom att driva personer till självmord slås inte bara deras och deras familjer sönder, även den som fått motta hotet slås sönder – alltså ”två flugor i en smäll” för att vara makaber.

  Är det det sk ”välfärdssamhället” vi vill ha? där vi driver människor till dess yttersta existens och dessutom slår sönder de organisationer som har att handskas med dessa individer.

  Jag har suttit vid alldeles för många konferensbord för att disskutera självmord med anledning av att en kollega på den arbetsplatsen valt att avsluta sitt liv. Jag lovar, vill vi bygga ett samhälle på skuld och skamkänslor så är det bara att fortsätta den inslagna vägen. Vi får dessutom den”effektiva” bieffekten att personal som är i arbete väljer att bli tysta, blunda och inte se och höra. Känns det igen?

  att som arbetsgrupp komma igen efter en kollegas självmord går, men det krävs att gruppen ges tid att handskas med både de individuella känsloran och dem som så att säga blir gruppens känslor och tankar. Det krävs en möjlighet att få ta en paus.

  Kanske var det så att den som valde att lämna detta liv, hade behövt få hjälp – kanske rent utav skrikit på hjälp – men av lojalitet fortsatt sitt arbete.

  Jag har själv upplevt att en person som kom till mig för kontakt i ett ärende senare tog sitt liv – jag har okckså upplevt att lyckas med att stoppa en person från att ta sitt liv.
  Jag önskar ingen människa upplevelsen av någon av dessa situationer

 1. Ett slag för framtiden. | annarkia
 2. Tweets that mention Desperation och fattigdom i alliansens spår « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: