Forskare och ekonomer sågar alliansens jobbpolitik

Arbetslösheten har i alliansens Sverige gjorts till ett individuellt problem istället för att samhällsproblem. Arbetsmarknadspolitiken handlar numera om att disciplinera de arbetslösa – samtidigt som man successivt har skurit ned på aktiva åtgärder för utbildning och omställning. Tanken med denna politik är att de arbetslösa ska tvingas ta första bästa jobb – till allt lägre löner.

Alliansen slakt av arbetsmarknadspolitiken;

 • Under alliansens första tre år minskades resurserna till AMS ned med 13 miljarder, antalet programplatser minskade med ca 50 000.
 • Antalet platser på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har minskat från drygt 13 000 hösten 2006 till mellan 3 000 och 4 000 under 2009.
 • Vuxenutbildningen minskades med 42 000 platser från slutet av 2006 till 2008.

Istället för en aktiv arbetsmarknadspolitik har alliansen satsat på passiv förvaring och misslyckade ”jobbcoacher”. Samtidigt har man tvingat en halv miljon människor bort från a-kassan med hjälp av hårdare krav, högre avgift och sämre ersättning. Det mest förödande är kanske att denna misslyckade politik har tillämpats mitt i en djup lågkonjunktur.

Nu visar en ny avhandling att den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik är helt fel ute. Den sänkta a-kassan och den slaktade arbetsmarknadspolitiken leder inte till färre arbetslösa. På längre sikt är regeringens politik istället rent kontraproduktiv.

Citat, Metro;

– Den allmänna teorin är att om man sänker a-kassan får man ut arbetslösa i jobb, men jag hittade inget sådant samband alls, säger Madelene Nordlund.

Tvärtom visar hennes undersökning att en hög ersättning på längre sikt leder till att den arbetslöse får ett mer välbetalt jobb.
– Om du har råd att vara arbetslös lite längre hittar du lättare tillbaka till ett mer stabilt arbetsliv.

Nordlund har jämfört hur arbetslösa som deltog i olika program under 1990-talet klarat sig jämfört med de som inte gjorde det. Programmens effekt har studerats under 5-10 år och effekterna av a-kassans nivå under 19 månader.

Enligt Nordlund lönar sig programmen på lång sikt, både i hög- och lågkonjunktur. I studier från andra länder har även effekter av sänkt a-kassa för att få ut personer i jobb iaktagits, men inte i Sverige. Det tror hon beror på att våra sociala skyddsnät lindrar effekterna.

Kan det vara så att arbetsmarknadspolitiken grundas på fel antaganden?
– Ja, absolut. Internationell forskning visar att det hjälper att straffa ut arbetslösa i jobb, men det verkar inte få den effekten på arbetslösheten i Sverige.

OECD ekonomen John P. Martin ger den Nordlunds forskning rätt. Han förespråkar bland annat stärkt arbetslöshetsförsäkring, kvalificerad och aktiv arbetsmarknadspolitik, slopa ”första-bästa-jobb” politiken och att anställningsstöd ska vara riktade inte generella. Alla hans råd går alltså på tvärs med Borg och Reinfeldts praktiserade recept. (Läs mer på Utredarna TCO)

På punkt efter punkt underkänns alliansens arbetsmarknadspolitik, både av forskare och ekonomer. Det finns inte mycket mer att tillägga!

Just nu går Sverige baklänges – mot ökade klyftor och social utslagning.

Det finns bättre alternativ!

Läs mer på Newsmill – Låg a-kassa försämrar chansen att få jobb

*

P.S. Ni missade väl inte Veronica Palms blogg i går – En bild säger mer än 1000 ord

Alliansen ser hellre 100 procent arbetslöshet än 50 procent arbete. Vilket slöseri! Vilket vansinne!

OBS! Ett hjärta RÖTT finns nu på Facebook.…. gilla!

*

Tidigare bloggposter; Alliansens jobbpolitik -ett praktfiasko, OECD, arbetslösheten och regeringen

Bloggat; Röda Berget, Storstad, In your face, Roger Jönsson,

Fler bloggtips; Sjölander om förbifart Stockholm, Motvallbloggen om demokrati till salu, Alliansfritt Sverige om det moderata valfusket

Netroots

Press; dn1, ab1, ab2, ab3, ab4, exp1,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Du måste ta hänsyn att vi har levt i globala finanskris senaste åren som har påverkat vårt ekonomi och arbetsmarknad. Inviduell problem är rödgrönas skattepolitik där arbetsinkomster beskattas hårdare och
  hårdare så att folk har ingen lust söka jobb eller starta eget, när man få lika mycket genom genörösa bidrag.
  Regeringen har sett till att det lönar sig arbeta och söka jobb,samt starta eget . Allt detta rödgröna tänker ta bort. Vad är för fel ta första bästa jobb för komma till arbetsmarknad ex ungdomar utan erfarenhet ? Så vi alla
  väl börjat. Du blir inte chef på engång.

 2. Man borde även läsa margareta bolinders avhandling.

 3. Kristina

   /  april 22, 2010

  Är väl ganska självklart egentligen!

  Att behöva lägga all sin energi på att överleva, ger väl inga förhöjda möjligheter till nytt jobb

  Att få mindre tid och ork till att söka jobb, ger väl inga förhöjda möjligheter till nytt jobb

  Att ligga vaken på nätterna full av ångest, ger väl inga förhöjda möjligheter till nytt jobb

  Att vara ledsen och förtvivlad, ger väl inga förhöjda möjligheter till nytt jobb

  Att leva i förnedring och förlora rätten att själv bestämma över sitt liv, ger väl inga förhöjda möjligheter till nytt jobb

  Att få hälsoproblem pga emotionell stress, ger väl inga förhöjda möjligheter till nytt jobb

  Att inte kunna äta näringsriktigt och regelbundet, ger väl inga förhöjda möjligheter till nytt jobb

  Att inte ”mäkta med” att upprätthålla sina sociala kontakter, ger väl inga förhöjda möjligheter till nytt jobb

  Att som en del redan har gjort: Inte längre orka med, utan tagit livet av sig, ger väl inga förhöjda möjligheter till nytt jobb

 4. Varför kan aldrig politiker hålla sig till sanningen. Inte blir det bättre med rödgröna kvastar, de kommer säkert se till att jag får mindre i men plånbok. Det är ingenting jag ser fram emot. Vi ska höja skatten för de som tjänar mycket , säger vissa partier. Detta håller inte alls för det är för få som tjänar mycket och det blir skattehöjningar för alla. Detta borde talas om före valet, men icke sa Nicke.

  Vi har enligt all expertis skött oss bra i förhållande till övriga länder när det gäller ekonomin och den är mycket viktig. När det gäller arbetslösheten kommer vi även där att täppa till om nu inte världsekonomin havererar igen.

 5. Intressant att de som stödjerregeringens politik konsekvent vägrar prata om de som drabbas av det.

  Det är säkert väldigt bra i teorin, att försämra för de sämst ställda och sänka skatten med lånta pengar.

  Men kvinnan med salongen är en verklig människa, inte bara en siffra i statistiken.

 6. ”Finanskris” bla bla blaa, denna eviga högerursäkt för en idiotisk arbetsmarknadspolitik. Apless någon?

 7. Kent Karlsson

   /  april 22, 2010

  Vad är Alliansens jobbpolitik?
  1. Jobbskatteavdraget. 2. Sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar. 3. RUT-Bidraget.
  That`s it?
  Närmare en halv miljon arbetslösa i Sverige och det här är vad regeringen har presterat under snart fyra år?
  Har något ”alla” av dessa åtgärder haft någon effekt?
  Nja, RUT påstås av vissa Alliansanhängare ha gett 3000 jobb. Det är dock mycket osäkra uppgifter, det finns nationalekonomer som hävdar att det möjligtvis lett till 900 jobb, allt till en oehört stor kostnad för skattebetalarna per jobb!
  Jobbskatteavdraget då, nja det har väl inte lett till några nya jobb! Det finns inga rapporter som bevisar det! Vad som finns är Riksrevisionens rapport RiR 2009:20, som har räknat på ett FÖRVÄNTAT resultat på kanske 88 000 jobb! Men det finns ingen rapport som bevisar ett FAKTISKT resultat, förväntat och faktiskt är ju som alla vet två skilda ting! Det första är en gissning, det andra är vad som verkligen har hänt!
  Minskad arbetsgivaravgift för ungdomar, det har väl i alla fall gett massor av unga arbete? Nja, det har väl inte heller fungerat så bra! Ungdomsarbetslösheten är fortsatt väldigt hög i Sverige! Den förväntas tom. att öka än mer!
  ”Siffrorna från Arbetsförmedlingens senaste prognos är oroväckande.
  En av tre ungdomar kommer att vara arbetslös 2010.”
  Har de här tre klena eller tom helt uteblivna resultat fått regeringen att tänka nytt? Nej, de fortsätter med mantrat: skattesänkningar, skattesänkningar, skattesänkningar…..!

 8. Kent Karlsson

   /  april 22, 2010

  Hur mycket blir det kvar i verkligheten av jobbskatteavdraget?
  •Införande av skatt på trafikförsäkringspremien.
  • Förmånsbeskattning på hem-pc.
  • Höjd gräns för reseavdrag.
  • Slopad skattereduktion för avgift till a-kassa och fackförening.
  • Höjd a-kassaavgift för många.
  Trots löfte om motsatsen höjde Alliansen bensinskatten! Hur mycket blir det kvar av jobbskatteavdraget för en jobbpendlare som måste använda bilen till jobbet?
  Blir dyrare att besikta bilen nu också:
  “Snart chockhöjs priset på bilbesiktning. Efter avregleringen vid halvårsskiftet ökar priset till minst 500 kr, enligt de bedömningar som konsultföretaget McKinsey gjort på regeringens uppdrag, skriver tidningen Motorföraren i sitt senaste nummer. I Finland kostar det idag nästan 1 000 kr att genomföra en bilbesiktning, vilket innebär att priset i det närmaste har tredubblats efter avregleringen där”
  Låga löneökningar som snart kommer att ätas upp av prisöknar. Dessutom måste vi köpa extra försäkringar för att täcka upp för den försämrade A-kassan. Vad får vi egentligen kvar av jobbskatteavdraget? Inte mycket om ens något!
  Allianseni vill ju hävda att alla har tjänat på jobbskatteavdraget! Men hur mycket får vi i realiteten kvar?
  Det är ju det som är det intressanta, av flera skäl! Om du har 1500:- eller 150:- per mån. kvar av avdraget gör en väldig skillnad på din konsumtionsförmåga med avseende på hur jobbskapande jobbskatteavdraget i realiteten blir! För 150:- mer per mån. kan du inte konsumera särskilt mycket! För att jobbskatteavdraget skall ha någon som helst effekt på sysselsättningen måste inhemskt producerade varor konsumeras ex. Volvo och SAAB bilar som då drar med underleverantörer! Hjälper inte upp sysselsättningen i Sverige om vi köper Asien producerade platt-TV vilket väl kanske kan vara möjligt att göra med ett tillskott i plånboken på 150:-/mån.! Om vi får 1500:- eller 150:- per mån. är ju i högsta grad avgörande för hur mycket vi kan spara som ju pga. av den försämrade sjuk och arbetslöshetsförsäkringen är nödvändigt att göra för att ha en liten möjlighet att överleva om vi skulle drabbas av sjukdom eller arbetslöshet! Så hur stor summan vi får kvar i realiteten är helt avgörande för om vi låginkomsttagare har någon nytta av jobbskatteavdraget (om man ställer det mot de försämringar som genomförts i våra trygghetsförsäkringar) i ett lite längre perspektiv med avseende på att vi ju faktiskt kan bli sjuka eller arbetslösa! Det är ju dessa försämringar som gett utrymme för skattesänkningar, enligt Husmark själv!

 9. Kent Karlsson

   /  april 22, 2010

  Är det inte lite märkligt att de frågor som Alliansen vill göra till stora valfrågor inte anses av stora flertalet väljare som viktiga? Skatterna anser endast 5% vara viktiga enligt SOM-mätningen! RUT-bidraget tycker endast 1% av väljarna är viktig enligt en mätning Novus har gjort! Ändå fortsätter de med en dåres envishet framföra dessa frågor som viktiga för landets överlevnad! Varför?

 10. Kent Karlsson

   /  april 22, 2010

  Ett sista inlägg som handlar om det danska ”RUT”:

  ”Den 1 juli inför svenska regeringen ett skattefinansierat bidrag till privatpersoner som köper hushållsnära tjänster av någon som har f-skattesedel. I Danmark infördes ett sådant för tio år sen. Den drogs in 2004 när det visade sig vara för kostsamt för statsbudgeten och att en stor del av bidraget gått till hushåll med hög inkomst.
  Hjemmeservicesystemet i Danmark infördes 1997. I början låg subventionen på 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Niels Henrik Englev, vicedirektör i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, dansk motsvarighet till Bolagsverket, som ansvarar för Hjemmeservice säger till Svenska Dagbladet att det blev debatt om att fel grupper fick subventioner genom skattemedel.
  –Debatten tog särskilt fasta på att det framförallt var de välbärgade i Köpenhamns norra förorter som använde sig av hemservicen. Det skapade politisk diskussion, eftersom många politiker ansåg att dessa kunder inte behövde få statliga subventioner, till något de faktiskt hade råd att betala, säger han.
  Det var en kostsam politik åtgärd som inte gick runt. Första året kostade subventionen 3–4 miljoner danska kronor. Därefter har subventionen kostat 600 miljoner danska kronor per år. Skattemedel rann ut ur statskassan och 2004 beslöt Folketinget att enbart pensionärer och sjukpensionärer kan söka bidrag för köp av hushållsnära tjänster. Då sänktes också subvention till 40 procent.
  Danmark har en tradition av småföretagare och Hjemmeservicesystemet ledde till en viss ökning av småföretag eller egenföretag i branschen.
  Martin Koch, näringspolitisk konsult på arbetsgivarorganisationen, Dansk Erhverv anser att ett återinförande av skattesubventionerade hushållsnära tjänster till alla inte skulle vara bra idag. I Danmark är det arbetsbrist.
  –En bransch som inte kan stå av sig själv, måste falla. Vi tycker det är viktigt att underlätta för familjers vardag, men det gör man inte genom att ge en bransch konstgjord andning. Då ser vi mycket hellre en skattereform, som ger människor själva valfrihet att välja, säger Martin Koch till Svenska Dagbladet.
  Högeralliansen i Sverige har i den politiska debatten om att införa skattesubventioner för hushållsnära tjänster hänvisat till erfarenheter i Finland och inte Danmark. Uppgifter om att det gett hundratals nya jobb i Finland visade sig vara fantasisiffror när utvärderingen av det finska systemet blev klar.
  http://www.yelah.net/articles/20070630220412

 1. Den leende slaktaren « Ett hjärta RÖTT
 2. Motvallsbloggen » Nu slår de upp – gravt brott mot de kungliga normerna
 3. Brist på argument… « Ett hjärta RÖTT
 4. Borgs fanclub buar…. « Ett hjärta RÖTT
 5. Borgs dogmer granskade « Ett hjärta RÖTT
 6. Det enda arbetarpartiet… « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: