Ökad fattigdom – ett medvetet val

2010 är ett ”fokusår” för fattigdomen i Europa berättar Ekot i dag – men det går inge vidare. I Europa är hemlösheten just nu den högsta på 50 år och fattigdomen ökar. Samma sak i Sverige, även här ökar fattigdomen och hemlösheten. I EU har man numera gett upp målet om att utrota fattigdomen.

Sonja Wallbom på organisationen European Anti poverty network menar att den ekonomiska krisen nu är på väg att bli en social kris. Citat, ekot;

Finansiella stödpaket under krisen har också grävt djupa hål i EU-ländernas stadsbudgetar och flera medlemsländer tvingas nu skära ner på välfärden.

– Vi kan se det i Sverige, vi kan se det över Europa över lag att man sänker a-kassor och sjukförsäkringssystem. Det resulterar i att människor blir fattiga, det resulterar inte att de börjar arbeta bättre.

Men, i Sverige ser problemet annorlunda ut än i de flesta andra länder. Här har vi en regering som inte alls ”tvingats till” att skära ned välfärden, sänka a-kassan eller försämra sjukförsäkringen på grund av krisen. Här genomförde den då nyvalda borgerliga regeringen alla förändringar med öppna ögon – före den ekonomiska krisen slog till och när ekonomin var på topp.

Att klyftorna och fattigdomen ökar i Sverige beror alltså inte enbart på den ekonomiska krisen. Att ”vanliga Svenssons” som haft oturen att drabbas av arbetslöshet eller sjukdom nu tvingas till socialen samtidigt som de rikaste bara får det bättre – det har att göra med regerings medvetna politik – inte med lågkonjunkturen.

Redan för ett år sedan berättade DN om hur klyftorna ökade i kölvattnet efter de hårdare reglerna i a-kassan och sjukförsäkringen. Citat DN;

Förändringarna av a-kassan och nya riktlinjer hos Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör att socialkontoren får besök av grupper som inte tidigare varit aktuella för socialbidrag. En sådan grupp är ensamstående mellan 40 och 59 år som mist sin sjukersättning från Försäkringskassan….

Forskaren Tapio Salonen pekade på att bara 55 procent av de arbetslösa uppfyller kraven i arbetslöshetsförsäkringen. År 2004 var det 70 procent. Citat, DN;

– Regeringen har ensidigt inriktat sig på att ställa krav på dem som stått utanför arbetsmarknaden. Det är som om det vore deras personliga egenskaper som är problemet.

– Allt fler står utanför det försäkringssystem som vi vant oss vid. Och när jobben då försvinner får vi en väldigt alarmerande situation.

Den sociala krisen i Sverige – med ökad fattigdom och ökade klyftor – är alltså till stor del skapad av regeringens medvetna politik  – inte av den ekonomiska krisen.

Mönstret är förövrigt detsamma i större delen  av världen och i EU – den nyliberala politiken (sämre trygghetssystem, privatiseringar, lägre skatter, avregleringar) har successivt ökat fattigdomen och klyftorna under de senaste 30 åren. Vinsterna stannar i företagen och hos de välbärgade – samtidigt som löntagarna får en allt mindre del av kakan och gemensamma satsningar på välfärd och infrastruktur stryps. Det är medvetna politiska val som drivit fram denna utveckling – ingen naturlag.

Det är smått ironiskt – I USA tar man nu små steg i rätt riktning med sjukvårdsreformen – i EU och i Sverige går vi baklänges. Här satsar vi på sämre trygghetsförsäkringar och vinstdrivna riskkapitalbolag som tar över mer och mer av  välfärden.

Istället för färre fattiga blir det fler och fler för varje dag som går…


*

Till sist…

I dag tar DN upp hur man kan vrida och vända siffror för att ”förvirra debatten”. Senast har sett det i RUT-debatten och när det gäller Reinfeldts jobbsiffror. En annan förvriden siffra som alliansens ständigt upprepar är ”140 förtidspensionerades varje dag”…

RESURS har granskat siffrorna – så här ser det ut;

Enligt statistiken på nybeviljade sjukersättningar på 100 procent utan tidsgräns (motsvarande full förtidspension) var det  som mest 59 personer (år 2003) från det att förtidspensionen upphörde fram till idag….

Läs mer här!

P.S. Däremot är det sant att 148 personer utförsäkras varje dag i år med alliansens politik!

*

Missa inte ETCSjuka tvingas ut på gatan

Facebook – Det pågår en tragedi i Sverige just nu

Tidigare bloggpost; Den enda vägen förblindar

Bra bloggat; Reflektioner och speglingar

Bloggtips; Annarkia om kärnkraften, Björn Andersson om smutsiga valkampanjer, Eva-Lena om justitieministern, Kaj Raving om äldre och valfrihet, Yttrandefrihet ftw; om lagar och sexköp, Peter Andersson om utanförskap, Mer – Netroots

Mer press; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, ab1, ab2, exp1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Jack

   /  mars 23, 2010

  Fakta sparkar! Förhoppningsvis sparkar fakta snart Alliansgänget bort från regeringsmakten!

  Åter en gång en mycket vass bloggtext! Jag är imponerad! Sådana som du behövs om sanningen ska fram!

 2. Instämmer helt i din analys. Dessutom ska vi, trots sänkta skatter, betala för andras städning m fl tjänster, med bidrag.
  Alliansregeringen med sitt nyspråk kallar ju sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen för bidrag, men de som verkligen lever på bidrag är ju de med Rut-avdrag och alla privata aktörer i den offentliga sektorn, som gör vinst på våra skattemedel.

 3. Johnny Lilja

   /  mars 24, 2010

  Varför bara RUT. Varför inte också ett SUP-avdrag? Avdragsgill sprit (med kvitto) skulle säkerligen göra krogbranschen vitare och skapa nya arbetstillfällen. Sedan ett TUT-avdrag till taxin. Det finns alldeles för mycket svarttaxi.

 4. Gus

   /  mars 25, 2010

  Tack för en bra läsning!! inte upplyftande siffror i sverige men ju fler som vill föändra åt rätt håll ju bättre är det.
  det måste bli stopp på dom här nazistfasonerna, vi ska värna om varandra inte idka utrensning.
  Mvh

 5. Visst, det är en medveten politik. Till skillnad från andra länder tar går vår regering i bräschen för en orättfärdig inkomstklyfta. Men den tjänar deras syften: när inkomstklyftan växer och missnöjet likaså, blir lockandet med sänkta skatter ett säkert kort. Folk ställs mot folk – rykten gällande andras lathet och oduglighet blir en del av propagandan. Egentligen vill inte Reinfeldt ha några utgifter alls för de som behöver – han vill sopa rent för de framgångsrika och / eller fogliga. Det finns ingen mänsklig sympati i hans politik, inga försonande drag. Det är ett politiskt trick att få folk att tro att generella försämringar är bra för deras plånböcker. Det skapar hat och misstro, som bara spär på det orättvisa. Helt i linje med vad regeringen vill.

 6. Stefan

   /  augusti 3, 2010

  Jisses vad bra skrivit!
  Vi behöver sådana som författaren mera än någonsin.
  Lägg in en tokspurt inför valet.
  Jag skall sprida sidan till så många jag kan.
  Kör hårt

 1. Nej, det är inte okey « lena alun
 2. Ljusskygg allianspropaganda biter inte « Ett hjärta RÖTT
 3. Borgs dogmer granskade « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: