Inte bara loggan är en katastrof

Alliansens nya logga sågas av experternaskriver Aftonbladet.

Alliansens nya logga må vara en katastrof – men värre än så är deras politik.

De största katastroferna är de medvetna och noga uträknade illgärningarna. Det är inga olycksfall i arbetet eller små missgrepp i pennförningen det handlar om. Det handlar om medvetna beslut som har fått fruktansvärda konsekvenser för de som drabbats.

Den allra värsta experimentverkstaden är givetvis sjukförsäkringen. Katastroferna har avlöst varandra – samtidigt som allt fler sjuka har kommit i kläm.

Under året beräknas 54 000 sjuka kastas ut från försäkringen. Inte för att de är friska, utan enbart för att de har nått en tidsgräns. De som utförsäkras flyttas över till arbetsförmedlingen – där får de allra flesta betydligt sämre ersättning och en större ekonomisk otrygghet.

I dag kommer nya uppgifter som visar att de som (efter panikändringar av reglerna) skulle undantas utförsäkras ändå – de nya reglerna kom för sent. De allra svårast sjuka drabbas nu av ett moment 22 – konstruerat av alliansregeringen.

SR, citat;

Många av de långtidssjuka som utförsäkrades vid årsskiftet hade velat vara kvar i sjukförsäkringen, men de fick aldrig någon chans att ansöka om förlängd sjukpenning. Den nya lagen om utökade möjligheter till förlängd sjukpenning kom för sent.
…..
De utförsäkrade var tvungna att gå till Arbetsförmedlingen för att kunna få ersättning, men så fort de gjorde det ansågs de friska nog för att delta i programmet, och därmed också för friska för att få sjukpenning. Därför fick de också avslag om de hade ansökt om förlängd sjukpenning.
….
Dan Sohlberg är sjukskriven på 50 procent från sitt jobb som socialsekreterare i Växjö. Han lider av den neurologiska sjukdomen dystoni och tillhör dem som utförsäkrades vid årsskiftet.

Han avstod från att gå med i programmet just för att kunna få sin rätt till sjukpenning prövad. Därför fick han heller ingen ersättning alls i januari och februari. Nu har han fått ett beslut om att han inte kommer att få någon förlängd sjukpenning. Därför har han till slut gått med i Arbetsförmedlingens program av ekonomiska skäl.

– Det är en ekonomisk press. Man lever i ett förhållande och man lever på den andres lön, delvis. Man har omkostnader och så vidare så för mig är det en renodlad ekonomisk aspekt att jag känner mig tvingad in i programmet, säger Dan Sohlborg.

Bloggat; Alliansfritt Sverige, Utförsäkrad

*

Tidigare bloggposter;
Människor krossas när M gör omelett
En fars i bästa Åsa Nisse-stil
M sparkar på de som ligger

Fler Bloggtips; De tystas röst om valfrihet, Eva Hillén Ahström om frihet, Martin Moberg om SD, Motvallsbloggen om Afghanistan, Storstad om Slöso, Annarkia om klass o hälsa, Netroots

Press; SvD1, DN1, DN2, DN3, DN4,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Visst är utförsäkringarna en allvarlig sak. Men värst är nog de ideliga och upprepade integritetskränkningarna som sker. En efter en.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/med-bocken-som-tradgardsmastare.html

 2. Eva

   /  mars 16, 2010
 3. Hugo Chavez

   /  mars 17, 2010

  Börja jobba för helvete istället för att gnälla.

 1. RESURS: Vi kräver Cristina Husmark Pehrssons avgång! « lena alun
 2. Socialbidragsministern har gjort det igen « Ett hjärta RÖTT
 3. Jobblös tillväxt eller Konsten att bli rik utan att anställa någon « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: