Om rut, klassklyftor och folkmord

I går gjorde Aktuellt/Agenda äntligen det de – och andra medier – borde ha gjort direkt när arbetsgivarorganisationen Almega presenterade sin RUT-rapport för ett par veckor sedan – de granskade siffrorna.

I stort sett alla av gårdagens ”avslöjanden” i Agenda har stått att läsa för alla och en var på SCB:s hemsida sedan den 11 februari 2010 , och på en hel rad bloggar (förstås). ”Endast 6 promille av låginkomsthushållen köper hushållsnära tjänster och bland medelinkomsttagarna köper endast 1 procent hushållsnära tjänster.”

Sent ska syndaren (media) vakna – men visst, bättre sent än aldrig  😉

Mer om RUT – intressant i DN av Lena Andersson – Hemmets makt

*

Klassklyftor dödar….

På SvD Brännpunkt visar professor Denny Vagerö hur hälsa och klass hänger ihop – och hur ojämlikhet och sociala klyftor i samhället skapar hälsoklyftor och för tidig död. Vi har alltsedan den nyliberala högervinden svepte fram över Sverige –  och världen – sett de sociala klyftorna öka. Med den borgerliga regeringen går det i rekordfart. Det är hög tid att ändra färdriktning!

Citat, SvD;

……Decennierna före finanskrisen såg vi en gigantisk global omfördelning av inkomster, som av allt att döma fortsätter. Samtidigt, från 1985, ökar skillnaderna i hälsa (mätt som förväntad livslängd) mellan världens länder. Även inom länder sker en sådan långsiktig ökning. Det gäller också i Sverige där män och kvinnor med universitetsutbildning nu lever fem år längre än de med grundskola; en skillnad som växt oavbrutet under tre decennier. Har dessa två tendenser till ökad ojämlikhet något samband?

Globalt och nationellt växande hälsoklyftor kan ses som vittnesbörd om ett långsiktigt ohållbart samhällssystem; ett problem av samma typ som klimatproblemet eller finanskrisen. Sverige låg förut i främsta ledet när det gäller en bred politik för folkhälsa. Det gäller inte längre.

Det är hög tid att Sverige tar till sig insikten från Marmot: den ojämlika fördelningen av makt, pengar och resurser har negativa konsekvenser för människors hälsa, både globalt och nationellt.

Läs boken Jämlikhetsanden

Fler lästips; Livslängd en klassfråga i borgarnas Sverige, Mer på bloggen Storstad

*

Till sist….

Ola Larsmo skriver i dag om att det var massakern på armenier (1915) som gav upphov till själva termen ”genocide” –  folkmord. Nu, när Sveriges riksdag erkänner det alla oberoende forskare är överens om  (och det som 21 länder plus Europaparlamentet redan har erkänt) – att det var ett folkmord – då blir det folkstorm. Carl Bildt kritiserar och statsminister Reinfeldt beklagar beslutet… ynkligt, som Krassman skriver…

*

Bloggat om RUT; Eva-Lena, Roger Jönsson, Peter Andersson, Claes Krantz, Alltid rött...,

Bloggat om klyftor; Loke, Stefans konspirationer, Ulrika Falk, HBT-sossen, Peter Andersson

Bloggat om folkmord; In your face, Eva-Lena, Lasses blogg

Netroots

Press; SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, DN4,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Jack

   /  mars 15, 2010

  Det är egentligen fullständigt makalöst att media hittills helt och hållet svalt Almegas vridna siffror om RUT-avdragen.

  Almega är ett särintresse, som har all anledning i värden att utmåla RUT som fantastiskt och oproblematiskt. Att ge dem tolkningsföreträde i denna fråga är som att utse bocken själv till trädgårdsmästare!

  Trots detta finns det fortfarande många ”initierade” journalister som än idag går omkring och tror att RUT-avdraget hittills skapat 11.000 jobb (d.v.s. alla anställda i branschen). Att tala om att Sverige håller på att ”berlusconifieras” är knappast någon överdrift.

  Var finns de okorrumperade journalisterna som tar sitt grävuppdrag på allvar? Ska man få kunskap om vad som gäller rörande RUT-avdrag och annat måste man idag läsa bloggar. Där verkar det genuina samhällsintresset och kunskapen idag gömma sig. Tragiskt men sant!

 2. Och vem var det som bäddade för att öka klyftan? Var det borgarna eller…nej, det var ju sossarna!

  Nu kanske du så här långt undrar vad jag mumlar om, men läs gärna vidare på min blogg, den handlar om en grupp människor, omkring 500.000 som hamnat i något som kallas skuldfällan.

  Så många är det som sitter i fogdens register, antagligen för att de är idioter eller för att det är ett systemfel som ”någon” en gång i tiden var med och skapade.

  Förutom lidandet på den individuella nivån så kostar det här samhället, du-jag-oss 50 miljarder/år.

  Och vad hade du och ditt parti tänkt göra åt saken? Eller vet du ens vad vi pratar om? Via min blogg kan du länka dig vidare till mina medbloggare som skriver om samma ämne. Ser fram mot dina synpunkter.

  http://systemsnyltarna.blogspot.com/

  Vänligen
  Robert

 3. Jaha du…Denna Rut…märkligt att hon fått så stor plats på alla etablerade politikers agenda…under tiden svälter folk blir vräkta från sina hem och barn förlorar sin mamma och pappa vet du var? Nähä… Jag svarar åt dej …här i Sverige!!! Hemlösheten ökar och människor sitter fast i ett ekorrhjul av skulder som är ett livstids straff. Men…kära nån…självklart ska det skvallras om RUT…Min ilska vet inga gränser nu och är det inte dags att börja lyssna på oss verkliga riktiga människor som Göran Hägglund uttryckte sig. i samma stund som han talade om att kristdemokraterna inte har en kristen värderingsgrund utan en humanistisk. *suck*

 4. Ska riksdagen verkligen besluta om varje forskarinsikt och kunskap, godkänna den, eller varför ska man ”godkänna” just denna? Det blir lite konstigt.

  För övrigt – en bra postning – som vanligt :-).

 5. Peter

   /  mars 16, 2010

  Vi är på väg mot ett Thatcher-samhälle med stormsteg, om vi inte redan är där…

 6. M

   /  mars 16, 2010

  Alliansen har gett inkompetensen ett ansikte
  eller flera…

  man lyssnar inte på några remissinstanser, vetenskapliga rapporter eller ens sina egna utredningar

  man kör bara på efter sin sedan länge dragna linje; arbetslinjen som i realiteten var en försörjningsstödlinje….

  Sverige har blivit kallt.

 7. Om nu bara en knapp procent av de sk låginkomsttagarna nyttjar Rut-avdrag så är det inte märkligt alls. I majoriteten av låginkomsthusållen finner man inte två heltidsarbetande personer. Däremot finns där mycket ledighet i from av arbetslöshet, deltidstjänst, sjukskrivning, sjukpension osv. Just därför blir inkomsten låg. Vore lite absurt att inte hinna städa om man är ledig, eller hur ?

  Rut-avdrag och i viss mån Rot-avdrag är för de av oss som dignar under arbetets börda !

 8. MH

   /  mars 17, 2010

  Som så tydligt kunde läsas var att Agendas rapport om RUT så var alltså alla som tjänade under 10 000 i månaden låginkomsttagare, och att det då inte är 0% i denna grupp är mer förvånande.
  Innan ni fördömer vad jag sagt, ta gärna och läs om någon som granskat Agendas lilla reportage och faktiskt pratat med SCB.
  http://www.dn.se/ledare/signerat/agenda-sondagen-da-sjukskoterskor-blev-hoginkomsttagare-1.1061874

  Men visst, tack vare agenda kan jag nu räkna mig som höginkomsttagare. Statistik kan visa precis det man vill att det ska visa, allt handlar bara om att vinkla det på rätt sätt.

 9. B-O Gavne, Västerås

   /  mars 18, 2010

  OBEGRIPLIG FÖRTRÄNGNING, är alltså Ola Larsmos ord. -På vissa saker! Som här med Armenien för 100 år sedan, eller i Tyskland för 70 år sedan.
  -Men det som IDAG händer, i t.ex. Stockholm, att stockholmare hävdar att de är nått finare människor än andra, landsbygdsboende, bön´erna. Med att man benämner Stockholms lokala politiska samhälle av invånarna runt Kornhamnstorg, ..alltså Stockholms kommun, för Stockholms stad.
  .
  Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, lagtecknat, att våra kommuner Sverige runt benämns just kommun. Att vi med denna kommunreformen runt 1969 vill ytterligare hävda att alla människor är lika värda.
  ..det blunder Ola Larsmo för.

 10. ”Turkiet fruktar både ekonomiska krav på kompensation och framtida territoriella krav från republiken Armenien som aldrig erkänt sin gräns med Turkiet.”
  Av Svante CORNELL
  http://www.silkroadstudies.org/new/docs/publications/2007/0710UTRBL.htm

 1. Ojämlikhet är ett hot mot samhället | Svensson
 2. Politik, klass och hälsa. | annarkia
 3. Viktigaste valfrågan för kvinnor « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: