Fusknyheter och hemligheter

Efter veckor av (o)organiserad RUT-propaganda i media av borgerliga politiker, journalister och näringslivsorganisationer kan man lätt få bilden av att alla svenskar älskar RUT och tycker att det är den absolut viktigaste politiska frågan idag… men så gjorde LO en liten opinionsundersökning….

Citat, Anna-Lena Hansson blogg;

Bara 1 procent av väljarna tycker att rut, skatterabatt för hushållsnära tjänster, är valets viktigaste fråga…..

Alltså ungefär lika många (få) som använder sig av avdraget…. så det kan gå 😉

I flera år har vi också fått läsa stora rubriker och spaltmeter om hur svenska folket ”fuskar” med socialförsäkringarna. Regeringen har till och med byggt upp hela sin politik på socialförsäkringsområdet kring just detta faktum – svenska folket är fuskare. Så här skrev man till exempel på DN-debatt för ett par år sedan om varför man slaktat sjukförsäkringen;

Några av de åtgärder vi har genomfört för fler jobb och minskat utanförskap har också upplevts som tuffa. Framför allt gäller det förändringarna i a-kassan och arbetet med att stävja fusk i sjukförsäkringssystemet.

Idag finns en liten, liten sidospalt i DN om en 93-årig kvinna som tog med sig alla sina inkomstuppgifter till Försäkringskassan för att få hjälp med att fylla i sin ansökan om bostadstillägg för pensionärer. Men försäkringskassan glömde att fylla i en uppgift. Ett år senare kom FK på att kvinnan fått för mycket och krävde henne på 44 000 kronor.

Se där, en av alla dessa ”fuskande”, trixande och ohederliga svenskar…. som i själva verket väldigt ofta visar sig handla om missförstånd eller slarv av FK. Fuskrubriker säljer bra – men vad gör de egentligen för nytta? Kanske stjälper de mer än hjälper – när det inte handlar om mer än på sin höjd 1,3 procent av alla utbetalningar. Precis lika stor (eller liten) del av alla utbetalningar, förresten, som det är svenskar som använder sig av RUT-avdraget. 😉

AB kultur om fusk problematiken;

…. politiskt är det ett jätteproblem om folk – på dessa lösa boliner – får för sig att det fuskas för miljarder. Risken är att man hamnar i vad Bo Rothstein kallat en ”social fälla” – att fler börjar fuska för att de tror att alla andra fuskar.

En annan – än så länge – undangömd nyhet är att näringsdepartementet nu förbereder en ny kollektivtrafiklag. Den kommer att innebära att SL i Stockholm ersätts med privataföretag som får slåss om de ”bästa” slingorna. Vi har testat det en gång tidigare…

DN, citat;

År 1957 sköttes förortstrafiken i Storstockholm av 18 olika offentliga och privata trafikföretag. Det begränsade möjligheterna att samordna trafiken och innebar stora olägen­heter för resenärerna. Skapandet av SL innebar en dramatisk förbättring.

Nu vill alliansregeringen skrota SL och återskapa kaoset –

Två forskare på KTH varnar för att förslaget skulle kunna leda till ”en fördubbling av biljettpriserna”, bristande samordning mellan bolagen, att de lönsamma linjerna gynnas medan de mindre attraktiva sträckorna lämnas i sticket – och att fler kommer att välja bilen.

Någon som förstår logiken – annat än den logik som ligger i att inte basunera ut eländet så att alla stockholmare inser vad alliansen egentligen sysslar med för tokerier… före valet….

*
Bloggat; Roger Jönsson, Martin Moberg, Yttrandefrihet, ftw, Annarkia, Kaj Raving

Lästips; Storstad – Till Anna, kärleksfullt och solkigt

Mer- Netroots

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Mike

   /  mars 10, 2010

 2. Lena

   /  mars 10, 2010

  Att vi har en borgerligt vinklad journalistik är uppenbar i samband med rapporteringen om alliansens respektive de rödgrönas politik och förslag.

  Förslag från alliansen slås upp stort i media som något positivt, medan förslag från motsatta sidan inte får någon notis alls eller endast en kortare kommentar. Fel och uppenbara lögner från alliansens sida rinner ut i sanden (utan den kritiska granskning som egentligen vore självklar), medan samma typ av klantigheter skulle vara otänkbart från oppinionens sida utan ett mediadrev med kraftfull kritik och ifrågasättanden.

  När det gäller frågan om ”fusket” hos Försäkringskassan håller jag fullständigt med dig!

  Enligt DN bedöms totalt sett 16,4 miljarder kronor ha betalats ut för mycket under 2009, och det mesta är fel gjorda av Försäkringskassan. Av dessa miljarder är det en mycket liten del som felaktigt betalats ut till sjukskrivna (OBS! till stor del beroende på fel från F-kassan).

  Då frågar jag mig varför riktas fokus i media på just denna del och med betoning på ”fusk”? Varför är det inte lika intressant att skriva om vad de övriga miljarderna handlar om? ”Häxjakten” på sjukskrivna i samhället tycks numera vara så självklart accepterad att journalisterna inte själva ens ifrågasätter sin vinkling i frågor av detta slag!

  Lena

 3. Frågan är om inte de rödgröna är lika goda kålsupare Aftonbladets artikel om RUT är missvisande eftersom de hittar på egna gränser för inkomstklasser. Det finns genomgående hos rödgröna en slarvighet i hur begreppet används.

  LO har tidigare definierat gränsen för höginkomsttagare vid 505 746 kr/år eller 42 154 kr/mån.

  http://valfakta.blogspot.com/2010/03/aftonbladet-hittar-pa-egna-granser-for.html

 4. Efva

   /  mars 10, 2010

  Det är en gammal sanning att man känner andra som man känner sig själv. Mycket vill ha mer också. Det är väl egentligen vad det handlar om.

 5. Fusket är…försumbart.
  Varje gång det görs en ordentlig utredning om det ”utbredda fusket” visar det sig vara felaktigt.
  De hemlösas tidning FAKTUM skrev om det för nåt år sen. Bland annat var det blanketter som var så krångliga att fylla i att inte ens Försäkringskassan själva begrep hur.

  Men hur många gånger går det att ta upp ”fusktråden”?
  Kan vi enas nu – och jag menar politikersfären – att ni får HITTA PÅ andra argument för att skära ner?
  Fuskargumentet bör nu vara utagerat.
  Case closed.

  Tack för bra inlägg.
  Tjo.

 6. Viveka

   /  mars 12, 2010

  Är måntro Stockholm- den galna marknadens epicentrum, vad gäller frågor om trafik. ?
  Först tvingas ALLA skattebetalare i Sverige betala införandet av trängselskatten.

  För det andra så tvingas flertalet län kring mälardalen, vara med och betala utbyggnader av Stockholms tunnelbanestationer! med påstådda löften om att det kommer göra tågtrafiken, till och från Stockholm, i framtiden blir mindre nyckfull, vad gäller att i tid och otid, ändra tidtabeller. ( Ta också in eländet vid Stockholms bussterminalen, som endast har samtidig plats för två dubbeldäckarbussar)

  För det tredje så är i dag kollektivtrafikens taxa i Stockholm redan maxad på den så kallade marknaden. Lär visst vara den högsta i hela världen vid en jämförelse med 72 av världens största städer…
  Bara tanken på att denna taxa alltså skulle kunna fördubblas, om den osynliga handen får svinga sitt spö, får mej att se en framtid i folkvandringens tecken, som leder att folk väljer att flytta ut ur Stockholm.

 1. En fars i Åsa-Nisse stil « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: