Det nya klassamhället är här

I går, på den internationella kvinnodagen, fick vi nya siffror som visar att antalet ensamma mammor som lever i fattigdom har ökat lavinartat. År 2005 planade antalet ut, men under den borgerliga regeringens maktperiod har antalet ökat konstant. I dag lever över 25 procent av de ensamma mammorna i relativ fattigdom.

Så här säger Ulla Andersson (v) om orsakerna, citat;

-Med den här borgerliga regeringen har man försämrat både sjukförsäkringen, vilket drabbar gruppen väldigt hårt för man har sämre hälsa på grund av de villkor man lever under, och möjligheten till deltidsstämpling. Sedan vet vi också att det är hög arbetslöshet i samhället och gruppen ensamstående är även under en högkonjunktur tyvärr mindre attraktiv för arbetsgivarna.

Samtidigt visar en en ny undersökning att 72 procent av Lunds diakoner upplever att fler vänder sig till kyrkan för att få hjälp. En av de grupper där man har sett en ökning är just bland ensamstående mammor. Redan förra året kom flera rapporter från olika välgörenhetsorganisationer om att allt fler fattiga söker hjälp och stöd.

Kyrkans diakoner varnar för att regeringens politik kommer att leda till ”ett nytt klassamhälle”. Dagen, december 2009, citat;

– Om det blir så att många utförsäkras kommer det att skapa ett nytt klassamhälle, där de sjuka är förlorarna. Det kommer att leda till att fler verkligen bli fattiga.

Formuleringen gör att man undrar om hon som kyrkans företrädare har blivit politisk aktivist.

– Nej, det handlar inte om det. Vi har blivit beskyllda för att använda vänsterretorik, men vi kritiserade även den tidigare regeringen. Det handlar om att vi måste höja rösten för de minsta i samhället, de som drabbas hårdast.

Även antalet socialbidragstagare har ökat kraftigt under de senaste 2 åren. Socialkontoren får ta emot allt fler helt nya grupper som inte ser någon annan utväg än att söka hjälp. Så här berättade Anna Danielsson, chef för individ- och familjeomsorgen i Sandviken, redan för ett år sedan, citat, DN;

Förändringarna av a-kassan och nya riktlinjer hos Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör att socialkontoren får besök av grupper som inte tidigare varit aktuella för socialbidrag. En sådan grupp är ensamstående mellan 40 och 59 år som mist sin sjukersättning från Försäkringskassan.

– Många av dem är inte alls redo att söka jobb. Socialbidraget blir som någon sorts sjukersättning fast från oss i stället, säger Anna Danielsson, chef för individ- och familjeomsorgen i Sandviken.

Regeringens politik driver allt fler socialt utsatta och sjuka till välgörenhet och socialbidrag.  Sjuka som kastas ut från sjukförsäkringen, arbetslösa som inte längre har rätt till a-kassa. Regeringens medvetna politik för ökade klyftor ger utdelning – är det så här de vill ha det?

Samhället har blivit grymt och hårt för alla som inte passar in, är friska nog eller inte befinner sig tillräckligt högt upp på den sociala trappstegen.

Socialförsäkringsministern har vid ett par tillfällen uppmanat utförsäkrade att söka försörjningsstöd – socialbidrag. Man kan fråga sig om det ingår i regeringens planer att få så många som möjligt att lämna socialförsäkringarna för att istället leva på socialbidrag och välgörenhet.

Det ”nya klassamhället” är här!

Men, samhället går att förändra…. drömmar kan bli sanna….

Nedräkningen har börjat…..

*

Lästips; Göran Rosenberg – Behovet av rättvisa

Bloggat; Martin Moberg, De tystas röst, Reflektioner och speglingar

Netroots

Press; SvD1, SvD2, SvD3, AB1, AB2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

24 kommentarer

 1. kvinnotankar

   /  mars 9, 2010

  Ja du det är skönt att det inte är så lång tid kvar till valet nu! Ser man på vilka som röstar på de röd/gröna så är det flest kvinnor! Men det tycker jag är normalt som samhället ser ut just nu. Det är kvinnorna som har varit de senaste årens förlorare.
  Alla ekonomiska skillnader mellan män och kvinnor har ökat!
  Lägger min länk även här!
  http://www.ambassadorer.se/post/nytt-ar–nya-mojligheter

  och länkar till ditt inlägg!

 2. Jack

   /  mars 9, 2010

  Vass analys av orsakerna till det nya klassamhälle som vi just nu ser växa fram.

  En medveten (nyliberal) Allianspolitik driver på för ett Sverige med ökade klyftor mellan fattig och rik och mellan män och kvinnor. Nedskärningarna i a-kassan och sjukförsäkringen slår hårt mot de mest socialt utsatta.

  Jag håller med förre arbetsmarkandsministern, Börje Hörnlund (c) när han säger att regeringen Reinfeldt bedriver en omänsklig politik på sjukförsäkringsområdet.

  Så här kan vi inte ha det. Alliansgänget måste bort!

 3. Blir ganska ensidigt att lyfta fram det negativa hela tiden. Det är möjligen effektivt retoriskt och får många besökare, men var finns balansen i din argumentation? Var finns politiken för att människor ska få ett bättre självförtroende? Var finns politiken för att hjälpa människor att hitta tillbaka till ett värdigt liv som inte bestäms av institutioner, men där de kan stå på egna ben och själva göra nytta i samhället? Även den lilla människan har resurser.

 4. Eva

   /  mars 9, 2010

  Peter: Inte finns den politiken hos alliansen i alla fall!

  Visst har alla vissa resurser, på något sätt… men ibland räcker de nätt och jämnt till att klara av det dagliga vardagslivet. Man kan inte stå på egna ben och försörja sig själv förrän man är frisk. Och det blir man inte automatiskt för att ens dagar i sjukförsäkringen tar slut. Nu slängs folk ut, utan att nån rehabilitering skett, t ex medan de väntar på operation, eller fortfarande håller på med rehab efteråt. Det är inte vettigt! Sjukvård och rehab först, SEN arbetsträning etc!! I det här systemet har allt gjorts baklänges.

 5. Det här sättet att uttrycka sig får mig snart att kräkas:

  Kyrkans diakoner varnar för att regeringens politik kommer att leda till ”ett nytt klassamhälle.

  Såååå typiskt småborgerligt, försiktigt medelklassigt med dessa ängsliga ”varningar”. Alltmedan klassamhället förvärras (vi har aldrig helt varit ur det) i rasande fart så talar man om eländet som om det inte pågår, men att det skulle kunna bli fallet – kanske någon gång i en oöverblickbar framtid.

  Det är verkligen hög tid att tala klarspråk – jättebra inlägg alltså.

 6. Lisaek

   /  mars 9, 2010

  sossarna hade 70ÅR på sig att avskaffa ”klassamhället”

  men med mona vid köttgrytorna då djäklar??

  =)

 7. Surgubben

   /  mars 9, 2010

  Det har inte så mycket med alliansen att göra som med demografin. Det var 2008 som alla 1943’or gick i pension. Förra året 1944’orna. Stora grupper som kostar mycket pengar – och har många röster.

  Stora delar av tillverkande industri har flyttat till låglöneländer eller sålts. Ericsson hade runt 120000 anställda 1985 och nu har man ungefär 40000.

  Listan kan göras lång med nedslående jämmer och eländefaktorer men det visar sig nu i detta land att välfärdssamhället kommit till vägs ände. Skatteunderlaget existerar inte längre, industrin är nu ”tjänsteindustri” det vill säga någon gör något åt någon som denne kunde gjort själv men betalar för att någon annan gör det i stället (rut till exempel)

  Oavsett vem som styr så står vi inför en kollaps. De unga borde försöka köpa ett torp för det som väntar dem är egna odlingar med lök och potatis som kan klara livhanken åt dem.

  Inget politiskt system kommer att ändra den utvecklingen.

 8. orkarinte

   /  mars 9, 2010

  Härligt kvalificerat struntprat Peter. Man kan konkret tala om saker och deras faktiskta betydelse istället för att dra till med platityder som inte ens klingar vackert. Det är säkert.
  Saker händer inte bara magiskt, det finns en verklighet som står bortom en bild av invididuellt självförverkligande som just också bara är det, för dom liberala politiker som kanske till och med tror på det. Det vanligt folk ser är att fattiga faller igenom nätet, medans rika får skattelättnader.

  ”Var finns politiken för att människor ska få ett bättre självförtroende?”

  Du menar var finns politiken för att driva ut oskäliga bidragstagare på bekostnad av dom som faktiskt behöver det? Och det är ju bara vad det lite subliminalt ska låta som i rätt väljares öron (folk med mer pengar än solidaritet), medans det man också gör är klipper alla bidrag.

  ”Var finns politiken för att hjälpa människor att hitta tillbaka till ett värdigt liv som inte bestäms av institutioner, men där de kan stå på egna ben och själva göra nytta i samhället?”

  Du menar små små små regleringar i all totalavstängning på hjälpfronten, med jobtränning och dylikt, som inte betyder ett dyft om man är för gammal, bor fel, är sjuk på fel sätt och som det inte finns några undantag för osv osv.
  Eller helt enkelt att man ska vara ”fri” från institutionell hjälp – utan någon egentlig poäng? Annat än skattelättnader som inte har något med dom människorna att göra.

  70% av sveriges diakoner är utifrån 100% diakoner, det är inte vägd statistik som inte betyder någonting. En härligen liten klapp på axeln för alla ansvariga politiker.

 9. orkarinte

   /  mars 9, 2010

  ..Från Lunds stiftkansli

 10. Peter, ökar människors självförtroende/självkänsla efter att ha läst nedanstående på din blogg?

  ”Jag är naturligtvis stolt över Alliansregeringens politik. Tuffare att få socialbidrag, tuffare att få pengar från försäkringskassan och tuffare att få ekonomiskt bidrag från arbetsförmedling har lett till ett bättre arbetsklimat. Arbetslinjen leder till ökad tillit och medkänsla mellan medborgare medan bidragslinjen leder till ökad sjukdomsupplevelse och självömkan.”

  Läs mer på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=40072 ”Hoppsan, Peter Soilander, KD-politiker”. Där finns också länken till Peters blogg med ovanstående citat.

  /Eva

 11. Kent Karlsson

   /  mars 9, 2010

  Apropå de här 28 000 låginkomsttagarna som 2008 gjorde RUT-avdrag vilket motsvarar 6 promille av gruppen 200 000:-/år eller lägre! I rapporten från SCB går det inte att utläsa om dessa låginkomsttagare var sammanboende eller inte! Alltså vet vi inte hushållens totala inkomst av de låginkomsttagarna som gjorde RUT-avdrag 2008! Detta har ju en helt avgörande betydelse för vilket värde man skall lägga i att det var 28 000 låginkomsttagare som gjort avdrag! Om dessa var sammanboende med en make/maka med en inkomst lika låg eller högre spelar ju ingen roll för då faller ju hela argumentet för att RUT också används av flera låginkomsttagare platt till marken då man måste räkna samman hushållets totala inkomst för att komma fram till vilka inkomstgrupper som använder sig av RUT-avdraget! Skulle de båda tjäna 200 000:-/år blir ju den totala inkomsten 400 000:-/år och då hamnar ju saken i ett helt annat läge!

 12. Martin H

   /  mars 9, 2010

  Oerhört oroande, men en förvanskning av siffrorna att försöka påstå att det var någon sorts utplaning av siffrorna på gång under 2005, som sedan ”förstörs” av de borgerliga.

  Tittar man på underliggande siffror minskade andelen fattiga under 2002/2003, men växte sedan med 2,4 procentenheter/år under S-regeringen och med 2,2 procentenheter/år under de borgerliga. Man kan också se att andelen kvinnor totalt under normen vuxit mycket sakta eller sjunkit under de senaste tre åren.

  Det som här anges som orsaker kan säkert ha bidragit, men skulle vara oerhört intressant med en riktig analys där man funderar på varför det vuxit så oavbrutet under så många år, oavsett vem som varit i regeringsställning. Också nyfiken på om ”hoppet” upp 2006/2007 berodde på skattesänkningar, dvs att mediannivån gick upp p g a disponibla inkomsten ökade, eller om det var sänkningar i bidragsnivåer som gjorde det.

 13. Undrar om ens borgarna tror att man kan få ersättning från soc. för hushållsnära tjänster? Det skulle inte förvåna mig…

 14. Kent Karlsson

   /  mars 10, 2010

  Att som Alliansanhängarna och RUT-förespråkarna försöka att hävda att många Låginkomsttagare skulle använda sig av RUT-avdraget faller nog lite grand på sin egen orimlighet om man tittar på nettoinkomsten för en låginkomsttagare med en bruttoinkomst på 200 000:-/år: Det ger ungefär 16 600:-/mån. brutto, ca. 33% skatt på det så hamnar man på lite drygt 11 000/mån. netto är det någon som ärligt tror att det då finns ekonomiskt utrymme att lägga kanske 1 500:-/mån. på städhjälp? Tror någon att ex. en ensamstående förälder med en sådan inkomst efter hyra och övriga löpande utgifter har pengar över till städhjälp för att få sitt ”livspussel” att gå ihop? PÅ nyheterna tidigare ikväll kunde man höra att ensamstående mammor med ekonomiska problem har ökat och att många får hjälp från kommunernas socialbidragskontor och kyrkan! Någon som tror att det hos dessa grupper finns en möjlighet att använda sig av RUT-avdraget? Man kunde önska att Alliansen hade någon form av anständighet och erkände att RUT främst gynnar de med höga inkomster som helt enkelt är för snåla att betala vitt utan RUT-avdrag! Med facit i hand över hur många Moderata politiker som under lång tid föredrog att betala svart till sin städhjälp och barnflickor så förstår man ju deras vurm för RUT-avdraget! I de inkomstgrupperna handlar det inte om annat än en otrolig brist på moral, inte om en bristande betalningsförmåga! Så om RUT slopas av de rödgröna efter valet och vissa väljer att gå tillbaka till att betala svart och därigenom begå lagbrott är ett val de är fria att göra, men de får då också vara beredda på att stå för konsekvenserna!

 15. Kent Karlsson

   /  mars 10, 2010

  ALLIANSENS ”FUSKPOLITIK”: Sjukförsäkringsfusk-Åtgärd= Kollektiv bestraffning (försämringar för alla)! Skattefusk-Åtgärd= Kollektiv belöning (skattesubventioneringar för de som tidigare skattefuskade)!

 16. Kräv medborgarlön nu!

  I takt med att maskiner blir allt mer sofistikerade och jobben flyttar utomlands, så är arbetslinjen på sikt ohållbar. Man kan inte förvänta sig att alla ska försörja sig genom arbete. Arbetslinjen dumpar priset på det mänskliga arbetet. Så vad ska man göra åt saken?

  Genom att finansiera en medborgarlön genom skatt på naturresurser och utsläpp, snarare än genom skatt på arbete så kan man genomföra en sådan reform utan att påverka arbetsmoralen negativt. De som vill arbeta mer än de behöver, blir tillräckligt belönade för att göra så.

  Med medborgarlön skulle ingen kunna suga ut de fattiga arbetarna! Alla skulle ha en säkrad försörjning och kunde vara mer kräsna i valet av jobb. Arbetsgivarna skulle få anstränga sig mer för att skapa bra arbetsplatser, samtidigt som deras lönekostnader minskade.

  Det är också viktigt att förstå att medborgarlön inte är något höger eller vänsterprojekt. Det är ett projekt som spänner över blockgränserna. Alla har att vinna på medborgarlön!

  Läs mer om mina idéer på min blogg:
  http://robertwensman.wordpress.com/naturresursdelning-och-basinkomst/

  Mvh /Robert W

 1. ”Jag mår mycket bättre nu” « Under den lugna korkeken
 2. Man biter inte den Determinations Committee som föder en « Nemokrati
 3. Om rut, klassklyftor och folkmord « Ett hjärta RÖTT
 4. Viktigaste valfrågan för kvinnor « lena alun
 5. Fredrik – otryggare kan ingen vara « Ett hjärta RÖTT
 6. Nu sorteras sjuka ut…. « Ett hjärta RÖTT
 7. Samla oss till ett folk « lena alun
 8. Ett mänskligare Sverige med de rödgröna « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: