Och Sovjet gick det ju bra för…

RUT-debatten fortsätter, och en av de mest intressanta inläggen gör Lars Bodén i Västerbotten Folkblad. Det stinker om avdragen, citat;

(…..)

Medier sprider dagligen osanningar om avdragsrätten.
För övrigt stinker det om denna nya avdragsekonomi som de borgerliga etablerat: avdragsrätten har öppnat för fusk och enorma orättvisor där ekonomiskt svaga subventionerar de rika.

ALMEGA, som organiserar företag i hemtjänstbranschen, påstod i en rapport i tisdags att ”en av fyra” som köper hustjänster och beviljas avdrag för det tjänar mindre än 16 700 kronor.
Denna nyhet basunerades ut som en viktig sanning.
Trots att följande fakta begränsar möjligheten till avdrag om du tjänar under 16 700 kronor:
* För att fullt ut kunna nyttja avdraget måste du tjäna minst 24 000 kronor i månaden.
* Har du andra avdrag, exempelvis skuldräntor och kostnader för arbetsresor, minskas värdet av husavdraget för lågavlönade.

(….)

…. Läs hela!

SvD:s Per Gudmundsson är en av de som fortsätter att snurra till siffrorna för att vilseföra väljarna. Så här skriver han i dag, citat;

….SCB har sagt att en stor del av dem som drar nytta av reformen är lågavlönade…

Så här skriver SCB, citat;

Det är mycket ovanligt med hushållsnära tjänster bland personer med låg inkomst. Halva befolkningen (20 år och äldre) hade 2008 en årsinkomst under 200 000 kronor. Av dem var det endast 6 promille som hade denna skattereduktion. Bland de fem procent av befolkningen som hade över en halv miljon i årsinkomst var det däremot betydligt vanligare. Drygt sju procent av dem hade skattereduktion för hushållsnära tjänster.

Martin Lindblom i LO-tidningen funderar kring vilka jobb som ska subventioneras – och varför. Det ”nya arbetarpartiet” får allt fler likheter med Sovjetstaten – inte bara viljan att utse ”årets arbetare” – nu vill moderaterna även sätta marknadskrafterna ur spel.  citat;

(…..)

På egna ben
Statsministern vill göra gällande att städbranschen är en framtidsbransch. Men om städbranschen nu har så fantastiska framtidsutsikter, varför ska den då inte liksom bilindustrin stå på egna ben?

Varför ska uppsagda bilarbetare, fattiga pensionärer och låginkomsttagare, ja i stort sett alla, betala städningen för personer som utan vidare har råd att bekosta den själva?

Det är djupt oroande att Sverige har en statsminister som tror att landets framtid ligger i att skattesubventionera lågproduktiva tjänster som inte kan bära sina egna kostnader.

Om det vore så enkelt att skapa jobb, varför ska vi då inte skattesubventionera även bilverkstäder, pizzabagare, frisörer, it-telefoni, datatjänster, turistanläggningar och andra tjänster som folk gärna vill ha?
Hur var det i Sovjet?
Alla dessa näringsidkare tvingas jobba på marknadens villkor utan statsstöd. Och det ska vi vara glada för. I det långa loppet har vi bara nytta av företag som bär sina egna kostnader.

Det finns för all del länder som satt marknaden ur spel genom att i stor skala subventionera privat konsumtion, och allra mest den styrande nomenklaturans konsumtion.

Östtyskland och Sovjetunionen är två historiska exempel. Det gick inte så bra för dem.

Göran Greider tar upp den tråd jag funderade kring i går – kan  det vara så att storstads journalisterna och media eliten har ett egenintresse av att förstora upp hushållsavdragets betydelse…. de hushållsnära medierna som Greider skriver  😉

Äntligen städas pigavdraget bort! – citat;

(….)

Annars är det nog tyvärr så att den kanske viktigaste aktören och drivande kraften i denna fråga är vad jag skulle vilja kalla för de hushållsnära medierna.
Kort sagt alla dessa mediechefer och journalister som får sina hem städade med hjälp av skattepengar. I hög grad är det dessa som drivit på och gjort denna fråga större än vad den är.
Där, hos de hushållsnära medierna, är nog sorgen idag rätt stor över det utmärkta beskedet från de rödgröna.

*

Till sist…

Missa inte Lena Hallengrens Brännpunkts inlägg om tågkaoset – Nu måste avregleringen stoppas, citat;

(…..)

Regeringen har varit ideologiskt förblindad i sin tro att det enbart är ökad konkurrens och fler operatörer på spåren som kan leda till förbättrad och utökad trafik. Detta trots att all internationell erfarenhet visar att en avreglering minskar attraktionskraften för tåg- och kollektivtrafiksresande.

Läs hela!

*

Bloggat RUT; Reflektioner och speglingarny adress!Nemokrati, Johanna Graf, Knapsu bloggar, Lasses blogg, Universalpolitik

Bloggat om tågkaoset; Svensson

Mer – Netroots

Press; SvD1, SvD2, SvD3, SvD4DN1, DN2,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Fille

   /  mars 5, 2010

  Väntar fortfarande på en medieuppmärksammad lista över de journalister som gick i täten för RUT-drevet och som själva gör RUT-avdrag.

  Att sedan dessa bockar i trädgärden fortsätter att betraktas som opartiska ”nyhetsförmedlare” eller ”moderatorer” borde bli utgångspunkten för en debatt om media, dess sätt att vinkla utifrån egenintressen och dess genomslag på politiken.

 2. vildhunden

   /  mars 5, 2010

  Vasst och utmärkt inlägg – som vanligt. Det är en ren njutning att läsa 🙂

 3. kalle Kula

   /  mars 5, 2010

  ”Men om städbranschen nu har så fantastiska framtidsutsikter, varför ska den då inte liksom bilindustrin stå på egna ben?”

  Till skillnad från bilbranschen som går med förlust så tjänar ju städbranschen pengar så jämförelsen är felaktig. Att skattekilen på arbete är tjock vi väl sedan tidigare…

  ”Varför ska uppsagda bilarbetare, fattiga pensionärer och låginkomsttagare, ja i stort sett alla, betala städningen för personer som utan vidare har råd att bekosta den själva?”

  Nu är det ju så att detta (RUT) är ett skattevdrag, det har man bara rätt till om man betalar tillräckligt med skatt det kan du se i citatet nedan.

  ”För att fullt ut kunna nyttja avdraget måste du tjäna minst 24,000 kronor i månaden.”

 4. Johanna

   /  mars 5, 2010

  Eftersom jag inte har mer än knappt 105.000 i årsinkomst inser ju vem som helst att jag inte har möjlighet att hyra in någon att sköta sådana saker som jag egentligen pga mitt handikapp behöver hjälp med…
  Varför en fullt frisk människa inte kan städa efter sig själv övergår mitt förstånd…
  Det känns som ett hån mot oss som verkligen skulle behöva hjälp, för att vi faktiskt inte klarar att utföra vissa sysslor, hur gärna vi än vill.
  Hela idén luktar ”herrskap och tjänstefolk”.

 5. Kerstin

   /  mars 5, 2010

  Jag förstår inte allt tjafs om detta. Trots att jag själv är fattig och inte har råd med tjänster så vore jag ju glad om jag fick en sådan tjänst själv. Den här typen av tjänster tar ju inte död på folk och det finns ju både de som vill betala och de som behöver betalt. Ändå skall våra politiker tjafsa om detta. Kan de inte istället ta och syssla med något som är viktigare. Varenda politiker tycks ju vara patetisk idag.

 6. Wonder Warthog

   /  mars 5, 2010

  Bra och skärpt inlägg! Hatten av!

 7. har inte med saken att göra men länkar bloggstafetten här:

  http://ilonaw.blogg.se/2010/march/bloggstafett-100-ar-av-kvinnokamp.html

 8. Alla är så upptagna att diskutera rut -avdrag. Kan då inte någon säga mig varför inte diskuteras avskaffadet av rot-avdragen?? är rot-avdrag heligt ?? medan rut-avdrag är jämställdhets fientligt???
  undrar Mitsi

 9. Styvbard Hårdnacke

   /  mars 5, 2010

  Vad är det för fel med Sovjet!?
  De gjorde nåt för att förändra en icke hållbar situation…
  De skulle ha kredit för det istället för smutskastning!

 10. Styvbard Hårdnacke

   /  mars 5, 2010

  Dessutom var/är det största landet i världen,sett till ytan.
  De hade ett val….att göra som Lars Ohly…eller som Frrfredrik Reijnhgfrfelt skulle vilja ha landet sverige.Vad är människor rädda för???

 11. Tack än en gång ett nöje att komma hit och läsa

 12. Mållgan

   /  mars 6, 2010

  Vi kommer snart att få se alla de bidrag som finbns idag omgjorda till avdrag. Det blir barnavdrag, sjukavdrag och socialavdrag. På så sätt integrerar regeringen automatiskt arbetslinjen i hela samhället, endast den som arbetar kan ju få ett avdrag.

 13. Mycket intressant skrivet! Supertack för att du gör det enkelt att hänga med i alla politiska svängar! 🙂

 14. Damian

   /  mars 7, 2010

  Det blir alltid lite löjeväckande när en Socialdemokrat ger Moderaterna gliringar med hänvisning till Sovjetunionen.

  Socialdemokraternas kamp för införandet av löntagarfonder, i praktiken ett sätt att konfiskera privat egendom, borde i rimlighetens och självrannsakans namn hindra vem som helst inom ”rörelsen” att säga Moderaterna och Sovjetunionen i samma mening.

 15. Nosententia

   /  mars 8, 2010

  Det blir lite löjligt när man tar upp 70-talsfrågor för att kontra något som händer nu …

  ”Till skillnad från bilbranschen som går med förlust så tjänar ju städbranschen pengar så jämförelsen är felaktig. Att skattekilen på arbete är tjock vi väl sedan tidigare…”

  Och varför ska den då skattesubventioneras?

 16. helt appropå

   /  mars 8, 2010

  Jag har aldrig påstått att bilbranschen skall skattesubventioneras.

 17. Liknelsen med bilbranschen verkar vara missvisande av flera skäl. Dels är det ju som sagt ett avdrag på vad man betalar i skatt. Vad jag vet är det ingen som ens föreslagit att privatpersoner ska få dra av på skatten om de köper en Saab.

  Ett starkt argument för att inte staten inte investera i Saab är, förutom det att staten inte ska driva företag, att staten inte har bättre kunskaper än andra marknadsaktörer huruvida Saab är lönsamt eller inte. Att försöka driva industrier vidare när förutsättningarna inte finns brukar gå dåligt. Att det varit svårt att hitta någon som vill investera i Saab är ett tecken på att Saab är en dålig investering vilket även gäller för staten.

  Varför ska man då ska ska ge skattelättnader för tjänster i hemmen? Det är i första hand inte riktat till låginkomstagare utan de som har det relativt gott ställt och som annars skulle anlita svarta tjänster. Problemet är att det svenska skattesystemet, som också kommenteras ovan, innebär att det för just privatpersoner är svårt att anlita hjälp hemma. Det är ett hinder för tjänstesektorn att växa och det är en sektor som bör växa i Sverige av flera skäl.

  Detta kan man skriva mycket om men för att hålla det kort så är det tjänstesektorn som i mångt och mycket genererar många nya jobb för människor som t.ex. inte har en hög utbildning. Det är dessutom arbeten som inte kan försvinna ut ur landet eftersom de måste utföras på plats. Om man kan köpa tjänster så lägger man ner mindre pengar på saker vilket är ett argument mot prylsamhället. Tjänster ger istället fritid åt många människor och jobb åt andra. Istället för att de med pengar betalar för att folk ska vara utanför arbetsmarknaden så får helt enkelt dessa arbeta för dem med pengar. Man ska komma ihåg här att bara för att man i ett skede i livet arbetar t.ex. med städning så är det inget som säger att man måste göra det resten av livet.

 1. Nyspråk « De Tystas Röst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: