Förbjudna jobb – vad menar Reinfeldt?

Fredrik Reinfeldt i Rapport i går angående att de rödgröna vill avskaffa RUT-avdraget (2 mars 2010), citat;

– Jag är förvånad att man är emot det. Att man är beredd att gå till val på att förbjuda många av de här jobben….

Menar statsminister Reinfeldt på fullt allvar att alla tjänster som inte är skattesubventionerade är ”förbjudna”? Är det förbjudet att klippa håret, att lämna kläder på kemtvätt, att åka taxi eller att gå på restaurang? Nej – lika lite som det blir förbjudet att anställa ett hembiträde om skattesubventionen tas bort.

Tydligen får en moderat statsminister säga vad som helst i TV utan att bli ifrågasatt!

Frågan om RUT-avdraget illustrerar tydligt hur den politiska debatten i Sverige ofta ter sig i media. Den dominerande borgerliga pressen, borgerliga politiker och deras bidragsgivare – diverse näringslivsorganisationer – mal på med genomvinklade siffror och rapporter. Övrig media sväljer hela häxbrygden och rapporterar helt okritiskt all snedvriden statistik och propaganda som sanningar.

För de som vill veta vilka som egentligen använder skattesubventionen för hushållsnära tjänster presenterar SCB fakta enkelt och informativt (Statistiska Centralbyrån), citat;

Det är mycket ovanligt med hushållsnära tjänster bland personer med låg inkomst. Halva befolkningen (20 år och äldre) hade 2008 en årsinkomst under 200 000 kronor. Av dem var det endast 6 promille som hade denna skattereduktion. Bland de fem procent av befolkningen som hade över en halv miljon i årsinkomst var det däremot betydligt vanligare. Drygt sju procent av dem hade skattereduktion för hushållsnära tjänster.

Det är stora skillnader mellan kommunerna. I kommuner med många höginkomsttagare är det betydligt större andel som har hushållsnära tjänster. I Danderyd var det 6,6 procent och i Lidingö 4,5 procent. I kommunerna Filipstad, Storuman och Åsele var det bara en promille som hade skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008.

Sammanfattningsvis kan man alltså konstatera att det är en försvinnande liten del av befolkningen som utnyttjar RUT-avdraget (1,3 %) – och av de som utnyttjar det är de flesta höginkomsttagare och bor i Stockholms mest välbärgade förorter. Det är kalla fakta.

Inte oväntat gör media i dag en stor nyhet av att vissa toppar inom socialdemokratin har använt sig av RUT-avdraget (första nyhet i Rapport). Men vad säger det annat än att det bekräftar den bild SCB visar på i sin statistik – att de flesta som använder avdraget är höginkomsttagare som skulle ha råd att betala städhjälp ur egen ficka. Men varför skulle just socialdemokrater inte följa de regler som finns? Ska vi alla – generellt – bara ska följa de skatteregler vi själva tycker är riktiga? Eller gäller det enbart sossar?
Varför inte göra samma granskning av moderata och borgerliga toppolitiker? De som själva har lagt förslaget och röstat fram det – till skillnad från socialdemokraterna. Där skulle man verkligen kunna tala om att sko sig själv.

Slutligen, några rader från Ingvar Persson i Aftonbladet om varför det finns viktigare saker att prioritera än RUT-avdrag till den välmående över- och medelklassen, citat;

Äldrevårdens resurser har undan för undan minskats, och många gamla tvingas klara sig med ett minimum av hemtjänst. I barnomsorgen har barngrupperna blivit allt större, och öppettiderna allt mer begränsade. Och i vården kämpar personalen mot överbeläggningar och personalbrist.

Dagens avdragssystem siktar dock varken in sig på äldre, barnfamiljer eller sjuka. Det är i första hand ett stöd till en väletablerad övre medelklass – för att inte säga överklass – i storstäderna.

Samtidigt som den moderata socialförsäkringsministern säger åt sjuka som har kastats ut från sjukförsäkringen att söka socialbidrag – kämpar den moderate statsministern hårt (med hela sin propagandaapparat som bakom sig) för att hans rika vänner i Täby och Danderyd ska få behålla sina subventionerade hembiträden.

Man kan må illa för mindre…..

*

Missa inte Martin Moberg om LOV som nu Centern vill tvinga på kommunerna…

Bra bloggat om RUT; Storstad, Bengt Silfverstrand, Peter Andersson, Röda Malmö, Högbergs tankar, Rasmus Lenefors, Jinge, Adventskalendern, AnnarkiaMartin Moberg

Mer – Netroots

Press; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

24 kommentarer

 1. Jack

   /  mars 3, 2010

  Jag såg debatten mellan Sahlin och Reinfedlt i Aktuellt igår. I programledaren, Lennart P, hade Reinfeldt som vanligt en ”hjälpryttare”. Lennart P pressade Mona vid åtminstone tre tillfällen och lät Reinfeldt vräka ur sig både det ena och andra (…vill du förbjuda många av de här jobben…? osv) utan en enda följdfråga. Riktigt dåligt! Dålig och snedvriden journalistik!

  Men man börjar ju bli van. Ser man på Aktuellt och Rapport känns det snart som att man bor i Italien, där Berlusconi styr och ställer i media. Sverige håller just nu på att ”berlusconifieras”. Tyvärr.

  Tror ändå att de flesta som såg debatten reagerade över att Reinfeldt så öppet gynnades av Lennart små ”inhopp” och skruvade frågeställningar. Även om vi är på god väg så än är vi inte i Italien…

 2. Mycket bra skrivet. Ibland känns det som att dunka huvudet i en vägg när man lyssnar på debatten inför valet 2010.

 3. Pelle

   /  mars 3, 2010

  Varför i herre namn räknar man ANTALET PERSONER som gjort det här avdraget? Om en låginkomsttagare beställer en timme städning av en person efter 50-årsfesten så räknas det som lika mycket som en höginkomsttagare som har daglig städning av Danderydsvillan av 10 städare. Mycket märkligt. Och visst finns statistik på hur mycket kronor och ören som gått till de olika inkomstklasserna hos SCB. ”Märkligt” att SCB går ut med den mindre komprometterande statistiken.

  I kronor visar det sig att personer med inkomster över 500 000 (=5,5% av befolkningen över 20 år) har tagit ut 45 % av skatterduktionen. Personer med inkomster under 200 000 (=47% av befolkningen) har tagit ut 15% av reduktionen. Hur detta inte är ett rikemansbidrag är svårt att se.

 4. Mållgan

   /  mars 3, 2010

  Just äldrevården skriver Centerpartiet om på Brännpunkt idag, de vill ha större ”frihet”. Och ”Frihet” hos borgare betyder ju på nysvenska att behovsprövning avskaffas och resurser omfördelas från de som har behov till de som inte har behov, en konsekvent borgerlig politik.

 5. erik

   /  mars 3, 2010

  Merparten av de statligt anställda i SVT och SR är sannolikt vänsterorienterade, dels för att socialismen har regerat merparten av de gångna decennierna och dels för att journalistkåren av tradition ligger närmare socialistisk ideologi.

  Förvånande därför med uttalanden om att media står på borgerlig sida. De enda möjligen högerorienterade är väl SVD med filialer?

  De riktigt stora mediainstanserna är ju de statliga, en vänsterorientering är väl mer sannolikt ?

 6. Funderingar ifrån ett kommunaltjobb

   /  mars 3, 2010

  I Norrköpings sosse kommun jobbar kvinnor som städerskor emot SOCIALBIDRAG som en ”arbetsmarknadsåtgärd”.

  kanske är det detta som sossarna och resten av sörjan tycker skall ersätta Rut?

 7. Robb

   /  mars 3, 2010

  Fösrst vill jag bara säga att det är märkligt att du inte ens nämner de 11 00 anställda som till stora delar skulle vara utan arbete om inte denna reform genomförts. Är de inte värda att tas i beaktande eller passar de inte in i retoriken?

  Ja det kostar reformutrymme. Närmare bestämt 1.3 miljarder men vad får staten för denna investering? Minskad andel svartjobb, 5 – 9000 nya jobb och ökade skatteintäkter. Sen tillkommer de sociala fördelarna. Ge mig ett exempel på en annan reform som är ens i närheten av samma positiva payback.

 8. Funderingar ifrån ett kommunaltjobb

   /  mars 3, 2010

  ser att bara (v)i (s)(s)a inlägg släpps igenom den stenhårda röda moderringen (censuren)

  Blå bloggar kör oftast omodererat.

  Men så gillar ju inte (v)i (s)(s)a sanningen heller

 9. Johan F

   /  mars 3, 2010

  Robb: Problemet är inte avdraget, problemet är att det var Alliansen som införde det.

 10. 5-9000 jobb. Fakta på de siffrorna? Och Johan F. Visst, så är det ju. Har inte alls att göra med att vi till vänster anser att det är bättre att satsa pengar där BEHOVEN finns snarare än att subventionera städhjälp som till största delen används av människor med 500 000+ i årsinkomst …

 11. 8 av 10 städhjälpor är invandrare. Då väljer SVT att plocka fram en helsvensk städhjälp som givetvis reser sig emot att avskaffa skatteavdraget….samma kväll tar teve 4 det oprovocerade tilltaget att fråga folk på gatan om vänstern (V?) ” Många svenskar”, inleder de med, ( många=när statistiken sviker) ”anser att vänstern står för ett önsketänkande…”

  Om önsketänkadet innebar att bli av med Regeringen Reinfeldt avslöjades inte.

 12. Johan F

   /  mars 4, 2010

  Nosententia: Det är inte alls säkert att detta blir en minskad intäkt för staten. Nya jobb har genererats och många svarta transaktioner har blivit vita.

  Jag håller fast vid att de rödgrönas största problem med detta är att det är Alliansens idé.

 13. jag har mailat dig igen

 14. thenswanskaargus

   /  mars 4, 2010

  Ojojoj, var börja?! Ojandet över ”högerdominerad media” är skrattretande; Sveriges journalistkår är svårt vänsteranstruken och har så varit i än mycket högre grad under många, många år. Det har kanske svängt en aning under senare år, men inte på långt när så mycket som Ilsemarie gärna vill låtsas.
  Media gör ”en stor nyhet” (bloggarens egen värdering) av att S-toppar valt att utnyttja avdragsmöjligheten för hustjänster. ”Varför skulle just S-toppar inte följa de regler som finns?” En berättigad fråga, men det är inte långsökt att ta in i bilden att alla avdrag är en _möjlighet_ inte ett tvång! Du har rätt att begära avdrag för i princip vad som helst (men det är inte säkert att de går igenom om de inte stämmer med lagarna), men du har lika stor rätt att avstå. Om man är hög företrädare för ett parti som säger sig stå för avskaffandet av ett avdrag, och man dessutom är just en sådan höginkomsttagare som man vill göra stor affär av inte behöver avdraget, då kanske man faktiskt bör fundera över om man inte borde leva som man lär, trots att man har rätt att göra ett visst avdrag. Många av de aktuella politikerna har dessutom utnyttjat avdraget före de nya reglernas införande, när det fortfarande krävdes en mycket aktiv insats för att få del av avdraget. Och detta lever som man lär gäller alla, inte bara s-v-mp-politiker. ”Varför inte göra samma granskning av moderata och borgerliga toppolitiker? De som själva har lagt förslaget och röstat fram det – till skillnad från socialdemokraterna. Där skulle man verkligen kunna tala om att sko sig själv.” Den meningen förstår jag inte riktigt. Om man granskar allianspolitikers deklarationer och kommer fram till att de har gjort ett lagligt avdrag för en tjänst som alliansen har infört, vad är problemet med det? Att man lever som man lär?
  Ja, många som nyttjar husavdragen är höginkomsttagare. Samma avdragsmöjlighet finns för låginkomsttagare. Det är mycket möjligt att de behöver prioritera annorlunda och därför utnyttjar hustjänsterna i mindre omfattning. Det är inte så konstigt. Att säga att husavdragen därmed ”gynnar” höginkomsttagare är en språklig glidning som jag inte kan omfatta. Ja, de kommer även höginkomsttagare till del och det är höginkomsttagare som visst skulle kunna betala för de här tjänsterna även utan avdrag, men om det är någon som gynnas så måste det vara de som nu kan jobba i en bransch som varit överfull av svartjobb. Kan man bara få vänstern att sluta chickanera alla som jobbar i någon annans hushåll så behöver man inte längre heller skämmas för sitt jobb (minns att i vänsterns ögon så har den manliga byggbranschen fina jobb – rot-avdraget ska inte avskaffas i första hand – men den kvinnodominerade ”rut-branschen” är dåliga jobb som man bör hålla sig för fin för att ha). RUT-avdraget är dessutom enligt Konjunkturinstituten heller inte längre en kostnad för statskassan, så där föll det argumentet.
  Till sist; från vänstern kliver alltsomoftast gärna in någon som tycker att ”pengarna borde gå till något annat”, till exempel hemtjänsten, och menar i princip ”anställ alla arbetslösa i offentlig sektor”. Jag tycker tanken i princip är riktig; det finns oerhörda mängder jobb som behöver göras, varför inte låta staten ta ansvar både för att jobben utförs och att människor får lön. Men, vänstern har haft makten i många många många år, och det har inte hänt ett sk*t på den kanten, snarare tvärtom, den faktiska arbetslösheten har ökat, det enda man lyckats åstadkomma är en massa mer eller mindre idiotiska – förvisso fantasifulla, skall erkännas – ”arbetsmarknadsåtgärder” för att bättra på statistiken.

 15. Surgubben

   /  mars 4, 2010

  Ni på vänsterkanten är rätt lustiga. Ingenstans har ni lyckats, ändå går ni på som om ni ensamma insett sanningen. Jehovas vittnen kör samma stil.

  Lycka till där nere vid 4 procent.

 16. Fille

   /  mars 4, 2010

  Ja du surgubben, antalet Jehovas vittnen är ungefär fyra gånger fler än det antal jobb som RUT-avdraget beräknas ha skapat (5000-6000).

  Tror inte du också att storstadsjournalisternas stora intresse för denna perifera bransch har att göra med att de själva tillhör det fåtal av befolkningen (1,3 %) som utnyttjar RUT-avdraget?

 1. Jinges Web och Fotoblogg » Upphäv pigavdraget!
 2. Media - borgarklassens progandamegafoner | Svensson
 3. Valstart för Alliansens 2 största PR-byråer « Fi Västra Götaland & Fi Göteborg
 4. Motvallsbloggen » Byggföretagare och enterprenörer i full frihet
 5. Om RUT och röran runt « Viktor Tullgren
 6. Svar till ”Ett öga rött” « Then Swänska Argus
 7. Om rut, klassklyftor och folkmord « Ett hjärta RÖTT
 8. Fyra på Top Posts of the day… OMFG!! « ღ Bunny ღ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: