M sparkar på de som ligger och gynnar sina egna

I dag presenterar fackförbundet ST en första sammanhängande rapport om regeringens sjukförsäkringsreform. ST har frågat de som arbetar med de utförsäkrade – arbetsförmedlare och försäkringskassans handläggare – hur ”reformen” ser ut i verkligheten.

Så här blev facit;

 • 76 procent anser att de som utförsäkras behöver mer vård och medicinsk rehabilitering.
 • 69 procent menar att det behövs mer av arbetslivsinriktad rehabilitering än i dag.
 • 58 procent anser att det behövs större möjligheter till subventionerade anställningar.
 • 65 procent menar att de lagar, regler och politiska beslut  som de jobbar efter inte är anpassade till behoven hos de människor de möter.

Citat, DN debatt;

(…)Regeringen har grovt felbedömt vårdbehovet hos de långtidssjukskrivna, trots upprepade varningar. De flesta utförsäkrade är helt enkelt fortfarande sjuka. Det är den verklighet som försäkringskassehandläggare och arbetsförmedlare ställs inför i mötet med sina klienter. Den verkligheten är helt annorlunda än den bild som regeringen utgått ifrån. (…)

Resultatet är inte förvånande – detta är precis vad väldigt många varnade för. Sjuka slängs ut från försäkringen och flyttas över till arbetsförmedlingen – utan att de är medicinskt färdigbehandlade eller friska nog att klara av att arbeta. Dessutom straffas de allra flesta som utförsäkras ekonomiskt med lägre ersättning och en osäker ekonomisk situation.

De som ska ta hand om de utförsäkrade – Arbetsförmedlingen – har i dag ettusen färre anställda än år 2006, då den borgerliga regeringen tog över. Med allt mindre resurser ska de klara av både jobbkrisen och att ta hand om alla de som utförsäkras.

Men, det kanske mest skrämmande av alltihopa är  den ansvariga ministern Cristina Husmark Pehrssons reaktion på rapporten. Hon avfärdar som vanligt all kritik och fortsätter att sticka huvudet i sanden.

Regeringen har byggt hela sin ”utförsäkringskedja” på ett enda antagande – att alla sjuka är fuskare och simulanter. Varför skulle man annars utsätta långtidssjuka  för detta grymma experiment? Om man verkligen bara har haft för avsikt att få sjukskrivna tillbaka till arbete borde man ha börjat i rätt ände – med vård och medicinsk rehabilitering. Ingen blir nämligen friskare av mer stress och otrygghet – speciellt inte de som redan lever med sjukdom och smärta som är stressande nog för både kropp och själ.

I ljuset av detta – att långtidssjuka i Sverige i dag vägras rätt till sjukförsäkring, vård och rehabilitering  – känns det mycket märkligt att den borgerliga regeringen nu kämpar som hårdast för den 1,3 procent av den vuxna befolkningen som använder sig av skattesubventionen för hushållsnära tjänster (RUT). Denna dryga procent av Sveriges befolkning bor nästan uteslutande i Stockholms rikaste moderatstyrda förorter som Danderyd, Lidingö och Täby.

Visst har Per Schlingmann rätt när det gäller RUT-avdraget – det är framförallt en ”symbolfråga”. Det behövs inte – värdet det är rent symboliskt.

Just nu har vi en regering som hellre låter sina egna väljare i Danderyd och Täby få behålla sina subventionerade hembiträden än låter svårt och långvarigt sjuka få behålla sin sjukförsäkring och få rätt till medicinsk rehabilitering och vård. Det säger allt om den moderata människosynen som präglar denna regering. Man sparkar på de som redan ligger och gynnar sina egna.

*

Lästips;

Hela Rapporten – Sjukförsäkringsreformen – så blev det

ETC – En hjärtlös politik

Göran Greider – Siffermystiken döljer det social eländet

Helle Klein – Medelklassen måste inte vara egoistisk

Bloggat; Eva-Lena om RUT, De tystas röst, AnnarkiaFredrik Pettersson, Kulturbloggen, Ulrika Falk, Kaj RavingF! , Veronica Palm, HBT-sossen, Alliansfritt Sverige, Röda Berget, Roger Jönsson, Robin HoodPeter Andersson

Mer – Netroots

Mer Press; AB1, AB2, AB3, AB4, SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Bor

   /  mars 1, 2010

  1. Det finns inga undersökningar som visar på vad de tyckte innan reformen infördes, men sannolikt saknades även då rehabilitering, stöd och vård.

  2. Det är enbart några hundra av de som verkligen jobbar med frågorna som ingår i de svarande.

  3. De som genomför introduktionsprogrammet ska göra så i tre månader. Det är alltså inte ännu möjligt att veta hur det har gått eftersom den för den gruppen man talar om startades vid årsskiftet.

  4. I de fall man inte hittar vägar tillbaks genom introduktionsprogrammet så återgår man till sjukskrivning, men om några tusen lyckades hitta tillbaks så är det en stor framgång – framförallt för dem själva.

  5. För de flesta verkar det som om att omförsäkringen har inneburit ökade resurser för rehabilitering, för vissa har det i praktiken inneburit att man fortsätter de program som man redan hade innan omförsäkringen – men att man istället för en handläggare på FK pratar med en handläggare på AF som bättre förstår hur arbetsmarknaden fungerar.

  Det är mest förtal och ljug från vänstersidan i detta, och mest från ingen mindre än Veronica Palm som saknar 5 miljarder i sin budget för att kunna infria de löften hon så dyrt och heligt lovar i media.

 2. Alliansen jobbar febrilt och energiskt för det lätta. Det som inte behöver omvårdnad, eftertanke, empati, försiktighet för att bli en helhet i samhället. en del i det gemensamma för framtiden. Det gemensamma alliansen för framtiden vill ha är slaveri i modern tappning. På bekostnad av sjuka, funktionshindrade, arbetslösa och alla som behöver extra hjälp för lång eller kort tid. Vi borde alla läsa vår historia för att förstå vår framtid. Hade vi kunnat den läxan hade alliansen aldrig kommit till makten.

 3. M

   /  mars 1, 2010

  Bor!

  1. Innan den nya lagen fanns det ju inga sådana här tokigheter att undersöka!

  2. Jag läste någonstans att det var några tusen som svarat på undersökninge. Men då har den väl samma trovärdighet som en SKOP-undersökning?

  3. 3 månader? I Tv nyss sa Husmark att det kunde ta flera år! Men undersökningen visar ju hur det gått för de första under den första månaden. Lägre ersättning istället för högre och sjuka var sjuka… Någon sanning ligger det väl ändå i det?

  4. Men varför kan man inte vara kvar i sjukförsäkringen samtidigt som man ingår i Arbetsfömedlingens program för att hitta ett arbete man klarar av och får behålla sin sjukersättning/sjukpenning + försäkring + anställning tills man kommit hela vägen tillbaka till hälsa och arbete???
  Varför är det rätt att många tusen ska komma ikäm bara för att några tusen kommer rätt???

  5. Ökade resurser? De flesta jag känner som utförsäkrats berättar att de träffar en person varannan vecka ungefär och att de inte vet vad de ska göra eller hitta på.

  Och 5 miljarder är ju lätt att hitta!

  Det är ju bara att ta av alla de miljarder som sjukförsäkringen gett i överskott under de flesta år sen den kom till.

  Så det ordnar sig nog med pengarna bara valet är vunnet!
  Sossarna är ju kända för att kunna ordna statens finanser!

  Förtalet och ljuget verkar komma mer från höger….

  Eller så kan man av den där trafikförsäkringen som det inte blev något med men som alla som äger en bil ändå måste betala…..

 4. Jag hörde det bara som snabbast på P1 i morse, men blev glad att de handläggare som nu är berörda av förändringen i sjukförsäkringssystemet nu presenterar dokument ifrån verkligheten.

  Läs gärna Erhenbergs inlägg ang liknelsen med sjuk (försäkringen) och vanlig försäkring.
  Det är en artikel jag tänkte blogga om.

  Ji

 5. Kalle

   /  mars 1, 2010

  Alla dagens elitpolitiker har gjort sitt därför behövs det nya som inte enbart tänker på sin egna plånbok.

  http://insolvenssthlm.blogspot.com/

 6. Eva

   /  mars 2, 2010

  Sjukförsäkringen går med runt 70 miljarder i överskott och arbetslöshetsförsäkringen går plus med ca 48 miljarder, så nog finns det pengar att lägga där de bäst behövs – t ex på sjuka och arbetslösa.

 7. Alla har inte förlorat allt under blå styrning. Många förlorade allt redan under röd styrning. Många frågor är inte röda eller blå, dvs vitt eller svart. Och någonstans ju längre bort från medelklassen och medelklassens behov av nätverk, desto färre skillnader kan man skönja.

  ”…Att Moderaterna får känga på känga är inget någon Socialdemokrat ska ta som frikort för att plocka poäng. Det är många som minns hur det såg ut innan senaste skiftet i regering. Vi vet också vem som ligger bakom att skuldindustrin lever ohyggligt gott. Nämligen socialdemokraterna Laila Freivalds och Ingvar Carlssons medhårsstrykande i prop 1994/95:49.”

  läs hela inlägget.
  http://insolvenssthlm.blogspot.com/2010/03/fattiga-riddare-snart-i-var-mans-mun.html

 8. Man undrar hur länge Husmark Perhsson kan stoppa huvudet i sanden. Jag har bloggat både igår och idag om samma sak.
  Bra att vi är många som skriver men synd att det behövs!

 9. POLITIK & SAMHÄLLE
  Artikel av Linda Åberg publicerad 19 jan kl. 06.00:

  Christina Husmark Pehrsson – ta ditt ansvar!
  ”Det är du och dina samarbetspartners i regeringen som bär det totala ansvaret för sjukförskringspolitiken. Inte Försäkringskassan. Det är så otroligt lätt att göra som du och dina gelikar, slå ner blicken i marken och slå ifrån er den skuld ni har.”

  http://www.sourze.se/Christina_Husmark_Pehrsson_%e2%80%93_ta_ditt_ansvar_10700201.asp

 1. Inför horavdrag! (ett ironiskt förslag) | Svensson
 2. adventskalendern :: Ett land av lata och tanklösa :: March :: 2010
 3. Sjukförsäkringsreformen - ett stort hemskt fiasko
 4. När verkligheten tränger sig på… « De Tystas Röst
 5. Inte bara loggan är en katastrof « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: