Alliansens jobbpolitik – ett praktfiasko

I går berättade Aktuellt om regeringens så kallade ”jobb- och utvecklingsgaranti”. Under hösten 2009 omfattade den, tillsammans med ”jobbgarantin” för ungdomar, drygt 80 000 platser. Endast 10-20 procent av dessa har någon form av aktiv åtgärd som utbildning- eller jobbpraktik.

Allt fler hamnar just nu på ”slutstationen” – fas 3. Den innebär att den arbetslöse placeras på en arbetsplats och ska då utföra ett jobb som ”annars inte blir gjort”. Arbetsgivaren får 225 kronor om dagen medan den arbetslöse ofta får en lägre ersättning än i a-kassan, och ibland under socialbidragsnormen. Många berättar att de har svårt att överleva på den ersättning de får, tvingas gå till socialen och känner sig förnedrade. De arbetar och blir utnyttjade, men utan att få en lön som går att leva på.

Arbetslösheten har i alliansens Sverige gjorts till ett individuellt problem istället för att samhällsproblem. Arbetsmarknadspolitiken är inriktad på disciplinerande åtgärder som lägre ersättning och hårdare krav – samtidigt som man successivt skurit ned på aktiva åtgärder för utbildning och omställning. Tanken med denna politik är att de arbetslösa ska tvingas ta första bästa jobb – till allt lägre löner.

Lagom till lågkonjunkturen slaktade alliansens arbetsmarknadspolitiken;

 • Under alliansens första tre år minskades resurserna till AMS ned med 13 miljarder, antalet programplatser minskade med ca 50 000.
 • Antalet platser på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har minskat från drygt 13 000 hösten 2006 till mellan 3 000 och 4 000 under 2009.
 • Vuxenutbildningen minskades med 42 000 platser från slutet av 2006 till 2008.

Efter en explosion av privata ”jobbcoacher” vill nu regeringen ta steget fullt ut till en privatiserad arbetsförmedling. Centerpartiet trycker på och vill införa en ”jobbpeng” efter modellen ”skolpeng” och ”vårdpeng”. Resultatet på dessa områden har blivit att friska, välutbildade och välbärgade gynnas samtidigt som klyftorna inom skola och vård ökar. Risken är överhängande att de starkaste gynnas även denna gång. Privata arbetsförmedlingar och jobbcoacher riktar helt naturligt in sig på att hjälpa den arbetskraft som ger bäst utdelning (vinst) – den som redan efterfrågas och är välutbildad.

Just i dag kan vi läsa om hur regeringen i ren desperation över sin egen misslyckade arbetsmarknadspolitik försöker ”dumpa” uppemot 65 000 ”praktikanter” på statliga myndigheter och verk som en del av satsningen ”Lyftet”. En, som man säger, form av ”beredskapsarbeten”. Enbart Skatteverket ska tvingas ta emot 6 000 praktikanter. 130 000 arbetslösa skulle erbjudas sysselsättning. I Januari hade kommuner och landsting bara accepterat 20 platser.  Desperationen stiger – inför valet måste arbetslöshetssiffrorna putsas upp.

Det som skulle ha behövts, och som behövs, är aktiva åtgärder – och satsningar på riktiga jobb. Att återigen ge människor möjlighet till vuxenutbildning och fortbildning och möjlighet att klara av omställningar och nya utmaningar. Att låta de som kanske misslyckats eller hoppat av gymnasiet få fler chanser – det lönar sig för hela samhället. Dessutom behövs satsningar på att rusta upp och bygga ut infrastruktur, bostäder, miljösatsningar och välfärden. Det finns verkliga jobb som behöver göras – bara viljan saknas.

I en lågkonjunktur är det extra viktigt – just då när regeringen Reinfeldt rustat ned….

Inte så konstigt att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin inte vågade ta en debatt i går i Aktuellt (regeringens vana trogen) mot TCO:s Sture Nordh….

Det är inte heller så konstigt att de flesta av oss har fått nog nu….

*

IFN:s Per Skedingers attackerar TCO och anställningsksyddet (LAS) i SvD i dag. Där presenteras han som enbart som”forskare” på första sidan. Men IFN:s huvudman är givetvis Svensk Näringsliv. Alltså – inget nytt under solen!

Läs mer på  TCO bloggen Utredarna – Fredag; Debatterna på väg ut

Fakta och inspirationBokslut Reinfeldt

Läs merArbetslös nu

Bloggat; Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Peter Andersson, Badland Hyena, Annarkia,

Mer – Netroots

Press; AB1, AB2, AB3, AB4, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

19 kommentarer

 1. erik

   /  februari 26, 2010

  Varför tror folk att man FÅR jobb ?

  Det är ett grundläggande problem i det svenska samhället. Folk förväntar sig en hel del men är inte beredda att förtjäna det, man har RÄTTIGHETER men inga SKYLDIGHETER.

  Har fått lära mig att man antingen utbildar sig, tar examen och söker jobb eller att man börjar jobba direkt och istället utbildas/tränas när man jobbar.

  Hur många intervjuer har man inte hört eller läst med uttryck som ”ge mig vad som helst att göra” eller ”jag jobbar hellre än går och väntar på jobb”.

  Man SÖKER jobb och får dem om man FÖRTJÄNAR dem och lyckas i konkurrensen.

  För övrigt är det väl ypperligt att ta in ungdomar som praktikanter, de kommer få ökad förståelse för samhällsstrukturen och när de ser hur låg moralen är överallt kommer de rösta borgerligt och då kan vi få till en förändring, hurra !

 2. Fille

   /  februari 26, 2010

  Sven-Otto, mannen med fuskexamen från Fairfax University, är en hal ål. Gamla tiders hästkojare förbleknar i en jämförelse. Charmig och go, nu med trendigt bockskägg, sprider han en doft av dyr parfym och PR-mässighet där han drar fram.

  Att Sven-Otto, lagom till valet, skulle börja trixa med arbetsmarknadsstatistiken för att dölja regeringens jobbmisslyckande, är därför föga förvånande. Men som vanligt ”sparkar fakta”. Verkligheten blir Alliansens värsta fiende vid valet.

  De dimridåer över socialstatistiken (minns det porösa utanförskapsbegreppet) som Sven-Otto, Maud och Fredrik lade ut vid förra valet lär knappast kunna dölja de ökande klyftorna och orättvisorna.

  För mig räcker det med att lyssna till några av mina vänner som utförsäkrats från a-kassan och sjukförsäkringen för att vända ryggen åt borgarnas hjärtlösa politik.

 3. Sture Nordh sade mycket kloka saker i inslaget om JUG:en Fas 3 igår på Aktuellt, han sade att arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar såg ot som de gjorde på -50talet.
  Alltså har vi här en sak till som måste förändras, arbetsförmedlingens syn på sin samtid. Det går inte att komma dragandes med åtgärder som tillhör en svunnen epok, likadant med praktikanter – ett ytterst döfött projektarbete från regeringens sida då det redan nu visar sig överallt att arbetsgivarna bara skor sig på dessa praktikanter och hyser en stark motvilja till att anställa.

 4. peter

   /  februari 26, 2010

  Man kan inget annat än gråta..

 5. peter

   /  februari 26, 2010

  Man kan inget annat än gråta över denna slakt och slöseri med mänskliga resurser !

 6. Lars

   /  februari 26, 2010

  Är det inte konstigt att, med den statistik du anger ovan, att det fortfarande är lika många i arbete som år 2006? Trots allt ”elände” som borgarna infört.

  I stället för att trixa med siffror (En S-paradgren för övrigt) så tala i stället om vad Ni på vänsterkanten har för medicin?
  Jag har varit företagare i nästan hela mitt yrkesverksamma liv och jag har aldrig fått något erkännande elelr hjälp från en sosseregering.

 7. Moa

   /  februari 26, 2010

  Skulle det inte vara ”samhällsnyttig sysselsättning”?
  Och varför ska arbetsgivare få betalt för att få gratis arbetskraft?
  Och när dagarna i a-kassan är slut så är det 223 kr om dagen som gäller…

  precis som professor Radetzki föreslog

  ni vet han som betalade 30 kr i timmen till sin polska (var det vä) städerska, svart, för det var hon det hon var värd

  själv är prof. R värd mycket mycket mer.

  Tycker han.

  Skulle det förresten inte löna sig att arbeta?
  Men det är klart, 223 kr är mer än 0 kr….

 8. Klara-Bella

   /  februari 26, 2010

  För mej verkar Littorin vara en figur, som bakom kulisserna mest är intresserade av att genom sitt egensinniga, bakomryggen agerande mot sitt eget departement,för att visa han minsann kan, i hans medelåldekris kris, inför sin tjugoår-yngre regeringsinavels-älskarinnan, han minsann kan och skulle vara en riktig karl.

 9. Maria

   /  februari 26, 2010

  Riksrevisionens granskning av arbetsmarknadspolitiken

  http://www.riksrevisionen.se/templib/pages/OpenDocument____556.aspx?documentid=7158

 10. Tjelvar

   /  februari 26, 2010

  Varför skyggar samtliga riksdagspartier för att allvarligt dryfta det faktum att ungdomar som skolkat och haschat sig genom sin skolutbildning, och därför slutar utan avgångsbetyg, helt enkelt inte är anställningsvara till de ingångslöner som facket hävdar skall gälla? För sådana slappa typer hjälper inga praktikplatser på statliga kontor där man väl fortfarande förväntas kunna lösa och skriva. Med dagens hårda globala konkurrens och Sveriges sammanpressade löneläge borde stor kraft läggas på att ingen lämnar skolan utan basala kunskaper, som ju dock inte alls måste kvalificera för universitetet. Dags att återinföra kvarsittning och riktigt lågt betalda introduktionsjobb, typ springpojke, som kan vara start för de försumligas vidare avancemang via kompletterade utbildning i aftonskola? Det är faktiskt inte acceptabelt att hårt arbetande personer skall behöva försörja en hoper drönare.
  Tjelvar

 11. Vem härinne hade inte gärna ville se Reinfeldt, borg, CHP, Axen, littorin, Maud m.m..
  Försöka att ”praktisera” som FAS 3 person i upp till 2 år till 223kr pr dag FÖRE skatt??

  Bara för att dom skulle kunna märka hur det hjälper på ens självförtroende att jobba under SLAV vilkår tillsammans med andra folk som får 3-4 gånger så mycket för samma jobb också…

  För sen att man också ska göra det som dom ANDRA INTE vill göra.. gå ut med soporna.. hämta kaffe till oss.. stäng butikken pga jag vill hem tidigare idag..

  För sen att få veta att tyvärr.. du visste ju om redan från början att jag/vi INTE hade råd med att ha dig till ”normall” lön.. men nu när vi har utnjutat dig i så lång tid ska du självklart veta att vi kommar att ta in en ny FAS 3 person / praktikant som kan göra precis samma sak som dig till den där låga älskade ersättning (225kr före skatt)

  Dom säger att sossarna ”döljade” dom arbetslösa vid att ”förtidspensionera” dom dengången ju…

  Vad gör dom själva nu??
  Försökar att dölja hur svenska folket mår??
  skärpa kraven för att få ersättning/bli godkännd av FK som sjuk, inte av sin läkare som säger SJUK..
  Utförsäkra/OMFÖRSÄKRA redan långtidssjuka så det på det sättet ser ut som om att Ohälsotallet sjunkar med kanonfart. (i deras ögon att sverige mår bättre/ blir friskare)..

  För sen att NÄR dom har ”flyttat” dom sjuka till arbetslösa i stället ja då försökar dom att svepa dom under EN GÅNG TILL… som en ”praktikant”…

  Kommar till att tänka på ICA´s reklam med Jerry..
  Skyll inte på praktikanten ni vet…

  Är det inte lite konstigt tidspunkt att dom börjar med reklamera med handicappade som ska ”praktisera” ??

  Inte pga jag har något emot dom.. är själv funktionshindrad.

  Men tyckar bara att det är lite för aktuelt detta just nu med tanke på hur och vad regeringen har tänkt sig att göra med dom sjuka som INTE kommar att bli godkännda som sjuk mera i detta året..

 12. Lars, siffertrixandet har väl under åren visat sig vara moderaternas paradgren snarare. Men svart kanske är vitt i din värld? Och varför ska man vara stolt över att sysselsättningen ligger på samma nivå nu som 2006 samtidigt som den arbetsföra befolkningen ökat med 230 000?

 13. Det finna alltid människor som vill utnyttja andra och man har många förklaringar till varför. Ingen ska vara i utanförskap och då är det inte frågan om den enskilde personens uppfattning om utanförskap. Utan det är Alliansen definition som är den rätta. Att du som arbetslös får en fas 3 plats men ändå måste gå till socialen.
  Det är inte utanförskap.
  Det är det nya Sverige, den billiga arbetskraften som kommit för att tyvärr stanna.
  För den får de människorna i mellanskiktets hierarkitrappa i samhället Sverige att kunna sparka nedåt och att de kan känna sig skitviktiga.
  Det är många människor i mörkret som varit utsatta för inkompetenta arbetsgivare. Arbetsgivare som får betalt att ta emot långtidsarbetslösa för att denne ska få en praktik, utbildning eller kanske en uppdatering av gamla kunskaper.
  En erfarenhet till att ge mer konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
  Men ingen talar om de arbetsgivare som inte tillhandahåller det de kommit överrens om med ams. Ingen talar om de arbetsgivare som utnyttjar människor i sin maktposition till att få dem att göra det de vill. För många är de som stannar kvar på en arbetsplats där de blir utnyttjade, för de vill så gärna förbannat ha ett jobb. Ett jobb som kan ge dem en framtid mer än morgondagen.
  Men ingen ger dessa människor en eloge att de står ut med detta utanförskap på arbetsplatsen. Där man dagligen är medveten om att man inte riktigt tillhör. För det jobbet man utför är företagens subventionering till städning av det de inte vill göra själva. Billig tjänstejon kanske en föregångare till dem som i framtiden kanske kan komma att öppna dörren in till affären eller packa ned dina matvaror när du har storhandlat.
  Varför inte ha någon vid bensintappen som kan kolla din olja och även göra rent dina rutor när du tankar.
  Är det den framtiden som så många mår bra av, är det därför en del människor skriker sig hesa för att man får f….n ta vad som erbjuds.
  Är vi på väg dit nu när vi kan komma att behöva två eller fler arbeten för att kunna leva anständigt?
  Vem mer än den enskilde kan avgöra vad gränsen för kränkning går?
  Ams har en stor skyldighet i det som händer att människor inte kommer till bra arbetsgivare och man har en stor skyldighet att de blir stannade vid en dålig arbetsmiljö. För hos ams finns det många handledare som inte gör vad de ska. T.ex. uppföljning på arbetsplats när nya papper ska skrivas under.
  Den arrogans vi idag ser mot sjuka, arbetslösa och andra som behöver samhällets tjänst kanske inte kostar just nu i dag. Men vår framtid kommer att bli kostsam i vård på psykiskt trasiga människor i framtiden. För Sverige och Alliansen jobbar hårt på att få tillbaka feodalsamhället där patriarkatet styrde med påken och slagen var inte långt borta.
  Kommer Sveriges framtid att bli som dagens USA
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2430378.ab

 14. Tänkte bara kommentera det där med att Fas 3 personer hamnar under existensminimum. Det gör de allihop i stort sett.

  Maximal ersättning från A-kassan är 10 800 kr efter skatt.

  65% av detta är 7 020 kr.

  Enligt SCB är den genomsnittliga hyran för en 1-rummare
  3208 kr.

  Klicka för att komma åt OV0904_2009A01_BR_08_A01BR0901.pdf

  Existensminimum år 2009 var 3680 kr för om man plussar på genomsnittshyran så har man 6 888 kr. Man ligger alltså 132 kr över existensminimum. Och detta är bara personer med MAXIMAL A-kassa.

  Man ska också komma ihåg att om man tittar på konsumentverkets beräkningar för levnadsomkostnader så hamnar man på 4540 kronor per månad för en vuxen kvinna.

  http://www.konsumentverket.se/sv/privatekonomi/Hushallets-kostnader/

  DVS. De arbetslösa går BACK 728 kronor varje månad om de har genomsnittlig hyra för en 1-rummare och utgifter i övrigt enligt konsumentverkets beräkningar. Arbetslösa i Fas 3 betalar alltså med sina besparingar för exempelvis mina skattesänkningar.

  Jag tycker det är ett skamligt sakernas tillstånd.

  Mvh Eva Berglund

 15. Hej Mona..

  Tack för din beskrivning av vart vi är på väg i dagens sverige..

  Moderaterna blir förbannade varje gång vi försökar att sammanlinka dom med hur allt går till i USA..

  Med sjukförsäkring m.m..

  Men som du själv skrivar om att skulle ta 2 jobs bara för att kunde klara sig själv, och en evt familj med barn m.m..

  Barnen ser aldrig föräldrena och det kan göra mycket på dom psykisk när dom blir äldre..

  Och JA på det sättet dom kör på nu lär folket INTE bli mindra psykisk sjuka av detta..
  Dom kommar att bli NEKAD sjukpenning och slängt ut av sjukförsäkringen med dom PSYKISKA diagnoser JA…

  men folket blir INTE friskare. tvätom.

  Dom som då blir ”arbetslösa sjuka” dom blir en grupp som kommar att stå LÅNGT ute från arbetsmaknaden i framtiden, och därmed tvingas leva på existensminimum rästen av livet..

  Mvh. Chris

 16. Mikael Drakenberg

   /  mars 2, 2010

  Hej!

  Det finns verkligen en koppling mellan alliansen och hur illa det gick under Republikanernas tid vid makten i Vita Huset.

  I somras så hade alliansen tagit hit Republikanernas PR makare och expert på politisk smutskastning, nämligen Karl Rove (http://www.resume.se/nyheter/2008/07/07/alliansens-hemliga-moten-m/index.xml).

  Nu måste det till att vi vänder på färdriktningen för Sverige och för Sverige i en fundamentalt ny riktning.

  Vi skall inte öka klyftorna i landet, gå inte på Alliansens snack om att vi måste öka klyftorna för att det är en av drivkrafterna för att få människor att söka jobb, därför att genom att öka klyftorna i samhället så blir det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete. Men, också det faktum att vissa per definition skall ha mer än andra.

  Vi måste åter till rättvisa och riktig solidaritet. Utanförskapet måste brytas, ingen skall tvingas stanna kvar i utanförskap mot sin vilja.

  Problemet är bara det att arbetsgivarna väljer bland de som söker jobb vem de vill anställa, den så kallade ”fria anställningsrätten”. Dvs om en arbetsgivare tex söker 1 person så får de ibland 800-2000 sökande, och det betyder att någonstans mellan 799 och 1999 sorteras bort, och får i värsta fall stanna kvar i utanförskapet.

  Mvh

  Mikael

 1. Valbubblan 2010: Mer och större. Aldrig bättre. « Fi Västra Götaland & Fi Göteborg
 2. En fars i Åsa-Nisse stil « Ett hjärta RÖTT
 3. Den leende slaktaren « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: