Segregationen ökar – nu även i DN

Ibland blir det nästan komiskt när DN eller Svenskan gör reportage från ”verkligheten”. När de skriver om hur klyftorna och segregationen ökar i det svenska samhället, eller när de berättar om hur sjuka och arbetslösa numera tvingas gå till socialen när de inte längre platsar i Reinfeldts nya sjukförsäkring eller a-kassa.

Samtidigt har dessa borgerliga mediamegafoner i åratal propagerat för precis den politik som skapat de klyftor och segregation de nu beskriver. De har propagerat för att omvandla hyreslägenheter till bostadsrätter i innerstaden, för etableringsfrihet och vinstdriven välfärd, och predikat skattelättnader och bidrag för de rika och hårdare regler och lägre ersättning för sjuka och arbetslösa. Som om de inte förstod konsekvenserna av sina egna krav.

Eller så kanske det bara är olycksfall i arbetet – att ett och annat reportage från ”verkligheten” ändå slinker igenom. Men visst är det bra, det sker bara alltför sällan.

I dag tar DN upp hur bostadspolitiken har ökat klyftorna och segregationen i Stockholmsområdet.

Ekonomiska murar växer kring innerstan, citat;

Stockholms innerstad befolkas av personer med väsentligt högre inkomster än vad förortens invånare har. Och lägenhetspriserna har stigit kraftigt samtidigt som andelen hyresrätter sjunkit.

– På 40 år har det försvunnit 75.000 hyresrätter i Stockholms stad. Nästan hälften av dessa, 35.000 hyresrätter, har försvunnit de senaste 10 åren….

Läs mer – Segregationen klyver Stockholm

Samtidigt propagerar nu Centern för ”prestationsbonus” till skolor som ”förbättrar resultaten” på de nationella proven. Man talar om hur skillnaderna mellan skolor ökar och hur resultaten blivit sämre i förhållande till andra länder och till hur det var tidigare. Därefter skyller man hela misslyckandet på socialdemokraterna. Det blir nästan löjligt. Ingenting om vad friskolereformen  har kostat eller om hur vinstdrivna skolbolag bidrar till att öka segregationen och dränera skolan på skattepengar. Eller vilka partier som har hjälpt till att driva på just den utvecklingen.

Jag undrar om Maud och hennes centergäng har läst Skolverkets lägesbedömning 2009 eller om de hörde skolverkets chef nyligen i Rapport berätta om hur och varför segregationen ökat i den svenska skolan?  (läs mer Segregationen ökar i skola, vård och omsorg)

Per Tullberg, generaldirektör på skolverket sa så här (Rapport 14 feb 2010);

Det är en ökad segregering av den svenska skolan… Det svenska systemet lyftes (tidigare) fram som ett exempel på hur bra en sammanhållen skola fungerade – med elever från olika bakgrund och med olika prestationer. De svaga eleverna hjälptes av de bättre eleverna. Nu finns det starka tendenser att det går i motsatt riktning. Eleverna delas upp och studieresultaten försämras.

Segregationen av skolan är en del av den ökade segregationen i hela samhället och kan knappast lösas genom några snabba cash experiment a la ”kömiljarden”  – där till slut alla landsting fick mer pengar efter trixande med siffror. Problemen i skolan sitter djupare än så efter år av ”friskolereformer” och ”etableringsfrihet” och ”valfrihetsreformer”.

DN 8 mars 2009;

Att valfriheten ökat segregationen har flera forskningsrapporter slagit fast, enligt professor Jan-Eric Gustafsson vid Göteborgs universitet.

….Bernard Hugonnier…:

– De föräldrar som är kapabla att göra de bästa valen är de välinformerade och välbärgade. Med ett fritt skolval tenderar deras barn att samlas i vissa skolor, medan barn med litet socioekonomiskt och kulturellt kapital parkeras i andra skolor där de presterar ännu sämre än de hade gjort i en mer blandad miljö.

Den svenska skolan har blivit ett levande exempel på hur ökade klyftor i samhället försämrar för alla. Precis det som Wilkinson och Pickett skriver om i den aktuella boken Jämlikhetsanden. När klyftorna och segregationen ökar i samhället – då försämras skolresultaten över hela linjen.

*

Bloggat; Alliansfritt, Katarina Nyberg Finn, Bananer i pyjamas, Ingiberg Olafsson, Netroots

*

Mer press; DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Jack

   /  februari 23, 2010

  Den bistra verkligheten blir allt svårare, till och med för SvD och DN, att ignorera.

  Skall dessa tidningar, som har nyhetsredaktioner som i allt högre grad börjat leverera politiskt tillrättalagda verklighetsbeskrivningar (apelsinfärgade), ha kvar någon som helst trovärdighet hos majoriteten av läsare måste de åtminstone då och då släppa igenom en och annan realistisk verklighetsbild…

  Bra skrivet! Vasst analyserat! Tack för en bra och genomarbetad text!

 2. Michael

   /  februari 23, 2010

 3. Michael

   /  februari 23, 2010

 4. Michael

   /  februari 23, 2010

  Fader Fader fader..

  Hellre vid min faders sida än i detta syndens näste.

  Må draken stiga och bränna dom fallna änglarna och förkasta dem i avgrundens mörker där dom hör hemma.

  Med lammets blod ondskan bevittnats nu kommer den nya tidsålder då allt ställs mot sin kant.

  Dags och släppa taget.
  Dags och ge livet till livet självt.
  Vad har vi av värde.
  Vi inbillar oss att vi äger kroppen att vi äger jorden våra tankar och våra språk.
  Självgodheten och högmodet har ingen gräns ty man hellre lyssnar till mördare och lögnare än sin nästa.

 5. pitchitup

   /  februari 23, 2010

  Är det verkligen så att studieresultaten försämras för alla elever?

  Så som jag förstått hjälps de ”svagare” eleverna mycket att gå med elever med akademisk tradition i hemmet, men att det inte spelar så stor roll för de sistnämnda. Samma sak med stora klasser, svaga elever gynnas av att gå i mindre klasser, men det spelar inte någon roll för de med akademisk tradition. Har för mig att det också gäller lärartäthet. Medelklassen har mycket lättare att jobba på egen hand.

 6. peter

   /  februari 24, 2010

  Ja, man undrar vad de har tänkt på….tror de att det går att äta kakan och samtidigt ha den kvar ? Verkar så. Tror de att sänkta skatter är en universallösning på allting ? Verkar så. Nästan makabert att höra på deras skönmålningar när deras politik river upp djupa sår i samhället. Kanske beror det på att de själva börjar bli berörda ?

 7. Var det inte den borgerliga regeringen Bildt som skapade friskolorna en gång – eller missminner jag mig här?

 8. Jo Kerstin, det var Bildts regering 1992 som införde friskolereformen
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Friskola

  Pitchitup – till och med Centern skriver så här i sin debattartikel;

  ”Resultaten försämras i svenska, matematik och natur­orienterande ämnen. Det gäller både när vi jämför oss internationellt och när vi jämför bakåt i tiden. De duktigaste är inte fullt lika duktiga, de svaga eleverna blir fler och presterar sämre och skillnaderna mellan olika skolor ökar.”

  http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-vill-belona-de-skolor-som-forbattrar-resultaten-1.1050139

  Jag förmodar att de har läst Skolverkets lägesbedömning 2009 (åtminstone borde de ha gjort det).

  Eller denna rapport – Skolverket.
  http://www.skolverket.se/sb/d/3279/a/18384

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: