Ett bra rödgrönt alternativ till Filippas vårdslakt

Filippa Reinfeldts skötebarn ”Vårdval Stockholm” fick hård kritik redan innan det infördes. Utvärderingar visar att alla farhågor har besannats.

Den s.k. ”fria etableringsrätten” innebär att man inte längre kan styra primärvården dit behoven är som störst. Istället blir det vårdföretagens vinstmöjligheter som avgör.

90 procent av läkarna som arbetar i systemet menar att det gynnar relativt friska patienter medan sjuka och mer vårdkrävande patienter missgynnas. Vård kan inte längre ges på lika villkor, och det förebyggande arbetet hinns inte med. Vårdval Stockholm ger lika stor ersättningen för alla patienter oavsett vårdbehov eller socioekonomiska faktorer och har lett till fler onödiga läkarbesök som kostat hundratals miljoner kronor extra.

Citat Dagens Medicin;

Tidigare sade vi åt folk med snuva att vänta och se om det gick över. I dag säger vi: ”Kom hit med en gång”.  Befolkningen vet inte om att vi bränner skattepengar helt i onödan, säger allmänläkaren Lennart Stenberg på Capio vårdcentral Ringen.

Det behövs helt klart en förändring….

I dag presenterar den Rödgröna oppositionen i Stockholm sitt alternativ som man kallar ”Hälsoval Stockholm” på DN debatt.

Det rödgröna alternativet ser ut att rätta till det mesta som har gått snett i Filippas hafsverk. I de rödgrönas förslag tar man hänsyn till vårdtyngd och socioekonomi – alltså vård efter behov. Man satsar resurser på förebyggande och hälsofrämjande arbete. Kvalitetskraven på vårdgivarna skärps och den helt fria etableringsrätten avskaffas – vården ska finnas där behoven finns. Nya närakuter öppnas och fler specialister i närsjukvården.

Målet med modellen är att det ska ge ”vård efter behov på ett rättvist, jämställt, hälsofrämjande och jämlikt sätt över hela länet” skriver de rödgröna på DN debatt.

Äntligen ett riktigt bra alternativ till Filippas misslyckade, orättvisa och kostnadsdrivande ”Vårdslakt Stockholm”

*

Bloggat; Fredrik Pettersson, Johan Westerholm, Ulrica Falk, S-buzz, Martin Moberg, Peter Andersson, Högbergs tankar, Ung vänster, Mer – Netroots

Mer om Vårdval Stockholm;
Bittra sanningar om Filippas skötebarn
Sicken otur Filippa och Göran

Lästips; Sjukförsäkringen en sprick färdig bubbla – Ann-Marie Lindgren, LO-Tidningen, om sjukförsäkringen kontra vårdvalet

Mer press; Newsdesk,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Jack

   /  februari 10, 2010

  Efter att Filippas vårdvalsmodell införts har segregeringen när det gäller vård förstärkts. Områden med störtst behov har missgynnats på bekostnad av Östermalm och andra välbärgade områden.

  Så här kan vi inte ha det. Det tycker nog de flesta, även bland liberaler och borgerliga sympatisörer. Vad vi ser är en modell som varken är kostnadseffektiv eller jämlik växa fram. Vi får en situation där suboptimering uppstår; vårdgivarna vinstmaximerar genom att ”plocka russinen ur kakan” och de med lättare åkommor och stark köpkraft prioriteras därför före dem som har större vårdbehov.

  Att vända denna utveckling sker inte i ett lappkast. Därför är det bra att det nu finns ett tydligt rödgrönt alternativ till den nyliberala exprimentmodell, som konstruerats av ett förvuxet MUF-gäng i kretsen runt makarna Reinfeldt. Avskaffa vårdslakten!!

 2. Gustaf Möller sa nått om att

  ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”

  han roterar nog i sin grav

  Fillippa tycks anse att

  ”varje skattekrona som kan omvandlas till vinst i ett privat företag är väl använd!”

 3. Efva

   /  februari 11, 2010

  OT: Hanne Kjöller var i Malmö igår och fick stå till svars för sina insinuationer om att folk är lata och att Norrland är ett enda stort sjukskrivningsproblem. Hon medverkade i en debatt med Björn Johnson och Jan Rydh och inte ens den normalt så DN-hovsamma Sydsvenskan kunde lyfta fram henne i ett mer positivt ljus. Det är svårt när hennes försvar var ”Men sorry, jag är ledarskribent, liksom!”…

 1. Angående den svenska dumheten.. « Solidaritet och indie
 2. Anders Borgs ekonomiska laissez-faire – ren vidskepelse | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: