Svenskt Näringsliv kritiserar regeringen

Inte ens Svensk Näringsliv tycks längre ha så mycket gott att säga om den borgerliga regeringens politik. Nu kommer kritik både när det gäller hur Reinfeldts regering har hanterat den ekonomiska krisen och hur den har hanterat sjukförsäkringen.

Sverige faller i välståndsligan, citat;

Trots goda förutsättningar att klara krisen går Sverige kräftgång i den så kallade välståndsligan. En orsak till det är att Sverige valt fel krismedicin.

….

Det finns en allmän uppfattning i debatten att Sverige klarat krisen betydligt bättre än jämförbara länder. Nya siffror från OECD visar dock att Sveriges köpkraftsjusterade BNP per capita sjunkit relativt OECD-snittet efter krisen.

…..

Sverige har backat trots att landet i många avseenden haft bättre förutsättningar att möta den internationella finanskrisen än många andra länder.

I flera av de länder som har klarat sig bättre under krisen har det funnits en större politisk enighet kring krisåtgärder som dels stärker företagens vilja och möjligheter att investera, dels tidigarelägger planerade offentliga investeringar vilket stimulerar på kort sikt och stärker de offentliga finanserna på längre sikt.

Och så  här skriver man angående de nya sjukförsäkringsregler som Adriana Lender i dag försöker bena ut på DN debatt….

Dags att förtydliga luddig sjukförsäkring, citat;

Regeringen måste ge Försäkringskassan tydligt besked om vad som gäller för de personer vars sjukpenning ska prövas efter 180 dagars sjukfrånvaro. Det skriver Sofia Bergström, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.

…..

Det är lagstiftarens privilegium att formulera lagstiftningen på sådant sätt att önskat resultat uppnås. Då det gäller frågan om särskilda skäl för rätt till sjukpenning efter dag 180 påpekade flera remissinstanser, bland annat Svenskt Näringsliv, att regelverket var otydligt formulerat och att det skulle komma att krävas förtydliganden.

Lagstiftaren lyssnade inte. De justeringar som gjordes medverkade till vissa förtydliganden, men uppenbarligen vet Försäkringskassan fortfarande inte riktigt hur lagstiftningen ska tolkas eller vad lagstiftaren önskar.

….

För att sjukförsäkringen även fortsättningsvis ska uppfattas som ett omfattande skydd för den person som på grund av sjukdom förlorar delar eller hela sin arbetsförmåga är det nödvändigt att det utvecklas instrument för hur en arbetsförmågebedömning ska göras i relation till hela arbetsmarknaden. Det är en svår uppgift som kräver mycket god kunskap om både arbetsliv och funktionsnedsättning.

Arbetsförmåga är något relativt och därför måste bedömningen ske inom definierade ramar. Hur ska till exempel oförmåga att etablera nära relationer värderas? Eller stressotålighet? Eller oförmåga att hantera ostrukturerade situationer? För en rättssäker hantering av arbetsfömågeprövning måste det finnas svar på dessa frågor.
Ytterst är det ett politiskt beslut som måste fattas om gränsdragning och normering, trots att det är svårt.

*

Bloggtips; Annarkia om girighet, Björn Andersson om alliansens desperata valarbete, Eva-Lena om kollektivavtalskramarna på Rosenbad, Kaj Raving om Klimathotet, Peter Andersson om att intresset aldrig ljuger, Alliansfritt Sverige om strängare straff, Netroots fler progressiva bloggar

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  1. Jack

     /  februari 10, 2010

    Nu ser också Svenskt Näringsliv det som vi andra sett en lång tid nu.

    Snart är det bara Cristina Husmark Pehrson och Fredrik Reinfeldt som vägrar inse att deras sjukförsäkring håller på att haverera.

    Frågan är bara hur många stackars människor med ohälsa som kommer att offras innan regeringen vaknar?

  1. Jag går till historien! « lena alun
  2. Riksbanken opartisk? | annarkia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: