Sjuka och arbetslösa är borträknade

Försäkringskassans  generaldirektör Adriana Lender försöker i dag på DN debatt klargöra hur det lapptäcke till regelverk som regeringen har skrivit ihop och FK nu tvingas arbeta efter ska tolkas. Det är ingen lätt uppgift. Nya luddiga begrepp har bytts ut eller lagts till. Vad är ”oskäligt”, vad är ”allvarlig sjukdom”, ska diagnoser få avgöra eller hur sjuk den försäkrade är? Inte ens Adriana ”klippstrategin” Lender tycks veta. För att få svar på hur regelverket egentligen ska tolkas tvingas FK använda sig av sjuka människor som försökskaniner. Domstolen får avgöra. Sist och slutligen konstaterar Lender att ”Om det rätta också är det önskvärda är sedan en fråga för riksdagen.”

Med andra ord – ansvaret för denna experimentverkstad ligger på den regering som har skrivit ihop och röstat igenom lagen. De kan inte skylla ifrån sig!

I dag diskuteras jämställdhetspolitiken på flera håll i pressen….

När det gäller sjukförsäkringen slår den hårdast mot just kvinnorna.  De utförsäkras nu i strid ström och många tvingas gå ned på deltid för att kunna jobba kvar på sina arbetsplatser trots sjukdom och smärta – samtidigt som sjukförsäkringen dras undan (plus avtalspensioner och tjänstepensioner).  Sedan tidigare arbetar runt 200 000 kvinnor deltid på grund av ”nedsatt arbetsförmåga eller bristande ork”. Nu blir de fler. Kvinnors arbetsplatser är oftare fyllda av tunga lyft, stress och underbemanning. Nu straffas de dubbelt av regeringen och görs samtidigt alltmer beroende av sina män, sin familj och andra anhöriga.

Många sjuka – framförallt kvinnor – har alltså inte längre rätt till ett självständigt liv i alliansens Sverige. Just detta betecknar alliansens företrädare dessutom som en ”jämställdhetsreform – hur många av de som drabbas håller med?

Den ”jämställhetspolitik” som alliansen satsat på för övrigt gör knappast saken bättre. Det har handlat om skattesubventioner till ”helgmys” och hembiträden för de välbeställda. Eller om hemmafru-bidrag som blivit en kvinno- och barnfälla, eller en krånglig jämställdhetsbonus som inte har gett någon effekt alls på jämställdheten.

Det heliga ”jobbskatteavdraget” som Schlingmann idag återigen försöker framställa som guds gåva till svenska folket har i praktiken ökat på klyftorna ytterliggare mellan kvinnor och män, och mellan de rikaste och de fattigaste. 95 miljarder har kalaset kostat hittills – pengar som tas från trygghetssystemen, välfärden och från utsålda statliga bolag. Nu vill de fortsätta.

Det är som om de nya moderaterna och deras allianspartier för länge sedan räknat bort alla sjuka och arbetslösa från samhället. De finns inte längre. Och kvinnorna (de som ännu är friska och har jobb) och pensionärerna – de finns enbart när det är valår….

*

Till sist…

…borde alla som tror att Sverige hade klarat krisen bättre om vi hade haft Euron läsa Stefan de Vylders artikel i SvD. Inga av de motiv som gjorde att svenska folket röstade NEJ till EMU har förändrats. Tvärtom – (citat);

Den senaste utvecklingen har med råge bekräftat EMU-skeptikernas farhågor, och vi kan idag besvara en rad frågor som diskuterades i samband med Sveriges EMU-omröstning… läs hela!

*

Missa inte Förhållningsregler för sjukskrivna på Lasses Hämdsida

Lästips sjukförsäkringen; På väg ut ur sjukförsäkringssystemet, Ingen ”bra inkomstkälla”Bättre arbetsmiljö och rehab…., Svensk Näringsliv – Dags att förtydliga sjukförsäkring

Lästips politik; Världens ”bästa” regering, Alliansens slag mot löntagarna, Alliansen raserar trygghetssystemen,

Tips från Eva Hillén Ahlström En ny blogg – missa inte; De tystas röst

Bloggpost; Bidragsberoende – det är vi alla

Bloggtips; S-buzz – bloggbävning om sjukförsäkringen, Martin Moberg, Mitt i steget, Alliansfritt…., Röda berget, De tystas röst, Resursbloggen, Veronica Palm, Reflektioner och speglingarKarins Värld om Borg som jagar hind med andra män, Mer – Netroots

Mer Press; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, AB1, AB2, AB3, SvD1, SvD2, SvD3,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Jack

   /  februari 10, 2010

  Fan, ge Adriana och de försäkringskasseanställda tydligare regler. Det är det nog många som tycker, inte minst vi som har eller riskerar att drabbas av ohälsa.

  Eller har Cristina HP medvetet strulat till det i regelverket för att kunna skylla på Försäkringskasssan och sedan dra igång en diskussion om att privatisera (”effektiviseras”)denna myndighet. Man börjar ju undra…

  Alternativet är ju att socialförsäkringsministern verkligen är en oskicklig amatör som inte fattar vad hon sysslar med…

 2. Det är förfärligt. Utförsäkringarna är toppen på ett isberg; I och med att man utförsäkrar människor rättfärdigas en hyvling av vården som är enorm. I synnerhet psykiatrin, som först blivit ansatt sedan -90 talets turbonedskärningar.

  Reinfeldt fortsätter i samma anda: bortsett från all privatisering så har enorma områden slagits ihop: Huddinge, Älvsjö, Skärholmen, Hägersten – alla ska de samsas i Liljeholmen. Bortsett från stora Huddinge sjukhus som är en akutmottagning, finns det inga inläggningsplatser eller kontaketer att höra av sig till vid behov.

  Med färre läkare, färre personal och utan fungerande öppenvård, anser Reinfeldt att detta är en storsatsning på psykiatrin. Pengarna han talat om, måste i själva verket gått åt i den enorma omorganisationen.

  Men är det så att man utförsäkrar folk, ja då behövs ju ingen öppenvård att bekosta heller…Detta skulle jag gissa är en av alla baktankar i det stora hela.

 1. Jag går till historien! « lena alun
 2. Borgarnas politik ger mer pengar i början av månaden, Vänsterns ger mer kvar i slutet! » Stockholmsvänstern – Vänsterpartiet i Stockholms stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: