Hjärtlös jakt på de mest utsatta

Under rubriken ”Så sjuka är de nya reglerna granskar Aftonbladet i dag hur de nya sjukreglerna slår. Konsekvenserna är absurda, och det värsta är att det drabbar svårt sjuka människor – de mest utsatta.

Med de nya reglerna ska ingen hänsyn tas till hur sjuk den försäkrade är – utan enbart hur omfattande vård den försäkrade behöver eller om hon riskerar att bli ”allvarligt sämre” av att delta i arbetslivsintroduktionen.

Som AB:s exempel visar drabbar reglerna urskillningslöst;

 • Reumatikern Carina Eastham, 61, utförsäkras trots svåra smärtor och trots att hon nästa vecka ska genomgå en svår operation.
 • En person som behöver sondmatas och får vård i hemmet efter flera halsoperationer får avslag.
 • En man som har så svåra ryggsmärtor att han varken kan sitta eller stå mer än korta stunder och bedöms av Försäkringskassan att” han är för sjuk för att delta i Arbetsförmedlingens program” får ändå ingen förlängd sjukpenning eftersom ”han inte ligger på sjukhus eller får omfattande vård i hemmet, att han inte har en avgörande förlust av verklighetsuppfattningen och han löper ingen risk att bli allvarligt försämrad i sin sjukdom.”
 • En person har brutit båda benen och en arm – utförsäkras.

Ulrika Persson, enhetschef på Försäkringskassan, säger så här;

– vägledningen är strikt utformad utifrån den nya lagen.

Ingen behöver alltså fundera över varför Försäkringskassan nu slänger ut svårt sjuka från försäkringen. De följer lagen – den är skriven av den borgerliga regeringen.

Hur tänkte egentligen regeringen när de röstade igenom förlaget? Tänkte de överhuvudtaget på vilka konsekvenser deras nya lag skulle få? Läste de igenom lagen? Förstod de? Varför applåderade de?

Alliansens angrepp på välfärdsstaten har utmynnat i en grym och hjärtlös jakt på de allra svagaste och mest utsatta i samhället. Det är inte någon tillfällighet. Själva grundidéen med regeringen Reinfeldts politik är att öka klyftorna och på detta sätt skapa incitament för de som är sjuka och arbetslösa att ”ta sig i kragen” och börja jobba. ”Hungriga lejon jagar bäst….” Därför jobbskatteavdrag, därför sämre och dyrare a-kassa, därför en slaktad sjukförsäkring.

Men Reinfeldts politik är dömd att misslyckas. Ny forskning visar att ”ekonomisk ojämlikhet skapar medicinska och social problem – för alla”. Nu finns boken The Spirit Level på svenska – Jämlikhetsanden. Missa inte Dan Josefssons recension i AB.

Författarna är de två brittiska epidemiologerna Richard Wilkinson och Kate Pickett. Deras forskning visar att det är ekonomiska klyftor och ojämlika samhällen i sig som är orsak till de flesta svåra samhällsproblem. ”Oavsett om man undersöker psykisk och fysisk ohälsa, missbruk, övervikt, dåliga utbildningsnivåer, kriminalitet, begränsad social rörlighet eller bristande tillit människor emellan så står problemen i direkt relation till ett lands grad av ekonomisk ojämlikhet.” Inte heller höjd BNP (ökad rikedom) har några lindrande effekter – utom för de allra fattigaste länderna.

Slutsatsen är;  ”Enda sättet att få ett rikt land att fungera bättre är att aktivt öka den ekonomiska jämlikheten.”

Men hallå Fredrik – vad håller du egentligen på med?

*

Till sist…

Anders Borg var i går mer ”optimistisk” om svensk ekonomi. Förmodligen hade han läst de senaste jobbsiffrorna  😉

Nya siffror från SCB om arbetslösheten; 76 000 fasta jobb försvann

• 408.000 arbetslösa – en ökning med 108.000 på ett år.
• 139.000 långtidsarbetslösa – plus 52.000 på ett år.
• Knappt 4,5 miljoner sysselsatta – minus 67.000 på ett år.

*

Missa inteLennart Levi (c) kritiserar sin egen regering i TCO-tidningen. Citat;

Regeringsformens formulering: ”Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till hälsa, arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet”.
– Då ska man väl för helvete göra detta också och inte hålla på med en massa coacher…

*

Bloggat; Kulturbloggen, Jinge, Karins Värld, Badlands Hyena, Svensson, Kaj Raving, Esbati, Alltid rött alltid rätt, Peter Andersson, Martin Moberg, AnnarkiaCattas lilla värld, Från min horisontNetroots – fler bloggar, S-buzz

Press; AB1, AB2, AB3, AB4, DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Fille

   /  januari 28, 2010

  Jag tror Alliansen kommer att förlora valet för att de för en hjärtlös politik.

  Även den som är frisk och rik mår dåligt av att se hur de sämre lottade misshandlas av en ideologiskt förblindad politik. Ser man på sjukförsäkringen idag frågar sig nog de flesta av oss: ska det vara så här jävligt för den som blir långtidssjuk?

  Sverige förtjänar en regering som inte styrs av rigida räknenissar och hjärtlösa teknokrater.

  Därför: Ett hjärta är alltid rött! Ett hjärta har alltid rätt! Bort med den smutsgula Alliansen!

 2. Michael

   /  januari 28, 2010

  Politiker = Vardags Psykopater, frimurare , bilderbergare

 3. Erik Andersson

   /  januari 28, 2010

  Vilket snömos! Basera sig på Aftonbluddret… Jaja, svårt att räkna ut vad du kommer fram till då. Källkritik, vad är det?

  Likaså pinsamt att se hur de röd-gröna panikar, springer omkring som yra höns och bölar sig illröda över helt sunda förändringar och förbättringar av den ekonomiska politiken.

  Klart att det alltid finns några stackare som hamnar emellan, men handen på det röda hjärtat, var allting så rosenrött och perfekt innan Allianswen tog över… Nej, tänkte väl det.

  Livet är och har aldrig varit ett perfekt paradis eller ens riktigt rättvist, men man kan inte slänga ut barnet med badvattnet. Inse att detta var nödvändiga förändringar som med tiden kommer att skapa en bättre situation för de allra flesta.

 4. Klockrent skrivet, som brukligt från dig! Synd att det inte går att få in en ”buga-smiley” men du får en i tanken.
  Är så glad att du skriver! 🙂

 5. peter

   /  januari 28, 2010

  Man blir ledsen – det är ju helt sjukt !

 6. *Q* som i Qfisk

   /  januari 28, 2010

  Usch! Man blir gråtfärdig – och sjuk av oro!! Ska fysiskt sjuka behöva spela galna för att överleva?
  Tur att vi är inne på valåret.
  Hoppas detta påverkar alla så hårt att de väljer bort alliansen.
  Inget parti är väl perfekt, men moderaterna med anhang är ju rent skräckinjagande!

 7. carl

   /  januari 28, 2010

  I Sverige är fattigpensionärernas antal 150 000, mestadels kvinnor. De har en pension på 7 453 kr per månad. Före skatt. Det finns ytterligare 775 000 pensionärer som har en pension på mellan 7 500 kr och 10 000 kr per månad. Före skatt. Det innebär att vi har bortåt en miljon fattigpensionärer i detta världens rikaste land, vårt fina land, som Göran Persson brukade säga med darr på rösten. Ni minns att han skulle brännmärka alla som sade emot honom

  Välkommen till ”välfärds” (s)verige där vi alla Egenligen i grunden är ganska fattiga, ÄVEN efter vi har arbetat klart i livet.

 8. Vilka hemska siffror och varje siffra är en människa som blir drabbad och påföljden blir att de drabbades kära blir utsatta med.

  Jg undrar om du oh dina vänner vill stödja det här

  Det finns mer info på min blogg och tillsammans kan vi göra mycket. Jag är en helt opolitisk obunden person men jag ingår som en siffra i det här eländet.

  http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4245

 9. Applåd till dig ilsemarie. Denna regering har nått sitt syfte billig arbetskraft, måste tacka nej till deltid och mer svart arbete. A-kassan är så låg att man måste arbeta svart för att inte hamna på bar backe. Man måste tacka nej till deltid för man har inte råd vid en eventuell arbetslöshet igen. Billigare arbetskraft för redan nu erbjuder sig folk att arbeta gratis i sina ansökningar till arbete.

 10. Martin Widmark

   /  januari 30, 2010

  ”Klart att det alltid finns några stackare som hamnar emellan, men handen på det röda hjärtat, var allting så rosenrött och perfekt innan Allianswen tog över… Nej, tänkte väl det.”

  Problemet idag är att det inte är ”några stackare” det handlar om. Utan det handlar om tusentals, troligen tiotusentals personer. Innan den här regeringen är klara så är det troligen hundratusentals, om det inte redan är det.

  Att med vett och vilja kasta tusentals människor på sophögen vet jag inte om det är så förenligt med ett modärnt samhälle. Men är man ett fan av Stalins Sovjet så antar jag att det är fina fisken.

  Det sjuka människor behöver är rehabilitering så de iaf till någon del kan kommatillbaka i arbetslivet. Struntar man i det som med regeringens ”rehabiliteringsskedja” som inte har något med rehab att göra, så kommer folk inte tillbaka i arbetslivet på något vettigt sätt. Svårare än så är det inte.

 1. Vad tycker kristdemokraterna om sjukförsäkringen? « Under den lugna korkeken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: