Alliansens kritik mot de Rödgröna blir alltmer panikartad….
Husmark Pehrsson kom till exempel i går med två helt motsägelsefulla anklagelser mot de Rödgrönas nya sjukförsäkringsförslag i Aktuellt. I ena andetaget anklagade hon de rödgröna för att vilja återgå till ”det gamla” när ”140 personer om dagen förtidspensionerades” i nästa kom anklagelsen att förslaget säger att ”bara personer över 58 år” ska kunna få förtidspension. Att båda dessa påståenden inte kan vara sanna säger sig självt….
Fredrik Reinfeldt har hittat ett nytt sätt att angripa de Rödgröna. Hans anklagelser går ut på att de vill skicka ”bärande delar” av nya förslag ”till utredningar”. Han kallar därför dessa för ”fusköverenskommelser”. Själv har han under de senaste 3 ½ åren suttit som ledare för en regering som har ”fuskat” fram nya regler och lagar på löpande band – helt utan att utreda eller ta hänsyn till någon kritik från remissinstanser eller synpunkter från experter eller andra sakkunniga. I flera fall har dessa Reinfeldtska ”fusköverenskommelser” slutat i kaos, ånger och pinsamma reträtter.
Hur hade det varit om man lyssnat före? Om man hade gjort en utredning? Om man hade läst remisskritiken? Om man hade frågat experter, organisationer och sakkunniga? Hade man ”fuskat” då?
Nej, att inte bry sig om att lyssna före – det är verkligt fusk!
De två mest uppenbara av alliansens ”fusköverenskommelser” gäller givetvis sjukförsäkringen och a-kassan. Man har backat, ändrat sig, ”lyssnat”, låtit bli att ”lyssna”, försvarat sig, urskuldat sig – men i slutändan har dessa ”fuskövenskommelser” a la Reinfeldts regering fått förödande konsekvenser för alla de som har drabbats av dessa hafsverk. Och, varje gång när kritiken har blivit alliansen övermäktig har statsministern hållit sig undan och låtit den ansvarige ministern ta hela kritiken själv – trots att denna enbart har agerat hantlangare åt sina uppdragsgivare – statsminister Reinfeldt och finansminister Borg.
Ja, hur ofta har inte Reinfeldts utvalda ministrar fått bära hundhuvudet och tvingats agera som mannen från Sumpan i Lorry – han som alltid tvingades avsluta sina högtflygande planer med konstaterandet ”- tänkte inte på det” ?
Nu är jag inte så naiv att jag tror att alla misslyckade alliansöverenskommelser verkligen var misslyckade – inte i den meningen att Reinfeldt och hans regering inte visste vad de gjorde. De ideologiska målet har hela tiden varit helt klart – att skapa ett samhälle med större klyftor för att ”öka drivkraften” att vilja jobba.
Grundtanken är att ”hungriga lejon jagar bäst”. Mottot är – väljer du sjukdom eller arbetslöshet får du skylla dig själv. När konsekvenserna har blivit alltför uppenbart råa och inhumana har man slutligen antingen försökt förklara, likt Reinfeldt iskalla analys; ”– Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring”. Eller så har man försökt visa sig ”lyssnande” och ”inkännande”. Till sist tvingas man lappa och laga de mest skräckinjagande revorna i välfärden – man vill ju vinna nästa val... arbetet med att ”nedmontera den generella välfärden” måste ju få fortsätta…. drömmarna måste förverkligas…
Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.
(citat ur Reinfeldts bok Det sovande folket, 1993)
Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken…. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.
(citat ur Anders Borgs bok ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord” 1992)
*
I kväll ska jag se Uppdrag Granskning om ”arbetsgivarnas marknad” , Läs mer på Martin Mobergs blogg
*
Missa inte; Ann-Marie Lindgren – Fyrkantiga sjukförsäkringsregler
Missa inte heller bloggen – Reflektioner och speglingar, för er som läste min bloggpost ”Smärtsamma myter om smärta och långa sjukförsäkringar” kan jag rekommendera fortsatt läsning ”Samhällen med stora skillnader mellan människor….”
Mer Bra Bloggat; Peters Blogg, Eva-Lena, Annarkia, Peter Andersson, HBT-sossen, Veronica Palm, S-buzz
Mer – Netroots
Press; DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, AB1, AB2, AB3, AB4, Exp1, Exp2,
*
Läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukförsäkring, rödgröna, alliansen, val 2010, fredrik reinfeldt,
Ingemar
/ januari 20, 2010Nej, det var mycket bättre med de gamla reglerna, eller hur?
Det var glada dagar på Riksförsäkringsverket när folk förtidspensionerades på löpande band. Efter ett års sjukskrivning kunde unga människor bli förtidspensionerade på ett enda läkarutlåtande. För all framtid.
Var tionde 40-åring är förtidspensionär. Av någon underlig anledning också i de norrlandslän där det finns frisk luft och klart vatten. Men hög arbetslöshet.
Varför inte säga som det är? De gamla reglerna var ovärdiga och kastade ut många människor i förtidspension, trots att de både kunde och ville jobba. Men kanske inte heltid, och kanske inte med det de en gång utbildades till.
Det är inte en dag för tidigt att regelverket ändras. Nu är det fokus på rehabilitering och att faktiskt få människor att börja arbeta igen. För de flesta vill göra rätt för sig. Och Sverige har inte råd med att nästan en miljon människor står utanför arbetsmarknaden, därför att reglerna är vettlösa.
Mikael Drakenberg
/ januari 20, 2010Hej! Nej, det var inte alls bra med att 140 personer om dagen förtidspensionerades och många gånger var det unga människor. De behövde istället hjälp och riktig rehabilitering som sköts av den riktiga sjukvården.
Men, vi behöver också se till så att det finns kompetens när det gäller övergången mellan utbildning och arbete.
Tittar vi på hur det ser ut idag så finns det inget stöd inom arbetsförmedlingen att jobba med de som har en högre akademisk utbildning och som sedan blir arbetslösa som
resultat av sin investering i utbildning.
Flera studier visar på att akademikerna är de som är mest kritiska mot arbetsförmedlingen och vill ha något som fungerar och som de litar på. De vill ha specialistförmedlingar som jobbar med olika grupper av akademiker och som förstår sig på vad dessa utbildningar innebär och vad de kan användas till på arbetsmarknaden.
Detta finns inte idag inom arbetsförmedlingen. Vissa jobbcoacher har denna kompetens eftersom de jobbar
aktivt med rekrytering och bemanning. Tex så finns denna kompetens idag inom Academic Work, Perido Skills osv.
Det gäller bara att man matchar ihop rätt coach med rätt individ så att båda för ut maximalt av det hela.
Vad gäller sjukförsäkringen så var det helt riktigt mycket av ”lappa och laga” därför att den hastigt sjösatta sjukförsäkringsreformen hade så stora hål och så stora problem att människor råkade väldigt illa ut. Att människor blir både utförsäkrade och utan hjälp och stöd är ett misslyckande för både samhället och individen. Vi har alla kunnat följa i aftonbladet reportage om vad det innebär för tragiska följder för individen att bli utförsäkrad mot sin vilja.
Jag tror att för att människor skall komma till sin rätt på ett bättre sätt så tror jag man måste investera mer i samverkan mellan utbildning och arbetsmarknaden och det gäller genom hela skolsystemet, dvs även inom den högre akademiska utbildningen som idag är för teoretisk och många gånger saknar en naturlig koppling till arbetsmarknaden och näringslivet.
Jag har jämfört med andra länder utanför EU, och både Amerika, Kanada och Australien har lyckats mycket bättre på det här området. I Amerika så har man något som heter University-Community Partnerships som är mycket framgångsrikt. Sedan har man också så kallade Entry Level Jobs – No Experience Needed som gör övergången mellan utbildning och arbete mycket smidigt. Detta kan man hitta i den globala jobbdatabasen Monster.com , men man kan också hitta det i Monster.ca
I Kanada så har man knutit ihop högre utbildning med arbete genom ett program som heter Federal Student Workers Experience Program som ger individen stora möjligheter till att få kvalificerad arbetslivserfarenhet som är direkt kopplat till individens utbildningsprogram.
Dessutom har man en nära samverkan mellan högre utbildning och den federala nivån genom sitt The Canada School of Public Service som förbereder nyutexaminerade akademiker för en karriär inom olika federala myndigheter.
Dessutom har man precis som i amerika Entry Level Jobs – No Experience Needed som gör övergången mellan utbildning och arbete mycket flexibelt. Det är inte tal om låglönejobb utan trygghet utan det är riktiga jobb med en riktig lön. Många av dessa jobb leder också till att individen rätt så snabbt kan avancera uppåt i karriären.
I Australien så har man en bättre struktur på myndigheterna när det gäller att hjälpa människor att komma in på arbetsmarknaden så att inte människor bollas runt. Man har något som heter Centrelink där
alla instanser/myndigheter finns samlade på ett och samma ställe, vilket underlättar för individen när det
gäller kontakt med olika instanser.
Tittar vi sedan i Europa så har man i Storbritannien en stor framgång med sitt Working Links. De har visat sig att de är mycket effektivare än vanliga arbetsförmedlingar att hjälpa människor att komma in på arbetsmarknaden och att stanna kvar i långvarit riktigt arbete.
Så det finns en hel del vi kan lära av omvärlden, bara man går in i det här med en ”open mind” och lägger ideologi och politisk prestige åt sidan. Här behöver Sverige reformeras ordentligt och sluta ställa människor mot varandra, höger mot vänster, sjuka mot friska, arbetslösa mot arbetande osv. Working Links är ett föredöme, de lyckas till och med få de som står allra längst bort ifrån arbetsmarknaden att komma in på arbetsmarknaden och att bli accepterade för vem de är. De har till och med lyckats få in de som suttit av fängelsestraff på arbetsmarknaden i långvariga jobb därför att man utgår ifrån det mänskliga färhållningssättet ”Nobody is unemployable!”.
Mvh
Mikael
Mikael Drakenberg
/ januari 20, 2010Oops. Förhållningssättet skall det givetvis vara och inget annat. Ber om ursäkt för stavfelet.
Mvh
Mikael
Moa
/ januari 20, 2010Ingemar!
Det VAR mycket bättre med de gamla reglerna!
Ingen
förtidspensionerades på löpande band.
Efter ett års sjukskrivning skulle sjukpenningen ändras till tidsbegränsad sjukersättning om man bedömdes vara sjuk nist ett år.
Ingen
blev förtidspensionerad på ett enda läkarutlåtande. För all framtid.
Man fick tidsbegränsad sjukersättning som när som helst kunde hävas av både FK och den som fått den.
Ingemar du skriver:
”Var tionde 40-åring är förtidspensionär.”
Var har du läst det?
Menar du inte i så fall långtidssjuk?
Eller menar du att var tionde 40-åring har icke tidsbegränsad sjukersättning?
Varför inte säga som det är?
Den som kunde och ville jobba kunde med de gamla reglerna
när som helst göra det.
Ingen
kastades ut i förtidspension, trots att de både kunde och ville jobba.
Sverige har råd med en human sjukförsäkring.
Det är vi anställda som avstått lön för att ha en försörjning OM vi blir sjuka.
Dagens sjukförsäkringsregler däremot är helt vettlösa!
Det finns så många myter som spridits i syfte att få ta ifrån de sjuka sin försörjning Ingemar.
Medkänsla Socialism Rättvisa - Peter Warnström
/ januari 20, 2010Dumheter Ingemar, INGEN har förhindrats att jobba som har velat jobba och inte heller är de lata simulanter eller fuskare. De allra flesta av dessa lider istället av livslånga funktionsnedsättningar där sjukskrivning eller sjukpension är själva förutsättningen för att överhuvudtaget kunna leva ett värdigt liv. Det Du säger är en skymf mot dessa människor, skäms Du inte?
I de allra flesta fall har de också jobbat in och bidragit till sjukförsäkringssystemet i minst lika hög grad som de har använt sig av det. Jag själv har t.ex bidragit med över 700 000 kr efter 30 års arbete, det skulle vid behov räcka till många års sjukskrivning om olyckan skulle vara framme. För övrigt pengar som nu genom Borgs försorg går som bidrag till höginkomsttagare och som bonusar till chefer.
Men nu har vi istället valt ett solidariskt försäkringssystem där vi stöttar och hjälper varandra istället för att som Du Ingemar, bara titta snett på varandra. Det innebär att jag jobbar för Dig när Du är sjuk och Du jobbar för mig när jag är sjuk och där ALLA GÖR RÄTT FÖR SIG UTIFRÅN SINA MÖJLIGHETER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR!
Detta betyder att en sjuk människa som inte kan eller har möjlighet arbeta GÖR LIKA STOR RÄTT FÖR SIG som en människa som är frisk och jobbar full tid! Förstod Du det där Ingemar?
Annorlunda uttryckt; När alla bidrar utifrån sina förutsättningar och enligt sin förmåga och där sedan alla delar lika på resultatet; då har vi ett rättvist samhälle!
olle
/ januari 20, 2010Som vanligt har Göran Greider en mycket bra analys i dagens Dala-Demokraten. Läs och begrunda!
http://www.dalademokraten.se/sida/id/104018/
hrchris
/ januari 20, 2010Ja Ingemar..
Dom du pratar om som EFTER 1 år blev förtidspensionär dom kom först på tidsbegränsad sjukersättning som MOA skrivar OM man då det intyget gjordes bedömde att det tar MINNST ett år från det datumet av för personene att bli frisk…
Sen efter det året ja då var det IGEN tid till att vurdera om personen hade börjat att mår bättre.. och om detta INTE var fallet då skulle där IGEN sökas om yterligare 1-2 års förlängning..
Inget om direct förtidspension…
du måste ta att få tag på riktig fakta INNAN du uttalar dig om detta Ingemar..
Har du själv varit sjukskriven i över ett år då??
vet du själv på egen kropp hur detta går till??
Mvh. chris
silvertörne
/ januari 20, 2010Bra skrivet. Schlingmanns ”Alliansiska” är ett lurigt språk, det är ju så likt svenska, men orden betyder helt andra saker än man är van vid…
Föreningen Resurs (Respekt för Sjukas och Utsattas Rätt i Samhället) har slagit hål på en del myter och faktoider om Sjukförsäkringen. Bra läsning på:
http://resurs.ning.com/group/tipstillpressen/forum/topics/vi-saagar-alla-paastaaenden
Man undrar också osökt över att Reinfeldt, Axen och Husmark Pehrsson ständigt raljerar över att de politiska motståndarna skulle driva någon slags ”bidragslinje”. Och sedan rättfärdigar de själva utförsäkringen med att de som hamnar i kläm ju alltid kan söka försörjningsstöd (dvs Socialbidrag) när de utförsäkrats och står utan inkomst.
Hmmm… att dra in sjuka människors ersättning från sjukförsäkringen, för att istället hänvisa dessa till socialbidraget som enda medlet till utkomst… det är alltså inte att förvisa människor till bidrag? Som sagt. Alliansiska…
soli01
/ januari 20, 2010Jag tycker egentligen att politik är att vela. och detta har socialdemokraterna verkligen kört med vid makten. Persson var den som faktiskt började med att ändra på sjukförsäkringen , men han orkade tydligen under sin tid inte fullfölja nämnda. Nu var det ju hög tid att göra något åt denna för det barkade ju åt skogen då det under 5 års tid var ca 140 förtidspensionerade per dag! Inte lätt att ändra på något som varat länge och det har blivit missar som rättats till och kommer att justeras om det visar sig nödvändigt.
Strongt att alliansen orkade ta i denna heta potatis.
Vem som fuskar kan man ha olika uppfattning om och det kan ingen hindra. Nu vet vi att skattehöjningarna kommer och med de förändringar på olika områden ser då inte jag med någon glädje att behöva ha vänsterpartiet i en evt kommande regering.
hrchris
/ januari 21, 2010Soli01
Läs vad folk skrivar INNAN du skrivar så..
Folk blev inte skickat på FÖRTIDSPENSION, men dom kom på TIDSBEGRÄNSAT SJUKERSÄTTNING…
Vet du skillnaden på dom 2 sakarna???
Hade dom blivit skickat på FÖRTIDSPENSION då hade dom ju inte haft problemet med Reinfeldt´s försämringar nu ju..
Pga det är precis DOM han är ute efter nu blandt annat!!!
Vad är din mening då om vem som fuskar???
Är det alla dom sjuka som fuskar och hittar på sjukdommar själva???
Fuskar dom rika INTE med skatter?? Och i MYCKET större skala än vad dom sjuka NÅGONSIN kommar upp i även om man liggar tillsammans flera hundra år tillbaka???
Bra att höra att du skiter i DINA medmänniskor…
Men dom har faktisk OCKSÅ betalat till den sjukförsäkring som du också ska täckas av OM du blir sjuk en dag…
glöm inte det…
Mvh. Chris
Medkänsla Socialism Rättvisa - Peter Warnström
/ januari 21, 2010soli01; Ytterst tröttande med sådan förlegad misstro, hänger du inte med i utvecklingen? Likt en historisk amöba kör Du med schabloner utan att vare sig ha läst partiprogram eller satt Dig in i fakta. V är ett demokratiskt reformistiskt socialistiskt parti ungefär som S var för 30 år sedan. Att diskvalificera dem är ungerfär lika smart som att diskvalificera alla socialister dvs över 40% av befolkningen i dagsläget! För övrigt tycker jag att de har ett alldeles utmärkt program med allt från värnande av integritet till motstånd mot vargjakt för att inte nämna att de är det parti som allra starkast har kämpat för Din och min rätt till en vettig sjukförsäkring. Fast det är klart; du tycker väl om såväl FRA som Ipred och vargjakt och dessutom ska vanligt folk nekas rätten till en bra sjukförsäkring, eller? Sedan när blev människoföraktande allianspolitik med M i spetsen bättre än medmänsklig V politik?
Oven
/ januari 21, 2010Vi bör ta upp frågan om 6 tim. arbetsdag omedelbart. Det är det mest solidariska sättet att fördela arbetstillfällena. Det är viktigare att alla har jobb än att var och en skall jobba så maximalt antal timmar som möjligt.
xet
/ januari 23, 2010Angående förtidspension så är kostnaden för en förtidspensionär som ha tex 6 500 kr i månaden inte så stor i verkligheten , eftersom han ju också är konsument. Och om han tex köper en skjorta för 100 kr, så går ju 20 kr direkt tillbaka till staten i moms, och resterande 80 kr till affärsägarens vinst och löner till anställda osv med ytterligare skatt till staten etc. Vi måste också komma ihåg att i ALLA Länder och befolknings grupper så har ca 5 % av befolkningen defacto olika typer av Psykiska besvär. Ca 1 % av Sveriges befolkning har tex Schizofreniliknande symtom ! dvs ca 100 000 människor. Och dom kan tyvärr aldrig gå att ”rehabilitera” till någon arbetsmarknad. Utan låt dessa människor få vara ifred och ha sin lilla förtidspension ! De har det redan jäkligt. Jag tror faktiskt att de allra flesta friska människor inte skulle vilja byta med dom !
Maja
/ januari 25, 2010Retorik och skitsnack = Alliansen