Vi får inte tiga ihjäl människors rop på hjälp

Gårdagens Uppdrag Granskning väcker debatt….

Ska man överhuvudtaget ta upp enskilda människors självmord och använda de  som argument i sjukförsäkringsdebatten?

Ja, kanske ska vi avstå från att tala om självmord helt och hållet?  Det är ett känsligt ämne, och – vi vet ju aldrig till hundra procent varför någon väljer att avsluta sitt liv. Inte ens ett avskedsbrev är tillräckligt. Det finns alltid oklarheter, hemligheter, bakomliggande orsaker…

Självmord är alltid en tragedi. Ibland ”enbart” en personlig sådan – men i vissa fall finns det andra orsaker än enbart strikt personliga. Det kan också finnas yttre faktorer som bidrar till att en människa drivs till självmord – eller självmordstankar.

Jag tycker att vi bör tala om självmord – och självmordstankar. Och just i detta fall – när det gäller de nya sjukreglerna – är det viktigare än någonsin. Som jag skrev redan i går fanns det människor som varnade för vad som kunde hända redan innan reglerna trädde i kraft.

Givetvis tror jag inte att de borgerliga politiker som drev igenom och röstade fram den nya lagen ville att sjuka människor skulle begå självmord. Men, när människor som visste vad de talade om varnade för riskerna med de nya reglerna borde de ansvariga politikerna ha lyssnat. Man kan inte heller denna gång säga att man ingenting visste.

Regeringen varnades för självmord bland sjukskrivna, SvD;

Den borgerliga majoriteten i riksdagen varnades för risken för så kallade ”försäkringssjälvmord” redan innan beslutet klubbades i juni 2008. Töres Theorell, professor emiritus i psykosocial medicin, uttryckte i en utfrågning i riksdagen stark oro över de nya sjukförsäkringsreglerna.

Risken är stor att vi kommer att få försäkringsjälvmord och även fall av hjärtinfarkt som direkt kan hänföras till felaktiga bedömningar”, sade han då.

I dag konstaterar han att uttalandet väckte ilska och fick kritik från borgerligt håll, men att många sjukskrivna faktiskt uttrycker just den oro han varnade för. Några siffror över hur vanligt förekommande det är att personer som förlorar sin sjukpennning tar sina liv finns dock inte.

– Det är väldigt svårt att kartlägga hur många självmord som beror på sjukskrivningsreglerna. Det finns inga data kring det. Men det vi vet säkert är att det skrivs många brev till olika patientorganisationer där folk säger att de är förtvivlade och funderar att ta sina liv. Det ska man ta på allvar…

Sjukdom och ohälsa är stressande i sig. Att dessutom, när man befinner sig i det kroppsliga och mentala kaos som långvarig sjukdom och smärta ofta för med sig, pressas ytterliggare av myndigheter och samhällets misstro och förakt – det kan knäcka den starkaste. Jag tror att väldigt många som har varit i en sådan situation vet vad jag talar om. Det är inte enbart ”psykiskt sjuka” som blir ännu sjukare av att stressas och behandlas med misstro när man som bäst skulle behöva hjälp, stöd och trygghet. Även de som från början är drabbade av fysiska besvär kan knäckas psykiskt av en sådan behandling.  Och det är just en sådan behandling många av de svårast sjuka nu utsätts för – tack vare de nya reglerna.

LiseLott Olsson (v) skriver så här i AB;

När Riksdagen före jul debatterade regeringens nya hårdare regler för sjukskrivning avbröts debatten av en man på åhörarläktaren som skrek att politiken leder till att sjuka begår självmord. Jag menade i ett inlägg i debatten att mannen på läktaren hade fog för sin oro. Moderaternas Gunnar Axén svarade med att anklaga mig för att i onödan oroa sjuka människor.

Denna replikväxling blir utgångspunkten för säsongspremiären av Uppdrag Granskning i kväll. I programmet fick Gunnar Axén och jag kommentera ett reportage om Mari-Louise i Grängesberg som tog livet av sig efter att ha fått ett brev från Försäkringskassan.

Historien om Mari-Louise är viktig eftersom den visar fram ett av alla de människoöden som döljs bakom statistiken över långtidssjukskrivna och förtidspensionerade.

Det är inte vi som talar om att människor kan drivas till självmord av de nya reglerna som oroar de drabbade – det är de nya stenhårda reglerna. Det är den misstro de möts av, den stress de utsätts för och den otrygghet de känner.

Skulle vi vara tysta skulle det vara ännu mer oroande…

*

Tidigare bloggposter;

Vill vi att sjuka ska drivas till självmord?

Smärtsamma myter om smärta och långa sjukskrivningar

*

Läs Sydsvenskan – Gratulerades till många avslag i mejl, citat; ”Fokuseringen på produktionen har blivit så stor att chefer uppmuntrat handläggare att öka antalet avslag i sjukpenningsärenden, enligt Claes Petterson på fackförbundet ST.”

Läs; Homo politicus – Ett till offer för arbetslinjen

*

Bloggat; Peter AnderssonJeanettes Blogg, Veronica Palm, Röda Berget, Trollhare, Martin Moberg, Jonas Sjöstedt, Peter Högberg, Karins värld

Netroots

Media; Uppdrag Granskning play, Miste sjukpenningen – tog sitt livAB Melin, LO-tidningen – utförsäkrade tappas bort, AB debatt FK, AB Axén, AB Palm, SvD1, SvD2, SvD3, DN1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

26 kommentarer

 1. Jack

   /  januari 14, 2010

  Hel rätt. Ett problem (i detta fall sjukförsäkringsrelaterade självmord) försvinner inte för att vi väljer att blunda för det. När dessutom patioentorganisationer och välmeriterade arbetsmiljöforskare varnar för att en lagförändring kan leda till ökade självmord borde de ansvariga politikerna lyssna.

  Tyvärr har vi inte en lyssnande regering idag. De struntar, precis som Peter Wolodarskij i DN och andra hävdat, i vad remissinstanser och expertis sagt och driver istället igenom ett hafsverk.

  Enligt Alliansen verkar alla som är långvarigt sjukskrivna inte ha drabbats av sjukdom/ohälsa utan snarare drabbats en lägre grad av ”tolerans för lidande” (Hanne Kjöllers formulering) än vad som är rimligt. De är helt enkelt nedsövda av välfärdsstaten (läs Reinfeldts ”Det sovande folket”) och behöver få sig en spark där bak och rycka upp sig!

  Läser man mellan raderna i Alliasens dokument inför förra valet blir detta helt klart. Idag torde dock många som inte såg igenom den sötsliskiga välfärdsretoriken som Fredrik och Alliansen körde med ha vaknat till. Se där en förklaring till opinonssiffrorna just nu…

 2. Bra skrivet om ett bedrövligt skeende! Jag har ju en släkting som utförsäkrats trots att läkarintyg efter läkarintyg sjukskriver henne (efter aortaaneurysm, aneurysmer i kranskärl och andra kärl i kroppen), hjärt klaff-fel, inoperation av hjärtklaff mm mm.

  Hon har tvingats börja arbeta på 100 % som sjuksköterska på en tung vårdavdelning. Jag är fundersam på människosynen som ligger bakom borgarnas beslut. Men också på synen på kostnader, vad är samhällsvinsten i att tvinga henne till jobbet? Om det händer en till aneurysm, (hon har ju haft många och vid fler än 2 tillfällen) vad kostar då detta? I pengar? I lidande för individen? För familjen?

  Så det personliga lidandet har inga som helst ”vinster” som kan motivera det. Om man kunde motivera lidandet kanske det skulle göra lidandet mer ”accepteringsbart” men som det nu är?? Aldrig!

 3. peter doland

   /  januari 14, 2010

  Det är klart att det finns olika orsaker, det är ju själva sjukdomsbilden. Men att en utförsäkring kan utlösa självmord, det är ju helt uppenbart för alla som är där eller svävar nära att hamna där. Ständigt under politikers hot och aldrig hörsammade i samhället. Om de borgerliga politikerna inte ville en sådan utveckling – så vad ville de ? Alla insatta förstår ju att det är ett effektivt sätt att ”rensa ut” de som kostar samhället pengar.

 4. lenaalun

   /  januari 14, 2010

  Det handlar kort och gott om nedmontering av våra trygghetssystem. Allt handlar om krass ekonomi. Som Ilse citerat tidigare är det väl planerat och genomtänkt. Lite plågoskrik har man räknat med, men inte av den dimensionen vi har fått nu, förstås. Den kan de aldrig ar varit förberedda på. Chansen att vinna nästa val är defintivt borta. Tack Uppdrag granskning!

 5. Helt rätt!
  Läste bland andra bloggars kommentarer att man nu utnyttjar en kvinnans självmord för att avsätta regeringen. Det skriver folk som tycker att sjukskrivningsreglerna är bra så som de är.

  Den här tragedin ska visa de fruktansvärda konsekvenser av orimliga och hårda sjukskrivningsregler. Inte mera men inte mindre heller.

 6. Börje

   /  januari 14, 2010

  Vet en liten förening med hundratalet medlemmar där 4 st har tagit livet av sig i anslutning till FK avslag senaste året och det gäller människor med en fysisk sjukdom, som i och för sig påverkar psyket efter långvarig sjukdom.

 7. chris

   /  januari 14, 2010

  där är ju så många av dom sjukskrivna som går runt med självmords tankar ofta…
  Vissa av dom berätter det för behandlare och närmasta folk, men vissa andra säger alldrig ett ord om det…

  Vem är det då vi ska vara mest oroliga för?? dom som faktisk berättar att dom mår så skit och har självmordstanker?? eller dom som bara blir ännu mera undertryckta och tigar om hur dom mår och kännar..??

  Jag har själv en kompis som har stora självmordstankar och jag vågar knappt att gissa på vad hon kommar att göra ju tättare hon kommar på sin utförsäkrings datum…
  Redan som det ser ut nu 9 månader innan den dagen kommar vågar jag inte att låta henne vara ensam i längre tid åt gången…

  Men om detta fallet med marie-louise först kommar fram nu här 9 månader efter det hände.. kan man ju bara gissa på hur många andra som detta har händt för men som inte har kommit fram…

  Moderaterna säger ju bara att det är vad som händer.. vissa kommar att ramla mellan stolarna…
  Sjust sagt!! NOT!!!
  Kan man verkligen ha ett sådant syn på människorliv???

  Vist självmord vill alltid finnas till av olika orsakar…
  Men precis ett sådan besked om att ens sista livstråd kapas över.. Det är ju precis sådan en grej som gör att folk väljar den ”lätta vägen” vid att sticka ifrån allt och ta sitt liv, pga vad hjälper det att kämpa på???
  Man får bara skit hela tiden ju om att man är en fuskare som snylter på staten/socialförsäkringens pengar…

  Konstigt att Gunnar Axen inte vill/kan berätta vad folk som Marie-louise och andra långtidssjukskrivna ska kunde jobba med…
  Men ändå kan han sitta och säga att alla kan jobba!!!
  Jag uttalar mig ALLDRIG om något som jag inte vet något om.. Det är logik för alla väl…???

  Sen att dom har ändrat från normallt arbete till regulärt arbete eller vad dom kallade det för…
  Vad är skillnaden på ett normallt arbete och ett regulärt??
  Vill det säga att ett normallt arbete är ju ett som verkligen finns.. Men ett regulärt arbete är ett som stort sett inte finns men som man ändå kan säga finns till folk, och med det grundlag kan man säga att alla kan jobba!!!
  Vilken värld levar dom i moderaterna???

  Kanske alla som är sjuka skulle bli moderatisk Politikker…
  Dom ska inte använda tummarna, dom ska inte höra efter vad folk säger, dom ska bara säger vad dom tyckar och tänker, dom behövs ju inte att sjukskriva sig om dom kännar sig kass en dag eller 2 eller flera.. (hänvisar till ett annat prg, tror också att det var uppdrag granskning vart dom visade att politikker dom sket i att anmäla sig sjuka till Försäkringskassan när dom hade stannat hemma ifrån debatmöten m.m…)
  det måste väl vara det ”perfekte jobb”??? sen är där ju SKITBRA LÖN… och bara höjning hela tiden och bra avgångsvederlag/fallskärms anordning m.m…???

  Sen vill jag gärna upplysa om en sak jag läste igår/idag om att efter dom nya reglarna är kommit till med att dom nya sjuka ska prövas om dom kan jobba efter dom 90 och dom 180 första dagarna…
  Dom skrev både på text tv och i lokaltidningen (NST / HD) att dom nya reglarna hade gjort att där hade kommit en ökning på HELA 60% af dom sjuka som kom tillbaka till ett arbete… Det låter ju kanonbra?? JA, men NEJ…
  För som dom ”plötsligt” hade glömt att skriva i NST/HD läste jag samma nyhet igår på SVT1 text tv att även om där var en ökning på 60% var det fortfarende BARA 0,4% av dom NYA SJUKA som kom tillbaka till ett arbete!!!
  Hur kan dom överhuvedetaget bevisa att det har med deran nya stränga politik att göra?? Och inte bara att det kan svänga från gång till gång, från år till år…

  Rätt konstigt att om man ”glömmer bort” att skriva dom 0,4% efter dom 60% i en artikkel låter det ju plötsligt som en kanon artikkel för moderaterna i stället för att den ”riktiga” sanning kommar ut till folket!!

  ÄR vissa media/tidningar köpte eller vad är dom?? forlåt jag frågar nu…

  Mvh. Chris

 8. När man häller på droppen som får bägaren att rinna över, är problemet då droppen, eller att bägaren var full?

  Personer som begår självmord gör det sällan för bara en grej, det ligger ofta mycket bakom. Vi vet för lite om det aktuella fallet och därför är det bara skrämmande och osmakligt att det används som slagträ i debatten, särskilt då detta var ett ÄLDRE fall, som inträffade innan de ändringar och implementeringar som skedde nu vid årsskiftet. Man blandar friskt ihop två olika tidsperioder i debatten.

  Vad hade kvinnan för relation till sin familj? Var hon övergiven och satt ensam i sin lägenhet med självmordstankar? Vilken vård fick hon? Vilket bemötande fick hon hos FK? Hur var henne ekonomi? Varför gick hon inte i pension? Hade hon skulder? Fanns det andra saker som inverkade? Levde hon med smärta som inte vården kunde lindra?

  Vi vet ingenting om henne. Personligen kan jag tycka att det är minst sagt märkligt att ta livet av sig pga strul med sjukersättningen när man har uppnått en ålder då man har rätt att gå i pension. Jag känner mig övertygad om att den här kvinnan hade tagit livet av sig förr eller senare, oavsett vad FKs beslut hade blivit.

 9. Jag vill också påpeka att människor blev utförsäkrade även under S-regeringen.

  /Anna

 10. Vi kan aldrig försvara ett system för systemets skull inte heller avhålla oss att kritisera de som skapat systemet och vill försvara det.
  Att lägga locket på skulle vara förödande för alla de somk nu drabbas av ett system med omänskliga och fyrkantiga sjukskrivningsregler

 11. Rudold Edvin Stark

   /  januari 15, 2010

  Det som borde förbjudas är att inblandade beslutsfattare på regeringsnivå eller skarprättarna på Försäkringskassan slipper ta personligt ansvar för de tragedier de orsakar.

  Reinfeldts klappjakt på alla som inte uppnår önskad samhällskvalitet påbörjades inte 2006 utan långt tidigare. Inställningen till svaga och sjuka svenskar avslöjades i hans bokdebut, ”Det Sovande Folket” och visar tydligt att det ryms en varg i fårakläder bakom de sammetsbruna ögonen.

  Här kommenteras boken av ”AlliansfrittSverige”!
  http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/03/10-mars-2009-vi-ger-er-det-sovande.html

  Vad varje samhälle mår bäst av är att ledas av mogna människor som har insikt i om att livet är både salt och sött eller friskt och sjukt eller att social utslagning innebär en livslång tragedi både för den drabbade och dennes barn. Ett raserat självförtroende och hos barn till föräldrar eller anhöriga som massakrerats av Alliansens människofientliga politik leder inte sällan till att även barnen till den sjuke blir sjuka. Detta kostar på sikt samhället otroliga summor då historien upprepas i oändlighet. Men kanske det är detta som är tanken, att underklassen i slutändan ännu en gång i historien skall stå livrädda och buga för statsmän och feodala herrar.

  Jag tror att Reinfeldt och hans undersåtar blandat ihop sina våta drömmar om ”Ein Übermensch” med förmågan att se längre bort än mandatperioden räcker. Vad är det bästa de kan säga när sjuka människor tar sina liv eller sätts skickas till ättestupan?

  – Vi uttalar oss inte i enskilda fall!

  Att detta begrepp finns kvar är otroligt om man tänker på att just den borgerliga politiken på papperet alltid vurmat för individens frihet. I verkligheten betyder det ingenting utan påminner mer om Kinesisk masskollektivism än den politik borgarna säger sig föra.

  ”Till minne av Anette Dahl som avled i akut stroke och extremt förhöjd stress efter regeringens och Försäkringskassans klappjakt på henne 2007.”

 12. Pelle

   /  januari 15, 2010

  Hade någon annan kommit med dessa förslag som leder till dessa dagliga självmord hade de ställts inför rätta omgående men nu när det är ett regeringsparti händer absolut ingenting !?.Helt sanslöst.Har tappat all form av respekt personligen för dessa herrar och damer.

  Pelle

 13. Martin

   /  januari 15, 2010

  Jag jobbade under en tid på domstol och där hade en kvinna blivit stämd av en rättshaverist. Det fanns ingen som helst chans att stämningen skulle fått gehör, det var absurda påståenden. Men strax innan rättegångsdagen var tingsrätten av praktiska skäl tvungen att skjuta upp rättegången. Samma dag begick kvinnan självmord. Hon hade upplevt hela processen som så jobbig och detta blev droppen som fick bägaren att rinna över.

  Självmord händer varje dag av många olika skäl. Det är omöjligt att bygga upp en myndighetsvärld som tar höjd för varje individs potentiella reaktion till ett myndighetsbeslut. Visst kan man ta upp ett självmord som exempel på regler som inte fungerar, men då måste man vara betydligt mer nyanserad än vad Uppdrag Granskning var (se Annas påpekanden ovan).

  Kritisera gärna reglerna, men försök inte ta billiga politiska poäng på en människas tragiska livsöde.

 14. Detta var en tragisk historia som jag är väldigt tacksam mot hennes anhöriga att den visades. Kan lätt sätta mig in i hennes vanmakt och hopplöshetskänsla vid avslagsbeskedet.

  Till Anna:
  Att bli fråntagen sin försörjning är ingen ”droppe” när man är sjuk och inte kan klara att skaffa sig en annan inkomst.
  Det är en halvfull bägare! Är bägaren då redan halvfull av sjukdomsmödor för att inte tala om känslan av förnedring och den ständiga misstro som sjuka får utstå i dagens samhälle, ja, då är det inte konstigt att det får de här tragiska konsekvenserna.

  Jag kan faktiskt se en viss logik i Moderaternas filosofi att ersättningen för arbetslösa inte skall vara för hög. För en frisk arbetslös finns en helt annan möjlighet att (med samhällets stöd) ”börja om” och få en ny bra möjlighet. Som sjuk är du stympad och har inte den möjligheten om du inte först får verklig medicinsk rehabilitering (vilket inte är prioriterat alls och inte ens finns för alla sjukdomstillstånd). Att som sjuk bli fråntagen ALL ersättning, eftersom du inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande som sjuk och därmed inte ha rätt till A-kassa, det är djävulskt!

  ”Folk blev utförsäkrade redan under S-regeringen”. Jaha… hur försvarar det att Alliansen har skärpt reglerna så otroligt mycket mer så att man närmast måste ligga på sin dödsbädd för att inte betraktas som arbetsförmögen?

  Förresten, det finns ju folk som skrivit sina memoarer när de legat för döden, så egentligen har även de lika stora teoretiska möjligheter att arbeta. Det är bara rädsla för det friska folkets reaktioner som gör att Moderaterna visar lite medkänsla för dessa värst drabbade för med tanke på hur opåverkade de är av alla nödrop och varningar så har jag tappat hoppet om att det är de drabbade de bryr sig om.

  FK skulle ”idka självkritik” tyckte Gunnar Axén i Uppdrag Granskning. Ett uttryck han uppenbarligen själv inte har en aning om vad det innebär…

 15. Rudold Edvin Stark

   /  januari 15, 2010

  Till Martin:

  Det är inte på grund av att samla billigt pinsamma politiska poäng vanliga medborgare nu skriker högre än vanligt åt Alliansregeringens mentala och ekonomiska tumskruvar. Det handlar om att bedrägeriet blivit synligt genom en tragedi som media tagit upp till ytan. (Jag har ett antal vänner som dött av samma anledningar men utan att det blivit känt för allmänheten.)

  Det märkliga är att även om det uppenbara skett och att både den drabbade, dennes familj samt övriga inblandade insett att katastrofen orsakats av Alliansens direkt människofientliga politik så väljer människor som du själv, Axén och rikshäxan Husmark att blunda för det. Hur bär ni er åt för att vara så iskalla egentligen? Är det nåt man föds till eller utvecklas man till sådana professionella åsiktsmaskiner och fullblodsegoister att man inte förstår eller bryr sig om att det finns människor som av olika anledningar bryter ihop eller helt enkelt inte orkar längre?

  Det upprördhet som nu speglar sig i folkets ilska handlar väl snarare om att svensken för en gångs skull tar upp näven ur fickan och riktar den åt rätt håll. I min mening borde detta gjorts för länge sedan eftersom det redan ett par månader efter valet visade sig att Alliansen började med utrensningarna. Det var bara inte lika synligt som nu eftersom Littorin som tagit sig in i regeringen via sina ”falska examina” började en mycket rå hetsjakt på handikappade. På mindre än två månader stängde han i princip ute dem från all form av rehabilitering eller vidareutbildning.

  Från fönstren i din domstol syntes givetvis inte detta och inte heller från arbetsplatser där medborgare hade jobb för dagen. Man nöjde ju sig med ”judaspengarna” som erbjöds. Tusen kronor mer i månaden i lönekuverten, (fast få upptäckte att andra saker egentligen blev dyrare).

  Varför har då ingen uppmärksammat sveket mot de handikappade? Min uppfattning är att det på grund av ett klassikt traditionellt skuldbeläggande för den som fötts med funktionshinder så är det mycket sällan eller aldrig dessa handikappgrupper protesterar på allvar mot vare sig översitteri eller utanförskap. Men detta sällsynt råa svineri som Alliansen sysslat med utan att du eller andra vetat om det borde någon satt stopp för direkt.

  Från tårarnas terass och ångestens svarta skuggor bröts alla förhoppningar om att få ta del av samhället just när många fått upp hoppet fast de egentligen var klassade som paria från början. Det var därför det fanns åtgärdsprogram och en budget för dessa människor, för att stärka deras konkurrens på arbetsmarknaden.

  Jag har levt ett långt liv och träffat massor av människor som senare i livet dött av olika anledningar bl.a. självmord. Men vad dina tidigare privata upplevelser i domstolen har att göra med denna unika katastrof direkt orsakad av Alliansens politik förstår jag inte.

  Du skriver vidare: ”Det är omöjligt att bygga upp en myndighetsvärld som tar höjd för varje individs potentiella reaktion till ett myndighetsbeslut.”

  Hur vet du att det är omöjligt? Är du möjligen en av dem som sällar sig till kören som mumlar ”Vi uttalar oss aldrig i enskilda fall”? Då kan jag symboliskt upplysa dig om att jag är en hyfsat bra sångare och att i den kören sjunger alla mer eller mindre falskt och har svårt att komma ihåg texten mellan mandatperioderna. Det är bara att erkänna att borgare har en tendens att lova runt och hålla tunt.

 16. Anna

   /  januari 15, 2010

  Att bli nekad fortsatt sjukersättning är inte på något vis synonymt med att ”bli fråntagen sin försörjning”. Många olika saker kan hända, och man får alltid någon annan form av försörjning – ny sjukersättning, a-kassa, aktivitetsersättning, socialbidrag eller någon kombination av dessa. Vi har ett ”golv” som kallas riksnormen, och det är den lägsta försörjningsnivå som man kan hamna på.

  Att tala om att ”bli fråntagen sin försörjning” är därför att överdriva – man övergår till en annan form av försörjning, och beroende på ens livssituation i övrigt kan detta vara fullt fungerande. Steget från sjukersättning till riksnormen behöver inte ens vara ett steg – det kan mycket väl hamna samma belopp på kontot.

  I det aktuella fallet har vi ingen aning om hur det såg ut för kvinnan. Hade hon garantiersättning så är det fullt möjligt att hon redan levde på exakt samma ekonomiska nivå som om hon hade gått över till socialbidrag. Garantiersättningen kan t.ex. ligga runt 8400 kr, och socialbidraget kan ligga betydligt högre än så beroende på hyra.

  Systemkritikerna tar i så de nästan spricker och målar ut det som att man blir helt utan inkomst och får bo på gatan bland uteliggarna om man inte får sjukersättning, men så är det naturligtvis inte.

  Alla som är sjukskrivna är heller inte ”stympade” eller ”döende”. Det finns ett brett spektrum av sjukdomar, där det även finns sjukskrivna människor som har ångest av diffusa skäl, ont i ryggen, problem med att arbeta i stökiga miljöer, tinnitus, lindrigare ledvärk, sociala besvär osv. Det finns många som är sjukskrivna trots att de skulle kunna arbeta, och det behöver inte handla om något så extremt som att man har kvar rörlighet i tungan och därför anses kunna slicka frimärken… snarare handlar det i normala fall om saker som att man kan arbeta på kontor trots att man kanske inte längre klarar av den stökiga miljön på ett dagis, eller att man kan arbeta på ett rörligt butiksjobb om man får problem av stillasittande kontorsarbete, eller att man kan klara sitt gamla jobb fast i mindre omfattning.

  Att en människa tar livet av sig är tragiskt – men det är omöjligt att skapa en politik utan att riskera att ens en enda psykiskt instabil människa tar livet av sig. Se till exemplet ovan – en kvinna som tog livet av sig pga att hon blev stämd. Ska vi då förbjuda människor att stämma varandra för att inte riskera självmord?

 17. Anna: Uttrycket ”stympad” var symboliskt, liksom bägaren… Alla sjukdomar syns inte och jag menar att i dagens samhälle kan sjukdomar som påverkar de kognitiva förmågorna, d v s även många psykiska sjukdomar, mer arbetshandikappande än t ex avsaknaden av armar eller ben.

  Du är uppenbarligen lyckligt ovetande om vad som krävs för att få socialbidrag.

  Du får inte ha några egna besparingar, ingen egen bil eller andra tillgångar, dessa måste du leva upp först. Inga skulder hos kronofogden. Du måste dessutom enligt lagen egentligen stå till arbetsmarknadens förfogande (vilket är just det man som sjuk inte kan). Bor du ihop med någon räknas bådas inkomst ihop, vilket som sjuk känns som att man drar sin sammanboende med sig i fallet. Har du hemmaboende barn som du tidigare lyckats spara ihop pengar till räknas även deras pengar in i totalsumman.

  Man är aldrig garanterad socialbidrag. Det finns en mängd ”krav” för att få denna miniminivå i socialbidrag du nämner. Först och främst måste du bli urfattig, men bara lagom så att du inte blir skuldsatt…

 18. Dittodatten, nej, jag är inte lyckligt ovetande om vad det krävs för att på socialbidrag. Jag har levt på socialbidrag. Och på lägre nivåer, innan jag kände till hur man gjorde för att få det stödet.

  Det jag ville säga med mitt senaste inlägg var att alla sjukdomar inte behöver betyda någonting negativt för arbetsförmågan om man ser till fler delar av arbetsmarknaden. Jag har t.ex. mycket dålig syn och skulle aldrig kunna bli pilot – en pilot som drabbades av mitt synfel skulle genast bli sjukskriven från jobbet. Men varken jag eller piloten är egentligen sjuk – vi behöver bara glasögon och ett jobb där människors liv inte hänger på synen.

  Du överdriver också villkoren för socialbidrag. Man får t.ex. ha bil om man behöver detta (t.ex. om man behöver bil för att klara av sitt arbete eller kunna ta sig till sjukhuset). Detta står uttryckligen om man kollar upp villkoren.

  Du får inget extra socialbidrag för att betala av dina skulder, men däremot får du socialbidrag trots att du är skuldsatt. Många som går på socialbidrag har skulder hos olika instanser. Skulder är inget hinder.

  Jag vet om att det finns ett problem när människor hamnar mellan stolarna – men det betyder inte att det är fel på stolarna i sig. Det betyder snarare att de står för långt isär. FK, AF och socialen behöver prata mer med varandra, och i något av systemen ska man passa in. Det är bedrövligt när människor slussas runt och inget system tar ansvar för dem.

  Personligen anser jag att alla som står utanför arbetsmarknaden borde få en handläggare som är ”neutral” och inte tillhör någon av instanserna FK, AF eller soc, som helt enkelt ansvarar för att människor hamnar rätt och att åtgärder genomförs tillräckligt snabbt, och som hjälper människor att hitta rätt och att hantera byråkratin.

 19. Rudold Edvin Stark

   /  januari 16, 2010

  Till Anna!

  Åsikter får man givetvis ha och rätten att bli dragen vid näsan är frivillig men i verkligheten befinner vi oss långt från ditt målande drömscenario.

  Vet du hur svårt det är att bli godtagen som bidragstagare på det sociala. Det räcker att du haft högre inkomster än socialbidraget två år tillbaka så får du inte en spänn. Dessa förbrukade pengar räknas nämligen som ett överskott du skulle kunna sparat eftersom de pengarna överstiger socialbidragsnormen. Om du haft räkningar för dina ungar eller hemmet som inte ingår i socialnormen, (vilket i princip alla har), så struntar socialkontoren fullständigt i detta och menar att du inte är kvalificerad för socialbidrag. Du får avslag för att du inte kunnat sia om den framtid då du ev. blir/blivit för sjuk för att arbeta.

  Jag förmodar att du liksom andra cyniker protesterar och menar att alla borde buffra pengar på hög för sämre tider. Det är inte den verklighet de flesta befinner sig i så det är passande att återge ett citat av en gammal ärkehäxa som det borgerliga blocket hade som representant för att förnedra och håna vanliga hederliga arbetare i det här landet:

  ”Alla svenskar borde ha en årslön på banken”!

  Citat: //Anne Wibble folkpartistisk minister med noll koll på verkligheten!//

  I och för sig ingen dålig idé att spara en årslön på banken men det stinker illa när borgerliga politiker med ansenliga privata förmögenheter propagerar utan att ha en aning om vilka pressade ekonomiska förhållanden vanliga människor lever under!

  Här är en förklaringsmodell till hur de borgerliga klantade sig den andra gången de fick chansen att leda landet.
  http://www.bankrattsforeningen.org.se/bankutred.html

  Glöm dessutom inte att om du har bil eller en respektive med anställning och fast lön så är det kört med socialbidrag. Oavsett om du behöver bilen för att ta dig fram p.g.a. handikapp eller när du skall söka jobb eller köra ungarna till skola/dagis så tvingas du att sälja bilen för att kvalificera dig till fattighuset. Om du har en respektive är det meningen att dennes lön skall täcka upp även för dig! Har dina barn för dyra cyklar, datorer eller andra saker de fått som gåvor räknas dessa som kapital och måste säljas. Är du en normal svensk som råkar bli sjuk och senare utförsäkrad av den borgerliga regeringens politik blir du per automatik marginaliserad till ett utanförskap utan inkomst innan du ens fyllt i ansökan på socialkontoret.

  Dessutom kan jag upplysa dig om att en hel del av de som utförsäkras har drivit med påtryckning från försäkringskassa och arbetsförmedling drivits att starta egna företag på deltid för att försörja sig de procent de räknas som arbetsföra. Vad som då inträffar är att somliga burit sina egna kostnader för sjukskrivning eller sjukersättning men nu när de sparkas ut blir det pinsamt uppenbart att när via företagandet hamnat utanför alla sociala skyddsnät. Lika säkert som att de nu helt utförsäkras från A-kassor och anses vara fullt arbetsföra är att de aldrig åtnjuter samma försäkringskydd som anställda när de sparkas ut. När det gäller socialbidrag är det bara att glömma för alla företagare.

  Så i all välmening bespara mig sagoversionen om den perverterade situation som uppstått i detta land som olyckligtvis just nu styrs av kallblodiga organismer.

 20. Kära Anna…

  Hur kan du säga att där INTE är särskildt stor skillnad på om man har aktivitets/sjukersättning eller socialbidrag numera försörjningsstöd som dom kallar det för att det inte ska låta som om att flera hamnar i det såkallade ”bidragsträsket”..

  1. Ja sjuk/aktivitetsersättning är INTE särskild mycket att leva på… MEN där är STOR skillnad ändå när vi är nere i dom där små pengarna som detta handlar om Anna…

  Om det då bara är 500-1500kr det handlar om att man kanske får mera i sjuk/aktivitetsersättning i förhållande till försörjningsstöd då betydar dom pengarna stort sett ALLT för dom/oss…

  Om du nu själv har prövat att vara på socialbidrag tidigare, då borde du ju veta hur det känns att skulle sitta och vrida och vända på varje krona man har…

  Dittondattan överdrivar INTE socialens krav för att få bidrag ifrån dom…

  Dom tillåtar INTE en arbetslös att ha bil för att ta sig till sjukhus bara…. Och till jobb??? OM dom har ett jobb då behövs dom ju inte att gå till socialen väl??? det måste du väl kunna förstå???

  Skillnaden på socialen och vanligt sjuk/aktivitetsersättning är också att är du på socialen ska du redovisa stort set ALLT du gör med dina pengar, vilket man inte ska om man får aktivitet/sjukersättning..

  Du ska gå med tiggarhand VARJE månad i stället för bara att veta vad du har och själv klara det ytan att skulle inblanda dom i det!!

  Jag ville gärna se Reinfeldt/borg/husmark persson eller någon av dom andra moderatiska politikker att i ”bara” 3 månader leva på försörjningsstöd bara.. Kanske då dom kunna indse vad verkligheten är för dom som är lägst i samhället… Att skulle leva på snabbnudlar och ketchup bara för att hå råd med : telefon, personlig hygiejn, internet, transport, mat, kanske speciel mat pga matproblemer, kläder, klippa sig, evt. produkter som behövs som inte är medicin och därmed inte täcks in av socialen… tv-avgift, träning, sociala nätverk, ja för inte att prata om något går sönder, tv, mobil, dator.. det täckar socialen inte in heller…
  Där vart jag bor är minimumsnormen 3680kr till allt, det vill säga när hyran, el/ström, hemförsäkring, hyresgäst,mediciner är betalat, då ska du klara alla dom andra övannämda saker på en hel månad…
  Och sen som sjuk person som inte mår bra, fysisk eller/och psykisk..
  Man har inte råd med att göra saker som kanske hade varit bra för en.. komma ut och vara social av sig åka utanbys för att besöka kompisar, kanske fika, eller äta en pizza/ falaffel m.m.. (detta var bara några exemplar)

  Hur kan du tro at dom sjuka blir friskare snabbare om dom blir sänkt ytarligare ner till det lägsta av det lägsta…

  Sen måsta jag höra dig ANNA om vad är det då alla dom psykisk sjuka ska jobba som/med?? sätt nu några namn på dessa arbetsplatser för dom… kom igen..
  Ni säger ju att alla kan jobba ju på nått sätt.. OM det då är att öppna dören på Mc D…

  Om där är så många jobb som är helt och totalt uteslutat, men kanske finns ett form för arbete som man kanske hade kunna klara av då och då, men inte fast, hur mycket arbetsförmåga kallar man då det???
  Och även om dom inte kan få det jobbet pga där är 500.000 andra ”friska” därute som också ska söka på just det jobbet i och med att dom arbetslösa ska söka på ALLT som går över hela landet..
  vad gör man då??? när man i så fall ansökar på det där ena jobbet men inte får det???
  får man då att veta att nej tyvärr var jobbet redan blivit taget av en annan mera kompetent person, men du ”kunde” ju ha tagit den formen för jobb ”kanske” så nu ska du bara ha socialbidrag pga där finns ett form för jobb som du KANSKE kan klara av, men vi vet inte om du någonsin får möjligheten att få det jobbet i och med att dom andra ansökare är mycket mera kompetenta till det..

  Hur många % sjukskriven är man då?? man kan inte klara något som helst annat vanligt normallt framkommande jobb på arbetsmarknaden men det ena kanske… är det ”fair” över för den personen att ska ha samma ersättning som dom andra ”vanliga friska arbetslösa” som kan söka på vad som helst, förutan dom vart det krävs en utbildning dom inte har…

  Mvh. chris = hrchris nu…

 21. BW

   /  januari 16, 2010

  Till Anna:

  Från en som är sjuk. Och snart utförsäkrad.

  Du har absolut INGEN aning om vad du talar om. Hoppas för din skull att du aldrig blir sjuk, aldrig hamnar i den här pressade situationen.

  Och jo självmord pga av utförsäkringar kommer öka. Man ser INGEN annan väg när man inte längre kan försörja sig själv eller sina barn.

  Nej du vet verkligen inte alls vad du talar om. Tragiskt för dig att du vaknade upp en dag och hade tappat bort ditt hjärta.

 22. Rudold Edvin Stark

   /  januari 17, 2010

  Helt rätt! Att tiga är att blunda för andras helveten!

 23. Rudold Edvin Stark

   /  januari 18, 2010

  Som jag ser det så har det moderna Sverige med den borgerliga Alliansen medvetet låtit förnuftet byta plats med vansinnet. De vill gynna de välbeställda och spotta på de svagaste i samhället.

  Det är möjligt att denna utförsäkringshysteri egentligen handlar om något helt annat. Att de flyktingströmmar som under de senaste 20 åren anlänt till Sverige direkt åtnjutit samma förmåner som ursprungsbefolkningen som betalat skatt i hela sitt liv. Att den anhöriginvandring vi känner till inte ställt krav på egen försörjning. Dessa belopp är förmodligen gigantiska men vi får inte veta den totala summan eftersom alla etablerade riksdagspartier vägrar att offentliggöra detta. (Total idioti eftersom det skapar misstankar istället för att ge ett underlag att diskutera eller besluta om fakta.)

  Sverige är mig veterligen det enda land i världen som delat ut sådana förmåner per automatik. Att andra länder inte gör på detta sätt har säkerligen med ”debet och kredit” att göra. Någonstans på vägen under Socialdemokratiskt styre har detta vänligt sinnade bidragsförfarande lett till en ekonomisk katastrof och jag misstänker att detta ligger i den borgerliga Alliansens kikarsikte. De vill väl att samma sak skall gälla här i Sverige som i deras favoritnation USA, att man endast kan bli medborgare om man sköter sin egen försörjning.

  Men det vore väl bättre att de sa det rakt ut istället, att Alliansen insett att Sverige inte har råd att försörja hela världen. Att de nu håller på att rensa ut för att få bort allt svagt eller annorlunda i samhället.

  Vad påminner detta om, en nysatsning på ”Tredje Riket” med Furhern Reinfeldt i spetsen? Jag blir mer och mer övertygad om att Reinfeldt är Robin Hoods omvänt svarta tvillingsjäl, han som med psykopatens fulla kraft och total brist på empati slickar uppåt och sparkar nedåt.

 24. Sillan

   /  maj 3, 2010

  hrchris:

  Min mor är sjuk och jag måste bara instämma i din beskrivning, och dessutom påpeka att det finns forskning som stödjer det du beskriver, liten ökad inkomst till psyksjuka har visat sig ge bättre hälsa. Min mamma är också psykiskt sjuk och fick precis sin sjukinkomst sänkt, vilket direkt återspeglades i hennes mentala hälsa märker vi barn. Hon blir ännu svårare att aktivera och få med på sociala aktiviteter, när man inte har råd och känner sig stressad över att pengarna ska räcka och inte vill vara sina barn till last. Hon säger att hon inte har råd att hälsa på oss, dvs hon sitter själv hemma framför datorn kanske 95 % av tiden. Och hon är stressad över att det är dyrt att ringa och ringer ytterst sällan till oss barn, och sällan till släktingar hon har som bor utomlands. Ekonomin påverkar hennes chanser att komma tillbaka till samhällsgemenskapen och ett deltagande ickeisolerat liv.

  På samma vis märkte vi ett tydligt hälsouppsving när hon efter flera års levande på under existensminimum och under extrem ekonomisk press, hon levde på sparpengar efter en lägenhet hon tvingades sälja och flytta till en pytteliten som hon bor i nu, äntligen fick sitt första högre ställda sjukersättning. Hon blev socialare och mer utåtriktad, första gången på 5 år kunde hon köpa en ny duk till bordet i köket vilket gjorde henne glad i en annars heldyster ensam tillvaro. Det gav henne lite självständighet och därigenom lite upprättelse av hennes människovärde. Att ha pengar idag är att kunna delta i det sociala livet, hur många offentliga ställen där man kan träffa nya människor finns det, eller bara vara bland andra människor, som inte kostar pengar eller mycket pengar? Ingen tror väl att människor blir friskare av att sitta ensamma hemma år i streck? För vännerna sviker ju såklart ofta eller blir rädda och vet inte hur de ska agera. Ekonomin blir därför väldigt avgörande som grundläggande förutsättning för ny social samvaro och deltagande i samhällslivet.

  Kvar står vi i familjen, i mitt fall bara jag och min syster som får bära Hela bördan – vilket såklart påverkar våran psykisksa hälsa- jag blev utmattningsdeprimerad i 4 år och min syster är väl på väg dit med sömnproblem, tilltagande problem med stressmage osv. Ingen förståelse för att man inte orkar hänga med i statusjakten, empati eller förmåga att prata om andra människors problem på ett hänsynsfullt sätt för att på så vis lätta på trycket finns heller bland den allt hårdare mellanmänskliga kultur som ingår i högerkulturen. Jag är helt säker på att med mer stöd till dels min mor och mig och min syster vid rätt tidpunkt skulle jag och min syster kunna vara en större inkomstkälla till samhällsgemenskapen, mer välutbildade och vara mer produktiva, om man för stunden bara struntar i vårt eget lidande under flera års tid. Besparingarna är alltså inte det egentligen, och drabbar i flera led.

 1. Svt Uppdrag Granskning « lena alun
 2. Motvallsbloggen » Solidaritet – Va?? Vadå?? Vad är det? Rättigheter? Va?? Vadå?? Vad är det??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: