Vill vi att sjuka ska drivas till självmord?

Missa inte kvällens Uppdrag Granskning som tar upp konsekvenserna av de nya sjukreglerna.

Citat, SvT, Uppdrag Granskning;

För 61-åriga Mari-Louise i Grängesberg betydde regeringens nya sjukregler att sjukpenningen drogs in.
Två dagar efter att hon läst brevet med beskedet från Försäkringskassan tog hon sitt liv.

Redan när de nya stenhårda sjukreglerna debatterades i riksdagen i maj 2008 varnade professor Töres Theorell för att de kunde leda till att förtvivlade och svårt sjuka människor tog sina liv.

SvD, maj 2008, citat;

– Jag blir starkt oroad över att det här förslaget kan medföra att människor som behöver vara sjukskrivna inte kommer att vara det, och att detta på lite längre sikt medför risker för folkhälsan. Att bli utförsäkrad efter 180 dagar, om man av försäkringskassan bedöms ha arbetsförmåga fastän man inte har det, är ett oerhört trauma för många människor.

– Jag är rädd för att en hel del felbedömningar kommer att göras. Risken är stor att vi kommer att få ”försäkringssjälvmord”…..

Efter det att reglerna trädde i kraft, den 1 juli 2008, har flera varningar dykt upp.

Läkaren Jenny Fjell i DN (december 2009), citat;

– Människor är väldigt oroliga och vissa är så oroliga att de inte orkar längre. Det är det som är det mest allvarliga. Vi ser att människor inte sover längre, har ångest och självmordstankar.

TV 4 tog upp samma ämne i december 2009. Man berättade att många psykiatriska mottagningar varnar för att deras patienter drabbas av ökad oro, djupare depression och självmordstankar på grund av de nya sjukreglerna och inför risken att utförsäkras.

Jan Kristoffersson, sjukskrivningskoordinator Västernorrland (TV4);

– Genom att de blir utförsäkrade, så slår man undan benen på dom. …  Suicide (självmord) –  det kan bli den största risken (för dessa patienter). Jag tycker att det är för jävligt – helt enkelt.

Några drabbade vänder sin desperation utåt, andra inåt.

Göteborgsposten skriver idag att antalet hot mot FK:s personal ökat dramatiskt – en tredubbling mellan 2008 fram till november 2009. I 40 procent av fallen hotar den försäkrade med självmord.

Regeringen vägrade lyssna på remissinstanserna och på alla andra som varnade för vilka konsekvenser de nya reglerna skulle få.  Man visst vad man gjorde.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa sig nyligen vara ”nöjd med resultatet. Lite svinn får man uppenbarligen räkna med. Människor kommer i kläm – vad gör det?

Fredrik Reinfeldt, december 2009, AB;

Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring

Men, är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha?

Vill vi att redan svaga och utsatta ska ”komma i kläm”? Vill vi att sjuka människor ska drivas till självmord? Är det en sådan ”samhällsförändring” vi vill ha?

*

Bloggat; Björn AnderssonSilvertörne

Läs Eva Hillén Ahlström – Ytterligare en mytkrossare

Missa inte bloggen Sjukskrivningsreglernas Konsekvenser

Mer bra bloggar; Peter Andersson om bristerna i välfärden, Röda berget om SAAB, Universalpolitik om samhällsbygge, Kaktusblomman om angrepp på Sahlin, Annarkia om livrem och piska

Netroots

Press; AB1, AB2Hot mot FK NT.se, Expr Husmark P. lurad på lyxdröm,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Moa

   /  januari 13, 2010

  Regeringen borde avgå.
  Med en gång.

 2. chris

   /  januari 13, 2010

  TACK… TACK för att folk Äntligen kommar ut i ljuset med vad det är som kommar att hända med MÅNGA av dom sjuka/psykisk sjuka som blir utförsäkrad nu här…
  Dom mår så tillpas dåligt att dom inte klara av ett sista puff ut över kanten för att se om dom verkligen inte kan flyga???

  Jag har också redan hört om andra folk som har tagit sitt liv Pga. detta…
  Detta var bara en ung man/pojke på runt dom 20 år, som inte orkade mera Pga han blev utförsäkrad…

  Men dom här historierna kommar ju inte normallt ut i Media.. Därför varmar det om mitt hjärta att se att Uppdrag Granskning kommar att sätta ljus på detta…
  Vet bara inte om detta bara är en ”enkelt sändning” om detta problem för sen att prata om allt möjligt annat.. Pga. då har den svenska befolkning redan ”glömt” det efter 1-2 veckor…

  Och sne hur kan det vara att INGEN folk redan NU demonstrerer emot regeringen???
  Hade detta varit i Danmark F.eks. då hade folk varit ute och skrikit m.m.. sat eld på allt möjligt och stått utanför regeringen och demonstreret för fullt tills dom hade gjort något åt saken.. Och folk hade backat om om dom och inte tigat som folk gör nu i lilla sverige….

  Det är i Danmark dom har ”jantelagen” men det är fan ta mig i sverige dom lever efter den, forlåt mitt språk…

  Det är NU vi ska hålla ihop och visa att vi INTE tillåter att detta kan ske i 2010 i et demokratisk samhälle…
  Det är ju inte stalin tiden mera eller diktatur vi lever under.. ELLER???

  Mvh. Chris…

 3. chris

   /  januari 13, 2010

  kan detta verkligen vara sant??

  Kolla denna link.. : http://sydsvenskan.se/sverige/article450483/Gratulerades-till-manga-avslag-i-mejl-fran-chef.html

  handläggare som får ”bonus” för att ge avslag till sjuka

  Mvh. chris

 4. Ingvar Svensson

   /  januari 14, 2010

  Den hårda och kalla alliansen har slagit till igen.
  När skall den ytterst ansvarige Fredrik Reinfeldt få stå till svars?

 5. Nej och åter nej! Vi ska kämpa för att få ett samhälle där inte de svagaste kommer i kläm!
  SOLIDARITET – Reinfeldt, måste få kosta!
  Eller ska vi likt USA ha ett samhälle byggt på välgörenhet?
  Skicka gärna en slant till ett land långt bort om du vill döva ditt samvete… men glöm inte att vi som samhälle måste ha råd att låta sjuka och ”mindre presterande” ha möjlighet att leva ett tryggt liv utan oro över att hamna på gatan.

  Orkade inte se ”Uppdrag granskning” igår, då jag själv är för nära denna situation. Men jag ska mobilisera kraft att ta del av det programmet i sinom tid.

 6. Martin Widmark

   /  januari 15, 2010

  Ser man på regeringens handlade kan svaret på din fråga inte bli något annat än ett ”Ja”.

  Men frågar man regeringen får man en lång och vänlig förklaring där de absolut inte vill att folk ska fara illa på något vis alls. De är minsann din kompis och är jättesnälla. Sedan ler de inställsamt tills de får kramp.

  Man borde döma folk efter deras handlingar – inte efter vad de säger.

 7. Moa

   /  januari 17, 2010

  Öppet brev från föreningen Resurs till Gunnar Axén (m)
  Aftonbladet, 2010-01-17
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article6438782.ab

  Mari-Louise tog
  sitt liv – nu svarar
  de utförsäkrade

  ”Öppet brev från föreningen Resurs till Gunnar Axen (M) i socialförsäkringsutskottet

  Bäste Gunnar Axén!

  Vi var många som såg programmet om Mari-Louise i Uppdrag Granskning den 13/1, som bl.a Du medverkade i. Du påstod att det var media som skrämde upp folk då de berättade historier som denna, att det inte fanns anledning till oro, att det inte var fel på reglerna utan att FK skulle rannsaka sig själva, att ingen kunde veta vad som egentligen orsakade Marie-Louise tragiska självmord, trots att det ju var ganska uppenbart vad som var droppen för henne i en redan nog så svår situation.

  Nu är det så att ute i vårt samhälle finns det en hel del människor som står inför samma prövningar som Mari-Louise. Detta är ingen unik situation tyvärr och ingenting som är orsakat av att media tar upp fall som belyser verkligheten.

  I vårt politiskt obundna nätverk RESURS är vi snart 1400 medlemmar och varje dag strömmar det in nya människor, förtvivlade människor, som har en gemensam faktor. Antingen är vi själva drabbade av regelverket, eller har vi anhöriga som är det. Många var förut ensamma med sina upplevelser och hade ingen aning om hur de skulle få stöd i sin situation. Också en del behandlare från olika vårdkategorier är medlemmar då de ser hur illa deras patienter far pga reglerna.

  För sanningen är Gunnar, att situationen för sjuka människor i dagens Sverige är horribel. Det är ingen skrämselpropaganda orsakad av oppositionen eller media som Ni hävdar, utan en verklighet vi är tusentals som kan vittna om. Det som oroar oss är, att trots att media belyser problemen, trots att många skrivit brev och mail till Er och har försökt stämma träff med Er för att upplysa om hur Era regler faktiskt försätter många människor i en förfärlig situation, så vägrar Ni att lyssna. Ni fortsätter att kalla Er reform för hjälp och stöd. Men vi får inte hjälp och stöd. Det enda vi får är indragen inkomst trots att många av oss är för sjuka för att arbeta helt eller delvis.

  Till och med en del av oss som har fungerat på deltid, ska nu tvingas söka heltidsarbete, trots att anledningen till deltidssjukskrivningen är att resten av tiden behövs för medicinsk rehabilitering och återhämtning för att kunna klara att arbeta i den utsträckning vår förmåga tillåter. I stället påstås ett ”individanpassat program på AF” kunna rehabilitera oss till heltidsarbete. Och då har många av oss redan arbetsgivare som anpassat arbetet efter våra behov, vilket är föga troligt att en ny arbetsgivare skulle göra.

  Ni påstår att vi är passiviserade. Men många av oss går på rehabilitering i olika former. Och de som inte gör detta, blir inte hjälpta av att piskas ut i arbete genom att sjukpenningen dras in efter ett bestämt antal dagar och tvingas ut i arbetsmarknaden för att söka ett potentiellt omöjligt arbete. För det kan ju inte ha undgått Er att arbetslösheten är hög i vårt land och att det just nu finns en hel del frisk arbetskraft att tillgå, vilket de flesta arbetsgivare föredrar. Att kasta ut sjuka människor i hela den reguljära arbetsmarknaden och påstå att detta är rehabilitering, hjälp och stöd, är ju faktiskt inget annat än lögn.

  Många behandlare står i dag handfallna, kan inte längre hjälpa oss att få ökad livskvalitet. Och vi i RESURS får möta en hel del förtvivlan i nätverket då många medlemmar får liknande brev som Mari-Louise. I nätverket försöker vi stötta och hjälpa varandra i de olika grader av kris vi befinner oss i. Mari-Louise är en av många. Det finns fler än hon som tagit sitt liv, men anhöriga har valt att inte offentliggöra detta. Och vi är många som vid ett flertal tillfällen i denna process som Ni lagstiftat om, känt samma desperation som Mari-Louise. Och det har inte berott på media, utan är i direkt anslutning till de beslut försäkringskassan tagit utifrån det regelverk som nu är gällande.

  Så nej Gunnar, oron beror inte på media. Tvärtom känner vi oss stärkta då media berättar om andra fall som liknar våra egna. Vi vet vad vi upplever trots det Ni försöker intala allmänheten. Vi upplever inte att vi får hjälp, stöd och rehabilitering då arbete inte är något av detta för oss som är sjuka och skadade på olika sätt. Och vi kommer att fortsätta berätta hur verkligheten ser ut. Vi kommer inte att tystna förrän Ni på allvar rannsakar Ert regelverk som just nu förstör tusentals människoliv. För det handlar inte bara om de som utförsäkras, även tillhörande familjer med barn blir drabbade.

  Vi vill ha rätt till riktig hjälp, medicinsk och vetenskapligt dokumenterad rehabilitering. Vi vill ha rätt att känna ekonomisk trygghet så att vi kan lägga vår energi på att läka och få en så bra livskvalitet som möjligt. Och vi vill känna att vi kan komma ut i arbetslivet i den takt var och en av oss förmår, inte efter ett förutbestämt antal dagar. För detta är olika för olika människor. Som det är nu är det samma för alla. Detta är verkligheten även om Ni vägrar att se den! ”

  ”Debattören:
  RESURS (Respekt för Sjukas och Utsattas rätt i samhället) är ett nätverk som startades våren 2008 som en reaktion på det hårda samhällsklimatet mot sjuka och utsatta i allmänhet och de nya sjukförsäkringsreglerna i synnerhet.”

  ”Debatten:
  Vid årsskiftet blev cirka 15 000 tusen sjuskrivna svenskar utförsäkrade från försäkringskassan. De flesta har flyttats över till arbetsförmedlingen i den så kallade rehabiliteringskedjan som regeringen beslutat om.”

 8. Tack MOA för info´en om RESURS… Jag har precis meldt in mig i RESURS och jag kommar att be alla jag känner till som har samma problem tät in på livet att gå med också…

  Om dom nu har tänkt sig att oss sjuka ”kan” jobba…
  Hur männskligt är det då att utförsäkra dom mitt i en ”LÅGKONJUKTUR” ?? det är väl att vrida snad i såret på dom som är sjuka..

  Dom vet ju utmärkt om att där finns ännu mindra jobb i Lågkonjuktur… Vart alla arbetsplatser stort sett kan välja och vraka mellan vem dom vill anställa…

  Men det är kanske Pga. då har Regeringen möjligheten att skicka folk ut och slav jobba igennom samhall till 40-50kr i timmen för ett normallt jobb vart man borde ha fått över 100kr MINIMUM i timmen??

  Eller skicka alla ut på ”praktikplatsar” som ändå ALDRIG ger ett jobb i slutändan..
  Se bara på dom vanligt arbetslösa som blir utnjuttat på det grövsta…
  Får dom ”äntligen” en anställning får dom ”bara” timmeanställning.. vilket INTE är nog för att kunde klara sig varje månad i och med att folk bara kan stämpla upp i så och så många dagar.. till slut tvingas dom ju till att säga upp sig själv för att få råd med att leva kanske, pga socialen inte vill hjälpa till om man har en inkomst blandt annat…

  Hur bra är det för barnfamilj eller enkelt stående att varje månad stå och inte veta om dom får nog timmar till att klara hyran,maten m.m.. kanske samtidigt med att dom faktisk ÄR SJUKA, men inte blir trot på??

  Jag vämmas vid tanken på hur moderaterna kör deran politik över för dom svaga i samhället..

  Mvh. chris // hrchris

 1. En arbetslinje från 30-talet « Nemokrati
 2. Att skylla på andra « Nemokrati
 3. Svt Uppdrag Granskning: Alla har förlorat! « lena alun
 4. Motvallsbloggen » Solidaritet – Va?? Vadå?? Vad är det? Rättigheter? Va?? Vadå?? Vad är det??
 5. Nya Fuskkassan i nya Sverige « Ett hjärta RÖTT
 6. Jag vill berätta om er ondska för andra arter! « PåRiktigt
 7. - PåRiktigt 2.0
 8. Vad ska Socialdemokraterna göra nu? » HumanLabRat bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: