Sverige slits sönder i sann nyliberal anda

Det är intressant att se hur borgerliga ideologer nu börjar kritisera, och överge, den nyliberala överideologin som har styrt världen under de senaste 30 åren. I AB skriver Katrin Kielos om sitt möte med den brittiska högerns nya ”omslagspojke” och ”chefsideolog” Phillip Blond.

”Nyliberalism sliter sönder samhället”, citat;

”Nyliberalismen är död” ….

Phillip Blond konstaterar att rikedomen i dag är koncentrerad i färre händer än någonsin tidigare, samtidigt har reallönerna minskat och vanligt folk har det sämre än för 30 år sedan när nyliberalismen började. ”Folk har erbjudits kreditkort i stället för löne-ökningar”

Blond sammanfattar 90-talet så här; ”Vi blev konsumenter, i stället för medborgare”.

Samtidigt kritiserar Folkpartiet Moderaternas enväldiga styre av Täby med nästan exakt samma ord. Så här ser det ut på anslagstavlorna runt om i Reinfeldts gamla hemkommun Täby;

På DN debatt tar Mats Hasselgren (fp, Täby) upp ämnet om ideologiskt styrd ”avknoppning” av offentlig verksamhet så här, citat;

Det handlar om ideologisk berusning. Ett antal kommuner och åtminstone ett landsting – med Filippa Reinfeldt i ledningen – driver linjen att privat drift per definition är bättre än kommunal. Dessa avknoppningar genomförs trots starka invändningar från jurister, politiker och företag som inte fått lägga anbud…

Enligt Hasselgren kom startskottet 1995 när Fredrik Reinfeldt hyllade ”avknoppning” som överideologi i sin bok ”Nostalgitrippen”.

Hasselgren konstaterar vidare att Fredrik Reinfeldt 2005 gjorde en verbal helomvändning när han berättade att ”fixeringen vid avknoppning var ett tankefel”. Men Hasselgren funderar vidare – ”Eller var det bara ett taktiskt spel?”

Man kan nog lugnt konstatera att det bara var ”ett taktiskt spel”. Filippa gjorde samma sak 2007 när hon på DN debatt förklarade att; ”Partiet har varit för upptaget av ägarfrågorna” och måste ”förnya sitt sjukvårdspolitiska budskap”.

Fredrik och Filippa har insett att om man ska vinna val är det bäst att inte tala öppet om sådant som inte är alltför populärt bland en majoritet av väljarna.

Taktiken blev att förändra retoriken och ”budskapet” och behålla politiken. Samma sak i rikspolitiken.

Regeringens två starkaste ideologer Fredrik Reinfeldt och Anders Borg förblir näst intill obefläckade även när välfärden slaktas och klyftorna ökar – tvärtemot svenska folkets vilja.

Trots att dessa båda herrar är arkitekterna till hela denna grundläggande samhällsomvandling lyckas de lägga skulden på sina hantlangare och själva framstå som oskyldiga och välmenande bevarare av den generella välfärden.

Men, så här ser Reinfeldts och Borgs visioner ut;

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

(citat ur Reinfeldts bok Det sovande folket, 1993)

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken…. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

(citat ur Anders Borgs bok ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord” 1992)

När de två moderata överideologerna nu håller på att genomföra sina visioner och skapa sitt drömsamhälle får de godkända betyg och väljarnas ”förtroende” medan de ministrar som är satta att genomföra deras impopulära politiska visioner får ta smällarna.

Visst ska usla politiska hantlangare få bottenbetyg – men det borde även deras uppdragsgivare få.

Vi får aldrig glömma – det finns en tanke bakom den politik som den borgerliga regeringen nu genomför. Den ”nyliberala” politiken som ”sliter sönder samhället” (som den borgerliga ideologen Blond dödförklarar) är precis den som just nu genomförs och är på god väg att ”slita sönder” Sverige.

*

P.S. Nu ska jag fortsätta att njuta av den vackra ”vargavintern” (nej, inte den Anders Borg yrade om 😉 )

Mer bilder – Ögonblick

*

Bloggat; Röda Berget, In ypur face, Karins Värld, Kulturbloggen, Veronica Palm, Martin Moberg, Högbergs tankar,

Mer press; AB1, AB2, AB3, SvD1, SvD2, Expr, Exp2, DN1, DN2, DN3,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

28 kommentarer

 1. Anonym

   /  januari 2, 2010

  Nu bör det väl i ärlighetens namn också konstateras att vad de borgerliga gör och har gjort fråga om sjukförsäkringen är att implementera slutsatserna i sin helhet från den utredning som Anna Hedborg gavs i uppdrag att genomföra av den socialdemokratiska regeringen sent 2004.

  Man kan förvisso spekulera i hur ett annat regeringsalternativ hade valt att förfara med utredningens förslag, men det vore befängt att tro att man sätter en person att under två års tid utreda bara för att sedan kasta slutsatserna i papperskorgen. Kanske hade man gått aningen försiktigare fram i genomförandet, men resultatet hade i slutänden varit detsamma.

  Om detta skeende i sin tur hade sitt upphov i att socialdemokratin hade råkat få en nyliberal ulv till ledare i Perssons skepnad, eller om det bara var ytterligare en kurskorrigering ett par grader styrbord i en två decennier lång högervridning av partiet lär vi bara kunna gissa kring.

 2. Hugo

   /  januari 3, 2010

  Det är tröttsamt med all billig retorik Ilse. I sakpolitik är skillnaden minimal mellan socialdemokrater och (social)moderater. Ingen gör något åt LAS och 3:12 regelverket som skulle få Sverige att växa igen. Samma klimathysteri, landstingen gör man inget åt som borde avskaffas, fungerar istället som reträttplatser för gamla mögliga politiker, höger som vänster, ingen skillnad där. Byråkratin växer inom offentlig verksamhet och allt färre jobbar och skapar mervärde.
  EU är en jättemiss med ännu ett lager av vår nya politiska adel som skor sig själva. 27 personer väljer en EU-president, det säger egentligen allt om EU förödande demokratiska underskott. Vi bygger ett nytt USSR.

 3. @Hugo o anonym:

  Nej, det är inte billig retorik. Skillnaden finns. Den finns så att säga i leden, de djupa leden. De som företräder de olika partierna.

  Inför valet 2006 gick jag runt och pratade med olika val-arbetare för att så att få en lite bättre inblick i vilka som jobbade var och vad de egentligen visste något om. Ganska roligt, faktiskt.

  När jag tog upp problemet med sjukförsäkringarna och att en hel del faktiskt råkat illa ut redan då så brydde sig inte någon som jag minns från den borgerliga sidan.

  Det som hänt var att många så att säga hamnat mellan stolarna. Inte helt olikt det som händer nu, men vi vet numera att det händer. Det var inte lika klart 2006 att så var fallet.

  När jag tog upp de här begynnande problemen så sa val-arbetarna från den borgerliga sidan att man tyvärr inte trodde att vi hade råd att göra något åt det.

  Från vänsterns sida var man mer införstådd på att det fanns problem. Men jag var inte jätte-impad när det gällde hur ivriga de var att ta till sig information. Jag var då huvudskyddsombud och visste en hel del (genom att jag tittat närmare på just de här frågorna, bl a). Jag erbjöd mig att förklara mer, men sa som det var att jag inte hade tid med parti-politik då. Ledsamt nog hörde jag pratat med centralt inte av sig igen.

  Men ingen från vänstern sa att vi inte hade råd att hjälpa de som blivit sjuka.

  Miljöpartiet verkade inte ovilliga, men ganska ointresserade av frågorna. Det verkade som om de mer behövde sätta sig in i frågorna.

  Efter att ha gjort det här fick jag en känsla av att de borgerliga använde sig av alltför förenklade modeller av verkligheten. De verkade de exempel inte ha funderat mycket över dubbla bördor, eller tre-dubbla. Man tog en sak i taget.

  Strået som knäckte kamelen var, om man säger så, känt för tusentals år sedan. Men de borgerliga verkade inte ha hört talas om det. I varje fall inte när det gällde sjuka människor.

  Till min förvåning upptäckte jag också att förståelsen för psykosociala påfrestningar verkade mycket bättre inom LO-leden än inom mitt eget fack, SACO. Den kunskap som förvisso finns hos många akademiker verkade inte vara så högt rankad inom SACO. (Jag har sett exempel på att kunskapen finns inom SACO också, men jag var förvånad över att den fått större genomslag i LO.)

 4. Äsch, glömde prenumerera …

 5. Åter igen kommer dessa floskler socialdemokraterna gjorde minsann. Men hur ointressant är inte detta när det inte var de som genomförde denna bedrövelse. Hur ointressant är det inte med folk som inte vågar stå för någonting utan att ständigt reflektera till ”socialdemokraterna har minsann”. Man kan undra hur är det möjligt att inte se eller känna någonting för alla dessa människor som drabbas utan man fortsätter babbla tänk om. Nej fega och egoistiska människor det var det som gav alliansen makten. De som utan eftertanke i livet inte kan känna solidaritet eller empati. Alliansen skulle lika väl kunna vara en religiös grupp fanatiker som springer efter sin ledares ord är min lag. För likheten mellan Fossmo och Reinfeldt är slående. Man kan nog säga att Reinfeldt är mer farlig för han kan ta död på folk lagligt.

 6. Voogi

   /  januari 3, 2010

  Mona –

  Ojdå! Så 2006 var en majoritet av svenska folket fega och egoistiska människor som kritiklöst följde en religiös grupp fanatiker? Och som levde livet utan att kunna känna solidaritet eller empati?

  Vem är det som tar till floskler och överord?

  Men hav förtröstan; ekonomiska och politiska vindar vänder alltid; det är bara en tidsfråga.

  Alliansens politik har inte varit särskilt nyliberal, men vissa inslag har funnits och av många befunnits ovärdig. Inte minst sjukskrivningssidan som Ilse uppehållit sig mycket kring. Om det räcker för att få en ny regering i september återstår att se. Om det sker, så återstår också att se om det blir någon dramatisk förändring.

  Nyliberalismen har tappat fotfästet en del och kommer antagligen att få ganska stora problem de närmaste 10 åren när världen står inför ganska stora omvälvningar. Inte minst problematsikt kommer att bli hur man avvecklar de enorma stödpaketen i västvärlden. Orkar amerikanen med att USA förlorar den ekonomiska dominansen i världen utan att ta till sitt universalmedel: våld? Vad händer när EU, f a euro-länderna, inte klarar sina ekonomiska åtaganden? Med mera…

  Med ganska stor sannolikhet kommer en kraftig omvälvning i världen under 10-talet som Sverige kommer att följa hyfsat nära oavsett vilken regeringsmajoritet vi har.

  Frågan är bara åt vilket håll den förändringen sker. Jag har en tro och ett hopp, men är, tyvärr, inte alls övertygad om att vi får en värld som blir vänligare och behagligare att leva i.

 7. Anonym

   /  januari 3, 2010

  Mona,

  sossarna kommer inte att ändra någonting väsentligt, talet om stupstocken är bara ett klumpigt sätt att maskera att man inte har för avsikt att göra någonting åt de tidsbegränsade sjukbidragen eller för den delen regelverket kring de icke tidsbegränsade sjukbidragen.

  Om ingen är kvalificerad att vara sjuk enligt regelverket så spelar det liksom ingen större roll om det finns en bortre gräns eller ej.

  Alliansens valseger 2006 handlade om att folk ville ha bort godsägare Persson till varje pris efter bravaderna med sjukförsäkringen snarare än att man ville ha dit alliansen, om någon tror att vi kommer släppa fram sossarna igen med ett carte blanche i sjukförsäkringsfrågan så misstar man sig.

 8. Magnusgus@AD

   /  januari 4, 2010

  Haha, vilken löjlig kamp med plakat och ideologier som tillhyggen!
  Fattar ni inte att medborgarna tröttnat på ert käbbel för länge sedan.
  Nu kommer direktdemokratin, och ni kan sitta där och rita fula bilder på varann i sandlådan!

 9. kirira

   /  januari 5, 2010

  Ja inte ville den gode Fredrik att döende skulle tvingas söka jobb. Det bara blir så då borgarna bedriver politik. De vill ju inte djävlas med oss. De är ju egentligen hyggliga prickar, rentav landsfäder, de tycker ju Per Albin Hanssons folkhem var rätt så bra. De vill ju bara ha ett kanske aningen modifierat supersossesamhälle tillbaka. Vilket högern tycker är skit och vänstern upplever som infam lögn. Vad Fredrik Reinfeldt beträffar är han det mest lögnaktiga jag upplevt någonsin i svensk politik. Han använder sig av klassisk socialdemokratisk retorik för att få igenom så mycket nyliberalism som det nu är möjligt under en, eller som han hoppas två, mandatperioder. Ingen politiker som nått statsministerposten har någonsin varit så lite trovärdig. Alla har tidigare haft sina övertygelser och stått för dem, men inte Reinfeldt, han är den nya marknadsinriktade politikern som plockar den retorik som bäst passar den vara han ska kränga på den marknad som de demokratiska valen blivit.

  Först när vi är medborgare och inte kunder kan vi på allvar syna Fredriks vara, betrakta den som det skit den är och sedan förhoppningsvis inte befatta oss längre med varumärkesetableringsförsöken inom politiken, utan resa oss upp som röstberättigade medborgare.

 10. Hugo

   /  januari 7, 2010

  Egentligen har LO o SAP skapat ett nytt klassamhälle. De som inte passar eller klarar av och passar till de krav facken ställer på lön etc hamnar utanför.
  Det borde inte ens vara svårt att förstå för en socialist. Var och en efter förmåga och de allra flesta kan åtminstone bidra med något om vi slipper facken och därmed det förnedrande bidragsträsket.

 11. chris

   /  januari 9, 2010

  HUGO???
  Vad och vem kan bidrag till vad???

  Du kan komma med dom där ”stora ord” som du kommar med…
  Men fakta är ju att där inte finns något jobb till dom som är sjuka…
  först och främst är där ju månge arbetslösa redan som inte ens kan få ett jobb… Vad fan hjälper det då att säga att vi ska slippa facken / bidragsträsket???
  om DU kan skaffa 250.000 jobb sådär direkt som passar precis till dom människorna som DU just nu spottar på, då ville jag gärna se det….

  OM du nu är riktig moderat kommar du väl med svaret att dom kan väl jobba till 45kr i timmen som städhjälp hos reinfeldt eller???
  Testa du på det själv är du snäll… JÄTTEKUL/motiverande att jobba till slavlön i ett land som går ind för jämtställhet…

  Låt oss sänka lönnen… FÖR DOM FATTIGSTA… INTE dom rika,,,, fy skäms bara vid tanken…
  Och sen att kalla att få pengar ifrån social försäkringen för ett ”Bidrag” när det är något vi alla har betalat till igennom åren i skatt!!!
  Anar du överhuvedet taget vad du pratar om?? eller du är bara så självupptagen i ditt eget eller??? Förlåt att jag frågar nu…
  Men det där du säger verkar ju inte gennomtänkt eller???

  Mvh chris

 12. Hugo

   /  januari 9, 2010

  De allra flesta kan göra något Chris och det är märkligt att vi är världens sjukaste folk. Hur kommer det sig?

  Låt alla inkomster under 120 000 vara skattefria. Avskaffa 3:12 regelverket så det lönar sig att starta och driva företag så blir det nog fart på landet. Här finns en enorm potential bara dessa marknadskrafter släpps fria. Sår man inget, finns det heller inget att skörda.

  Mvh
  Hugo

 13. Fille

   /  januari 10, 2010

  Hugo, du verkar inte ha tagit till dig fakta från denna blogg eller från andra seriösa statistikproducenter. Hade du gjort detta hade ditt snack om ”världens sjukaste folk” tystnat. Sverige ligger högt när man enbart jämför statistik rörande det man nationellt väljer att föra till sjukförsäkringsstatistiken. Sverige har här ett internationellt sett unikt sätt att föra ”sjukstatistik”.

  I Sverige för vi personer (ex.vis äldre med ohälsa) till sjukförsäkringsstatistiken, i andra länder (ex.vis Finland, Danmark och länder i kontinentaleuropa) pensionerar man bort de äldre med ohälsa. De förs därför i dessa länder till pensionsstatistiken. Att jämföra Sverige med andra länder, avseende sjuk- och ohälsotal, blir därför oftast som att jämföra äpplen med päron.

  Till detta skall läggas att Sverige har internationellt sett ovanligt stor del av befolkningen i sysselsättning. Den höga svenska sysselsättningsgraden (framför allt bland de äldre) gör naturligtvis att fler äldre hos oss har ett arbete som de kan vara sjukskriven från. I andra länder är dessa oftast pensionärer.

  Tar man hänsyn till dessa grundläggande faktorer när man gör internationella jämförelser blir bilden en helt annat än den Hugo och Alliansgänget saluför. Men de som använder statistik i propagandasyfte, för att förvrida bilden av verkligheten, brukar förr eller senare avslöjas.

  Det börjar gå upp för allt fler att Hugos och högerns retorik om ”världens sjukaste folk” är en propagandabild som man skall ta med inte bara en nypa utan med en hel skopa salt.

 14. chris

   /  januari 10, 2010

  Först och främst TACK FILLE för att du ger HUGO info IGEN så han kan lära sig vad som är ”riktig” verklighet och vad som är ”förskruvad moderatisk verklighet”

  Sen Hugo…
  Bra.. du vill ta bort allt skatt på inkomst UNDER 120.000kr..
  HUR hade du då tänkt dig att finansiera allt som dom pengarna går till???
  Du tror väl inte på att bara vid att avskaffa skatten på inkomsten under dom 120.000kr att man på detta sättet ”skaffar” jobb till dom dom inte har ett jobb OCH som ÄR SJUKA… SJUKA SJUKA SJUKA HUGO!!!!
  Lyssna på ordet SJUK… Definera ordet sjuk för mig är du snäll…
  Du skrivar att ALLA KAN jobba ändå… Fint nog.. då säger du ju också att vi ska afskaffa sjukvården helt i sverige pga dom kan ju jobba ändå… skitsamma om det försämra personens sjukdom/liv… eller???
  Kan du inte höra hur detta låter???

  Sen skrivar du afskaffa regelverket 3:12..
  Nu är jag inte någon egenföretagare, och jag kännar INTE till ALLA lagar og reglar som finns…
  Så du får först och främst gärna berätta vad den reglen gör så jag bättre kan fölga din tankegång…
  Sen även om du tar bort den där regel, då tror du att :
  Flera folk starter eget eller????
  Vet du om hur svårt redan det är för en företagare att överleva??? Hur hade du då tänkt dig att dom som redan finns ska klara sig OM du hade tänkt dig att dom flesta av dom sjuka/arbetslösa skulle starta eget???
  Skulle dom konkurere med dom andra om dom få pengar som finns därute??? Vill du gärna sätta dom folk i ännu större gäld till lån av finansiering, lön, utgifter m.m.??? För sen att skulle vrida om nycklen efter MAX 1 år med ännu mera stress och dåligare ekonomi???

  Nu går jag ut ifrån att du ÄR egenföretagare redan och därför vill ha avskaffat den regel där, pga det kunde skaffa DIG lite ekstra pengar in varje månad… men inte ens säkert att det skulle vara nog till at du kunde anställa 1-3 heltidsanställningar til arbetslösa folk som självklart kan ta ett jobb direkt och jobba fulltid så dom kan klara det vanliga livet….

  Vilken lön har du tänkt dig att dom som INTE har ett jobb idag eller är sjukskrivna ska jobba för???
  Tyckar du att dom skal jobba til UNDER den eksisterande minimumslönen??? den som ska säkra att folk kan klara alla utgifter som indgår i det ”vanliga” livet???

  Lite som det Reinfeldt/Borg säger nu att man ska SÄNKA lönnen för dom nya folk för att få flera folk i arbete???
  Kommar HAN (Reinfeldt) att sänka sin egen lön samtidigt för att finansiera dom där nya jobben???
  TROR INTE PÅ DET!!! gör du???? :S

  Vad är det just att DU tror att en psykisk sjuk ska kunde erbjuda till en RIKTIG arbetsplats??? vart man ska betala FULL LÖN???

  Eller en som har så dåligt imunförsvar som hela tiden blir sjuk (förskyldt, muskelsmerter, m.m.) av kontakt med folk eller stress???
  Känner du någon som vill anställa folk som dom inte kan räkna med kommar VARJE dag??? i och med att dom mår så dåligt som dom gör???

  Tror du också att det hjälper på dom att man tar ifrån dom deran ersättning och TVINGAR dom till att göra saker som pressar dom när dom redan är så pressade redan med dom låga lön/bidrag A-kassa utbetalninger.. OCH den redan försämrade vård som finns här i landet…
  Nerskärningar på nerskärningar HELA tiden inom vården.. ännu flera pengar går till administration och dyra chef lönningar.. i stället för att anställa flera pskykologer inom psykiatrien… Hjälpa folk med rehabilitering INNAN… INNAN man tar ifrån dom deran ersättnig… dethade nog gjort det lite lättare för dom sjuka att komma tillbaka om dom inte visste om att sabbar dom det denna ”tvungna” gången ja då ska dom börja om IGEN med kampen emot försäkringskassan och deras nya HÅRDARE regler emot att vara ”sjuk”..
  Vet du om att sverige är det landet vart där ställs flest och högst orimliga krav på hur dålig man ska vara för att bli sjukskriven…

  Jag läste för länge sedan ett förslag om att hur länge man kunde gå sjukskriven efter en blindtarmsoperation…
  Dom tyckte att man kunde vara tillbaka DAGEN EFTER man hade blivit opereret!!!
  Nu är det så att jag själv har blivit opereret för blindtarmen..
  OCH tro mig.. JAG var INTE klar till att jobba dagen efter eller veckan efter… jag fick att veta av LÄKAREN att jag INTE fick lyfta på grejor över 1 kg max… för inte att överbelasta mit sår/magen…
  Tyckar du då att jag skulle ha varit tillbaka i styckar avdelingen dagen efter?? när jag knappt kunde gå, pga jamen då hade jag väl kunde göra vad??? sitta och svara i telefon bara??? jag hade inte kunde packa något i och med att varorna väger för det mesta ÖVER 1 kg och det är dumma rörelser som görs vid maskinen…
  Ni är så löjliga när ni/DU säger att där är ALLTID något man kan göra… Även när du är förkyld kan du ju också laga mat. ja då kan du jo också jobba eller??? skitsamma om vi smittar ner andra folk… dom kan ju också bara jobba när dom är sjuka…
  Jättebra sätt att behandla influenza epedimier på eller???

  Sen dom cancersjuka????
  Dom är undan taget eller??? pga??? att dom risikera att dö???
  Bar.. jag tyckar inte att dom ska jobba heller när dom är sjuka… MEN det ska fan ta mig inte heller dom andra som är sjuka av andra grundar… Om det då är psyksikt eller fysikt deran sjukdom sittar… man kan inte säga att den eller den sjukdom räknas som sjuk och inte sjuk….

  Det er moderater i jakkesätt som sittar och säger att så och så länge kan man vara sjuk för det och det…
  Dom har ju för fan INTE tagit en 5-15 års utbildning inom sjukvård har dom??? Jag frågar bara…

  Vad har du då att säga till detta HUGO????

  mvh. Chris

 15. Hugo

   /  januari 10, 2010

  Det var långt inlägg Cris, men skall besvara dig lite senare. Om företagande och hur världens högsta skatter drabbar de med de lägsta inkomsterna vet jag nog mer än du tror.

  Mvh
  Hugo

 16. chris

   /  januari 11, 2010

  tack för att du vill komma med ditt svar sen…
  Det sätter jag pris på…

  Men snälla svara på frågarna OCKSÅ i så fall och inte bara skriv att det lönar sig att jobba… jag är TRÖT av att höra på det där Reinfeldt prat hela tiden, när han inte vet vad han ska svara på sakar säger han bara att allt fixar sig om man får ett jobb….

  Där krävs mycket mera än bara att skaffa ett jobb….

  Svara gärna på sjukdommar också är du snäll och vilka ”jobb” som du tror att ALLA dom olika sjuka kan passa i så fall….
  Inte bara ja sänker vi skatten då blir ALLT bättre….

  Tack igen.. Chris…

 17. Hugo

   /  januari 11, 2010

  Här kommer svaret.

  1. Det finns ingen förskruvad moderat verklighet längre, sossar och socialmoderater står så nära varandra att det i stort sett inte är ngn skillnad. Själv håller jag mig ovan den politiska adeln och har genomskådat det politiska rävspelet och retoriken. Hyvlar ligga gärna till en modde eller sosse. Så mig kan du inte avfärda med en etikett att jag är moderat.

  2. Ja, det är en bra tanke med skattefria inkomster under 100-140 tusen eller vad det kan bli. Finansieringen är tämligen självklar, istället för att dessa människor lever på bidrag som låg o medelinkomsttagare betalar i skatt till en betydande del sjukpensionärer, får de möjligheter till egen inkomst och slipper ovärdigt stå med mössan i handen för statens s k gåvor.. Det är bara ett nollsummespel som politiker och fack lurat i oss, höger som vänster. De allra flesta klarar ngn form av arbete, till var och en efter behov och arbetsinsats efter egen förmåga. Köper inte resonemanget om att vi alla är mer eller mindre halvdöda sjuka lik. De som inget klarar och är helt arbetsoförmögna skall vi självklart ta hand om, men inbilla mig inte att det är ca 500 000 i Sverige. Det är ett systemfel.
  Sen har jag aldrig sagt att sjukvården skall avskaffas, däremot har jag på denna blogg påpekat att allt färre arbetar som sjukvårdsarbetare. V. Götalands landsting är ett talande exempel med 25 000 byråkrater av 47 000 anställda. Denna min utsago har bemöts med tystnad på denna sida, aldrig ett vettigt argument eller bevis om motsatsen till det jag påstått. SN rapport visar samtidigt att de pengar som östs över kommunerna i huvudsak går till ökad byråkrati, inte till sjukvårdarbetare. Bevisa mig motsatsen snälla.

  3. Sen beträffande 3:12 regelverket är det följande. Som företagare får du inte tjäna pengar. Aktieutdelning över en given gräns beskattas som arbetsinkomst, d v s med påslag av arbetsgivaravgifter vilket gör det riskabelt att pantsätta hus och hem för att driva eget. Ingen skall få tjäna mer än vad kollektivavtalet ger, så är det uträknat av sossarna annars flyr ju medlemmarna o sossemoddarna vågar inte heller ta i frågan.
  Däremot den oheliga alliansen mellan LO SAP SN och M gör att exempelvis en miljonär med 100 mille på banken betalar 30% skatt på avkastningen vilket är avsevärt mindre för att göra inget annat än rulla tummarna. tacka du faen för att inga nya jobb skapas. Ikea börja i ett skjul i Älmhult, nu gör vi allt för att slå ihjäl dessa personer som skapat massvis med arbeten liksom Wallenbergsfären.

  4. Jo, jag har drivit företag som småskutt med 20 anställda, men tröttna på skiten, allt ansvar, byråkrati, fack, mamma-pappa ledigheter osv. Fick jobba dubbelt själv under det hårda tryck som finns i företagarvärlden med höga kostnader osv. Nu fri och oberoende och slipper ta ansvar för andra än mig själv, det är en befrielse. Jag skulle idag kunna expandera och anställa 10 personer men orkar inte, och varför skulle jag när moroten att tjäna stålar är borta. Jag är ingen självmordspilot. Pröva på själv istället får du se hur det känns.

  5. De som inte jobbar skall inte ha någon lön, men de som faller igenom skall vi ta hand om, ingen skillnad där i våra åsikter.
  Beträffande minimilöner får du aldrig glömma att 32% läggs på lönekuvertet som du aldrig ser eller ens tänker på. Sedan är det självklart så att alla inte kan prestera lika till minimilön, därför mitt förslag om skattefria inkomster så även dessa personer blir delaktiga på arbetsmarknaden istället för att stå där som fattighjon med mössan i handen. De allra flesta kan bidra med något till det gemensamma.

  Sedan avslutningsvis säger jag som den nu avlinde VD för Electrolux, Werten. Varje industriarbetare kan inte bära tre på ryggen. Det funkar inte. Sen kalla mig inte för moderat, det har bara med sunt förnuft att göra, sen får vi se om jag blir censurerad eller inte. Annars är det bara ett tomt slag i luften på denna blogg. Hoppas det finns höjd nog för andras åsikter.

  Mvh

  Hugo

 18. chris

   /  januari 11, 2010

  Hej Hugo…
  Tack för att du tar dig tid till att svara…
  Jag visste inget om denna regel, men som jag själv skrev till dig så tyckar jag INTE om att folk ”bara” ska gå ut och starta upp eget sådär…
  Det är något av en risk att göra det tyckar jag… ett felsteg och sen står du där med en hög skuld, massor av stress kanske förlorat förhållande som inte klarade av den belastning det är att starta eget…
  Har jobbat i en privat styckare innan och har igennom där sett hur mycket jobb det krävde för min mester att få allt till att gå runt..
  NEJ TACK säger jag… efter stängning då heter det förberedning, och beställning av varor… Sen när alla räkningar skal bokföras m.m.. det tar också tid… Löneutbetalningar till tiden… avbetalning av lån..
  Sen skulle han själv köra ind til köttbyen och hämta alla sina varor… (Jobbade i danmark) och det var INNAN butiken öppnade…
  Sen att ha både fru OCH barn att ta sig tid till också.. sen är där INTE mycket tid kvar till att sova i och göra kul grejor med familjen…

  Jag kallade dig för moderat pga i MINA ögon då tyckar JAG att alla som säger att : den som inte jobbar ska inte äta..
  Eller att ALLA kan jobba….
  Du glömde att berätta för mig VAD du hade tänkt dig att dom SJUKA ska jobba med….
  Ska dom jobba på deran gamla arbetsplats till samma goda vanliga lön???
  Vart dom då bara inte kunde göra hälften av vad dom kunde innan?? F.eks. skulle dom bara sitta på kontoret och svara i tlf?? även om folk kanske inte ringar så mycket till dom eller???

  Tror du själv att arbetsgivaren vill ta in sin medarbetare når personen är i så stor ubalans som dom sjuka är???
  Det vill säga utillräknliga.. den ena stund kan allt vara ”bra” sen nästa stund mår dom så skit att dom bara står helt stilla på jobbet pga det blir för mycket..
  Vill du verkligen utsätta alla arbetsgivarna för detta???
  Att ha en medarbetare som mår så dåligt psykiskt att personen plötsligt kan få ett flip på en kund eller medarbetare pga dom mår skit med dom själva och inte klara av presset att skulle prestera för andra när dom bara knappt kan klara av sina egna saker i deran liv???
  Vill du verkligen utsätta vanligt folk för detta?? och arbetsgivaren???
  Kommar folk att få en ”negativ” upplevelse ett ställe då krävs det ca 10 ”Bra” upplevelser för att jämna ut den ena dåliga upplevelsen dom fick pga en sjuk person fick ett flip eller liknande.. eller inte var snabb nog till att göra sitt jobb??
  Sen risikera du ju att den kunden dra ifrån butiken UTAN att köpa något, och går annan stans och köpar sen och i framtiden.. För inte att snacka om att den kunden kommar att prata till ALLA sina kompisar om denne episoden och försöka att få dom till att boycotta den butiken…

  Vad är det då du tyckar att dessa folk ska göra på deran gamla arbetsplats?? om inte dom var blivit sagt upp ifrån denna pga dom inte var tillfredsstilda med vad dom gjorde för dom på arbetsplatsen???
  Ja vist då kommar du väl och säger att det är ”bara” att hitta ett nytt jobb och livet går vidare… Men glömmar du helt bort att denna episoden BRÄNNAR sig in i den sjuka personen att man till sist INTE klara av det mera…
  Och sen gång på gång på gång få ett avslag ifrån nya ställen vart man sökar jobb pga man INTE har särskild bra merittar med sig… och om man sen ska berätta om sina gamla jobb och blir nödsagen till att berätta grunden till varför man blev sagt upp…
  Tror du då helt ärligt att denna nya arbetsgivaren kommar att välga precis den sjuka /psykisk sjuka personen i stället för en av dom andra 50 minimum ansökare som mår top prima… och inte har någon sociala / psykiska problemer??
  Och sen ge full lön till en ”sjukskriven psykisk sjuk” person?
  Eller dom förtjänar INTE en full lön i dina ögon???
  I och med att dom ju ”faktisk kan jobba som du snällt skrivar det”???

  Berätta lite mera i djubden om HUR dom sjuka ska jobba och med vad och vad dom klara av i och med att du säger att dom allihopa klarar av att jobba… Då borde du ju veta precis vad det är dom kan göra under dom hör förhållande som finns i dagens sverige!!!

  Sen vill jag jättegärna kunde uttala mig om det som du skrivar där händer i V.Götalands landsting…
  Men jag är inte så mycket insat i detta annat än att jag kan prata om egen erfaring/syn på hur vården blir försämrad hela tiden…
  Att dom tar bort ställningar för psykologer och läkare hela tiden.. skär ner på möjligheterna…
  -För att i stället anställa flera ”chefer” som ska göra vadå???
  Totallt spild av resursar/lön till ÄNNU en ny chef…
  Att anställa en chef för att hålla koll på om läkarna nu gör det ordentligt???
  Och sen alla dom pengarna som regeringen säger att dom satsar på psykiatrien???
  Vart blir dom av???
  Dom tar bort stort set alla psykologerna och alla läkarna…
  och sen hoppas man att vanliga sjuksköterska / arbetsterapeuter / socionomer ska klara av läkarnas och psykologernas jobb…???? klap er själv på axlen säger jag bara… (NOT!!)

  För sen också att använda jag vet inte hur mycket pengar på att renovera sjukhuset.. för sen att skulle avvikla det???
  byta ut alla datorena också.. när dom ändå ska stänga sjukhuset!!! (Ängelholms sjukhus)
  Jag vet inte helt om V. Götaland också indbegriber NV. skåne??? men detta är vad JAG kan säga till dig.. vet inte om du kännar att det är en som stödjar dig eller en som är emot din synspunkt just här???
  Men jag är EMOT att dom tar bort anställningar för att använda pengarna till administration i stället!!!???
  Där går alldeles för mycket pengar til detta.. och det är FEL!

  Sen igen vet jag inte hur jag ska kommentera på ditt förslag med ingen skatt på inkomst UNDER 150.000kr…
  Du tror att detta kommar att skapa massor av nya jobb???
  Men vart ifrån hade du tänkt dig att dom pengarna som staten tjänar på skatten ifrån alla folk upp till dom 150.000kr ska komma ifrån???
  Dom pengarna ska ju faktisk användas till något.. såsom sjukvård, byggning av allt möjligt som vägarna, hus. m.m..
  Det får du ju gärna skriva lite mera om tack…

  Bara pga folk INTE ska betala skatt av dom första 150.000kr då betydar det ju inte att dom som står UTAN jobb nu och dom som ÄR SJUKA ”bara” får ett jobb sådär…
  Det hade blivit så att : där hade kommit ÄNNU störra klyftar mellan dom som jobbar och dom som INTE jobbar eller är sjukskrivna…
  Redan som det är idag då är det så svårt för en arbetslös/sjukskriven att klara vardagen.. även med bidrag, socialförsäkringsutbetalning. moderaternas nyar favorit uttryck ”FÖRSÖRNINGSSTÖD” som MÅNGA redan går på ju…???
  Igen om du läser inne på denna blogg då kan du någon stans läsa att pengar ifrån socialförsäkringen INTE är ett BIDRAG!! men något som vi alla har betalat till igennom tiden vart folk har jobbat..!! i alla fall vet jag om att du kan läsa det hos en som heter peter som skrivar härinne också… 😀

  Sen skrivar du : men inbilla mig inte att det är ca 500 000 i Sverige. Det är ett systemfel…..

  Kom gärna med lite fakta om det där antalet som du skrivar här.. 500.000… vart kan jag / vi läsa detta???
  Systemfel??? och sen kan du också läsa härinne om du inte har gjort det ännu att : SVERIGE är INTE det land vart där är flest sjuka folk… sverige räknar bara flera folk med i deran statestik än dom gör i våran grannländer som danmark, norge, finland… Kolla efter härinne tror det heter
  bevingade ord och fakta om sjukförsäkringen…

  sen skrivar du att den som inte jobbar ska inte ha någon lön.. men den som fallar igennom ska vi ta hand om??
  Vem är det som fallar igennom????
  Och VEM ska inte ha lön/pengar till att leva för???
  Bara pga dom har råkat ut för att förlora ett jobb, har haft en hård barndom med misbrukar föräldre m.m… eller blivit sjuk (kan vara flera olika sjukdommar)..
  Vilka av dessa ska INTE ha pengar/allmisar/bidrag/försörjningsstöd/a-kassa/sjukpenning/sjukersättning????

  Ska folk straffas för att detta tyckar du???

  Tyckar DU att det ska vara rätt om JAG f.eks…
  Blir av med mitt jobb och självklart gör allt vad jag kan för att få tag i ett nytt jobb, ska straffas ännu mera med att få att veta att jag fan ta mig INTE ska ha någon pengar att leva för, pga jag inte har ett jobb???
  Tror du själv att det hjälper på MIN sits???
  Att få veta att jag INTE kommar att få någon pengar pga jag var så dum att bli sagt upp ifrån mitt jobb av vilken som helst grund det nu än skulle vara???

  Ska jag straffas för att OM jag i mina tidigare år f.eks har varit kriminel?? och fått en straff attest som gör att jag har jättesvärt vid att få ett jobb idag???
  Pga folk dömmar en som kriminel även om det är flera år sen???
  Eller OM jag f.eks hade varit så olycksam att bli deprimerad och må så skit att jag har gått och övervägt att ta mitt eget liv???

  Tyckar du då i dessa fall att då är det fan ta mig bara min egen skuld??? OCH jag ska fan ta mig inte ha någon pengar om jag inte kan hitta ett jobb????

  Detta är lite hypotesar som du GÄRNA får svara mig på nu…
  Nu blir detta allvor ju…
  Nu sätts reglarna på pröv.. vem är ägnat och inte för att få ”pengar” bidrag eller vad folk nu vill kalla dessa småpengar för, och vem är INTE ägnat???

  svart på vit!!! vem får lov till att få pengar och vara sjukskrivna??? diagnoser tack?? grundlag tack?? afslag grund tack???

  Kan du svara mig på dessa frågar DÅ hade jag blivit jätteglad…

  Vet inte om jag har svarit på alla dina egna frågar.. annars för du säga till då ska jag nog svara dig tillbaka…

  Mvh. Chris

 19. Hugo

   /  januari 12, 2010

  Varför skall alla arbetstagarna enligt din mening betrakta sig som offer som skall i slutändan försörjas av andra. Det funkar inte. 1 plus 1 är inte fyra. Någon skall producera och skapa mervärde, annars finns ingen kaka att dela på. Så enkelt är det, någon skall betala kalaset oavsett.
  Vi kan inte alla ligga på rygg o tycka synd om oss själva oavsett de skäl som anges. Själv svårt diskbråck, men vägrar ge mig in i bidragscirkusen. Har stolthet och vill klara mig själv från statens alla falska allmosor.

 20. chris

   /  januari 13, 2010

  Tror du INTE att dom sjuka hade ville klara sig själv OM DOM KUNDE???

  Är du inte lite dömmande nu???
  Alla är inte som DU HUGO…

  Det är ju moderaternas drömsamhälla att ”ALLA” är ens.. gör inget ”unormallt” säger inte emot… tiger och hållar käften..
  Det är ju inte hitler tiden mera…
  Detta är ett demokratisk land vart man faktisk tillåts att vara en MÄNNISKA.. och inte en slav/robot som tvingas till att jobba även om dom är sjuka… Hur lång levatid hade folk under hitler tiden HUGO???

  Det gör mig ondt att höra att du har discbråck… Men bra att höra att DU klara dig ändå… BRA FÖR DIG!!!
  MEN bara pga DU klara det, betydar det ju INTE att alla andra med samma problem eller andra problem kan klara sig också…

  Du skrivar som om att du tror att folk ”tyckar om” att vara på bidrag eller social försäkringspengar!!

  Du vet väl om att vi har betalat till socialförsäkringen i alla dom åren vi har jobbat ju… Ska vi då inte ha rätt till att få något för det när nu olyckan är kommit???

  Det var inte mycket du hade att komma med för svar på ALLA mina frågar…
  Men det är ju typisk borgerlig politik.. Även om du säger att du INTE är MODERAT!!!

  Moderaterna kan komma med ”stora” ord om att så och så gör vi och sen blir det bra.. Men dom glömmer att kolla upp om detta överhuvedet taget går i verkligheten!!

  Jag har INTE sagt att arbetstagarna ska se dig som ett ”offer”.. sluta att vända om på mina ord när du utmärkt vet vad jag skrev…

  DOM SER NER PÅ OSS SJUKA REDAN OM DU VILL VETA DET…

  Dom tänkar BARA på dom själva… Och dom kommar att tjena flera pengar på att ha en frisk medarbetare än en sjuk / ustabil person.. det är väl logik även för dig väl???

  Tror du själv att Donald Trumph hade kommit så långt som han har om inte han hade haft anställt BARA dom bästa på sitt jobb??? Kom inte och säg att om han hade tagit dom aller mest sjuka folk i USA och satt dom till att göra allt för honom att det hade gått bra för honom…
  Sluta att larva dig, och svara på VAD ÄR DET SOM DOMM SJUKA SKA GÖRA PÅ EN ARBETSPLATS… VAD VAD VAD HUGO???

  Och sen till samma lön som dom andra friska ska ha utbetalat????

  Vi har kollektivavtal för att säkra att folk får lika lön… Men dom reglarna gäller öppentbart inte för dom sjuka.. nää nej… dom ska straffas ytterligare för att dom hamnade i detta läge som dom nu har hamnat i tyvärr eller?? svara på detta också tack….

  Att jobba för samhall är väl ett jobb?? eller?? om det är ett jobb, varför ska folk då ha under minimumslönnen för ett arbete bara pga dom är sjuka eller arbetslösa…

  SNÄLLA HUGO… jag ber dig IGEN…
  vist att det är ett långt brev/indläg jag har gjort… MEN pröv att svara på dom FRÅGARNA jag har ställt istället för att gå till attack… Det kommar vi ingenstans med ju..

  Vi måste hitta lösningar ju.. Och om du nu har perfekta lösningar på VAD dom sjuka ska jobba med plötsligt.. Även om dom är SJUKA.. Då vill jag jättegärna ha det att veta.. Pga. Reinfeldt har ÄNNU INTE klarat av att säga VAD det är dom ska kunde klar som sjuk.. Men bara att DOM KAN väl/ju jobba ändå!!!
  Så långt så bra.. vi har fattat orden.. men mangler BEVISARNA TACK!! Vart är dom.. vart är fakta på vad SJUKA KAN JOBBA MED??? Och vart ALLA DOM JOBB I SÅ FALL ÄR??

  Tack.. och med vänlig hälsningar CHRIS…

  P.S. hoppas att få svar på frågarna denna gång…

 21. @Hugo:

  Jag tror att det kanske är så att de flesta tror att de jobbar och sliter mer än andra. Precis som de flesta tror att de är smartare än andra.

  Det är inte helt fel att tro något av detta. Det hjälper när man är trött och känner sig påhoppad.

  Men då och då bör man nog ta ett steg bakåt och tänka efter.

 22. Hugo

   /  januari 14, 2010

  Detta säger väl egentligen allt om vår tunga och kostsamma sjukvård drivna genom landstingen. Eller? 25 tusen byråkrater och 22 000 vårdarbetare i V. Götaland. Bevisa mig motsatsen snälla Ilse o kompani.

  http://erixon.com/blogg/2010/01/primarvard-sa-in-i-norden/

 23. chris

   /  januari 15, 2010

  Det var inte mycket du hade att svara tillbaka???

  Eller du har kanske bara inte haft tid HUGO???

  Jag väntar fortfarende på svar ifrån dig om vilka jobb folk ska/kan kunde jobba med även om dom är sjuka??

  I och med att du uttalar dig om detta då betydar det ju också att du vet något om det precist??
  Annars ska man inte säga något ju…

  Det brukar jag i alla fall att göra.. inte säga något om något jag inte anar något om…

  Mvh. en väntande Chris

 24. Hugo

   /  januari 15, 2010

  Nä, kanske inte Chris, men varför är vi världens sjukaste folk genom våra försäkringssystem?
  För hundra år sedan fanns inget val, jobba eller försvinna och socialdemokratin gav intet ruttet lingon för de som inte arbetade.
  Gör din plikt, kräv din rätt…………så hette det då under storstrecken 1909. Numera är det omvänt tyvärr.

  Visst blir det svårt att hitta arbete åt alla som anser sig som sjuka och skall leva av andra. Ett fåtal har fallit igenom och som tidigare sagt de skall vi ta hand om, ingen skillnad där.

  Men en person som av skilda skäl inte kan leverera och prestera enligt fackets minimilön, vad skall vi göra med dom. Tvinga in dem i bidragskarusellen och ta av dom all dess värdighet som ett B-lag. Det funkar inte och det vet vi nu.
  De flesta kan göra något. Har du haft tungt kroppsarbete och knäckt ryggen duger du säkert till något annat. Arbetsmarknaden måste bli flexibel och ta till vara på alla de inneboende resurser som finns inom varje människa. Mindre politiker, höger som vänster, och sätt individen i fokus.

 25. Hej HUGO..

  Jag har sagt det tidigare men nu säger jag det igen.. Ilse-Marie har MYCKET med info på sin blogg om man bara kollar efter och läser ALLT!!

  Men nu gör jag det lättare för dig här är en link
  https://ilsemarie.wordpress.com/2009/12/14/bevingade-ord-och-fakta-om-sjukforsakringen/

  Läs den…

  Det är ju att skicka folk neråt i bidragskarusellen att utförsäkra dom och skicka dom til socialens försörjningsstöd..

  Dom är ju sjuka.. Ett fåtal skrivar du.. Du får det till att låta som om att en 4-5 stk. ”bara” har fallit igennom…
  Få lite verklighetsuppfattning nu och erkän att det är på väg åt fel hål..
  ÖVER 50.000 blir utförsäkrad och
  1. där finns inte 50.000 jobb till sjuka,
  2. dmo är sjuka…
  3. det är lågkonjuktur!! bra valg för utförsäkring till stensäkra döden eller socialen i stället ”bidrag och inte socialförsäkring”

  Tack Hugo…

  Mvh. chris

 1. Claeskrantz.se » Noterat: Sverige som slits sönder under utanförskaps alliansen
 2. Motsägelsefull allianspolitik « lena alun
 3. Borgs dogmer granskade « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: