Vad helst i haven gjort mot en av dessa mina minsta…

Juldagen, Sverige, 2009 – Så här skriver svenska kyrkan inför julens högtider;

Välkommen att fira jul…

Men, den tro som väl de allra flesta av oss svenskar delar – att alla människor har lika värde – hånas just nu av den borgerliga alliansregeringen. Sjuka, arbetslösa och pensionärer – alla som av olika anledningar inte arbetar – har inte samma värde som oss andra. Ett av de partierna som ingår i denna allians kallar sig kristna – Kristdemokrater.

Strax före jul presenterade Riksdag&Departement en opinionundersökning som visar att;

”Nio av tio svenskar säger nej till ökade klyftor”… ”Det enda parti med en majoritet sympatisörer som tycker att det är bra som det är, är Kristdemokraterna”.

Kristdemokraterna är nöjda… De är nöjda med att samhället delar upp människor och bestämmer deras värde utifrån om de arbetar eller inte. De anser att det är helt rätt att låta de svagaste i samhället betala för de rikas skattesänkningar.

Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson säger så här; ”– Vi i alliansen är det enda blocket som har en politik för att minska klyftorna i Sverige.

Hur ser det då ut? Har klyftorna minskat med alliansens politik?

Röda korset kan ge pengar…. , TV4;

Det blir allt fler fattiga i Sverige. Nu överväger Röda Korset att omprioritera sin verksamhet och satsa pengar på att hjälpa utsatta i Sverige – något man inte har gjort tidigare.

– Jag trodde aldrig att vi skulle komma hit. Jag trodde aldrig att jag skulle uppleva detta, men så ser det ut, säger Monica Westlund.

– Vi talar om fattiga äldre som verkligen behöver hjälp, vi talar om ungdomar utan arbete, vi talar också om ensamföräldrar, oftast kvinnor med barn. Vi kanske måste ändra våra sociala program i svenska Röda Korset för de här målgrupperna, men regeringen måste också investera i detta, precis som man investerat i bankerna, säger Christer Zettergren, generalsekreterare för Röda Korset.

– Som samhälle får vi väl skämmas. Ledsen blir man ju när det ser ut på det här viset. Mycket ledsen blir man, avslutar Monica Westlund.

Fler fattiga i Sverige, TV4;

Fattigdomen ökar i Sverige och under hösten har alla frivilligorganisationer sett en dramatisk ökning i antalet människor som söker hjälp.

Samtidigt visar siffror som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram för TV4Nyheterna att de grupper i samhället som hade de högsta inkomsterna valåret 2006 är vinnare på den förda politiken. Men de som har svårt att klara sig blir allt fler.

Kurator Maria Grosshög på Frälsningsarmén säger så här om hur samhällsutvecklingen ser ut;

Hjälp, vad är det som händer? Det är någon form av vanmakt, och stor oro för vad som är på väg att hända.

Föreståndare Ywone Eklund på Frälsningsarmén är lika oroad;

– Det är tråkigt att se den utvecklingen av vårt samhälle, att det ska behöva vara så, att en del har det så svårt när andra har det så mycket bättre. När man har sett att det har varit mera jämlikt, något så när tidigare. Men nu ser man att det är på väg åt fel håll…

Unga män allt oftare hemlösa, TV4;

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är den näst högsta i Europa, 27 procent av alla unga är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Och samtidigt visar andra siffror att socialbidragen i gruppen mellan 16 och 24 år i år ökar med hela 35 procent…

Samtidigt ökar också antalet uteliggare dramatiskt.
– Särskild stark tendens de senaste sex månaderna är att unga män i högre grad har sökt sig till oss. Det är män mellan 18 och 30 år, säger Marika Markovits, direktor för Stadsmissionen.

I Stockholm ”slaktas” socialtjänsten, Alliansfritt Sverige, 11 december, citat;

Alliansstyret i Stockholm stad ska dra in 60 miljoner på socialtjänsten nästa år. 70 tjänster ska bort. Förutom hjälp för ungdomar, personer med funktionsnedsättning, hemlösa och prostituerade ska även jourhavande kurator läggas ned helt – en verksamhet som varje år tar emot 10 000 samtal från människor med psykiska problem och självmordstankar.

DN 18 december, Elisabeth Hjalmarsson, Svenska kyrkan;

– Vi för ingen statistik men det är ett ökat tryck (av hjälpsökande) över hela landet. Det handlar om ensamstående föräldrar…. unga vuxna… och långtidssjukskrivna och arbetslösa i mycket högre omfattning än tidigare.

Den borgerliga alliansen för en politik där själva grundbulten är ökade klyftor. Tanken bakom den borgerliga ”arbetslinjen” är att ”hungriga lejon jagar bäst”. Credot (deras innersta tro) är att sjuka och arbetslösa har sig själva att skylla. Görs de fattigare ”tar de sig i kragen” och börjar jobba.

Regeringen har med sin medvetna politik skapat det samhälle vi nu ser växa fram. Det är hårt, kallt och inhumant – där sjuka och arbetslösa inte längre räknas in som fullvärdiga medborgare. Ett samhälle där välgörenhet och bidrag ersätter socialförsäkringarna.

Kanske de Kristdemokrater som föredrar alliansens politik och tycker att allt är bra som det är, borde läsa Bibeln lite noggrannare… det finns nämligen en fortsättning på dessa ord… (Matteus evangelium, 25 kapitlet);

Ty var och en som har, åt honom skall varda givet….

… fortsättningen… Matteus evangelium, 25 kapitlet;

Ty jag var hungrig, och I gåven mig icke att äta; jag var
törstig, och I gåven mig icke att dricka;
jag var husvill, och I gåven mig icke härbärge, naken, och I
klädden mig icke, sjuk och i fängelse, och I besökten mig icke.’
Då skola också de svara och säga: ‘Herre, när sågo vi dig
hungrig eller törstig eller husvill eller naken eller sjuk eller
i fängelse och tjänade dig icke?’
Då skall han svara dem och säga: ‘Sannerligen säger jag eder:
Vadhelst I icke haven gjort mot en av dessa minsta, det haven I
ej heller gjort mot mig.’
Och dessa skola då då bort till evigt straff, men de rättfärdiga
till evigt liv.»

..kanske några rader ur Bibeln att fundera över för landets alla ”nöjda” Kristdemokrater…

*

Tidigare bloggposter;

Ökade klyftor – inget olycksfall i arbetet

Bidrag och nådegåvor ersätter socialförsäkringarna

*

Bloggar; Martin Moberg, Annarkia, Björn Andersson, Eva Hillén Ahlström, Motvallsbloggen, Nemokrati, Fritt ur hjärtat, Reflektioner och speglingar, Vägen till himmelen…

Progressiva bloggar – Netroots

Press; DN, DN2, SvD1, Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, AB1,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

21 kommentarer

 1. Jack

   /  december 25, 2009

  Man kan bara hoppas att åtminstone några Kristdemokrater lyssnar till de bibeltexter som läses upp i kyrkorna under julhelgen. 😉

  Enligt mig var Jesus den förste socialisten. En man som stred för de svaga och utsatta. Utifrån det perspektivet håller Alliansen just nu på att ”avkristna” landet. Reinfeldt är att likna med Herodes. Historien har sina ironier.

  Tack för ännu en lysande ovh tänkvärd blogg!

 2. Mike

   /  december 25, 2009

  Kromokrati= Skitsystem.

  Byt system.
  Reformera (REvolution).
  Dags för Direkt demorkati.

  Kasta ut politiker ta bort kungen.

  Jävla teater.

 3. Hungriga lejon jagar inte alls bäst! Kanske gör de det till att börja med, men fortsätter de fattiga förhållandena så kan apati och uppgivenhet och bristande kreativitet sätta in.

  Samhällen med de största klyftorna är sämst att leva i. På posten ligger Richard Wilkinsons och Kate Picketts bok ”The Spirit Level: Why Greater Equality Makes Societies Stronger” (den amerikanska utgåvan) och väntar på att bli hämtad.

  Jo, din blogg är ett ljus i mörkret!

 4. Varför i hela friden tjatas det så mycket om krigen och att utrota fattigdomen?

  Aldrig är det någon som vågar säga det alla vet:
  Förbjud Gud, Allah och Religionerna. Då finns det så småningom ingen orättvisa, fattigdom eller hunger kvar att prata om. Religionernas samhällspåverkan är bara skit.

 5. Tack så mycket, Ilse-Marie, för ”lånet”: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=38212 🙂

  /Eva

 6. Denna kristna grundtanke måste vara i centrum för alla som kallar sig kristna – annars passar de nog bättre in som de hycklare som anklagas i verserna om skriftlärda som hellre silar mygg och sväljer kameler.
  se gärna bloggpost http://komigenuva.wordpress.com/2009/03/10/vatikanen-silar-mygg-och-svaljer-kameler/

  Tack ett hjärta RÖTT för att du påminner om det centrala budskapet i den kristna tron.

  God fortsättning till dig och de dina.
  Många hälsningar
  Bloggaren Nemokrati

 7. Bra rutet!

 8. Johanna

   /  december 25, 2009

  Håller med dig! Det är konstigt att dom vågar kalla sig kristna… För det dom gör är ju det direkt motsatta; stjälper iställer för hjälper.
  Tror det straffar sig i längden…

  Önskar dig en god fortsättning på julen!!!

 9. Så sant, så sant. Tack för ännu ett lysande inlägg.
  God fortsättning,

  Jenny

 10. AnnChristin

   /  december 26, 2009

  Kroniskt sjuka människor utförsäkras och tvingas gå ifrån hus och hem

  Kd har röstat igenom utförsäkringslagen som orsakat många kroniskt sjuka människor stort lidande.
  Låt oss inte glömma det!

  Jag riktar en fråga till Er alla som bekänner sig till kristendomen.

  Är utförsäkringslagen förenlig med ”kristen människosyn och värdegrund” ?
  Är den förenlig med ”den gyllene regeln”: medmänsklighet och kärlek?

  Om det är så, innebär det antingen att jag och många med mig gravt har missuppfattat det kristna budskapet, eller att ni har övergivit er kristna värdegrund.

  Kd har allvarligt skadat människors tilltro till kyrkan och det kristna budskapet.
  Det finns nu många kroniskt sjuka människor som lämnar kristendomen och går ur svenska kyrkan pga. den besvikelse som Kd har orsakat.

  Avgå Göran Hägglund, Du har ingen trovärdighet kvar.

 11. Ååååå, vilket underbart jobb du lagt ner på juldagens inlägg! Precis vad jag behövde läsa under pågående julpanik.
  Har mentalt satt mig ner för att vänta tills julen går över tills jag fungerar igen. Men du, vännen, ligger i och jobbar flitigt. Du tänker väl på att vila också…?!

  Ha en God Fortsättning på Julen och ett Gott Nytt År (valår… hehe)!

 12. Jag har nyss hittat din blogg och önskar redan att det fanns flera som dig. Nu ska jag fortsätta och läsa dina äldre inlägg, men först vill jag önska dig en god fortsättning.

  /Sussi

 13. Ditt Goda Röda hjärta är fantastiskt och varenda text du åstadkommer på bloggen är nödvändig och dessvärre alldeles för viktig.

  Hoppas att du orkar fortsätta och dessutom får ett Gott år 2010.

 14. Hej …. Jag är en irakisk svenskt medborgarskap Jag föddes 196005045361 Jag bor i motala utsatt för stroke 2003 och hänt mig en stroke igen i sjätte månaden av 2010 och detta stroke slog mig funktionshinder i min högra hand och höger ben, som är svårt för honom rörlighet och äta och dricka, skriva, och jag Jag behöver lite saker i mitt hus gillar cykeln och tvättmaskinen och annan hjälp, ber jag om ursäkt som ger näring till mitt liv och mina behov och mitt fall och jag äntrade scenen på depression där jag vill dö jag inte fortsatte i livet hjälp mig snälla och min lön bara inte fylla mitt liv enkelt och kostnader, hjälp mig hjälp tack och tack så mycket Hälsningar
  yusra hussain
  mota

 1. Marknadsekonomi som garant för demokrati och frihet? « Nemokrati
 2. Mot ett rikt välsignat valår 2010 « lena alun
 3. Det nya klassamhället är här « Ett hjärta RÖTT
 4. Medicinsk rehab på socialen? « Ett hjärta RÖTT
 5. Lånta fjädrar. « PeoWagstrom's Weblog
 6. Ett mänskligare Sverige med de rödgröna « Ett hjärta RÖTT
 7. Eftertankens kranka blekhet… « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: