Huka er i bänkarna, för nu ladder de om

Debatten kring sjukförsäkringen fortsätter…. äntligen har media vaknat… men – huka er i bänkarna, för nu laddar de om….

I DN och SvD fortsätter propagandan att mala på. Visst, cancersjuka – de är ju ”svårt sjuka” – de ska skonas, men resten de är simulanter och fuskare.

De borgerliga ledarskribenterna kör sin och regeringens retorik om och om igen – det gör den inte mer sann, men det är den som från början har fått vanliga svenskar att rösta fram en regering som har skapat världens hårdaste sjukförsäkring där faktiskt både cancersjuka och andra med svåra och kroniska sjukdomar och smärt tillstånd systematiskt har kastats ut. En regering som medvetet och med precision mejslar fram ett samhälle där klyftorna ska öka mellan fattig och rik, mellan de som har och de som inte har (hälsa och jobb).  Trots att nära nog all modern forskning visar att sådana samhällen gör oss alla olyckligare, räddare och skapar stora samhällsproblem för alla.

Propagandan låter ungefär så här, vare sig det är Hanne Kjöller , Fredrik Reinfeldt eller Husmark Pehrsson som sprider den;

”Friska tvingas till förtidspension”, sjukfrånvaron fördubblades (90-talet) ”utan medicinska förklaringar”, ”attityder” styr sjukfrånvaron, osv.

Jag har bemött alla dessa fördomar, förenklingar och rena lögner i flera inlägg under de senaste åren. Här är några bloggposter för de som vill ha en annan bild av verkligheten, eller ammunition att bemöta propagandans lögner med;

 • Undangömda fakta om socialförsäkingarna ”…de relativa kostnaderna för socialförsäkringarna har minskat under de senaste 16 åren ….i socialförsäkringssystemet som helhet var överskottet 119 miljarder kronor år 2006”
 • De som förbrukats måste förnedras ”…det finns orsaker till att antalet sjukskrivningar ökade i slutet av 90-talet som inte har någonting med ”attityder” att göra. Krisen medförde ökade prestationskrav på de anställda. “Reträttplatser” togs bort, organisationerna slimmades. Rehabiliteringsinsatserna, anpassningen av arbetet och möjligheten till “delpension” drogs in.”

*

Skriv på protestlistan mot sjukförsäkringen – Det pågår en tragedi i Sverige just nu

*

Senaste inlägg om sjukförsäkringen;

Husmark P ljuger och vägrar ta ansvar

Glöm aldrig Anna Olsson – den första som slog larm

Det duger inte att vara efterklok

Precis så här grym är rehabkedjan

I bloggvärlden; Resurs Johan Westerholm, Jöran Fagerlund, Karins världEva-Lenas blogg, Svensson, Jinge, Peter Andersson, S-buzz, Alliansfritt Sverige, Utredarna, Esbati, Netroots

Press; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5 Expressen1, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6Sydsvenskan1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Jack

   /  december 8, 2009

  Denna blogg är en välkommen kunskapsoas, mitt i den debatt som styrs av den allt starkare och ensidigare borgerliga propagandaapparaten.

  Tack, Ett Hjärta Rött, för att du finns! 🙂

 2. hillary2

   /  december 8, 2009

  För det första har alliansen kastat sig över symptom istället för orsaker. För det andra borde man satt in rehabiliterande åtgärder INNAN man beordrar människor att ta kontakt med Arbetsförmedlingen. Alliansen har lyckats göra precis ALLT i fel tågordning. Med tanke på allt stolletok de åstadkommit borde hela bunten beordras att inställa sig hos Arbetsförmedlingen. NU!

 3. Jack

   /  december 8, 2009

  Ojdå. Hör just nu på radion att Alliansen backar igen (en andra gång). Nu är lappandet och lagandet i full gång. Problemet är bara att de lappar på en skuta (rehabkedjan) som läcker som ett såll.

  Det bästa Cristina Husmark och Alliansregeringen kunde göra vore i stället att ta en time-out. De verkar inte veta vad de sysslar med.

 4. Det värsta är att de som nu kastas ut från försäkringen inte kan begära en ”time-out” 😉

 5. hillary2

   /  december 8, 2009

  Jack.

  Hade det funnits någon hederlighet i regeringen hade man nu kastat in handsken och avgått.

 6. Eva

   /  december 8, 2009

  Hela tiden kastar regeringen med CHP i spetsen in jästen i ugnen efter degen!

  – Ojdå, funkade inte det, folk envisas visst med att fortsätta vara sjuka ialla fall, fast de inte får – då prövar vi det här…

  Hoppsan, det fungerade visst inte heller, men det här då…? och så vidare och så vidare.

  Vi har säkert inte sett slutet på lappningsförsöken på den här trasiga väven, de försöker ju rädda vad som räddas kan innan valet. Jag tror ändå att folk är klokare än så – och att det här kommer att explodera i nyllet på alliansen framemot sommaren! De flesta kommer att känna någon som blivit utförsäkrad och fått det mycket svårt, och då drar man sina egna slutsatser om huruvida man vill ha det här kvar eller ej!

 7. Det har diskuterats om idéer att skapa en VänsterFokus-tidning (tror det nämndes på Socialistiskt Forum). Texter som dina (vilka du otroligt nog orkar publicera med hög kvalitet nästan varje dag) skulle passa utmärkt i en sådan tidning om du frågar mig. Det behövs mer kritiska röster som granskar regeringens politik på riktigt och som även granskar media och den inställsamma hyllningskören från borgerliga ledarsidor.

  Behövs för övrigt inte bara fler kritiska röster (många finns redan) utan ett bättre forum där fler läsare finns.

 8. Man kan verkligen undra Hur mår dessa människor som bär på ett sådant hat till dem som inte är som de själva. Vad är det som gör att de bara måste utplåna sjuka? Är det månne sitt eget självförakt de försöker jaga bort?

 9. Eva

   /  december 9, 2009

  Kjell Rautio är utredare på TCO, och den som svarade på proppen om sjukförsäkringen. Här är hans lista http://www.expressen.se/Nyheter/1.1805904/ministern-sprider-felaktiga-uppgifter över varningarna från remissinstanserna:

  TCO: ”Med det fyrkantiga regelverk och mekaniskt utformade tidsgränser, som nu föreslås, finns stor risk för att fler försäkrade förlorar sin anställning och ekonomiska trygghet.”

  Sveriges kommuner och landsting: ”De föreslagna fasta hållpunkterna är alltför snäva och därför inte realistiska för att arbetsgivare och övriga involverade aktörer på bästa sätt ska kunna fullgöra sina delar i rehabiliteringskedjan.”

  Statens folkhälsoinstitut: ”Vi ställer oss tveksamma till förslagen om fasta hållpunkter i form av tidsbestämda gränser för när arbetsförmågan ska prövas. Vi bedömer att dessa är allt för snäva mot bakgrund av de förutsättningar som finns hos offentliga rehabiliteringsaktörer och arbetsgivare.”
  Samhall hävdar ”att de föreslagna tidsgränserna i rehabiliteringskedjan är för snävt satta och då med hänsyn till att det finns många sjukdomstillstånd och funktionsnedsättningar som kräver både mer omfattande och längre rehabiliteringsinsatser.”

  Försäkringskassan skriver: ”För att Försäkringskassan ska kunna tillämpa reglerna krävs även att andra aktörers insatser sker i tid. Fallerar deras insatser blir de föreslagna tidsgränserna inte möjliga att hålla. Risken är att den enskilde hamnar i kläm och står utan försörjning.”

 10. Detta är problemet med åsiktsmonopolet inom media, det finns inte längre tillräckligt med kanaler att föra ut politisk information genom. Gud vare tack att vi fortfarande har ”public service” men nu försöker man ju avskaffa det också, genom att först fastställa riktlinjer för att göra innehållet så meningslöst att ingen längre aktivt kommer att vilja försvara dess existens. Att avskaffa åsiktsmonopolet inom media är en av de främsta uppgifterna att ta itu med i försvaret av åsikts- och yttrandefriheten!

 1. Det var inte bättre förr… « Kent Persson (m) blogg
 2. S/M-regeringar plågar folket – PROTESTERA på torsdag! Tid och plats « Nemokrati
 3. ”Intensivvård” till näringslivet medan svårt sjuka utförsäkras « Nemokrati
 4. Motvallsbloggen » Kanske inte konstigt att högern och överklassen är empatibefriad
 5. Att ranka bloggar och mäta deras inflytande | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: