Husmark P ljuger och vägrar ta sitt ansvar

Kritiken mot de omänskliga reglerna som tvingar ut svårt cancersjuka att jobba heltid efter 180 dagars sjukskrivning blev till sist för mycket. I fredags meddelade regeringen att de skulle göra ett tillägg som skulle förhindra att ”svårt sjuka” drabbades. Återigen en ”tänkte inte på det”-reaktion….

Men, den nya formuleringen som ska rädda de cancersjuka är minst lika luddig och oklar som så mycket annat av rehabiliteringskedjans lagtext. De som varit sjukskrivna 180 dagar, som nu ska undantas från att prövas mot hela arbetsmarknaden, är de som lider av ”…sådan allvarlig sjukdom att arbetsförmågan kan förutsättas gradvis avta.

Frågan är – hjälper denna formulering cancersjuka? Knappast, eftersom det för de allra flesta cancersjuka finns ett hopp om att de ska bli friska. Regeringen lägger alltså ytterliggare en otydlig och märkligt formulerad ny regel till sin redan krångliga, extremt hårda och rättsosäkra lagtext. Ingenting blir tydligare eller humanare – allt blir bara ännu mer oklart.

I gårdagens Agenda mötte cancersjuka kvinnor, som drabbats av de nya sjukreglerna, Cristina Husmark Pehrsson i ett samtal. Kvinnorna hade alla ett arbete och försökte jobba så mycket de orkade och kunde mellan behandlingarna – men trots detta hade de blivit uppmanade att söka ett nytt heltidsarbete på den ”öppna arbetsmarknaden”.

Socialförsäkringsministern hade som vanligt inga svar att ge de drabbade och ingen blev klokare av att lyssna på hennes förvirrade förklaringar.

Men, det kanske mest uppseendeväckande som Husmark Pehrsson vräkte ur sig var en ren lögn. Hon påstod att ” – inga remissinstanser i sina remissvar poängterat att det kunde få de här orimliga konsekvenserna”. Man kan fråga sig – läser regeringen inte remissvaren – eller förstår Husmark P inte svenska?

TCO har gjort en sammanställning av den remisskritik som fanns innan förslaget blev lagtext och den första punkten tar upp just de snäva tidsgränserna – särskilt sexmånadersgränsen (180 dagar) – den som nu är aktuell. Detta var vad de allra flesta remissinstanserna kritiserade. Citat;

De tidsgränser som finns i rehabiliteringskedjan är allt för snävt utformade. Detta gäller särskilt den s.k. 6-månadersgränsen då den sjukskrivnes arbetsförmåga skall prövas mot arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Den enskilde riskerar att gå miste om både sin ersättning och sin anställning

Läs mer; Utredarna TCO bloggen

Rehabiliteringskedjan har kritiserats från första början. Ja, redan innan den började gälla den – 1 juli 2008 – fanns all kritik att läsa. Husmark P och regeringen har inte brytt sig, de har endast haft en mission – att spara pengar till skattesänkningarna.

Men det är inte ”bara” cancersjuka som drabbas. Tiotusentals sjuka har redan kastats ut från försäkringen mot sin vilja. Från årsskiftet och under de närmaste 3 åren kommer totalt ca 92 700 personer att drabbas.  Regeringens egna utredare konstaterade nyligen att inget annat jämförbart land har lika hårda regler för sjukersättning som vi i Sverige. Reglerna är dessutom otydliga och krångliga och skapar en stor rättsosäkerhet.

Dessutom – de som redan har ett jobb och försöker jobba så mycket de orkar och kan drabbas nu av utförsäkring. De tvingas säga upp sig och söka ett nytt jobb (eller ta tjänstledigt) – eller själv betala sin sjukdom och gå ned i arbetstid. Det handlar om alla typer av sjuka – kroniskt sjuka med smärttillstånd, psykiskt sjuka, fysiskt utslitna och många med flera olika diagnoser. Det handlar alltså inte enbart om att aktivera sjukskrivna som har varit borta från arbetsmarknaden under lång tid. Det handlar också om att tvinga sjuka bort från sina redan anpassade jobb – ut i arbetslöshet. Så sjuk är sjukförsäkringen i dag!  Från årsskiftet undantas endast de som ”ligger på sjukhus”, ”får omfattande hemvård” eller har en ”avgörande förlust av verklighetsuppfattningen och förmågan att orientera sig”.

Konsekvenserna har blivit precis så illa som remissinstanserna varnade för. Husmark Pehrsson sa i fredags, efter det att regeringen återigen tvingats backa och skriva om reglerna – att ” – Nu diskuterar vi inte vems fel det var…”

Men, det är precis det vi borde göra. För hur inkompetent får en regering vara?  Hur mycket lidande och galenskap får de ställa till med, innan vi börjar diskutera skuld och ansvar? Det är sannerligen dags nu….

*

Missa inte; Loke Kultur & Politik, Cancersjuka mår bra av att jobba (- säger, numera, riksdagens talman (m)  i AB 2005)

Bra Bloggat; Eva-Lena, HBT-sossen, Mitt i steget, Alliansfritt Sverige,I Cattas lilla värld, Ninna, AB-bloggenVägen till  himmelen..., Kommunisternas blogg, Adventskalendern, S-buzz, Netroots

P.S. Ni har väl inte missat Alliansfritt Sveriges Julkalender!

Press; SvD1,SvD2, SvD3, SvD4, DN1, AB1, AB2,   AB2, Expressen1, 2, 3,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Jack

   /  december 7, 2009

  Vi har tydligen en regering som har noll-koll på vad man själv genomför.

  Flera av mina vänner som röstat på Alliansen känner att nu får det vara nog. Att ha en regering som har så liten koll på läget är som att sitta i en bil med en rattfull förare…

 2. hillary2

   /  december 7, 2009

  Husmark-Persson är en osedvanligt korkad sjuksköterska (!).

 3. Moa

   /  december 7, 2009

  Du skriver så klokt ”Ett hjärta rött.

 4. etik

   /  december 7, 2009

  Detta är bara ett exempel av många hur samhället förlorar med regeringens rehabiliteringssatsning

  Veronika blir utförsäkrad vid årsskiftet och uppbar då ca 3000 kr netto. Veronika förlorar ca 6500 kr netto på den nya reformen. Veronika bor tillsammans med sin pojkvän Anders som har ett arbete och dom har en dotter tillsammans. Veronikas pojkvän tjänar mycket pengar men är hårt skuldsatt så dom lever i princip redan på existens nivån, nu med 6500kr mindre i ersättning så går dom i personlig konkurs. Dom uppbar inga bidrag som ex bostadsbidrag då Anders tjänar för mycket pengar, dom blir ej häller berättigad till bostadsbidrag med 6500kr mindre i månaden. Veronika ringde till Sociala och hörde sig för om dom var berättigad till försörjningsstöd vilket dom inte var berättigad till då dom har fastighet och en ny bil, vilket innebär att dom är tvungen att sälja det dom äger först och sedan är dom välkommen tillbaka.

  Nu till ytligare ett ex på hur samhället förlorar på denna historia förutom den personliga tragedi som det kan innebära för denna familj.

  Veronika med dotter skaffar sig en bostad en 3 på 70 kvadrat med en hyra på 6500kr.
  Veronica får 2600kr i bostadsbidrag.
  Veronika tillsammans med sin dotter bli berättigad till ca 6800kr i försörjningsstöd/existensminimum och det inkluderar även ca beräkning på elkostnaden för bostaden.

  Total summa för samhället blir då 9400kr lågt räknat!
  Med det i åtanke så tog samhället 6500kr.

  Veronika har sin nya lägenhet tom, men betalar hyra för den varje månad. Hon flyttar inte in på den nya adressen, men hon och sin dotter är skriven på den nya adressen helt lagligt. Dom bor tillsammans som vanligt men Veronika får då och då hämta sin post på sin nya adress. Veronika och Anders har gemensam vårdnad över sin dotter och tar halva kostnaden var för barnet.

  Förlorar gör även samhället då det är stor bostadsbrist i Sverige då denna lägenhet har kunnat gå till bättre behövande, förutom då att samhället förlorar en del pengar.

  Tokigt samhälle vi bor i! Allt slår tillbaka på det ena eller det andra sättet på samhället med denna politik som missbrukar våra skattemedel..

  Namnen är figurerade.

 5. Lberty Bell

   /  december 7, 2009

  Bra artikel. En minister måste ta sitt ansvar. Anmäl henne till KU nu!

 6. Mikael Drakenberg

   /  december 7, 2009

  Hej! Mycket har gått för fort för den här Regeringen. Det började tidigt med att man tog bort studerandevillkoret utan att först ha gjort en konsekvensanalys. Sedan har det rullat på med det ena dummare än det andra.

  Många av statsråden har inte relevanta kunskaper och ingen kompetens för de jobb de nu innehar.

  Många arbetslösa och sjukskrivna skulle göra ett bättre arbete.

  Vi skulle kunna sätta vem som helst av dessa att ta ansvar för sjukförsäkringen. Allting är bättre än Husmark-Pehrsson.

  Nu börjar det bli hög tid för att hon avgår. Folket har fått nog men ingen vågar göra något. Skriv mejl till henne via regeringens hemsida. Ju fler desto bättre. Visa att Ni är ilskna och kräv gärna hennes avgång.

  Det är tur att ingen patient inom sjukvården behöver möta en så här inkompetent sjuksköterska som dessutom saknar all empatisk förmåga.

  Nu gäller det att rösta bort den här regeringen i kommande val innan fler råkar riktigt illa ut. Gå inte på regeringen snack om ”rehabiliteringskedja”. Det har nämligen visat sig att det inte finns någon rehabilitering utan att det bara är tom retorik. Sedan är det ju inte så konstigt eftersom ordföranden i Socialförsäkringsutskottet är en mycket VÄLKÄND lobbyist vid namn Gunnar Axén.

  Dessa lobbyister är nästan alltid stora egoister som bara bryr sig om sig själva eller den de lobbar för , tex läkemedelsindustrin, näringslivet i allmänhet, oljeindustrin osv. Dessa PARASITER till lobbyister är farliga och det har man fattat i Obama administrationen och sett till att stänga dörren för dem. Man har sänt en klar och tydlig signal till de så avskydda lobbyisterna genom budskapet ”They might have a seat at the table but they can´t buy every chair not now not this time”.

  Men, högerkanten är välkända för att vara väldigt fientligt inställda till vanligt folk. Det såg man tydligt under presidentvalskampanjen i Amerika där högern genom sitt negativa kampanjande där de spydde ut sitt hat visade på sin totala brist på både kompetens och empatisk förmåga.

  Det är inte så konstigt att vi ser samma sak med Alliansen här i Sverige. En av alliansens viktigaste rådgivare är den före detta George W Bush medarbetaren Karl Rove. Rove är mycket känd för att vara en riktigt elak person som inte drar sig för att trampa på andra människor hur som helst.

  Dessutom kan man läsa Reinfeldts egen lilla bok ”Det sovande folket”. Där hittar man direkt hans hemska människosyn där han talar illa om och ser ned på arbetslösa, sjuka, och studenter.

  Därför behövs nu CHANGE inför kommande val. Låt oss lära av Barack Obamas positiva budskap. Låt oss bygga en gräsrotsorganisation för förändring som kan driva på för förändring.

 7. Eva

   /  december 7, 2009

  Jag reagerade exakt likadant på henns lögner! Jag har läst de flesta remissvaren och TCO är inte den enda som sågade sjukförsäkringslagen, liksom det här nya AF-tillägget, jäms med fotknölarna.

  Jag vill också påminna om en MYCKET läsvärd liten bok som jag först fick tips om på den här bloggen (Tack för det!!), och som jag lånat ut till många av mina bekanta.

  Den heter ‘Åtta år med Reinfeldt – vad varje väljare bör veta om högeralliansens politik’, är utgiven på 0rdfront förlag, 2006, författare Christer Persson, Stefan Carlén, Daniel Suhonen. Det skrämmande är att den bekräftar PRECIS vad som hänt, trots att den publicerades före valet.

  Den är lättläst, på bara 126 sidor, kostar i regel under hundralappen (jag betalade 69:-), och finns att beställa på bokhandeln eller från förlaget. – Läs den!

 8. Bra skrivet! På onsdag är det både debatt och beslut som rör sjukförsäkringen. Hoppas många hör av sig innan debatten till de borgerliga riksdagsledamöterna så de förstår hur besluten drabbar sjuka personer.

 9. Hej!

  Jepp, det är dystra tider just nu. Men hav förtröstan, det börjar vänd åt rätt håll. Under våren kommer det att se än bättre ut för det rödgröna alternativet.

  Under tiden kan du kolla in denna blogg – http://misterp.cybersite.nu

  MVH
  B

 10. oscar

   /  december 7, 2009

  Jag hoppas innerligen att du anställs som ledarskribent på SvD, DN eller någon annan tidning som verkligen vill berätta om hur den nya svenska modellen fungerar. Har aldrig tidigare läst någon som så obönhörligt avslöjar dimridåerna. Vilken journalistik! Heja, heja!

 11. Hugo

   /  december 8, 2009

  Jobba istället för att gnälla. Självklart skall svårt sjuka undantas, där finns ingen annorlunda åsikt från höger till vänster.

 12. Mattias

   /  december 9, 2009

  Ska dessa hemska nyliberaler fortsätta efter valet 2010 så kommer vi bli ett ”miniatyr-usa” på alla plan.

 13. BH

   /  december 9, 2009

  Alliansen har hela tiden gnällt om förtidspensionärerna som S fixade till under sin mandatperiod. Alliansen gör exakt likadant nu med undantaget att folk blir utförsäkrade och helt utan inkomst.
  Jag förstår faktiskt inte att det bara verkar vara jag som kommit underfund med detta för jag har ingenstans hittat någon som skrivit om det.

 14. Hej BH

  Klart vi känner till detta. Kanske är det medierna som allt för fort glömmer? Eller har vi redan glömt detta:

  Hur det kommer det sig egentligen att dokumenterade lögnare får ”fribrev” från borgerliga medier? Minister Littorin är en moderat politiker vars fiffel man i de nyliberala medierna inte gärna vill rota i. Att en minister får fortsätta sitt jobb trots att han troligtvis har förfalskat sina egna meriter med en bluffexamen från USA är skandal. En ”examen” som han dessutom lät anteckna som en merit på regeringens hemsida? Men hade han verkligen tagit någon examen? Ingen vet, det tystades ned efter ett tag.

  Det är samme man som sköter bl a de sjukskrivnas saker i denna härva om ersättningarna som drabbat de sjuka och som tvingat dem att leta jobb!

 15. Robert

   /  december 9, 2009

  Kära publicum
  NI har fått det hela helt fel om fot. Regeringen är inte alls inkompetent. De gör exakt vad de har för avsikt att göra och de är helt medvetna om vad de gör. Det handlar om att det är så här deras politik ser ut.

  huvudragen är att alla är lata och vill leva på bidrag. Har du ingen inkomst får du motivation att söka jobb och då minskar arbetslösheten och folk slutar att leva på bidrag. Att alla inte kan lyckas som Kampard m.fl tycks det inte ha ngn betydelse eftersom det skapas nya jobb om folk blir fattigare! *sarkastisk*

  Jag har jobbat i hela mitt vuxna liv men jag är livrädd att bli sjuk.

  Det är iskallt i dagens sverige. ( och då menar jag inte vädret)

  PS att man backar då och då är enbart valtaktik. Ni minns väl hur Reinfeldt svängde som den vindflöjel han var under valrörelsen.

 16. Tack Ilse för ett lysande debattinlägg och för den oförtrytliga energi Du visar och det arbete Du lägger ned.

  Robert har rätt, det här är inget misstag, det är nyliberal politik i sin essens och förhoppningsvis får svenska folket sig en tankeställare så att de inte släpps in igen i första taget.

  CHP kan beskyllas för mycket, men låt oss inte glömma vems ärenden hon går. Hon är lojal mot både parti, regering och vår käre ”mastermind” statsminister Reinfeldt.

  Debatten har också blivit ensidig med bara cancersjuka i fokus, det finns många andra vars situation också är värd belysning. Psykiskt sjuka t.ex sitter möjligen i en ännu värre sits och kan ofta inte jobba alls, för fungerar det inte i skallen så fungerar ingenting. Det är en grupp vars tillstånd också ofta försämras genom arbete.

  Jag upprepar också att möjligen har alliansens multimiljoners taktik slagit fel denna gång, konsekvenserna av den förda politiken kommer för nära inpå valet. Detta kommer inte att glömmas bort och jag har en känsla av att vi återkommande ända fram till valet kommer att matas med situationen för försäkringslösa, sjuka och utslagna. Precis som Peter Eriksson säger; detta kan bli den avgörande valfrågan!

 1. S/M-regeringar plågar folket – PROTESTERA på torsdag! Tid och plats « Nemokrati
 2. Inte bara loggan är en katastrof « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: