Det duger inte att vara efterklok

De senaste dagarnas uppmärksamhet på den strikta och stenhårda ”rehabiliteringskedjans” många oskyldiga offer nådde i går sin kulmen.  När Aktuellt i går granskade fakta blev det tydligt att de som bär skulden är de som har skrivit och röstat igenom lagtexten. Alltså regeringen och  socialförsäkringsministern.

Husmark Pehrsson har hittills kallhamrat hållit fast vid att det inte är något fel på lagen, istället har hon velat granska ”vägledande domslut”. Men som Aktuellt visade finns det inga sådana. Det är lagen som måste förändras. Till sist konstaterade man att Husmark Pehrson (som inte ville vara med i Aktuellt) nu tycks ha gett med sig – ”Lagstiftningen ska ses över”. En seger – om än liten…

Man kan notera att det tydligen finns åtminstone en grupp sjuka – av alla de som kastas ut från försäkringen – som till och med de allra mest kallhamrade förespråkarna för den borgerliga varianten av ”arbetslinjen” kan känna en viss sympati för – de med kronisk eller svår cancer – som har ett jobb och dessutom redan arbetar så mycket de orkar och kan. Dem är det synd om – men, där någonstans slutar medkänslan.

DN:s ledarsida drar Hanne Kjöller återigen sina egna svart-vita slutsatser om alla de som blir offer för rehabkedjans stenhårda utsortering. För trots att hon erkänner att ”rätt tänkt kan bli fel” och det orimliga i att cancersjuka nu kastas ut från försäkringen eller tvingas jobba heltid, så fortsätter hon att antyda att de flesta andra som nu slängs ut från försäkringen i stort sett bara är simulanter. Det handlar ju bara om såna med ”psykisk skörhet samt värkproblematik”. Hon talar om ”diffusa sjukskrivningar” och ”läkarintyg som aldrig ifrågasattes”. Till Hanne (och hennes själsfränder) kan jag rekommendera en läsning av boken Utanförskap för vilka och varför” av Carina Nilsson. Den handlar om ”de som förbrukats” som nu ”ska förnedras”. För – verkligheten ser annorlunda ut när man själv är den som förnedras än när man tillhör de som förnedrar.

En seger är det väl också att allt fler nu inser att ”utsorteringskedjan” i praktiken är en rättsosäker och grym experimentverkstad med svårt sjuka människor  som försökskaniner – alltså det som så många kritiker och remissinstanser sa redan innan den blev lag. Det var ”rätt tänkt” men blev fel – ja, möjligen….

Men, det är definitivt inte bättre att experimentera med och fattiggöra sjuka och sköra människor hellre än att tänka efter före – göra konsekvensanalyser och lyssna på alla parter och experter innan man sätter igång att sparka på de som redan ligger. Många av de som drabbas är helt förtvivlade och slutkörda och få vet vad som kommer att hända med dem – hur de ska kunna klara sig och försörja sig. Hur de ska kunna känna trygghet igen – och våga hoppas på ett bra liv trots sjukdom och smärta. Många ser ingen annan utväg i dag än att ta sitt eget liv. När man har drivit sin tes om ”fusk” och simulanter så långt att detta blir konsekvenserna – då duger det inte att vara efterklok….

Läs mer om TCO:s  avslöjande granskning av ”det sista steget i rehabiliteringskedjan” – Noll kronor i rehabilitering

Nytt – Lyssna på Ring P1 fredag – samtal om sjukförsäkringen!

*

Till sist… 91 procent av svenskarna anser att ”jobbskatteavdraget” är orättvist och fel. Endast 4 procent av folket vill ha det skattesystem som alliansen har infört….

*

Tidigare bloggposter;

Precis så här grym är rehabkedjan

Bidrag och nådegåvor ersätter socialförsäkringarna

Jämställdhetsreform som gör sjuka kvinnor fattigare

Läs GP Förlorar ersättning trots svår smärta

Länkar; Aktuellt 3/12, SR- Ekot, SR- FK skyller på läkarna, SvD1, SvD2AB1, AB2, DN1, DN2, DN3,

Bloggar; UtredarnaMartin Moberg, Johan Westerholm, Veronica Palm, Peter Andersson, S-buzz, Tankar mitt i natten, Roger Jönsson, Annarkia

Fler – Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Vi skrev visst i samma stund i ämnet ;D

  Det är så att jag blir rädd när jag läser Hannes ord, så kallt och förnedrande.
  ”Diffusa diagnoser” – ja allt går inte att se men finns ändå. Och av den anledningen ska man som sjuk inte behöva bli ifrågasatt eller misstrodd.

 2. Emil

   /  december 4, 2009

  Socialdemokratin behöver inte något förtroende för att röstas på, röstandet på dem beror på andra orsaker.

  Många som röstar är politiskt ointresserade och följer inte med vad som händer och röstar av tradition på partiet som dom tror är detsamma som på Erlanders tid.Denna grupp påverkas ej av politisk propaganda och röstar på partiet öven om ledaren är en häst enl Dieter Strand.

  En annan grupp tycker Mona Sahlin är gullig när hon lägger huvudet på sned och blinkar och har detta som sitt enda skäl for partiet och som tredje grupp finns partiets kader av medlemmar och funktionärer och sådana som lever på att partiet existerar och dessutom finns en mycket stor grupp bidragsberoende som ser partiet som en garant för fortsatt arbetsfri försorjning.

  Partiet är inte beroende av förtroende och det som funnits har Mona Sahlin sedan länge helt egenhändigt förbrukat både för för egen och partiets del del .

  Nivån kommer att ligga mellen 25 till 30 % och inte ens Mona Sahlins omfattande oegentligheter och enfaldiga dagispladder minskar partiet under den lägre av dessa siffror.
  Att hon inte heller ar kapabel att skapa något förtroende har hon övertygande bevisat.

  Rubriken som säger ” Socialdemokraterma förlorar förtroende”
  ar lika med att säga att ”en flinskallig tappar hår”.

 3. Styvbard Hårdnacke

   /  december 4, 2009

  Tycker inte att det ens va rätt tänkt!

 4. Tack för allt ditt arbete med information om regeringens ”arbete”. Nu, senast med din oförtröttliga granskning av borgarnas behandling av sjuka. Är själv berörd så jag vet vad jag talar om när jag säger: tack !

  Peter

 5. Martin H

   /  december 5, 2009

  Det finns reella problem med regeringens nya regler, men när du skriver ”Många ser ingen annan utväg i dag än att ta sitt eget liv” går du för långt.

  Det är mycket möjligt att det finns vissa som känner så. Men när sådana kommentarer ges, utan några belägg, så bidrar det snarare till att kritiken inte tas på allvar. Dessutom är det en ganska obehaglig kommentar att höra för någon som är drabbad och inte alls tänkt i de banorna.

 6. hillary2

   /  december 5, 2009

  Carina Nilsson verkar ha förstått var det handlar om.
  När S tillsatte utredningen av det allmänna socialförsäkringssystemet under Anna Hedborgs ledning började arbetarepartiet S i fel ände. Rika och friska ministrar och riksdagsledamöter och tjänstemän, vilka själva rådde över mycket av sin arbetstid (en viktig friskfaktor) kastade sig över symptomen med förutfattade meningar istället för att utreda orsakerna till att utgifterna i socialförsäkringssystemet eskalerade. De flesta orsakerna hade man kunnat finna i arbetslivet och i bristen på jämställdhet. Dessa orsaker finns naturligtvis fortfarande kvar och det har dessutom tillkommit nya!

 7. En arrogant katastrof av stora mått. Ge oss tillbaka en rejäl sjukförsäkring, vi har betalat för det! Befria oss också från alliansen och socialliberalerna inom S!
  (Veckans bloggpost: En Dörr In – En samlad utvärdering…)

 8. Bror

   /  december 6, 2009

  Citat ur REINFELDTS BOK. Det sovande folket.

  ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.”
  Sjuka , arbetslösa och handikappade ska känna på ett riktigt utanförskap!
  Dom nya lagarna är helt i linje med regeringens ambitioner!

 1. Kartan före verkligheten – om en teoretisk arbetsförmåga « Storstad
 2. adventskalendern :: Hon fuskar nog. :: December :: 2009

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: