Noll kronor i rehabilitering – en storsatsning

I går försvarade sig socialförsäkringsministern Husmark Pehrson precis på det sätt som man kunde förvänta sig – hon skyllde ifrån sig på Försäkringskassan. Det är deras fel att svårt cancersjuka tvingas ut att jobba 100 procent efter 180 dagar.

Citat;

Är man svårt sjuk och inte kan arbeta eller inte har arbetsförmåga då ska man heller inte prövas mot hela arbetsmarknanden

Problemet är att HP är helt omedveten om hur hennes egna regler ser ut. Antingen förstår hon inte bättre – eller så vill hon inte förstå.

På Försäkringskassan säger man att reglerna är ”glasklara”. Efter 180 dagar ska den försäkrades arbetsförmåga prövas ”mot hela arbetsmarknaden”. De undantag som finns gäller (i de flesta fall) inte cancersjuka.

Aina Johnsson, kurator och forskare på Onkologkliniken, säger så här;

-Det som händer i dag, är att våra allra sjukaste patienter utsätts för pressen att återgå i arbete. Försäkringskassan flåsar folk i nacken ända fram till döden. Vi har patienter där man krävt att de ska återgå i arbete ett par veckor innan de dött

Problemet med cancersjuka har, som jag skrev i går, funnits ända sedan rehabiliteringskedjan startade den 1 juli 2008. Kritiken har funnits där ända sedan förslaget lades fram – Husmark Pehrson har hela tiden kommit med bortförklaringar och skyllt ifrån sig. Det duger inte.

Rehabkedjan skulle helt enkelt aldrig ha införts – så som den ser ut i dag.  Den enda orsaken var förmodligen att det snabbt behövdes pengar.  Sanningen är väl den att alla – även cancersjuka – som har ”arbetsförmåga” ( i ett fiktivt jobb) ska vara med och betala skattesänkningarna. Eller som Husmark Pehrson sa redan för över två år sedan – när planeringen var i full gång;

– De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

Allt har hastats fram – utan hänsyn till de sjuka och drabbade, utan fungerande rehabilitering eller företagshälsovård och utan att man har lyssnat på all den kritik som har funnits. Man viftar bort och skyller ifrån sig, och när man själva har insett att katastrofen var ett faktum har man hastat fram nödlösningar – som ställer till ännu fler problem – den senaste i raden är det som kallas ”det sista steget i rehabiliteringskedjan”.

Men….

vad innehåller egentligen denna ”storsatsning” på ”rehabilitering” som regeringen säger sig göra? Hur mycket går egentligen till rehabilitering? Ingenting visar det sig. Inte ett öre går till medicinsk rehabilitering för de svårast sjuka som nu slängs ut från försäkringen. Trots att de som nu kastas ut inte är friska – de faller bara offer för ”rehabkedjans” fasta tidsgränser.

TCO har granskat ”storsatsningen”. Så här ser det ut;

 • Inga pengar går till medicinsk rehabilitering. 0 kronor!
 • Av de 17 miljarder man säger sig ”satsa” går största delen (62%) till ersättningar och förvaltningskostnader som flyttas mellan myndigheterna.
 • Högst 4,7 miljarder (28%)  anslås till ”insatser”. Där räknar regeringen in sådant som lönebidrag, arbetsmarknadsprogram och Samhall.

 • 78 procent av satsningen avser perioden 2011 till 2012, alltså åren efter riksdagsvalet. Trots att 58 procent av de av försäkrade förlorar sin ersättning under 2010 anvisas endast 22 procent av medlen för detta år.
 • 600 nya arbetsförmedlare ska ta hand om de 54 000 personer som utförsäkras nästa år.
 • Många berörda kommer att gå från en högre ersättning till en betydligt lägre.

 • Förslaget är ogenomtänkt och oklart. Det är omöjligt för enskilda att veta vilka ekonomiska och rehabiliteringsmässiga förutsättningar som kommer att gälla efter årsskiftet.

 • Många riskerar att stå helt utan försörjning.  Socialförsäkringsministern uppmanar de som drabbas att söka försöjningsstöd.
 • Totalt kommer 92 700 under en treårsperiod att utförsäkras..

Citat, TCO;

Under samma treårsperiod, 2010-2012, räknar regeringen själv med att sjukförsäkringen ska generera ett överskott på 48 miljarder, på grund av att man tar in mer i sjukförsäkringsavgift än man betalar ut. Det handlar alltså under denna period om ett ”överskott” som är drygt tio gånger högre än vad regeringen satsar på rehabiliteringsinsatser.

Så här säger Sture Nordh, TCO om förslaget;

– När vi analyserat förslaget är jag skakad över att så många riskerar bli fattiggjorda efter nyår. Regeringens initiativ för att få personerna tillbaka till arbetslivet är gott, men varför måste dessa insatser kombineras med att man sätter redan utsatta människor under ekonomisk press? Och varför hastar man igenom ett förslag med så många olösta frågor och där risken är stor att människor inte får sina ersättningar i tid eller hamnar mellan stolarna?

Läs mer; TCO:s granskning – ”Vad händer efter årsskiftet?

*

Mer Press om hälsa; AB1, AB2, AB3, AB4, SvD1,

Bloggar; Ola Möller, Peter Andersson, Anders Widén, Eva-Lenas blogg, Martin Moberg, In your face, Veronica Palm

Progressiva bloggar – Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Fille

   /  december 3, 2009

  Nu är regering pressad. Det verkar nästan som att Husmark-Pehrson och Axén numera vandrar baklänges med ändan före in i olika intervjusituationer.

  De kan väl ändå inte tro att vi än en gång ska gå på valsen om att ”allt är Försäkringskassepersonalens fel”. Ända sedan rehabiliteringskedjan infördes har ministern duckat och skyllt ifrån sig på andra när orimligheter uppdagats.

  Cristina måste i sin ungdom ha varit en hejare på kortspekllet Svarte-Petter, eller så är detta en färdighet som lärs ut på moderaternas kurser i kommunikationsteknik.

  Jag kan inte låta bli att tänka på en textrad i Lennons kända låt, Working class hero, när jag numera ser Husmark-Pehrson uppträda i TV:

  ”There’s room at the top they are telling you still
  But first you must learn how to smile as you kill
  If you want to be like the folks on the hill…”

 2. Kajsa Warg

   /  december 3, 2009

  Kommer inte åt TCO-granskningen. Kräver inloggning. Kolla länken.

 3. Kajsa Warg – De har ändrat den sedan jag la in den, nu fungerar den igen!

 4. AnnChristin

   /  december 4, 2009

  Låt oss inte glömma att det var Alf Svensson och kd som startade hela den här häxjakten på sjuka, år 2002

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article71816.ab

  Det parti som säger sig stå på en kristen värdegrund.

  Fråga Kd om denna lag är förenlig med kristen människosyn och värdegrund?

  Är det förenligt med den gyllene regeln: medmänsklighet och kärlek?

  Kd har överhuvudtaget ingen trovärdighet kvar

 5. TAck för ännu en i raden av kloka blogginlägg. Den klokskapen ´som regringen helt tycks missa, har du!

  Jag är en av alla dem, som nu sitter med oro ända upp i halsen av att ännu inte veta, vart hamanr jag efter nyår?!

  Bara den oron, gör mej inte friskare.
  Sparkar på de redan liggande gör man hela tiden, med den här regeringens taktik och strategi. Det ska bli itnressant att följa detta. För när nu FK, får lindrade arbetsbörda. Hur komemr den personal att må inom AF och socialförvaltnignarna, som kommer att få alla oss till sej. Undrar om deras personal får lov att vara sjukskrivna för utbrändhet och kroniska tillstånd av stress mm senare?

  Eller om de också ska kastas på soptippen, när de använts färdigt…

  Mvh Sarasvati

 6. Eva

   /  december 4, 2009

  Nu ska Riksrevisionen granska förändringarna. De ska titta på rehabiliteringskedjan, ettårsgränsen och se över om de nya reglerna verkligen inneburit en aktivare sjukskrivningsprocess. Anledningen till granskningen är att de upptäckt att det finns brister i hur Försäkringskassan tillämpar de nya reglerna. Det gäller bland annat tidsgränserna i rehabiliteringskedjan.
  Granskningen ska presenteras i maj 2010.

  Läs mer här: http://www.ka.se/index.cfm?c=90199

 7. Försöker spara hem TCO:s granskning av ”storsatsningen” men får besked om att dokumentet är skadat. Får alltså aldrig upp det i Acrobat Reader.

  Undrar om det drabbat fler? Det brukar fungera för mig, så detta är ovanligt. Undrar om det är något vajsing på dokumentet i sig? Finns det något som kan rättas till?

  Om Ilse-Marie har tillgång till dokumentet vore jag tacksam för det via e-post, du har väl uppgift om detta. Om det inte innebär för mycket jobb för dig alltså. Annars får jag leva utan det.

  Ha det gott!

 8. Inget nytt under solen och som alltid, när det gäller våra makthavare, – hyckleri, dubbelmoral och den gyllene regeln att vända kappan efter (vinnande) vinden. Dessutom – att blanda in moral eller etik i samband med beslutfattanden av viktiga politiska frågor – glömm det. Det är oförenligt med alliansens åsikter och värderingar gällande välfärden.
  Att fru Husmark agerar så som hon gör och tänker (om hon kan göra det överhuvudtaget är en annan femma) – det har hon laglig rätt att göra, som alla andra. Man gör fel, beklagar och ber om ursäkt, snackar massa skit, skyller ifrån sig och passar på att anklaga oppositionen för ett och annat. Lite maktkamp vid varje tillfälle skadar väl inte. Problemet är att vi vanliga små, verklighetens folk, betalar det högsta priset för maktelitens fel beslut.
  Ju mer kunskaper får jag om det politiska beteenden i vårt land, desto mer tvivel hyser jag. Jag har genomskådat allt detta för länge sedan, men blir lite förvånad varje gång när något sånt stort sker, på vårt bekostnad försås, men… Det som jag inte riktigt förstår är soc.förs.ministerns uttalande om svårt sjukas arbetsförmåga gentemot hela arbetsmarknaden – alltså ÄR man SVÅRT SJUK och INTE kan JOBBA eller INTE har ARBETSFÖRMÅGA då skall man inte heller provas mot HELA arb.marknaden. Förrut far det svårt att bevisa att man ÄR SJUK, trots läkarens intyg; sen var det svårt att bevisa att man är SVÅRT sjuk, trots tex. onkologens utlåtanden om den sjukes svåra hälsotillstånd och den totala oförmågan att arbeta. Det som återstår är det sista stycket – om inte, då skall man inte provas mot HELA arbetsmarknaden! Jag uppfattar det som om fru HP lämnar utrymme för olika tolkningar av ordet -HELA. Om den sjukes förmåga att arbeta ska inte provas mot hela arb.marknaden, innebär detta att den kan kanske provas mot HALVA arb.marknaden eller kanske bara 25% av den, inte vet jag. Eller är jag ute och cyklar. För den svårt sjuka bröstcancerdrabbad kvinna som vann över Fk:s felaktiga beslut är fortfarande lite vaksam och är inte helt säker om hon kommer att slippa helt att söka jobb efter 1 januari eller inte. Vem vet, det kan ändras över natten och sen kan myndigheterna och våra politiker såklart be en gång till om ursäkt att vi tolkat fel vissa regler och bla, bla, bla…

 1. Den förargliga Försäkringskassan « Ordinationer
 2. Panik i hönshuset – DN gör bort sig ännu mer « Robin Hood
 3. Jens O. » Blog Archive » Alliansen måste ta sitt regeringsansvar för Försäkringskassan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: