Terapi för ett mentalt handikappat folk

Peter Wolodarski kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldts insats i fredagens telefonväkteri så här (DN);

Varenda fråga, oavsett om den var vänligt eller hårt ställd, besvarades med samma lugna, korrekta och formalistiska tonfall. Röstläget var konstant, gränsande till det terapeutiska.

Samme Fredrik beskrev en gång Svenska folket så här (1993, Det sovande folket);

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.

Kanske är det så att ”terapeuten” Fredrik nu försöker bota sitt ”mentalt handikappade folk” på sitt eget sätt – sparka på de som redan ligger, och skrota den generella välfärden.

En chockterapi som heter duga.

Efter 4 år med Reinfeldts nyliberala terapi lär de flesta vara botade. Vi tror inte längre att ”politiker” kan skapa och garantera välfärd – i alla fall inte moderata politiker….

Det sägs att Fredrik har ambitioner att bli en ”folkhemmets” landsfader. Men den ursprungliga folkhemstanken, signerad Per Albin Hansson, hade inte många likheter med det samhälle Fredrik nu går i spetsen för att skapa.

Så här beskrev Per Albin sitt ”folkhem”;

Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.

Hur långt ligger inte denna beskrivning ifrån det ”folkhem” som terapeuten Fredrik nu skapar.  Ett ”folkhem” där sjuka, funktionshindrade och arbetslösa får betala skattesänkningar för de rika och friska. Ett samhälle där ”vi” ställs mot ”dom” och där klyftan mellan fattig och rik ökar. Ja,”omtanke och hjälpsamhet” har blivit sådant som de rikaste numera bara vill ägna sig åt när det är avdragsgillt.

Som väl alla vet hade ”terapeuten” Fredrik sin gamla hemvist i Täby kommun. Men vad blev det av Täby när Fredrik vandrade vidare till större uppdrag?

Jo, så här ser det ut  på anslagstavlorna runt om i Reinfeldtarnas Täby just nu….

Kanske krävs det ett moderat envälde (som i Täby) för att återuppväcka det gamla socialliberala Folkpartiets grundvärderingar.

En följdfråga blir – vad krävs det för att väcka Socialdemokratin? Vad krävs det för att detta parti ska våga stå upp för sina grundvärderingar – solidaritet, rättvisa och jämlikhet – och våga säga det högt?

I går besökte jag Socialistiskt Forum på ABF i Stockholm. Där kunde man ta del av flera intressanta diskussioner. Mycket kretsade kring de utmaningar miljö- och klimat-problemen har skapat.  Är ständigt ökad tillväxt och konsumtion den enda lösningen på alla problem? Vilket samhälle vill vi leva i? Är prylar och rikedom viktigast – eller vill vi ha ett lugnare tempo, mer tid för varandra och finns det sådant som betyder mer än den ekonomiska tillväxten?

Mycket handlade också om det rödgröna samarbetet, och om socialdemokratin och vänsterns framtid och vägval….. en ständigt pågående diskussion…..

*

P.S. Läs även DN:s kritik av Vårdnadsbidraget – inte mycket att tillägga…

Bra Bloggar; Jonas Sjöstedt ;-),  Eva-Lenas blogg , Alliansfritt Sverige, Peters blogg , Nemokrati, Annarkia

Fler progressiva bloggar – Netroots

Mer press; DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, AB1, AB2, AB3,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Fille

   /  november 29, 2009

  Misstänker att den typ av terapi som Fredrik just nu utsätter ”det mentalt hadikappade folket” för har vissa likheter med den terapiform som vissa jobbcoachföretag i Allians-Sverige använder på de stackars arbetssökande; nämligen neurolingvistisk terapi…

  Denna amatörfilosofiska terapiform ställer, enligt den vetenskapliga expertisen, till med mer bekymmer än den löser. Likheten med Alliansens chockterapi är alltså iögonfallande…

  Gud bevare oss för dessa sammetslena fuskterapeuter! I synnerhert dem som tar sig själv på lika stort allvar som mästerterapeuten Reinfeldt!

 2. Väldigt bra inlägg. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram att den förda politiken inte har någonting med välstånd att göra, ens ur ett kapitalistiskt perspektiv. Konkurserna står som spön i backen. Till och med den mest ‘begåvningssvage’ statsman skulle inse – att den sjunkande efterfrågan som skapats med den sociala utslagningspolitiken; höjd avgift till a-kassan, inga keynesianska åtgärder i form av offentliga jobb, extremt låga ersättningsnivåer i socialförsäkringarna i jämförelse med övriga europeiska länder, inga ingripanden vid nedläggning av stora företag med ökad massarbetslöshet som följd, begränsning av rätt att stämpla för deltidsarbetande, m m m m – är förödande för företagen då de ju självklart inte längre får sålt sina produkter, är även förödande för nystart av företag.

  Till och med när det gäller det krångliga regelverket har man inte lyckats med något mer än att krångla till det ännu värre, för att inte tala om hur krångliga regler EU har. Bönder klarar inte av de komplicerade ansökningarna och konkurserna även vad gäller jordbruk ökar lavinartat.

  Hela det här betongprojektet är dömt att misslyckas och kommer att leda till ett Europa i ekonomiska ruiner.

 3. Johanna

   /  november 29, 2009

  Har sagt det förut och säger det igen; HUR ska någon kunna reda ut allt elände alliansen har lyckats ställa till med???

 4. Folkhemmsbegreppet är alls inte Per-Albins. Det är triangulerat av Rudolf Kjellén. Det brukar vänstern ha lite svårt med – det där med historieskrivning.

  Johanna – ja, med den största skillnaden i politik mellan S och alliansen är några % i a-kassesystemen och något avdrag mindre i jobbskatteavdraget har du inte mycket att hoppas på genom att välja den andra sidan. man kan väl uttrycka det som att eländet ser ganska exakt likadant ut på andra sidan…

 5. Du är klockren som vanligt i din iakttagelse!

 6. Vackra folkpartiaffischer i Täby i alla fall. Så skulle de aldrig skriva på riksplanet.

  http://www.karnevalforlag.se/bocker/jamlikhetsanden?utm_medium=email&utm_source=Emailmarketingsoftware&utm_content=19930693&utm_campaign=NyttfrnKarnevalnovember2009+_+hhthld&utm_term=Lsmerombokenhr

  Förresten, The Spirit Level, eller Jämlikhetsanden som den nu heter på svenska. Blev den mest omdebatterade boken i Storbritannien det här året? Kommer den bli det i Sverige? Nja, DN och borgerliga medier kommer väl vilja tiga ihjäl den och tydligen är det Karneval förlag och inget stort förlag som ska ge ut den. Varför kan man fråga sig då den borde ha potential att bli storsäljare i och med uppmärksamheten den fått utomlands.

 7. Tack för ett underbart Per-Albin citat! Tyvärr blir man också ledsen när man inser hur långt vi har vandrat från liknande ideal. Nyliberala tankegångar har infiltrerat alla partier, det är som en våg som måste förmås att börja sippra tillbaka den andra vägen; för gemenskap och omtanke, för solidaritet och jämlikhet. Det kommer att ta tid och det är få förunnat att ställa sig upp och gå i bräschen men någon måste göra det. Håller också med Nemokrati; den här utvecklingen är inte bra ekonomiskt heller, den är inte bra för någon, inte ens för ”det lyckliga fåtalet” för de äter väl så de spricker?

 8. Tack för alla kommentarer, och tack Nemokrati för länken till boken. Har läst om den i The Guardian – och skrivit om den några gånger. Kul att den nu finns på svenska!
  Vi får hoppas att den kommer att inspirera vänstern (sossarna) till att återigen våga säga att jämlikhet och solidaritet lönar sig – för alla!

 9. Ja, får verkligen hoppas att, trots mediasituationen, den bidrar till debatt om jämlikhet även här. Vore välkommet med en sådan debatt inför valet.

  Och varsågod, även om du tog fel på namn;)

 1. Jobblinjen VS bidragslinjen « Smurfgodis
 2. Fk blockering « Horisonten
 3. Claeskrantz.se » Rödgröna föreslår ett samlat stöd till de arbetslösa i ny organisation
 4. Människor krossas när M gör omelett « Ett hjärta RÖTT
 5. Ett sönderskjutet hus går inte att reparera i all evighet | Högbergs Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: