Jämställdhetsreform som gör sjuka kvinnor fattigare

En stor del av alla de 54 000 personer som under nästa år beräknas kastas ut från sjukförsäkringen jobbar redan i dag deltid (25, 50 eller 75 procent), och har någon form av sjukersättning (sjukpenning,  tidsbegränsad sjukersättning) på resten av tiden. De har genom rehabilitering, arbetsträning och anpassning av arbetet lyckats komma tillbaka till arbetslivet.

Kort sagt  – de arbetar redan i dag, trots sin ohälsa, precis så mycket de kan.

Ekot tar i dag upp hur situationen ser ut för den grupp som både jobbar och har sjukpenning. De tvingas nu antingen försöka ta tjänstledigt (om det går?)  från sitt ordinarie jobb på deltid för att gå arbetsförmedlingens ”introduktionskurs” – eller så blir de helt utan ersättning.  Att både arbeta och gå på ”introduktionskursen” är för de flesta inte ett realistiskt alternativ – de är helt enkelt för sjuka.

Problemet är stort även bland de som under den närmaste åren kastas ut från den tidsbegränsade sjukersättningen. De står inför precis samma val som de med sjukpenning gör. Skillnaden är att de flesta av dessa inte har någon chans att komma tillbaks till sjukersättningen igen – de får (om de inte klarar av att arbeta heltid) klara sig på sin deltidslön.

Gunnar Axén (m) talar upprepade gånger om att ”– vi bryter nu långa passiva sjukskrivningar”, när han ställs till svars i ekots intervju. Han har inget annat svar. Likt en envis drucken papegoja upprepar han propagandan –  utan att vare sig lyssna eller förstå – helt utan verklighetsförankring.

Att arbeta så mycket man kan – trots svåra smärttillstånd, och annan ohälsa – kallar alltså Gunnar Axén för ”passivitet” !?

Försäkringskassans nationella samordnare Cecilia Undin konstaterar

– Så är reglerna just nu. Så konstigt blir det för väldigt många… ”

Resultatet av dessa krångliga och omänskliga regler, som inte alls tar någon hänsyn till enskilda individers situation, blir sannolikt att en stor del av de som drabbas försöker att klara sig på sin deltidslön. De får betydligt mindre pengar att leva på, och för de som kanske aldrig mer klarar ett heltidsjobb – blir fattigdomen inte bara kortvarig – utan livslång då även pensionen påverkas. Det kan för många handla om 100 000-tals kronor om året i förlorad inkomst.

I riksdagens ”öppna” utfrågning talade regeringens företrädare om att detta var en ”jämställdhetsreform” eftersom en majoritet av de sjukskrivna (alt. de med sjukersättning) är kvinnor. Men att göra kvinnor med ohälsa fattigare och tvinga dem att leva på anhöriga, föräldrar, sina män eller till och med sina ex.  är knappast någon ”jämställdhetsreform” – det är tvärtom ett långt kliv bort från all form modern jämställdhetspolitik.

Att regeringen kallar detta för en ”jämställdhetsreform” är ett gigantiskt hån!

Länkar; DN, SvD Ekot – Sjuka tvingas till abetsförmedlingen

Bloggat; Veronica Palm, Reclaim, Äntligen måndag, Alliansfritt Sverige, Livsresan, Albin Selin, Peter Andersson

*

Till sist…

Att ljuga rakt upp och ned i media – utan att ställas till svars –  är tydligen ett privilegium som statsminister Fredrik Reinfeldt och andra regeringsmedlemmar åtnjuter. När han i Rapport talar om att ” – S vill använda vården och skolans pengar till att äga förlusttyngda bilföretag” ställer ingen någon motfråga – trots att det är en lögn.

Ingen, inte ens Lars Ohly, av de rödgröna partiledarna har talat om att ta över ägandet av SAAB. Det enda de har sagt är att det hade behövts en mycket mer aktiv politik på området – vilket de knappast är ensamma om…. speciellt inte som det kan handla om uppemot 15 000 jobb!

Press, politik, ekonomi; DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, AB1, AB2,

Progressiva bloggar – Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Fille

   /  november 27, 2009

  Lyssnade till Axén man blev ju generad å hans vägnar. Ska man dra valser i media kan man väl ändå göra detta på ett intelligent sätt. Tror ingen som lyssnade till Axén egentligen (handen på hjärtat) blev särskilt imponerad. Helt klart har (m) genomfört en så brutal och omänsklig politik att de nu inför valet får allt svårare att stå för den.

  När det gäller att Reinfeldt så kan den mannen ju etablera förvridna perspektiv och felaktigheter hos folk… och då på ett proffsigare sätt än Axén. Visserligen ligger det en viss sanning i påståendet om att ”om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir det en sanning till sist”. Men den där skräckpropagandan om de rödgröna kommer att förstatliga det mesta börjar snarare låta papegojeartat. De flesta som är åtminstone lite intresserade av politik, ser ju samtidigt desperationen i de ”sammetsbruna ögonen”…

  Ett tips till Alliansen är att som kampanjmelodi till valet använda Linda Bengtzings ”Jag ljuger så bra…” DET skulle kännas äkta! 🙂

 2. Surgubben

   /  november 27, 2009

  Tja det är så det är. Pengarna slut, festen över och vi håller på att samla ihop disken. Men hav tröst. Oavsett vilka som vinner nästa val blir det värre. Besök Skansen och kolla in stadskvarteren. Det väntar femtiotalisten och senare generationer.

 3. Håller med Dig Fille som vanligt 🙂 Min hustru hade på förslag ”Lying Eyes” med Eagles fast det går lika bra med Bengtzing. Alliansen som vanligen är experter på marknadsföring kan ha ”tajmat” det här lite fel. De riskerar nu att få hela valåret förstört av de kommande beskrivningarna om försäkringslösa människors nöd och misär. Om tillräckligt många ställer sig upp och protesterar kanske vi rent av kan skapa en folkrörelse omkring detta? Förhoppningsvis inser också friska människor att detta även kan hända dem och att de har blivit lurade för att inte säga rånade på rätten till en vettig sjukförsäkring!

  Alla partier vill att det ska löna sig att arbeta men det betyder inte att man behöver göra avkall på all form av medkänsla och omtanke. (Förresten finns det inget samband mellan lönenivå och arbetslöshet som David R. Howell visar och som jag kommer att ta upp senare.) Tyvärr brukar argument som riktar sig till människors girighet bita bättre än de som riktar sig till deras empati. Här talar dock samtliga argument för att majoriteten av medborgarna förlorar både ekonomiskt och empatiskt på nyliberal politik!

 4. Befäster bara återigen regeringens hårdnackade cynism !!

 5. Folk är helt hjärntvättade när det gäller: ” det ska löna sig att arbeta”. När gjorde det inte det ?

  De jag har mött, som är av denna uppfattning – hardcore – har uppgett att de kommer att rösta på Sverige demokraterna…Inte ett alltför osannolikt stenkast från den hätska politik som M står för.

  Ps. de som röstar på SD nu, är samma som röstade på nydemokrati förut

 6. Eva

   /  november 29, 2009

  Glöm inte heller att man under det senaste året för att återkvalificera in sig för ersätting från a-kassan ska ha arbetat minst 80 timmar i månaden i sex månader eller mer.

  Långtidssjukskrivna som bara jobbar 25%, har därmed utförsäkrats från a-kassan, och de är därmed knappast berättigade till a-kassa under tremånadersprogrammet.

  Dessutom räcker ju kravet på inarbetad tid för deltidssjuka knappast till de 90 dagar programmet omfattar. Sedan april 2008 får deltidsarbetslösa, och deltidssjuka, som jobbar 50% eller 75% stämpla bara 75 av 300 dagar hos a-kassan. Därefter måste de välja heltidsarbetslöshet för att få stämpla fler dagar.

 7. Precis Eva! Dessutom hamnar många i LO yrken under 80-timmars spärren i a-kassan (som borgarna införde) om de jobbar 50%. Väldigt många har en gammal avtalad arbetstidsförkortning på runt 20 minuter om dagen som gör att de hamnar precis under det nya ”arbetsvillkoret” i a-kassan.

 1. Precis så här grym är rehabkedjan « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: