Rättvisa, jämlikhet och välfärd – hu så hemskt!

Alliansens nyliberala förespråkare tycks darra av rädsla – tänk om mittenväljarna inser att mitten numera finns hos de rödgröna.

Man försöker nu med alla medel och hot avskräcka människor som vill ha både en god välfärd och personlig frihet att rösta på ett rödgrönt parti (framförallt MP).  Givetvis kommer den gamla vanliga varningen för Lars Ohly och vänsterpartiet fram (vänsterspöket). Ja, hu så hemskt – ett parti som faktiskt på allvar vill skapa ett mer jämlikt samhälle – det låter ju verkligen skrämmande 😉

Eller ta den varningen som några nyliberala centerpartister från Stockholm försöker sig på i DN.  Där kommer man med den ”hemska” anklagelsen att ”MP står långt till vänster om S”. Orsaken är att MP vill att landstinget ska äga akutsjukhusen – inte riskkapitalbolag – och att eventuella vinster från privata aktörer i vården ska gå tillbaks till verksamheten. Detta ligger enligt centerpartisterna lååångt till vänster om S.  Knappast så långt –  S skrev nyligen så här i sina riktlinjer ”Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till vinstuttag”. För övrigt lär inte särskilt många presumtiva rödgröna väljare skrämmas av detta. Runt 70 procent av alla svenskar håller nämligen med de rödgröna på den punkten. Det handlar inte ens om att förbjuda vinst – bara den går tillbaks till verksamheten. Visst låter det riktigt skrämmande 😉

På tal om vård – i går kom en rapport från socialstyrelsen som visar att utbildning, inkomst, kön och var du bor avgör hur snabb och bra vård du får när du blir sjuk. Klassamhället slår igenom på alla fronter – och inom vården kan det ge ödesdigra konsekvenser. Klyftan mellan rika och fattiga ökar snabbt i Sverige just nu. De som är rika och friska blir allt rikare – de som redan har det svårt blir fattigare – den relativa fattigdomen ökar.

WHO:s ledande forskare Michael Marmot har konstaterat att sociala orättvisor leder till sämre hälsa och för tidig död. Vilka konsekvenser får då den politik som nu förs för folkhälsan – där ökade klyftor är själva drivkraften och målet med den ekonomiska politiken?


Illustration Robert Nyberg

I Stockholm har man nu satt den orättvisa vården i system (vårdval-stockholm).  Socialt utsatta områden missgynnas konsekvent,  medan de rikaste områdena gynnas. De mest vårdbehövande missgynnas, medan de relativt friska gynnas.

För att sätta skillnaderna på hälsa och vård i ett perspektiv (Ylva Johansson tal på S-kongressen);

Klasskillnaderna i hälsa är så stora att man om reser bara tio minuter med tunnelbanan här i Stockholm kan se att det skiljer sju år i medellivslängd. Det är lika stor skillnad i medellivslängd som mellan Sverige och Albanien.

Filippa Reinfeldts vård-stockholm handlar just nu mest om kaos och vassa armbågar i jakt på svininfluensa vaccin. Informationen brister, och om man vill bli vaccinerad ska man ha uthållighet, gott om tid och inte vara rädd för att bli smittad av allehanda virusar i långa köer.  Alltså ingenting för de som tillhör riskgrupperna. Gör man som det står i Vårdguiden får man svaret – det finns inget vaccin, och när det finns – ställ dig i kön som alla andra (oavsett om du tillhör en riskgrupp). Men, det finns ett annat sätt att sköta vaccineringen på – efter behov istället för efterfrågan. Se på exemplet Skåne.

*

Till sist…

Missa inte Insidan i DN med sociologen och forskaren Mikael Rostila.  ”När vi litar på andra mår vi bra”

Citat;

– De som lever i ett samhälle med stora orättvisor utvecklar lätt en mörk människosyn. Men de som känner förtroende för staten och välfärdssystemen tenderar att även lita mer på sina medmänniskor – och tilliten är viktig eftersom den förbättrar vår hälsa.

….

– De högsta nivåerna av tillit mellan medborgarna finner man i länder där socialdemokrater under lång tid har haft makten och utvecklat ett välfärdssamhälle som bygger på begrepp som rättvisa, jämlikhet och solidariet – alltså den sortens samhälle som vi har haft och delvis har kvar i Sverige

Läs hela artikeln….

Precis samma slutsatser drar två brittiska forskare Richard Wilkinson och Kate Picket  i boken ”The spirit level”. De har tittat på vad det är som gör att samhällen fungerar väl och att människor lever längre och lyckligare liv.

Deras slutsats är att alla – även den rikaste överklassen – tjänar på jämlikhet och små ekonomiska klyftor –  oavsett hur rikt landet är för övrigt.

 

*

Bloggat; UtredarnaPeter Andersson, Knapsu, Jinge, Kildén&Åsman, Svensson, Martin Moberg, Annarkia

Mer progressiva bloggar – Netroots

Press; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5,   AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
*

intressant.se

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Mike

   /  november 24, 2009

  Baxter stämms för att ha läkt ut virus vaccin som skapar pandemi vilket resulterar i ett massmors biovapen

  Här är anmälan.

  Klicka för att komma åt baxter-lawsuit.pdf

  Klicka för att komma åt baxter-genocide-bioweapons.pdf

  Åt helvete med makelitens media.

  Who spred Hiv i afrika och frankrika i sina vacciner.

 2. Fille

   /  november 24, 2009

  Det är skönt att läsa om samhällsutvecklingen bakom den sliriga politiska retoriken och storstadsmedias konstuktioner.

  Borgarpressen kommer dock göra allt för att dölja det som du för upp i ljuset. Var säker på det. Och de har inte ett litet inflytande (90 procent av pressen är borgerlig). Inte minst handlar det om att borgarpressen är ”dagordningsättare” för etermedia. Den ingång och de ordval som väljs av DN och SVD går ofta igen i exempelvis Rapport, Aktuellt, Agenda osv.

  Som alternativ till denna Allianshegemoni är bloggar som denna helt livsnödvändig. Den demokratiska livsluften blir så mycket unknare om alla tankemönster har dragits igenom och ”spinnats till” av hjärnorna på storstadens tidningsredaktioner innan de kommer ”ut i det fria”…

  Ge inte upp!

 3. Kajsa Warg

   /  november 24, 2009

  Ilse-Marie! Jag har funderat på det där som var i Nyheterna i går kväll, om att vårdköer minskat så mycket nu. Om det var i Stockholm, eller om det var hela landet.

  Kom och tänka på det när du skrev om vårdvalet här nu …

  Vet du mer om detta?

  Jag bara undrar, du brukar ”ha koll” som jag inte har 😉

  Och ber om ursäkt om kommentaren hamnat i ett annat svar, så att säga.

 4. Underbart Fille, jag håller med dig. Vi har ett problem när det inte finns kanaler för olika partier att få ut sina budskap genom. För yttrande och åsiktsfrihetens skull borde alla partier ha någorlunda lika möjlighet att få ut sina budskap (av princip måste därför tyvärr också SD inräknas).

  Kanske har arbetar- och vänsterrörelsen också genom åren varit för naiv, underskattat medias makt och troskyldigt sålt av sina möjligheter till medialt inflytande? Nu sitter vi i alla fall i rävsaxen och frågan är vad man kan göra åt det?

  Sedan uppfattar jag V av idag som ett liberalt reformistiskt socialistiskt parti, ungefär som S var förut i tiden. Där S har rört sig mot socialliberalismen så har V tagit en del av det kvarlämnade utrymmet. Det passar väl i så fall alldeles utmärkt att de tillsammans jobbar för en bra vänsterpolitik. Jag tror även att många vänstersossarna står inför valet mellan att försöka påverka inom partiet eller helt enkelt ta steget över till V. Oavsett vilket val de gör så är det en röst på koalitionen och för en ny rättvis regering!

 5. matte

   /  november 25, 2009

  Det är det ständiga skattehöjandet av S som sakta men säkert sabbat tillväxten och utarmat välfärden i sverige, inget annat. Sug på den, skattehöjarpucko!

 6. Varför har S sålt ut sig till marknadskrafterna? En marknad som äter människor till frukost, lunch och middag. Den stora festmåltiden Naturen har de redan konsumerat med råge. Vad kommer att finnas kvar efter neoliberalernas rovdrift på vårt klot?

 7. Nu är vi där i gårdagens Sverige Där det såldes människor på auktion Nu säljer vi ut sjuka och arbetslösa. De som redan är utanför skiter vi i fullständigt. Det gamla patriarkatet har gjort entré. Vem ser till den lilla människan av våra politiker? För det är på tok för tyst från oppositionen

 8. Surgubben

   /  november 25, 2009

  Att ni orkar. Ni plockar lite här och lite där för att få ihop något som kanske kan glädja de redan troende. Men håll reträttvägarna klara pojkar. Om fem – tio år kommer IPRED och tar er 🙂

 1. Tack klassamhället för 5 extra « Storstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: