Socialliberalismen finns numera hos de rödgröna


Illustration Robert Nyberg

Det skrivs och talas en hel del om var de olika borgerliga partierna egentligen befinner sig på den politiska skalan – speciellt nu efter Folkpartiets landsmöte. Vilka har gått till höger eller till vänster? Var finns dagens socialliberala borgerlighet, egentligen?

Många hävdar att det nya borgerliga mittenpartiet är Moderaterna, och att de andra allianspartierna nu försöker suga åt sig de gamla högerväljarna och de extrema nyliberalerna. Och visst är det så – om man enbart lyssnar till retoriken. Tittar man på den praktiska politiken så kan man istället konstatera att det inte finns någon socialliberal borgerlighet längre. Bortser man från den taktiska retoriken vill ”de nya Moderaterna” gå minst lika långt ut i nyliberalismens träskmarker som resten av allianspartierna. Man har bara vett om att inte säga det högt.

Folkpartiet steg i helgen fram som det enda parti som öppet förespråkar ökade klyftor och sänkta skatter enbart för höginkomsttagare. För att verka folklig rabblade Major Björklund visserligen upp en hel rad med ”vanliga” yrkesgrupper som han trodde skulle få sänkt skatt med förslaget. Men när Rapport granskade siffrorna visade det sig att varken gymnasielärare, sjuksköterskor, bibliotekarier eller socionomer kommer i närheten av att betala någon värnskatt eller statlig skatt. Björklund är alltså lika illa påläst när det gäller skatter som när det gäller Zlatans uppväxt. För övrigt är det sämre anställningsskydd, mer kärnkraft, betyg i förskolan och språktester som gäller.

Centern har den senaste tiden lagt sig farligt nära Fp, vilket gör att allt fler röster höjs för att slå samman de båda – inte så konstigt – det parti som en gång värnade om miljön och en levande landsbyggd satsar numera hellre på kärnkraft, stureplans ”bratsen” och fler och större bonusar till statliga bolagsdirektörer.

Kristdemokraterna var länge ett parti enbart för skenheliga högerkonservativa homofober, men har med Hägglund i spetsen försökt att profilera sig som ett parti för ”vanliga människor. Samtidigt säljer man ut våra gemensamma tillgångar som apotek och sjukhus till riskkapitalister med vinstmaximering som affärsidé – helt emot vad ”vanliga människor” vill. Man förespråkar att våra medborgerliga rättigheter ska bestämmas utifrån sexuell läggning och kramar sitt ”hemmafrubidrag”.

Moderaterna sägs ofta vara det enda av allianspartierna som har gått åt vänster – eller åt mitten. Och visst försöker de att skapa en illusion av att ha blivit förespråkare för ”den svenska modellen”, ”arbetslinjen” och ”välfärdens kärna”. Skrapar man under ytan, eller tittar på vad de faktiskt har åstadkommit under sina år vid makten blir bilden en helt annan.

De nya moderaterna säger vackra ord om ”välfärd” samtidigt som man tar fram storsläggan och förvandlar både a-kassan och sjukförsäkringen till minimala nådegåvor med hårdare kvalificeringskrav som utestänger allt fler. Man talar vackert om ”den svenska modellen” samtidigt som man förskjuter maktbalansen på arbetsmarknaden genom att fördyra fackmedlemskap, slakta arbetsmarknadspolitiken, arbetsmiljöarbete och forskning. Man kramar LAS, samtidigt som man uppmuntrar arbetsgivare att sparka de med ohälsa. Man talar om ”arbetslinjen” när den grundläggande idén handlar om ökade klyftor. Man skapar medvetet en ”hungrig” underklass av lågutbildade, sjuka och arbetslösa (som bara behöver ”ta sig i kragen”) för att sedan kunna utnyttjas och hjälpa till att driva ned lönerna.

De nya moderaterna iscensätter allt det som de andra borgerliga partierna pratar om. Man gör det bara med lite mer finess och med en mjukare välfärdsvänlig retorik som stulits från socialdemokraterna…

Det enda riktigt socialliberala partiet i svensk politik numera är kanske just Miljöpartiet. Signifikativt ligger de närmare både sossarna och vänstern än något av allianspartierna i sin politik – medan borgarna vandrar vidare i det nyliberala träsket mot sitt drömsamhälle…..

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

(citat ur Reinfeldts bok Det sovande folket, 1993)

*

Läs Helle Klein – Det nya Sverige handlar om att kontrollera och utestänga

Läs mer;

Så raseras välfärden

Ökade klyftor – inget olycksfall i arbetet

Så inleds systemskiftet

*

Press; SvD1, SvD2, SvD3 , DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, AB1, AB2, AB3,

Bloggat; Jj.n, Helle Klein, Kommunisternas blogg, Jinge, Peter Andersson, S-buzz, Alliansfritt Sverige

Mer – Netroots

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Fille

   /  november 23, 2009

  Du har en viktig poäng i din analys. Hela den svenska politiska skalan har förskjutits högerut. Nu försöker Alliansen (i kraft av sin mediamakt) förvalta detta på bästa sätt.

  Jag tror inte de kommer att lyckas. Den medelklass som de sänkt skatten för har nog ändå trots allt en känsla kvar för de arbetslösa och sjuka som kastats ut (utan skyddsnät) till fattigdom mitt i den värsta lågkonjunkturen på länge. Och nu trillar rapporter om sjuka och arbetslösa som far illa igenom den borgerliga maktfiltret (DN och SVD). Det kommer inte att kunna stå emot.

  Många av oss som tjänar (kortsiktigt ekonomiskt) på regeringens skattesänkningar tackar nog ändå nej till dessa om vi får välja. Priset (i form av ökad utslagning och större klyftor) är för högt.

  Är man en mittenväljare och gillar socialliberlismen finns inget annat att göra än att rösta på oppositionen. Nästa val kommer vi därför att ersätta nyliberalismen med socialliberalism… Men också detta är tillräckligt för att det skall vara värt att rösta!

 2. Saranea

   /  november 23, 2009

  Bra, som allltid!

  Jag hittar dock inte inslaget i Rapport som du hänvisar till, det där de visar att vanliga löntagare som sjuksköterskor, socionomer och lärare inte tjänar på slopad värnskatt… kan du inte länka till den sändningen?

 3. Man kan inte vara socialist och liberal samtidigt. Det är två helt olika världsuppfattningar. Socialist=den starka staten=planhushållning. Liberal=Den starka människan=marknadshushållning.

  Socialliberal är en liberal på vänsterkanten (som jag). Nyliberal till höger.

  Möjligen finns det snarare liberala socialister, som du kanske menar till höger medan motsatsen åt andra hållet torde vara kommunister.

 4. Saranea – inslaget var i fredags, den 20 november,19.30. Ska försöka hitta länken, men vet inte hur länge den ligger ute.

  Länken,efter ca 12 min;
  http://svtplay.se/v/1780003/rapport/20_11_-_textat?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1781352/sb,p103263,1,f,-1

 5. Jonatan

   /  november 23, 2009

  Kan inte förneka att du kanske har ett par rätt i det du skriver. Men du kan inte på allvar mena att miljöpartiet är ett liberalt parti? Inget parti som aspirerar företräda liberala värderingar skulle någonsin gå in i långsiktig politisk allians med ett vänstersocialistiskt (fd kommunistiskt) parti. Dessutom, den ”socialliberal” som idag skulle rösta på vänstersidan skulle aldrig kunna betraktas som sådan i någon mening alls. Den dag Vänsterpartiet inte är del av det andra regeringsalternativet kommer ditt inlägg här vara värt att analysera mer.

 6. Jonatan

   /  november 23, 2009

  Vill förtydliga det jag ville ha sagt tidigare.

  Du är av uppfattningen att socialliberaler har skäl att kritisera den idag förda politiken. Jag håller med om det till viss utsträckning. Självklart kan det finnas delar värda att kritisera ur flera perspektiv, också ett socialliberalt. Och jag tror säkert att många tydligt vänsterliberalt orienterade skulle vara lockade av ett mittensamarbete med S och MP.

  Men, menar jag, gränsen för även den mest pragmatiska och vänstervridna liberalen går vid att stödja ett tydligt radikalt socialistiskt parti (V). Samarbete mellan någon slags liberaler och ”rena” socialister är en motsägelse och en liberal, även en kraftigt vänsterinriktad socialliberal, som skulle medverka till att Lars Ohly tog plats i regeringen, har därmed förverkat allt anspråk på att företräda en liberalism.

  Det du kommer fram till i ditt inlägg och som jag håller med om, är att Sverige genom den förda blockpolitiken, saknar ett reellt mittenparti. Och, jag ger dig det, många vänsterliberaler skulle säkerligen föredra en annan regeringskoalition än den nuvarande. Men det viktiga tillägget, som du som vänsterperson måste förstå, är att det alternativet inte heller skulle vara de Rödgröna. Vänsterliberaler och ”liberalt” sinnade miljöpartister skulle föredra att regera utan KD och M men dörren skulle vara lika stängd för V.

  Tack för mig.

 7. Jack

   /  november 23, 2009

  Det är ganska underhållande att se hur uppretade en del ”socialliberaler” blir av det perspektiv som förs fram i denna blogg.

  Till skillnad från exempelvis Göran Rosenberg är de ”liberaler” som reagerat på denna blogg snarare nyliberaler än socialliberaler.

  Så här säger Rosenberg om definitionen av ordet socialliberal i relation till dagens partier: ”Nu förespråkar nästan alla marknadsekonomi, vilket i princip är ett annat ord för kapitalism. Alla som gör det är inte nödvändigtvis liberaler, men ingen som gör det kan rimligen kalla sig socialist. Socialister som förespråkar kapitalism är i regel socialliberaler, vad de än själva anser om saken.”

  Slutsats: Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet är definitivt att betrakta som socialliberala partier. Också dagens Vänsterparti måste nog också räknas in i denna grupp.

  Läs mer om Göran Rosenbergs kloka tankar här: http://www.rosenberg.se/_artiklar/socialliberalism.html

 8. Ahl

   /  november 23, 2009

  Jag tror definitivt att man kan identifiera sig som både liberal och socialist, rentav borde folk inse att nästan samtliga är influerade från båda dessa ideologier. Vem är exempelvis emot en blandekonomi? Nu står visserligen Ohly och Björklund rätt långt i från varandra, men båda förordar en ekonomi med både offentlig och privat sektor. Men framför allt tror jag att många vill kunna ta vara på både socialismens solidaritet, och liberalismens individuella frihet.

  Jättebra skrivet förövrigt! Jag tror att folkpartiet och centern taktiskt gör fel att söka sig högerut; visst finns det kanske en del besvikna gammelmoderater att vinna, men den livsavgörande mitten är nog inte lika imponerad. I synnerhet folkpartiet ser ut att ha ambitioner om att bli ett högerspöke.

  Om Björklund håller fast vid sin blunder om den så kallade skattelättnaden för offentligt anställda kvinnor kan han tappa mycket förtroende, precis som Maud Olofsson satt sig i en minst sagt jobbig sits efter Vattenfall-historien. FP och C har haft en nedåtgående kurva ett bra tag nu, och KD kommer aldrig att bli någon röstmagnet. Även om nu moderaterna går bra kan de inte vinna valet med så svaga allierade. Det är nog inte bara jag som är orolig för att detta öppnar dörren för SD?

 9. LLC

   /  november 23, 2009

  ”Man skapar medvetet en ”hungrig” underklass av lågutbildade, sjuka och arbetslösa (som bara behöver ”ta sig i kragen”) för att sedan kunna utnyttjas och hjälpa till att driva ned lönerna.”

  Vilken oansvarig användning av den länkade artikeln. Enligt artikeln har andelen barn som bor i ”rika” familjer gått upp from 18% till 30% sedan 2006. Artikeln uppger inte exakt vilken andel barn i Sverige bor i ”låginkomstfamiljer” (också oansvarig journalistik) MEN de säger att andelen har inte ändrats sedan 2006 och de uppger att HÖGST andel låginkomst-barnfamiljer har man i Skåne och att det där är drygt 9%.

  Fler barn har fått det bättre, och inga har fått det sämre. Nästan en tredjedel barn i det här landet bor i s.k. ”rika famiiljer”, fler än 3 gånger så många som är låginkomst. Säg vilka andra länder som har det så bra?

  ”MAN skapar medvetet en ‘hungrig’ underklass”? I och med att den förbättringen artikeln diskuterar har hänt sedan 2006 och andelen ”fattiga” barn har inte försämrats sedan dess — tja, vilka är det som får ta ansvar för att denna klassen ”skapades”, kan man undra?

 10. Fille

   /  november 24, 2009

  LLC, den undersökning som refereras är gjord mellan 2006 och 2007. Den standardökning vi då ser är framförallt beroende på den goda konjukturen. Jämförelsepunkten 2007 är alltså mitt i en av de mest brinnande högkonjunkturerna vi varit inne i.

  Vad har skett efter detta? Ja, vi gick (några halvår senare) in i en djup lågkonjunktur. Då stod många där med en fullständigt kvaddad a-kassa samtidigt som regeringen (sommaren 2008) skapade nya regler i sjukförsäkringen, som satte människor med ohälsa helt utan försörjning mitt i denna lågkonjuktur. Vilket ledde till växande klyftor och fler socialbidragstagare.

  I dagens Allianssverige sätter sig fattigdomen så djupt att vi måste börja tala om vikten av det sociala arvet igen. Barn till fattiga får idag en start i livet som riskerar att för alltid fjättra dem fast i ”utanförskap” och relativ fattigdom.

  Summasummarum: Formuleringen du (LLC) refererar till äger i högsta grad giltighet idag. D.v.s. man skapar idag medvetet en ”hungrig” underklass av lågutbildade, sjuka och arbetslösa (som bara behöver ”ta sig i kragen”) för att sedan kunna utnyttjas och hjälpa till att driva ned lönerna. Så är det. Dert visar också SCB-statistiken efter 2007.

 11. Jonatan, Din syn på V är bara så gammaldags, förlegad, passé och tråååååååååkig, gäsp!

  För övrigt håller jag med AHL att man både kan identifiera sig som liberal och socialist för det gör jag och säkert många andra också. Däremot skiljer jag personligen på socialliberalism som för mig är en liberalism som kan tänka sig viss statlig inblandning och liberal socialism som värnar socialismen men accepterar marknadsekonomi som mest effektivt och självreglerande men kombinerat med starka regleringar och en effektiv skatte- och fördelningspolitik för att det skapade välståndet ska fördelas någorlunda rättvist.

 12. Tack LLC för att du uppmärksammade mig på en länk som blev fel i hastigheten. Nu är det rätt.
  Och tack Fille för ditt svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: