Svårt cancersjuka tvingas arbeta heltid

Regeringens egna utredare konstaterade nyligen att Sverige har extremt hårda regler för sjukersättning (sjukpension). Efter att ha granskat sjukförsäkringssystem världen över hittade man inget annat land som hade strängare regler.

Men, frågan är om inte den nya ”utförsäkringskedjan” slår världsrekord även på andra sätt. Det är svårt att tänka sig att man i andra välfärdsstater tvingar ut cancersjuka patienter från försäkringen – mot läkarens order och bedömning.

Så här säger cancerläkare Per Bengtsson på Södersjukhuset om situationen, citat Metro;

Svårt cancersjuka drabbas allt oftare av Försäkringskassans hårdare regler och tvingas jobba fastän de mår väldigt dåligt eller är mitt i pågående behandling. Döende patienter kan få sin sjukpenning indragen. Läkarintygen spelar ofta ingen roll.

– Det är en frustration. Vi vill ju patientens bästa. Patienter far illa.

Metro berättar också om cancersjuka Carin, som efter en tuff behandling lyckats komma tillbaka på halvtid som gymnasielärare. Nu säger FK nej till halv sjukpenning – istället får hon rådet att säga upp sin fasta anställning och ”ta jobb som spärrvakt”.

Så här säger Aina Johnsson, kurator på SÖS och Karolinska sjukhuset, som dagligen möter patienter som Carin;

– Carins situation är förfärlig och inte unik. Efter årsskiftet blir det ännu värre då många av våra svårast sjuka patienter blir utförsäkrade och varken får lön eller sjukpenning.

Man kan konstatera att det enda som verkar stå skrivet i helig skrift över regeringens sjukförsäkringspolitiska anslagstavla är de ord som Husmark Pehrson själv uttalade för ett par år sedan (innan den mjuka propagandaapparaten var i full gång), citat;

– De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

Frågan är om det inte var bättre på den tiden regeringens företrädare talade klarspråk. Då när man utan att blinka pekade ut alla sjuka som ”fuskare” och sa rakt ut – vi behöver pengarna till skattesänkningar (för de som är friska och rika). Nu svamlar man istället om ”rehabilitering” och hur bra allting är för de som kastas ut från försäkringen – när allt egentligen handlar om en inhuman utslagning av svårt sjuka människor.

Kanske har man insett att människor i allmänhet inte alls gillar att man sparkar på de som redan ligger ned…

Vi är numera så vana vid det nymoderata nyspråket att vi knappt ens reagerar längre. Och nu är man på gång igen – när man försämrar semestervillkoren för stora delar av befolkningen kallar man den nya lagen för ”förenklad semesterlag” – men den innebär en rad försämringar – framförallt slår dessa mot långtidssjukskrivna och arbetsskadade.

Alltså  – inget nytt under den borgerliga solen – låt de som redan har det svårast drabbas hårdast.

Läs mer om den nya semesterlagen hos Monica Green och i Värmlands Folkblad.

*

Tidigare bloggposter; De som förbrukats måste förnedras, Husmark gör alla fel i utförsäkringskedjan

Bra bloggar; Vägen till himmelen, Smärtbloggen, Utredarna, Ingen ko på isen, Martin Moberg Marlene

Progressiva bloggar – Netroots

Press, sjukdom – hälsa; DN1, SvD1, SvD2,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Fille

   /  november 17, 2009

  Cancersjuka som tvingas ut och jobba p.g.a. Alliansens så kallade ”arbetslinje”. Läkare som vittnar om det orimliga i det som just nu sker i sjukförsäkringen.

  Vad krävs för att den svenska medelklassen skall inse vad som pågår? Varför märks så lite i opionssiffrorna? Vad har hänt med svenska folkets medkänsla och civilcurage? Sitter man nöjd framför TV:n (och njuter av sina skattesänkningar) och zappar bort de reportage som berättar om det omänskliga som sker med människor som nu på löpande band kastas ut från trygghetsförsäkringarna ut i kylan?

 2. Ja, stora delar av den unga medelklassen är ju indoktrinerade i föreställningen att samhället blir mycket bättre – för alla, om alla är obegränsat egoistiska. Ja att egoismen är naturens egen lag (jfr med 20- och 30-talens ideologi). Så vem förvånas?

  Det är först när de drabbas själva, som egentligen de flesta gör förr eller senare eller någon eller några gånger i livet, som de inser att det egoistiska samhället inte är bättre för alla.

 3. Moderaterna visar med det här att sjuka – liksom gamla – inte är välkomna i detta land. Detta är ett organiserat sätt att göra sig av med dessa oönskade…Är regeringen så infantil att de tror att sjukdomarna faktiskt upphör med utförsäkringarna ?

 4. Eva

   /  november 20, 2009

  Tycker uppgifterna om förändrad semesterlag ovan är väldigt oroande! Här är en länk till själva proprositionen:
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/13/16/45/b87a9077.pdf. Ska studera den närmare nu.

  Min plan för at klara mig över ‘karenstiden’ när jag blir utförsäkrad i april, är att försöka få ta ut sparad semester ett par dar i veckan under den perioden, för att sen ha möjlighet att få bli sjukskriven igen på den del jag inte kommer att orka jobba. Kommer det här att sabba den utvägen??

  Med en så envis utmattningssjukdom som jag har haft nu i 8 år, kan jag redan nu förutse att det inte kommer att vara möjligt för mig att jobba heltid ens efter nästa sommar – enligt min doktor kanske aldrig – även om jag inte önskar nåt hellre än att få bli frisk igen!! Att jag klarar halvtid är riktigt bra gjort, om jag får säga det själv!

  Det är bara att hoppas på nästa val!

 5. ELL

   /  november 21, 2009

  I senaste etc.se skriver Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren om sjukförsäkringen.

 6. Jättebra skrivet!
  Anledningen till att folk inte känner medkänsla är att det inte ännu gått upp för folk eller medelklassen att detta kan drabba även dem. Det är ju faktiskt så att vem som helst kan idag få gå från hus och hem om man blir långtidssjuk eller arbetslös eftersom A-kassan är så låg. Endast 10% får 80% av sin lön och då bara under en viss tid. Väldigt många får inte ens 50% och då är man illa ute. Jag tror att det kommer att vända och folk börjar inse att de lagar och regler som vi tog för givet inte är för givet utan vi måste kämpa och bevaka våra rättigheter. Tillsammans!

 1. En inhuman och rättsosäker försäkring « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: