Är moderater större smygrasister än andra?

invandrare
Illustration; Robert Nyberg

Rasismen flödar i det moderatstyrda och välmående Vellinge.  Där finns inga flyktingar och knappt några invandrare, men gott om fördomar…

Gårdagens Agenda gav oss en inblick i hur det kan låta på ett av ”informationsmötena”….

Citat;

”- I många av de här länderna som de här barnen kommer ifrån skjuter man ned varandra när man blir förbannad…”
….

– Jag har ingenting emot invandrarbarn, men….”

Är moderater mer rasistiska än andra människor? Nja…

Moderaterna har under de senaste åren haft sina mer eller mindre uttalade flörtar med potentiella SD-väljare, men så har även andra riksdagspartier.  Problemet är större än så. Av landets 290 kommuner har endast 100 tecknat avtal att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Ibland kan man läsa att rasister finns främst bland lågutbildade män, men det stämmer förmodligen inte in på befolkningen i alla de kommuner som nu – runt om i landet –  tar emot så få flyktingar som möjligt.

Ofta är den genomskinliga motiveringen ”vi har inga hyreslägenheter” (t.ex. rika Täby, Danderyd). Anledningen till att man inte bygger hyreslägenheter är givetvis att man inte vill ha någon blandad befolkning. Man vill hålla nere skatten genom att enbart bereda plats för rika och  friska höginkomsttagare – dit hör inga ensamkommande flyktingbarn, och knappast så många andra nyanlända flykting heller ( i första steget). Man vill leva i sin segregerade dröm för välanpassade ”normalsvenskar”.

Hos de som inte känner några invandrare eller flyktingar frodas fördomarna och rykten får lätt fäste. Berättelser om ensamma flyktingbarn som lyckats fly undan krig, tortyr och andra hemska upplevelser och sedan sägs komma hit för att ”skjuta ned” alla som de eventuellt skulle ”bli förbannad” på kan tyckas så befängda att ingen kan tro på dem – men så är det inte. Ryktena och fördomarna finns, och det finns till och med de som tror att de är sanna.

På samma sätt startades ryktena om de s.k. ”apatiska flyktingbarnen”. Familjer som kom hit efter att i de flesta fall ha genomlevt fruktansvärda övergrepp blev anklagade för att ha drogat och misshandlat sina barn i ”smyg” – allt för att lura myndigheterna och få stanna.  Jag har precis läst  Gellert Tamas bok ”De apatiska” (läs den!).  Han beskriver ett Sverige där påhittade rykten snabbt blir officiella sanningar. Hur familjer som har flytt undan traumatiska händelser behandlas som brottslingar istället för att få hjälp, och hur myndigheter och politiker underblåser ryktena. Vi var många som i det första skedet också trodde på det vi fick höra. Hur ska man veta?

En sak är säker – det värsta  politiker eller myndigheter kan göra, i en sådan här situation, är att underblåsa rasistiska rykten och spä på människors rädsla för det okända – alltså precis så man gjort  Vellinge.

Istället hade det gjort gott för de flesta ovilliga kommuner att bygga en mer blandad bebyggelse, med hyreshus (- inte bara för flyktingar), och  skapa samhällen där alla får plats och är välkomna. Det är ett sätt att riva ned alla murar av rykten och halvsanningar som skapas när man segregerar människor.

Att moderater är mer benägna att vilja behålla sina små segregerade samhällsvarianter av  ”gated communities”  är ett faktum,  men frågan är om det beror på att moderater är mer rasistiska eller har denna grupp blivit mer rasistiska  just därför att de lever avskärmade, välmående och egocentrerade liv.

Vad är hönan, vad är ägget?

Hur som helst tror jag att en rejäl dos mångfald och personliga möten med flyktingar och människor från andra kulturer och med helt andra bakgrunder skulle vara oerhört nyttigt för alla rasistiska Vellingemoderater – och för alla andra välbeställda och segregerade samhällen och deras likaledes välmående och smygrasistiska befolkningen…

*

Bloggat; Svensson, Röda Lund, Peter Andersson, Högbergs tankar, Alliansfritt Sverige, In your face, Mer – Netroots

Press; DN1, DN2, DN3AB1, AB2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4Expressen1,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Fille

   /  november 17, 2009

  Ja, man blir lite mörkrädd när man läser vad Gellert Tamas skriver om de s.k. apatiska flyktingbarnen och den propagandaapparat som då kopplades på. Visst finns paralleller till Alliansens och nyliberala ledarskribenters hetsjakt på sjukskrivna ”fuskare”.

  I båda fallen handlar det om att sprida misstro och misstänksamhet mellan människor; att spela på medelklassens rädsla för att bli utnyttjad av bidragstrixande fattiga och ansvarslösa personer som bara är ute efter att komma åt vårt välstånd.

  En (m)isstro som i sin förlängning skapar ”gated communities” och segregation. Man får bara hoppas att segregationen och de sociala skillnaderna inte hunnit bli så stora att det inte längre finns möjlighet till medkänsla möver gränsen mellan ”vi” och ”dom”. Har det gått så långt får vi nog tyvärr förbereda oss på fler mandatperioder med moderater som håller i styråran…

 2. OM man nu går till fotfolket.
  Då är de flesta smygrasisterna sossar och moderater.
  Bland riksdagspartierna då.

 3. ”Är moderater mer rasistiska än andra människor? Nja…”

  Jo.

  Hela deras bärande idé är att strukturell rasism är bra eftersom det söndrar arbetarklassen.

 4. Men Nicklas, varken moderaterna eller sossarna, som partier har någon annan bärande ide än att ta och behålla makten.
  I stort sett utan ideologi…

  Men nu var frågan om smygrasism, och jag hänvisade till hur jag uppfattar fotfolket inom resp partier. Inte till partiernas officiella eventuella inställning.

 5. beturo

   /  november 24, 2009

  Hej!

  Dessvärre tror jag att rasismen finns, naturligtvis inte officiellt, i alla väljargrupper. Och anledningen är att man numer får reda på mer om vilka olägenheter invandringen för med sig. Jag behöver inte ge några exempel, det räcker med att slå upp en dagstidning.
  Jag tror att landet håller på att falla sönder. Man kan inte kräva solidaritet in absurdum. Viljan att betala skatt och finansiera det allmänna kommer att precis som i USA att sjunka om skattemedlen används som i dag.
  Sverige är en nation i kris – stor kris.

 1. När vargen vaktar fåren… | Högbergs Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: