En social kris skapad av regeringen

borgminister

Finansminister Anders Borg talade i går om att Sverige nu är på väg ut ur krisen. Samtidigt varnade Borg för att ”allt för tidigt dra tillbaka stimulansåtgärderna”.

Man kan gott fråga sig – vilka stimulansåtgärder?

Finansministern har å ena sidan upprepat sina dubbla budskap om ”sparsamhet” och  ”återhållsamhet” och kategoriskt avvisat ”krav på stimulanser” samtidigt som han har berömt sig av att Sverige skulle föra ”världens mest expansiva krispolitik”. I själva verket har Sverige legat under genomsnittet när det gäller stimulanser och i EU botten när det gäller jobben. Kritikerna och experterna har varit eniga – stimulanserna har varit för små och kommit för sent.

Den enda riktigt stora satsningen har – mitt under krisen – varit att låna till ytterligare skattesänkningar för de som är friska och har jobb. Satsningar som borde ha gjorts på eftersatta infrastrukturprojekt, miljö, välfärd, utbildning etc. har till största delen uteblivit. I uppgången åker nu regeringen snålskjuts på övriga världens expansiva krispolitik och industristöd.

Men, det räcker inte. Inte för de 60 000 inom välfärdssektorn som blir av med jobbet och de konsekvenser det får. Inte för alla de tiotusentals sjuka som nu kastas ut från försäkringen till en oviss framtid. Inte för alla de arbetslösa som inte får någon annan hjälp än hypnos och ”heja, heja” av regeringens misslyckade jobbcoacher.

Regeringens medvetna nedmontering av socialförsäkringarna och passiva krispolitik har skapat en socialkris mitt i finanskrisen. Det kan ingen uppgång i världsekonomin förändra. Det som behövs är en helt annan politik.

På bonusfronten intet nytt – Anders Borg fortsatte i går sitt populistiska och  högljudda skällande på bankernas bonusar. Fakta är att regeringen själva några månader innan krisen uppmuntrade till obegränsade bonusar i statens egna företag. Nyligen hyllade dessutom statsminister Reinfeldt ett G20-dokument som uppmanade bankerna att ta ut mer bonusar – samtidigt som han presenterade uppgörelsen med orden”nu sprack bonusbubblan”.

Dubbla budskap, populistiskt retorik och tomma ord fortsätter alltså att känneteckna regeringens misslyckade kris-, välfärds- och jobb-politik….

*

Till sist…

Psykologen Lars Folke bemöter i dag på AB debatt Lars Munkhammars hyllning till kapitalismen.

Citat;

År 1900 var inkomsten i de rikaste länderna tio gånger så hög som i de fattigaste – vid millennieskiftet var den 60 gånger så hög. Och att somliga är glada för smulorna från de rikas bort är ett dåligt argument.

Men det handlar inte bara om pengar – det handlar framför allt om moral och etiska principer. Ska den som är ”stark”, smart och bra på att ta för sig få leva i överflöd och de som saknar dessa egenskaper få klara sig bäst de kan – ”leva på smulorna”? Det kallas djungelns lag. Så långt har vi alltså kommit i vår så kallade civilisation.

Eller ska vi tro på principer som solidaritet och medkänsla, rättvisa och jämlikhet? Det finns en viktig psykologisk aspekt: Vad gör den ohejdade kapitalismen med våra psyken, våra själar?

Konkurrens och tävlan är ju inbyggt i kapitalismen: Det är inte du och jag, utan du eller jag. Människor betraktas och behandlas som objekt för vinning.

*
Tidigare bloggposter;
Veckans värstingar och lögner, Storsatsningar = PR-trick och bluffsiffror

Bra Bloggar; Stockholmsvänstern om apoteken,  Eva Lena om torskar, Smärtbloggen om sjukskrivningsreglernas konsekvenser, Renées ruta om jobbcoacher, Mer eller mindre bara ord om hatet, Utredarna om arbete och sjukdom, HBT-sossen om kärnkraft

Mer progressiva bloggar – Netroots

Mer press; AB Det är jobb som saknas, AB Fripassageraren Borg, AB1, AB2, DN1, DN2, DN3, AB debatt

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Fille

   /  november 10, 2009

  Enligt Borg (nuvarande) retorik är det bra med stimulanspolitik. Det strider mot vad han och Reinfeldt sade för bara drygt ett halvtår sedan då de varnade för att via sedelpressarna öka utgifterna. Man undrar om det nu är dessa sedelpressar som dragits igång…

  Bra att du sticker hål på Borgs tomma retorik. Det som gäller är att Sverige sedan lång tid åker snålskjuts på de stimulansåtgärder som Obama, Brown och andra dragit igång. När dessa ledare sjösatte sina stimulanspaket stod Reinfeldt och Borg vid sidan om och klagade över att det var oansvarigt med att öka budgetunderskotten.

  Sedan dess har Reinfeldt/Borg av verkligheten och den nationalekonomiska vetenskapen (bl.a. sin egen ”expert” Calmfors) överbevisats om att de hade fel. Nu låter det alltså helt annorlunda. Snacka om kappvändarpolitik (även om kappan just nu är vänd åt rätt håll)…

 2. Borg såg ut som en kickhög gambler när han igår levererade NYHETEN om att ekonomin går framåt igen.
  Tack för att du skriver med medkänsla och solidarietet!

  Jag känner mej blek och frusen idag, av HUR det ser ut med all denna egocentrerade politik. Tack för du lagt in Lars Folkes kommentar, den är så sann. Och de högre perspektiven som bortblåsta…

  Hoppfullhet och att de som blivit medelklass insett att denna regering bara vill söndra och härska
  Solidaritetslusta inför valet är det enda!
  Mvh Sarasvati

 3. Titta på bilden där Anders Borg synes utföra någon form av handpåläggning. Är inte detta ett utslag av att han själv varit i kontakt med någon av de hundratals jobbcoacher som arbetsförmedlingen anställt för att hjälpa just arbetslösa. Men han är ju inte arbetslös, säger någon. Nej, kanske inte det men han kanske känner sig modlös och idéfattig på hur han ska lösa alla dessa gordiska knutar som han och resten av Alliansen skapt under sin mandatperiod.
  Det var nog därför han passade på att gå till en av Angela Bermudez-Svankvists rekommenderade jobbcoacher.
  Med tanke på resultatet så vet ju jag vilken jocccoach jag INTE ska gå till.

 4. Tack ”höga kusten poeten” för en mycket träffande kommentar – och ett gott skratt 😀

  Tack även Sarasvati och Fille för kommentarerna som värmer och ger nya insikter!

 1. Motvallsbloggen » Jobbcoacher – vad har de för uppgift egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: