Du är till för att skapa vinst!

apotekut

Så här sammanfattade PRO utförsäljningen av Apoteken tidigare i år;

Trots kritik och invändningar från farmacevter, den forskande industrin, läkemedelshandlarna, en enig opposition och en majoritet av kunderna driver regeringen igenom utförsäljningen.

I går började utförsäljningshjulen att snurra. I dag gnuggar köparna händerna!

SvD,citat;

Tre av de fyra nya ägarna är riskkapitalbolag som vill sälja de nyköpta apoteken om några år…

Vilka anledningar finns det för riskkapitalbolag att köpa och sälja Apotek? Svaret är givetvis att de vill tjäna pengar – annars skulle de aldrig göra det.

Vilka som får betala? Konsumenterna, och allra mest de som verkligen behöver läkemedel – alltså sjuka och gamla.

Ett av argumenten är att allt blir bättre och billigare för konsumenten med avregleringar och utförsäljningar.

”Då kan man fundera över följande siffror som är framtagna av riksdagens utredningstjänst”:

 • Järnvägen avreglerades 1988, priserna har stigit med 125 procent, konsumentprisindex (KPI) +57 procent.
 • Taxibranschen avreglerades 1990, priserna har stigit med 72 procent, KPI +34 procent.
 • Inrikesflyget avreglerades 1993, priserna har stigit med 63 procent, KPI +20 procent.
 • Posten avreglerades 1993, priserna har stigit med 80 procent, KPI +14 procent.
 • Elbranschen avreglerades 1996, priserna har stigit med 86 procent, KPI + 9 procent.

Men, det finns mer än enbart vinstmaximering som riskerar att göra läkemedlen dyrare, (Utförsäljning ger dyrare apotek) citat;

Enligt OECD har Sverige ett av de mest kostnadseffektiva distributionssystemen för läkemedel i världen. Men nu kan vi vänta oss kraftigt ökade läkemedelskostnader. I lagrådsremissen till förslaget står att vinstpåslaget mellan läkemedlets inköpspris och försäljningspris ”inte får vara väsensskild från den som apoteksbolag redovisar i andra jämförbara länder”. Apoteket AB har idag ett påslag på 17 procent. Det kan jämföras med genomsnittet för apoteksbolagen i Europa som är 35 procent.

När det nu gäller något så livsviktigt och livsavgörande som läkemedel kan man fråga sig om det är rätt att, av enbart ideologiska skäl, sälja ut och fördyra ett väl fungerande och kostnadseffektivt system i utbyte mot ett system där vinsten blir den avgörande faktorn för många aktörer.

Det finns inte längre någon del av tillvaron där vi får en andningspaus ifrån den fria kapitalismens råa människosyn. Är du funktionshindrad, arbetslös, sjuk, gammal och svag, eller bara i behov av läkemedel för att leva eller överleva – kom ihåg –

Du är till för att skapa vinst!

*

Bra bloggat; Svensson, Bosses högst personliga…, Tyckande och tankar, Stockhomsvänstern, Esbati,Lasses blogg, Ola Möller

Press; SvD1, SvD2, SvD3 DN1, DN2,

Progressiva bloggar – Netroots

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant. se

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Tack för ett bra inlägg.

 2. en klockren sammanställning som visar att den borgerliga regeringen inte pysslar med saker som är bra eller skapar goda saker för land och folk.

  Politik handlar för denna regering enbart om ideologiska trossatser.

 3. Ett jättebra inlägg som borde läsas av många!

  Är väl en av dom där som inte kommer att kunna köpa dom mediciner jag behöver för att klara dagen…
  Men så är jag inte ”närande” utan i regeringens ögon ”tärande”…

 4. Bra redovisning av Regeringens rea av allmännyttiga företag!

  Apoteken har sålts ut för en spottsyver bara för att gynna riskkapitalbolagen. se här http://www.gp.se/ekonomi/1.245600-samtliga-apotek-salda

  Skamligt av Regeringen att förslösa skattbetalarnas egendom på detta sätt. Detta gynnar ingen utom de som vill tjäna pengar på att köpa och sälja Apoteken.

  Nästa steg är att sälja ut sopbolagen. Sopor har blivit en värdefull energiråvara. Privata företag vill nu ta över och strider med hjälp av lobbyister för att ta över kommunernas ansvar och de är på god väg att lyckas. Se här http://sydsvenskan.se/sverige/article310176/Vinnare-och-forlorare-i-spelet-om-slasken.html

 5. Ps. Lobbyisterna hade en debattartikel i GP om sophanteringen här om veckan också.

 6. Tack alla snälla för kommentarerna och kaktusblomman för nyheten om sophanteringen.

 7. Ni är samtliga här välkomna att starta egna apotek med begränsade öppettider och dålig tillgänglighet á la Apoteket, men vi som är oförskämda nog att bli förkylda på söndagar och som inte bor i storstad tar emot regeringens beslut med öppna händer.

  Tillgänglighet och mångfald kostar – så enkelt är det. Vill ni ha det ”på det gamla goda sättet” så starta eget – vilket ni faktiskt får göra nu.

 8. Hans

   /  november 11, 2009

  Personligen kan jag i vart fall leva med att taxi avreglerades. Det kanske var biloigare före 1990, men det gick å andra sidan inte att få tag i en taxi överhuvudtaget.

  Och även vi som bor i storstad kanske skulle kunna önska oss att köpa läkemedel på helgerna utan att behöva åka till ett av två öppna apotek i Stockholm.

 9. Martin H

   /  november 11, 2009

  Håller på det stora hela med om apoteket, känns inte rätt.

  Men att t.ex. taxi och inrikesflyg skulle varit så mycket bättre om det inte avreglerats känns oerhört långsökt (utbud/tillgänglighet är mycket bättre idag) och att, som det antyds, priserna skulle varit lägre om det inte skett är än mer långsökt. (SAS är ju inte direkt nån vinstmaskin idag…). Att priserna ökat kan bero på många saker som inte har nåt med konkurrens att göra, t ex bensin/oljeprisets utveckling. Jag noterar att man också valt att inte ta med telemarknaden, som är en marknad där avregleringen fungerat utmärkt.

  För övrigt är siffrorna extremt suspekta – skulle KPI endast ökat med 57 procent på 21 år? En titt på SCB:s hemsida visar att så absolut inte är fallet.

 10. Det blir knappast så länge ni kan köpa läkemedel i jouröppna Apotek. När Riskkapitalbolagen hittat en köpare som betalar mer än vad de har köpt Apoteken för ( och det är inte mycket) lär det inte bli kvar. Marknaden bryr sig inte om service, varken i glesbygd eller storstäder.De vill bara ha lönsamma Apotek kvar. Att bemanna Apotek på kvällar och helger kostar för mycket.

  Här i Göteborg har vi alla fall ett Apotek öppet här i Nordstan, förutom sjukhusapoteken och det räcker.Alla kan dessutom beställa hem läkemedel via Apoteket via Internet, så vad är problemet?Lite framförhållning ska vi väl klara?

 11. Kaktusblomman:
  Det är precis där du har så fel så fel… företagen LEVER ju på att ge kunderna bra service och bra öppetider. Annars försvinner kunderna till någon annan. Med monopolet kunde apotekspersonalen hasa sig fram i sina vita trätofflor och ha en timmes lunchstängt – vi hade liksom ingen annanstans att ta vägen förutom då ett annat apotek.

  Kul för dig, men alla bor inte i Göteborg. Jag gör det visserligen, men man får ju tänka på alla andra ibland 😉

  Framförhållning? Skall försöka ta ett snack med mina baciller och min huvudvärk angående det..

 12. Jag är ständigt beroende av alla möjliga mediciner för att få ett någorlunda drägligt liv,men jag har aldrig upplevt att det skulle vara svårt att få ut sin medicin. Visserligen får man vänta iband, men det beror på att Apoteken expedierar de som tar ut ett recept i första hand. Där tro jag inte att det blir någon skillnad.

  Man behöver ju nu mera inte ens gå dit. Däremot receptfria läkemedel kan det i o f sig vara bra att kunna köpa i livsmedelsbutiken.

 13. Jag upplever det svårt att få tag på medicin. Jag blir mer sjuk varje gång jag går in på ett Apotek…

  Dessutom är det i mångt och mycket en ideologisk fråga: staten skall inte bedriva verksamhet och skall inte belägga konsumentprodukter med monopol. Det tar död på effektivtet och tillgänglighet.

  Att just receptfria läkemedel skall kunna köpas i livsmedelsbutiken är ett oerhört stort steg framåt. Att det i Sverige skulle dröja till 2009 är bara att beklaga, men om några år kommer de allra flesta undra hur vi klarade oss innan…

 1. Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Kortslutning hos Vattenfall – sparka Maud Olofsson och styrelsen!
 2. Avregleringar och utförsäljningar inga prispressare « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: