Det ser i alla fall bra ut på bild

– Miljön är ingen prioriterad fråga för moderaterna” sa Fredrik Reinfeldt under politikerveckan i Almedalen 2006. Då var det ”utanförskapet” och ”massarbetslösheten” som var gällde. Allt handlade om ”jobb,jobb,jobb”.

I dag är det knäpptyst från Reinfeldts håll när det gäller både ”utanförskapet”, ”massarbetslösheten” och jobben.

Istället far den nymoderata statsministern världen runt som en nyfrälst, men innehållslös, miljöprofet. På hemmaplan är det tyst om både jobb, ”utanförskapet” och ”massarbetslösheten”.  Journalisterna ställer inga frågor, istället berömmer man och hyllar statsministern för hans ”ledarskap” och ”miljöengagemang”.

Men, vart tog kärnfrågorna i valet 2006 vägen….

Varför är du så tyst om ”utanförskapet”, Fredrik?

För det första – ”utanförskapet” (enligt den nymoderata definitionen) ökar och kommer enligt Riksdagens Utredningstjänst att vara 1 311 000 individer nästa år. En ökning från 17,9 till 22 procent under mandatperioden. Alltså – inte mycket att skryta med!

För det andra – begreppet är starkt ifrågasatt från flera håll. Till exempel har Uppsalaprofessorn Bertil Holmlund kritiserat begreppet för att vara ”lättmanipulerat” – det räcker med att (som regeringen har gjort) förkorta ersättningstiderna eller skärpa kvalifikations kraven för att minska ”utanförskapet”, eftersom det enbart mäter ” frånvaro från arbetsmarknaden som kompenseras med ekonomisk ersättning från socialförsäkringssystemen”.  Länder utan sociala skyddsnät har alltså inget ”utanförskap”. Bland flera kritiker finns Johan Schück. Bo Jangenäs och Levi Svenningsson har kallat begreppet för ”statistikmissbruk”.

Varför är du så tyst om ”massarbetslösheten” och jobben, Fredrik?

När regeringen tillträdde beskrev man Sverige som ett land i ”massarbetslöshet”.  Då  – i september 2006 – låg arbetslöshetssiffran på 6,1 procent. I september i år låg samma siffra på 8,3 procent (räknat med alliansens nya beräkningssätt).  Prognoserna inför de närmaste åren ser inte heller särskilt ljusa ut. Anders Borg spådde själv tidigare i år att arbetslösheten kunde stiga till uppemot 12 procent om ett par år, nu skriver han ned siffran – men en verklig ”massarbetslöshet” är trots allt ett faktum.

Alliansregeringen har alltså misslyckats dubbelt upp när det gäller jobben, arbetslösheten och ”utanförskapet” – för trots att man har försökt att manipulera ”utanförskapssiffrorna” med hårdare kvalifikationskrav och skärpta regler (i såväl a-kassan som sjukförsäkringen) rusar siffrorna i höjden.

Därför – bättre fly än illa fäkta.

Fredrik Reinfeldt har hittat sin nisch, ett område där hans gigantiska inrikespolitiska misslyckanden inte blir lika uppenbara och lätta att genomskåda. När det gäller miljöavtal, EU och utrikespolitik, är resten av världens ledare något som Fredrik Reinfeldt tomma ord och påklistrade nyvunna engagemang knappast kan påverka – däremot ser det väldigt bra ut på bild….

reinfobam

”den store ledaren” Fredrik Reinfeldt

*

Till sist …

Läs om kapitalismens stora misslyckandeBara 11 procent av närmare 30 000 tillfrågade i en undersökning i 27 länder anser att den fria marknadskapitalismen fungerar väl.

*

Arena – In i utanförskapet

Press; AB Jobbpolitiken faller sönder AB debatt, AB 1, AB2AB3, AB4, AB5 , DN1SvD1, SvD2, SvD3,SvD4, SvD5

Bloggtips; Alliansfritt Sverige om jobbcoacher, Annarkia om främlingsfientlighet, Martin Moberg om moderata misslyckanden, Nemokrati om högerflummet, Reflektioner och speglingar om kapitalismen som religion

Mer progressiva bloggar – Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Jag hatar ordet ”utanförskap” – det är ett meningslöst. Det är till för att väcka känslor, inte för att belysa faktiska omständigheter. ..

  Peter

 2. Verkar som den gemensamma fienden mellan vänsterfolk och nyliberaler råkar vara de som tror på Gud. Eller har en tro. Något mer barnsligt, ovärdigt och nedsättande beteende gentemot några andra har jag inte sett sedan jag själv gick i mellanstadiet.

  Återigen: det är alltså här jag alltid ger upp i mitt politiska engagemang !

 3. Fille

   /  november 9, 2009

  Ja, Reinfeldt har verkligen blivit handelsresande i tomma politiska floskler. Hans nya och miljökramande image väcker en hel del nya frågor: Är det ”nya arbetarpartiet” nu på väg att genomgår ännu en make-over och blir det ”nya miljöpartiet”? Från blått, till rött, till grönt…

  Färgskiftningarna hos moderaterna börjar nu bli så många så det hade nog varit mest passande om man löpte hela linan ut och döpte om sig till det ”nya kameleontpartiet”. Då hade man täckt in ännu fler färgnyanser…eller?

 4. Louise

   /  november 9, 2009

  Ja, Fille, och om man blandar alla färger så där, så blir det – brunt!

 5. alltidaldrig

   /  november 9, 2009

  Det kallas att inte fokusera på verkligheten i nuet utan framtiden i egen regi… Det påstås att många uppsatta män är psykopater. Det innebär att man inte känner empati. Man förbrukar människor omkring sig som en handelsvara. Just nu vill Fredrik uppnå respekt utomlands Snart kommer fredrik att vilja ha medhåll till sitt ego i Sverige då kommer vi åter få höra honom tala med huvudet på sned och de ledsna hundögonens sorgsna blicka in i tv kameran och alla dårar som förr trodde på honom men kanske börjat dala kommer åter att tindra med ögonen För just nu åker de första klass. De har jobb och de är friska. Men det gäller att sitta hårt på första parkett för man vet aldrig när säsongsbiljetten är förbrukad

 6. Jens J

   /  november 12, 2009

  Skriv gärna lite om ett land som inte har haft ökande arbetslöshet under det senaste året.

 1. Claeskrantz.se » Kriminella och skattesmitare som jobbcoacher med alliansens arbetslinje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: