Bubblaren Sven Otto och retstickan Moore

Vem får de nya toppjobben i EU? Det handlar inte bara om vem som ska bli Sveriges EU-kommissionär, det handlar om flera andra topp-positioner.  Spekulationerna är i full gång.

När man läser i Aftonbladet om vilka som är de svenska kandidaterna kan man ju fråga sig om allt bara är ett skämt. Inte bara Carl Bildt, Cecilia Malmström, Gunilla Carlsson och Lena Ek nämns, utan även arbetsmarknadsminister  Sven Otto Littorin.

Jo, det är faktiskt sant  – Sven Otto är en ”bubblare” för ett toppjobb i EU (enligt AB) – han ska ta hand om arbetsmarknadsfrågorna. Han är ju ”expert” och arbetsmarknadsfrågor ligger ju Sverige ”varmt om hjärtat”. Jo, jo…

littorin

För visst gillar Sven Otto det där med ”arbetsmarknad” och duktig är han ju också  😉

Se bara vad han har åstadkommit här hemma, allt med enbart en ”bluffexamen” från Fairfax University

 • En av Sven Ottos första insatser på arbetsmarknadsområdet var att lägga ned Arbetslivsinstitutet – svensk världsledande arbetsmiljöforskning, därefter att skära ned Arbetsmiljöverket så att antalet arbetsmiljöinspektörer hamnar långt under det FN (ILO)  rekommenderar.
 • Han och regeringen gjorde arbetslöshetsförsäkringen dyrare, sämre och mer svårtillgänglig lagom till lågkonjunkturen. En halv miljon lämnade försäkringen, och  fler utestängs på grund av hårdare villkor.
 • Han förvandlade ”världens generösaste arbetslöshetsförsäkring” till Nordens sämsta.  När TCO jämförde en rad Europeiska länder (Sverige, Danmark, Finland, Norge Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien) låg Sveriges numera sämst till när det gäller generositet och skydd mot inkomstbortfall för medelinkomsttagare.

Sven Otto – ett självklart val för EU-toppen!  För att inte tala om den alltid lika populära Carl Bildt  – universalexperten och topp-diplomaten, men det är ju en historia för sig 😉

Missa inte Ingvar Persson i AB – A-kassan är vandaliserad

*

Till sist…

…ser jag fram emot Michael Moores nya film ”Capitalism – a love story”.

En film som verkar reta gallfeber på alla frälsta och renläriga nyliberaler. Därför – ett måste!

Ni har väl inte missat  Johan Cronemans recension i DN, citat;

Det finns i stort sett en enda röst ute på den populärkulturella marknaden som har en radikalt annan politisk åsikt än den rådande: de så kallade marknadskrafterna skyr Michael Moore som pesten.

….

När Michael Moore i sin nya film ”Capitalism. A love story” avskärmar New York-börsen med polisens gulsvarta brottsfallstejp, kör upp en pansarvagn utanför fifflande banker och bolag, och kräver att få ta sig in i byggnaden och göra en citizen arrest – samt ta tillbaka de amerikanska skattebetalarnas pengar – möts han dels av vakter och poliser. Men framför allt: Förakt. Från makten givetvis, men också från politiker och medier.

Det är inte ”seriöst”.

Systemet sköljer över oss med hela sin propagandamaskin varje dag, tidningar, tv, filmer, reklam. En enda liten gubbe har lyckats ta sig in på den kommersiella filmmarknaden och hävdar en annan sanning, vill se en annan lösning. Häromdagen skrev ett svensk högerspöke i Svenska Dagbladet, Per Gudmundson (som numera i ett eget intressant journalistiskt crossoverprojekt är lika mycket film- och musikkritiker som ledarskribent) att Michael Moore tagit sig vatten över huvudet. Så här avslutade han sin överlägsna och tvärsäkra recension (eller vad det nu var):

”Vad som tidigare framstod som lustfyllt överhetstrots blottas som naket demokratiförakt.”

”Capitalism. A love story” är en av Michael Moores allra roligaste filmer, nej han ger inte mycket för ett system som gör de rikare allt rikare och de fattigare allt fattigare, han redogör rätt pedagogiskt för hur marknaden spelat roulett med de amerikanska arbetarnas pengar, vilka som får gå från hus och hem, blir av med jobben – och vilka som obekymrat fortsätter sina affärer.

….

Jag uppmanar alla till att gå och få sig en skruvad, rolig och sevärd bild av hur kapitalismen fungerar. Till skillnad från den snedvridna och humorlösa vrångbild vi matas med dagligen.

*

Press; DN1, SvD1, SvD2,

Bra Bloggtips; Alliansfritt Sverige om EU och Reinfeldt, HBT-sossen om jobbkongressen, In your face om MUFs spritfester, Lasses blogg om SJs auditions, Peter Andersson om Mona o bloggar, Veronica Palm om sossarna, Horisonten om dagens demonstration!, Marlene om sossarnas högerfalang

Mer progressiva bloggar – Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Littorin till EU. Hmmm, varför inte?
  Det kan ju förhoppningsvis vara ett ”snyggt sätt” från regeringens sida att skyffla bort arbetsmarknadskatastrofen innan han lyckas sänka Sverige helt och hållet.
  Inför EU har han ju redan gjort bort sig rejält de senaste veckorna och därtill också fått högst berättigad och svidande kritik – även från EU.
  Tror inte att man kommer att sätta särskilt mycket tilltro till Littorin i EU; det har framgått väldigt tydligt att denne inte är kompetent inom sitt område. Läste i går på R&D att det s.k. ”utanförskapet” i Sverige uppgår till 860 000 människor, och ökningen fortsätter.

 2. Smart Kent, snygg kupp! Du är ett verkligt bra exempel på att den M-ledda alliansen har förstått betydelsen av medial uppmärksamhet! Du får pluspoäng där, särskilt som Du verkar tämligen sympatisk till skillnad från mina moderata kommunalråds släktingar och vänner. Icke förty önskar jag bara att S, V och hela arbetarrörelsen hade förstått detta redan för 30 år sedan!

  Underbart också att Johan Croneman uppmärksammar och kommenterar snedbalansen i svensk media av idag, och i DN till på köpet av alla tidningar!

  Jaha, det är ju det jag har sagt hela tiden; USSA nästa, för i det här landet går det snart inte att stanna. Bubblare Littorin för toppjobb i EU; det ultraliberala skämtet tycks aldrig upphöra. Tack Moore för att Du går i bräschen för ett annat alternativ och ett mer medmänskligt tänkande. Om Du sedan även tjänar pengar på det så må det väl vara Dig unt; Du företräder ändå någon form av sans och vett!

 3. Jag tror på Carl Bildt. Han jobbar ju ändå inte på UD, och han vill säkert umgås med sin fru. För de som arbetar på UD vore det nog en lättnad i alla fall.

 4. Littorin passar kanske bra in i beslutsstrukturen – alla underställda kommissionen, presidenten och den höga representanten

  Där kan han sitta nånstans – med lurifaxexamen och allt – och följa order uppifrån – liksom smajlet upp och klacken ned.

  Det blir en naturlig karriärsutveckling.

  Nån ska ju administrera övergången till minimilöner över hela Europa – visserligen finns de redan i 20 av 27 medlemsländer – men det räcker inte – alla ska med.

 5. hillary2

   /  november 8, 2009

  Moderaterna brukar skicka de mest omdömeslösa, egensinniga, omöjliga och sämst funktionerande partikamraterna till EU. I parlamentet är deras roll att obstruera och rösta nej. En overksam arbetsmarknadskommissionär skulle dessvärre passa moderaterna som hand i handsken. Arbetsmarknaden ska ju marknaden sköta själv enligt nyliberal moderat uppfattning.
  Jag tror att Latrin Littorin kommer att bli omplacerad till en konkurrenskraftig lön så att alla hans ätteläggar kan bli institutionaliserade på Lundsberg utan stora samhälleliga rättegångskostnader.
  Det är tragikomiskt att de nyliberala förespråkarna och deras barn själva behöver institutionaliseras, men vi såg ju hur illa det gick för pappa Latrin Littorin i frihetens förlovade land USA…

 1. Blir det Bildt eller Littorin som blir Sveriges nya kommissionär? « Kent Persson (m) blogg
 2. Högerflummet förnekar sig inte « Nemokrati
 3. Den leende slaktaren « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: