Sätt miljön och människan före den fria marknaden

För ett par dagar sedan skrev DN om Djurö skola som vill servera ekologisk odlad och närproducerad skolmat. Men, EU:s lagar om offentlig upphandling sätter käppar i hjulet. Enligt dessa får man kräva giftfri mat men inte lokalt producerad  –  det diskriminerar nämligen företag som ligger längre bort.

Nyligen kom Livsmedelsverket med råd om vad vi svenskar ska äta om vi vill värna miljön. Man rekommenderade bland annat svenska folket att handla närproducerad mat.  Då sa EU-kommissionen stopp – så får man inte göra – det ”går emot principen om fri rörlighet av varor på den interna marknaden”.

Så här skriver svt.se (ställ om);

Den fria rörligheten för varor finns inskriven i EU:s så kallade grundlag, Romfördraget. Saken är bara den att i samma fördrag finns också något annat inskrivet – nämligen att miljön ska beaktas.

Två principer står alltså emot varandra här, och det är tydligt vilken som EU anser väger tyngst.

Nu när EU har tagit steget fullt ut mot att bli en ”superstat” med en enda (i praktiken) övergripande agenda – att gynna den fria marknaden – börjar ordförande Reinfeldts tal om minskade utsläpp och att EU ska  ”gå i täten för miljöarbetet” att klinga allt mer falskt. Man borde börja med att sopa rent framför den egna dörren.

Istället för att försvåra och till och med stoppa de som vill köpa närproducerat borde EU göra allt för att uppmuntra och stödja alla sådana initiativ. Det borde vara självklart – lika självklart som att stoppa flyttlassen mellan Bryssel och Strasbourg –  i alla fall om man i framtiden ska ha någon trovärdighet när det gäller miljöarbetet.

EU:s lagar och regler måste skrivas om så att dessa på alla områden sätter både miljön och människan  före ”den fria marknaden”.

Det är dags att slänga de gamla övergripande nyliberala EU-lagarna på soptippen!


*

Länk; Folkrörelsen Nej till EU

Bloggar; NemokratiRöda Malmö1, Röda Malmö2, Röda Malmö3Kildén & Åsman,

Press; NewsmillDN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, AB1,AB2

Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Det spenderas hundratals miljarder på EU-verksamhet, utveckling och existens i form av olika bidrag. 25 miljarder årligen enbart att uppehålla den ennorma EU-byråkratin. Just från oss- svenska skattebetalare. Plus 900 miljoner extra i år för att ”smörja” EU-maskineriet (lobbyister, jurister mm).
  Man säljer sin själ till EU för att gynna ännu mer den fria marknaden, inte de sociala förhållandena. En arrogant självisk byråkratisk elit som bestämmer över 70% av Sveriges lagar och regler. Vad är det och hur mycket vi får tillbaka – det vet man väl.

 2. Den cateringproducerade skräpmat som EU tvingar oss att äta tjänar bara ett enda syfte – att avtvinga oss pengar för något som inte är värt att betala för.

  Den fisken de rovdriver ur havet kommer – eventuellt – till oss i förvanskad smaklös form och detta rovfiske tjänar bara ett enda syfte – att förstöra havet en gång för alla ohjälpligt och slita brödfödan ur munnen på världens fattiga befolkning, slita självförsörjningen likaså från världens alla fiskarbefolkningar och förvandla Afrikas kustländer bara till dumpningsstationer för typ oönskat kemiskt avfall från den s k i-världen. När stordriften på havet inte längre håller – dvs haven är tomma och fisken död – då har EU hjälpt till att ta ut den engångsvinst på samma sätt som man ser till att fylla statskassan temporärt med belopp som imponerar för stunden – men den offentliga egendom som slumpats bort är en gång för alla försvunnen. Detta ser alla ändå tillåts det ske.

  Lådvinshögern förnekar sig inte – det är som ett missbruk – rovdrift på allt och alla. När det en gång är utfiskat, utsålt, utsupet då är all världens rikedom borta och kvar finns bara en död natur och skräckslagna hungrande människor.

  Det våld som sådana iscensättningar kan skapa tyder på ett kortsiktigt tänkande värre än allt vi hittills fått se.

 3. Klimatproblemen och finanskrisen visar att det egentligen inte räcker med att äganderätten, rådigheten och andra negativa rättigheter finns med i varje demokratisk stats konstitution. Det bör därför även finnas någon sorts kollektiv rättighet som kan åberopas av författningsdomstolen eller barnens och kommande generationers ombud. Barnen och kommande generationer bör kanske ha den ovillkorliga rätten inskrivna i alla länders konstitution att: ”Naturen inte utsätts för systematisk koncentrationsökning av ämnen från berggrunden eller koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion eller undanträngning med fysiska metoder.” (Det Naturliga Steget, 2004).

 4. (@Nemokrati) Där ser man… long time no sea… som fisken sa!

  Skämt å sido, trots alla goda intentioner att göra EU till en enda stor gemensam familj med ett regelverk som gynnar alla, så blir mina farhågor ständigt besannade av att det bara är en enda stor ekonomisk klubb i stil med ”Rotary”.

  Det går ju stick i stäv med allt ekologiskt tänkande detta med konkurenslagen t ex! Ju större föreningar desto mer svårmanövrerat och påverkbart blir det.
  Hur kan man stifta ett enhetligt regelverk som ska gälla från Korpolombolo i norr till Sicilien i söder?
  Jag är väl medveten om att det finns undantagsregler, men i stort sätt ska vi alla ha samma grundlagar.
  Det kortsiktigt ekonomiska vinstintresset är dömt att skicka oss alla i fördärvet!

 5. litensak

   /  november 5, 2009

  Bra skrivet, hela EU är enbart uppbyggd på en liberal grund som aldrig kommer kunna stämma överens med exempelvis miljöinsatser. Helt tokigt att låta den fria rörligheten gå före ett eget val och dessutom ett eget val som innebär att man handlar närproducerat. Det är ju ingen liberal som skulle vilja ta ifrån individen den valfriheten..

 6. Neoliberal Agenda

   /  november 7, 2009

  Liberalismen bygger på principen om allas rätt till liv, frihet och egendom. Att ostraffat släppa ut skit, så man förstör andra hälsa eller egendom, är därmed inte kompatibelt med den liberala ideologin.

  Tänk om ni kunde ta fem minuter av era liv och försöka förstå ideologin innan ni spyr galla på den.

  Jag menar, varför slösa tid på att angripa ett hjärnspöke?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: