Borgarnas tidsbegränsade och selektiva medkänsla

I dag kommenterar (DN) socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson Försäkringskassans senaste prognos om att många av de som under nästa år väntas kastas ut från sjukförsäkringen snart  kommer att sjukskrivas igen. De som kastats ut från försäkringen är nämligen inte friska – istället har de fallit offer för de nya tidsgränserna och de hårdare reglerna. För första gången i historien får vi en grupp som saknar arbetsförmåga utan att ha rätt till sjukpenning. Inte för att de blivit friska utan för att deras ”dagar” tagit slut.

Husmark Pehrsson anser att allt detta enbart är ”positivt”, och att de som inte återkommer till försäkringen ”har fått hjälp att komma tillbaka”. Men – är det så?  Av de som inte återkommer till sjukförsäkringen är det många som kommer att tvingas till socialen eller nödtorftigt hanka sig fram ekonomiskt för att de får stöd av anhöriga, släkt eller vänner. Dessa människor syns inte i den statistik Husmark Pehrsson intresserar sig för. De tillhör inte den ”verklighet” hon ser eller lever i.

Det viktigaste för ministern verkar inte vara att sjuka människor blir friskare utan  istället att få bort så många som möjligt från försäkringen för att betala regeringens skattesänkningar, om inte för gott så i alla fall under några månader. Eller som hon uttryckte det redan för ett par år sedan

De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar

Hur många som kommer tillbaka till sjukförsäkringen av alla som nu slängs ut vet ingen.  Inte FK och inte Husmark Pehrsson.

Frågan är väl också hur det ska gå till? Kommer reglerna då att bli mindre hårda, eller räknar man kallt med att de som åter hamnar i sjukförsäkringen har blivit ännu sjukare efter månader av ovisshet, psykiskt lidande och svält?

Den som (över)lever får se…

*

Läs även; Östran – Ministern får mothugg

Pensionerade rehabilteringsläkaren Ingalill Morén Hybbinette har skrivit ett öppet brev till socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Perhson.

– Jag känner att jag är tvungen att skapa opinion utifrån mina egna erfarenheter på området.

– Min övertygelse är att människor oavsett politisk färg vill leva i ett Sverige där människor med sjukdom och ohälsa inte hänvisas till ett liv i utanförskap, socialbidragsberoende och fattigdom. Nuvarande förslag riskerar att medföra detta.

*

Missa inte – Gravida vann mot FKAB1, AB2, Karins värld, Ledarbloggen, Allt om barn, DN, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

Äntligen  – för visst är det helt rätt att gravida som har allvarliga fysiska problem av sin graviditet ska få sjukpenning! Det handlar ju om ”arbetsförmågan” inte om graviditen är en ”sjukdom” eller inte.

Frågan är väl varför så många andra (som inte är gravida) men som också lider av svåra fysiska problem och smärta slängs ut från sjukförsäkringen? Det är också intressant att se att när det gäller gravida finns det medkänsla även hos borgerliga skribenter – något som är en bristvara när det gäller alla de som slitit ut sig i tunga jobb eller drabbats andra svåra fysiska och psykiska problem och som nu slängs ut från försäkringen….

….kan det bero på att borgerliga ledarskribenter ibland blir gravida men sällan eller aldrig sliter ut sin kropp på jobbet  ….  😉

*

Bloggar om sjukförsäkringen; Kommunisternas blogg, Roger Berzell, Newsmill, Alliansfritt Sverige, Ulrika Falk, Resursbloggen

Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Fille

   /  november 3, 2009

  Ska man döma av vilka som premieras av borgarnas politik är deras medkänsla inte bara tidsbegränsad och selektiv, utan också klassbunden.

  Rika och friska får skattesänkningar och subventionerade hushållstjänster, medan sjuka och arbetslösa görs fattiga och ofta hänvisas till socialen.

  Vill tacka för ännu en bra bloggtext som gör den borgerliga cynismen tydlig. Det behövs, inte minst med tanke på att 90 procent av tidningarna är borgerliga.

  Denna blogg, och andra liknande, har blivit en oas och en alternativ offentlighet i ett allt mer likriktat och uppifrånstyrt samhälle.

  Bloggar som denna behövs – om sanningen ska fram!

 2. Roligt att Du har noterat snedvridningen inom media Fille. Jag har försökt visa på denna i mycket provokativa och aningen elaka inlägg på min egen blogg. Som sagt, det blir väl så här när vi säljer ut alla mediakanaler och släpper fältet fritt åt borgarna i 30 år. Kapitalet har mycket stora resurser att ställa till elände och jag är rädd för att det vi bevittnar inte bara är ett trendbrott utan starten på socialismens död i Sverige. Vi har förlorat åtskilliga årsgrupper av väljare som inte har fostrats i politisk solidaritet, omtanke och medkänsla. Men vem vet, eftersom utvecklingen tycks gå i motsatt riktning på andra sidan Atlanten så kanske vi får flytta dit en vacker dag, till USSA! Nej, idag är min födelsedag så jag ska inte gråta…

 3. Herregud, jag undrar varför citat som du Peter gör ovan (det går illa om vi ”släpper fältet fritt”, väljarna borde ”fostras”…) inte oftare förknippas med situationen i t ex central- och östeuropa för 30 år sedan. Skrämmande!

 4. Fille

   /  november 4, 2009

  Peter, jag var in och läste på din blogg och blev imponerad. Det glädjer mig att det blir fler och fler bloggar som din och denna blogg som tar upp kampen mot borgarnas propaganda och deras mediamakt.

  Förhoppningsvis slipper vi flytta västerut (USA eller Norge) för att få ta del av en sund politisk debatt och en politik som tar de socialt utsattas verklighet på allvar. Jag hoppas vi kan sätta en tydlig punkt för Reinfeldtgängets härjningar och sociala arrogans redan i september nästa år. 🙂

 5. Tack Fille, håller fullständigt med Dig och vi försöker alla göra vårt bästa. Vill bara säga att till vardags är jag betydligt snällare än på min blogg, det är en medveten stil jag har valt för att väcka den som sover!

  Till Lina vill jag bara säga att i dagens mediapolitiska klimat så fostras Du varje dag till att tänka liberalt, kapitalistiskt och alliansvänligt. En daglig dos av uppmuntran till egoism, självförhärligande och förakt för de svaga. Skillnaden är att denna indoktrination sker mindre tydligt och mer smygande. Jag hoppas att Du reagerar lika starkt inför den?

  Nej, nu ska jag mata mina undulater!

 6. Niklas

   /  november 5, 2009

  De gravida kvinnornas kamp började under våren 2006, vilken regering hade vi då? Det kan man knappast belasta alliansregeringen för

 7. Niklas, gör jag det i min bloggpost? Nix!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: