Högerns vision är gammal mörkblå historia

Det är tröttsamt att på DN: ledarsida ständigt behöva läsa att det inte finns några skillnader mellan höger och vänster i politiken, och att det inte finns några visioner. Budskapet är inte nytt, och man kan fråga sig varför det upprepas över årtiondena. Är det för att högern själva inte har några visioner – eller vill man få människor att tro att politik är onödigt?

För, visst finns det skillnader. Aldrig förr (i modern tid) har skillnaderna varit så tydliga. För –  retorik är inte detsamma som politik.

Det samhälle som ”de nya moderaterna” har skapat är en orgie i ökad otrygghet, ökade klyftor och ideologiskt motiverade utförsäljningar. Ett samhälle där sjuka och arbetslösa får betala de rikas skattesänkningar.

Det som den moderatstyrda regeringen har åstadkommit under sina första 3 år är inte heller några tillfälligheter som enbart beror på den ekonomiska krisen eller på slumpen. Allt vi ser i dag bygger på en medveten politik.

Precis som Mona Sahlin sa under sitt invigningstal på jobbkongressen;

Man frestas att fråga sig: hur kunde det gå så fel? Men är det fel enligt moderaternas bok?

Man får väl utgå ifrån att de vill ta ifrån sjuka människor sjukpenningen och försäkringen ett visst datum, oavsett om de blivit friska eller inte. Annars behöver ingen göra så.

Man får utgå från att de vill genomföra avknoppningarna, trots att det är förmögenhetsöverföring från oss många till några få. Att de vill införa separata väntrum inne på offentligt finansierade sjukhus för dem med privata vårdförsäkringar.

….

Man får utgå ifrån att de vill sänka skatterna mest för den rikaste tiondelen, så att de få större inkomstförstärkningar än 60 procent av befolkningen får tillsammans.

Att de vill att mer pengar ska gå till män än till kvinnor. Den viljan är tydligen väldigt stark, eftersom de är dessutom beredda låna till det! De hade kunnat göra annorlunda.

För politik är att välja. Inte ens finanskrisen har tvingat dem till dessa val. Det är politiska prioriteringar. Med sin politik denna mandatperiod har regeringen visat upp sin framtidvision för Sverige.

För den som vill fördjupa sig i detta vill rekommendera två böcker: ’Det sovande folket’, författare Fredrik Reinfeldt, och ’Generell välfärdspolitik – bara magiska ord?’, författare Anders Borg.

Reinfeldts och Borgs visioner;

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

(citat ur Reinfeldts bok Det sovande folket, 1993)

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken…. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

(citat ur ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord” 1992)

Ställ dessa ”visioner” mot de rödgröna och socialdemokratiska om ett samhälle där alla människor har samma värde, där målet är – och alltid har varit – en generell och solidariskt finansierad välfärd, ett samhälle med minskade klassklyftor – där alla har rätt till utbildning, arbete och trygghet – oavsett plånbokens tjocklek eller föräldrarnas status.

Det är självklart att högern inte vill se ”visionerna”, för erkänner man dem erkänner man också att man egentligen bara är samma gamla höger som alltid. Högerns vision är gammal mörkblå  historia…

Där blir de rika rikare. Där är sänkta skatter den enda medicinen. Där ska underklassen tjäna som pigor och inte tro att de är något. Där säljs funktionshindrade och äldre ut på en marknad till lägstbjudande, och där tvingas den som inte längre är frisk  och kan försörja sig  gå till fattighuset eller leva på anhöriga.

*

Till sist…

Försäkringskassan river upp sin tidigare prognos om sjukfallen. Antalet skrivs upp markant för 2011 och 2012 eftersom de som snart utförsäkras till stor del antas sjukskrivas igen.

Slutsats – ingen blir friskare av att kastas ut från sjukförsäkringen på grund av en tidsgräns eller ”hårdare regler”…. regeringens grymma experiment fortsätter….

Läs mer hos Alliansfritt SverigeFritt ur hjärtat, Utredarna, Hurring, Eva-Lena Jansson

*

Bloggat; NetrootsRöda berget, HBT-sossen, Claes Krantz, Högbergs tankar, Peter Andersson,

Press; AB1, AB2, AB3, AB4, DN1, DN2 SvD1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Fille

   /  november 2, 2009

  Klockren analys, som vanligt 🙂

  Tror det ”sovande folket” på M:s kansli får ett bryskt uppvakande när de inser att svenska folket inte längre kan sövas med (m)juk retorik.

  Den sociala verkligheten (med fattiga pensionärer, utförsäkrade arbetslösa och sjuka mitt i lågkonjunkturen och vanliga mammor och pappor som socialbidragstagare) talar sitt eget (s)pråk…

 2. Martin H

   /  november 2, 2009

  Jag noterar att det högerkliv som S-kongressen tagit inte kommenteras alls. Tillsammans med framförallt MP kommer S att gå till val med en politik som i stora delar accepterar den väg Alliansen valt. I den praktiska politiken kommer skillnaderna vara små. Anledningen till det är helt enkelt att en väldigt stor del av befolkningen inte alls känner igen sig i den beskrivning av verkligheten som ges här.

  Med den logik som här presenteras borde väl Försäkringskassans besked vara ett tecken på att sjukförsäkringen fungerar och att farhågorna för att sjuka skulle kastas ut utan försörjning vara överdrivna? För både det faktum att många sjuka blir av med sjukförsäkringen (som du tidigare argumenterat för) och att färre sjuka blir av med sjukförsäkringen (som du nu noterar) kan väl inte vara tecken på att systemet inte fungerar? Sedan håller jag med om att det är ett misslyckande för Regeringen att inte fler fått tillräckligt med stöd för att bli friska.

 3. Ilse-Marie, notera Martins inlägg om Socialdemokratins högervridning. Jag har redan en skitlång artikel om detta som ej ännu lagts ut, men var fasen tog ideologin vägen. Som Socialdemokrat SKA du vara SOCIALIST, om än en demokratisk och reformistisk sådan. Så vilka alternativ kvarstår då? RÖSTA VÄNSTER ISTÄLLET SÅKLART!

  Sedan håller jag inte med Martin om konsekvenserna av regeringens politik. Konsekvenserna är enorma för de svaga och utsatta i samhället, försök inte antyda något annat. Orsaken till att människor inte känner igen sig i retoriken är att socialismen tappade fart efter genomförandet av det andra steget; den sociala demokratin. Människor blev som förväntat mer och mer egoistiska i takt med den ökade levnadsstandarden!

  Det är så här det går Ilse-Marie när man låter högern härja fritt i 30 år, säljer sitt mediala inflytande och inte ser konsekvenserna av snedvridningen av ägarstrukturen inom media. Sedan så gör sossarna precis som Svenska Kyrkan; istället för att gå i bräschen och visa att ”tänka fritt är stort men tänka rätt är större”, så säljer man hela det ideologiska konceptet och rättar in sig i ledet. När vinden kantrar Ilse-Marie så gäller det att ta strid och slåss för sina ideal och sin ideologi. Därför finns det endast ett någorlunda trovärdigt alternativ kvar och det är VÄNSTERPARTIET. Sedan får vi se hur lång tid det tar innan de också säljer sin själ; kanske har det redan börjat i samarbetet med Socialdemokraterna?

  För resten tycker jag att koalitionen ska passa på att genomföra den ekonomiska demokratin om och när man får sitt regeringsmandat. Då ställer man sig också upp och visar svenska folket att vi skall fortsätta det arbete som har pågått under större delan av förra seklet. Då går man i bräschen, agerar föredöme och visar handlingskraft istället för att vara någon typ av pseudo höger parti! Svenska Kyrkan har förlorat alla sina lyssnare i kyrkorna och detta kommer också att hända Socialdemokraterna om man inte skärper sig i kampen för socialismen!

  RÖSTA PÅ VÄNSTERPARTIET, åtminstone tills något bättre visar sig!

 4. P.S. Snygg och informativ YT video Du har fått tag på från S i Arvidsjaur. Jag tror att jag lånar den framöver, den är verkligen värd lite promotion inför valrörelsen. Sedan är den ju producerad ”nästgårds” så att säga, he he!

 5. Jag tror helt enkelt att det allra viktigaste just nu är att få bort högeralliansen – oavsett vad man tycker om sossarnas (och resten av världens) nyliberala högersväng under de senaste 30-åren. Att snacka skit om Mona, sossarna eller de rödgröna hjälper inte de som nu drabbas av regeringens politik.

  Blir det inte regeringsbyte vid nästa val är det nog kört när det gäller den generella välfärden.

 6. lasse

   /  november 3, 2009

  Människor blev som förväntat mer och mer egoistiska i takt med den ökade levnadsstandarden!

  En tveksam analys och slutsats, folk i gemen har som jag ser det inte blivit mer och mer egoistiska. De har förvissa i snart tre decennier utsatts för en massiv propaganda om egoismens lov i form av verklighetsfrämmande idéer om marknaden och nyliberalism som den enda vägen för relativt ekonomiskt välstånd. Trots det skulle jag i stort inte säga att folk i gemen har blivit mer egoistiska. Den nämnda propagandan har förvisso tagits som sann verklighetsanalys av många, det är ju inte så konstigt när de etablerade politiska företrädarna både till höger och vänster köpt idéerna okritiskt.

  Inte minst har man inom socialdemokratin till mycket helhjärtat köpt detta nonsens, men så har ju de som försörjer sig politiskt också sett sina reallöner växa mer än folkets som till stor del stått still om de inte sjunkit.

  Det var inte människor i allmänhet som blev mer och mer egoistiska med den förmenta ökande levnadsstandarden, det var en del av de som verkligen hade en påtagligt ökande levnadsstandard som blev egoistiska.

  Det blir en bisarrt val när man skall välja mellan de som har ett köttben utan kött och de som säger att vårt köttben är precis likadant som deras men inte riktigt lika magert som deras.

 7. Håller fullständigt med Ilse-Marie, det som gäller är att få bort regeringen, det är Prio 1. Men för mig personligen som värnar socialismen och som vill se en återgång till ett mer mänskligt samhälle där man bryr sig om varandra är ett starkt vänstermandat Prio 2.

  Angående Mona Sahlin så har jag aldrig kastat det minsta gruskorn och kommer aldrig heller att göra så. Det gäller precis som Du säger att sluta upp bakom fanorna och övertyga så många som möjligt att vi behöver en mänskligare politik med utrymme för alla.

  Sedan håller jag nog fast vid Lasse att det är människors girighet som är svagheten i den demokratiska socialismen. Den förhindrar genomförandet av det tredje steget. Hur vi sedan ska knäcka den nöten återstår att se, men personligen förordar jag att helt enkelt genomföra den ekonomiska demokratin när tillfälle så ges!

  Slutligen, och det som är tråkigast. Det finns ingen anledning för oss att käbbla här, det är ju de övriga väljarna vi alla vill och försöker nå. Frågan är bara hur?

 8. lasse

   /  november 4, 2009

  Peter
  Det finns inget som hindrar att demokratisk politik driver en ekonomisk politik som ger ekonomisk demokrati i meningen att de ekonomiska resurserna fördelas rättfärdigt.

  Med full sysselsättning har man ett gott mått av ekonomisk demokrati, denna målsättning fanns till mycket som realt politiskt mål i Sverige och i många andra moderna industriländer efter andra världskriget fram till mitten och slutet av 1970-talet. Det den avskaffades inte p.g.a. att folk i gemen var giriga, i detta skulle förstås vanligt folk varit mer ”giriga” då de förlorande på att denna ambition avskaffades. Att den avskaffades berodde på att de klassintressen som ansåg sig tjäna på att det avskaffades tog upp kampen om detta. Socialdemokratin bjöd ringa motstånd mot detta, i sin okunnighet vek de sig och accepterade motståndarnas förmenta akademiska kompetens och gjorde deras verklighetsbeskrivning till sin. En rad sossar deklarerade välfärden hade gått för långt, folk hade det för bra. Dessa har sen dess stärkt makten om S. numer handlar politiken om vilken novå det skall vara pp bidragen för de som blir utslagna i en ekonomi som inte har plats för alla, inte om vilken ekonomisk politik som skall drivas för att ha full sysselsättning.

  Att sprida ut makt och välfärdens goda en smula jämnt bland människor går bara med en enda metod: att ha brist på arbetskraft. Över hela ekonomin jämnt fördelad brist på arbetskraft. I sista hand är det här vars och enda människovärde definieras. Det är detta som kan ge kvinnor och ungdomar ett egenvärde: att deras tjänster verkligen efterfrågas och behövs. Inte därför att någon tycker att det är rättvist och skäligt och vill vara storsint. Utan därför att deras tjänster har ett stort ekonomiskt värde.
  Sven Grassman

 9. Som sagt Lasse, det finns inte mycket att käbbla om, vi ligger nog på ganska likartad bog. Det är i så fall ”girighetens” betydelse vi har olika uppfattning om men jag säger i alla fall; no comments!

  Det som egentligen intresserar mig mest är hur man ska nå de vanliga väljarna som aldrig läser bloggar över huvud taget. Det är dessa som är viktiga att nå för att göra ett framgångsrikt val. Hur når man dem i det rådande media politiska klimatet?

  Bloggare är däremot oftast redan politiskt övertygade, så här vinner man inga snabba röster, snarare djuplodande analyser. Nej de som äger media apparaten eller media apparatens sympati har det betydligt bättre förspänt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: