Utslagning presenteras som rehabilitering

husmarkp

Ibland är det näst intill omöjligt att hänga med i alla turerna kring Husmark Pehrssons s.k. ”rehabiliteringskedja”. Även för de av oss som försöker och/eller själva drabbas är det i stort sett omöjligt. Ja, inte ens Försäkringskassan tycks ju riktigt veta hur de ska hantera alla nya begrepp och regler. Vad är till exempel ”god hälsa” eller ”svår” eller ”allvarlig” sjukdom? Förmodligen kan ingen annan än ”allsmäktig Husmark” svara på den frågan – i alla fall inte FK som nu är tvingade till detta.

Det allra senaste uppfinningen signerad Husmark Pehrsson är, som hon säger, ”sista delen av rehabiliteringskedjan”. Den går ut på att alla de som efter årsskiftet (54 000 under nästa år) kommer att kastas ut från sjukförsäkringen istället för att hamna direkt hos socialen ska skrivas in hos Arbetsförmedlingen. Eftersom en mycket stor del av alla berörda inte längre är berättigade till någon a-kassa har man gjort en ny – panikartad – övergångsregel.  Men, ett av problemen är att förslaget har kommit alldeles för sent – FK hinner helt enkelt inte informera alla om de nya reglerna. För alla de som inte hinner eller kan (arbetsvilkoret) kvalificera sig blir ersättningen en svältlön på 3 950 kronor i 3 månader. Därefter ? – ingen tycks veta –  med säkerhet.

Ett annat – och det avgjort största problemet – är att en stor del av de som nu ska flyttas över från sjukförsäkringen till a-kassan inte alls är friska nog att arbeta (mer än de kanske redan gör –  de som har deltidsersättning). Det handlar ofta om människor med långvarig kroniska smärta och/eller svåra psykiska och fysiska problem. De har inte friskförklarats av läkare, de har inte själva valt att bli av med sin försäkring  – de har enbart kastats ut från sjukförsäkringen för att Husmark Pehrssons nya ”hårdare regler” ska betala regeringens skattesänkningar och ytterligare plussa på den enorma mångmiljardvinst för staten som sjukförsäkringen redan ger.

Läs Ingvar Perssons lysande ledare i Aftonbladet i dag – det finns inte så mycket mer att tillägga. Citat;

I torsdags, den 23 oktober, fattade regeringen beslut om vad som ska hända med de människor som från årsskiftet kastas ut ur sjukförsäkringen. Omförsäkras, som socialdepartementet formulerar saken.

Sjuka motas till Arbetsförmedlingen efter en i förväg fastställd tidtabell. ­Beslut om vardagen för tiotusentals människor fattas i sista minuten, och utslagning presenteras som rehabilitering.

Det är en skandal, varken mer eller mindre.

Läs gårdagens bloggpost om den bortglömda frågan i sjukförsäkringsdebatten – arbetsmiljön; De som förbrukas måste förnedras

På tal om arbetsmiljön, sjukskrivningar och jobben – så kan jag inte låta bli att kommentera det Mona Sahlin säger idag i SvD. Rubrikerna förskräcker – ”Vi måste jobba längre” men som tur är finns ett tillägg;  ”- Men det handlar också om att se över arbetsmiljön, inflytande på jobbet och arbetsorganisationen. Så att man orkar arbeta längre.”.

Det Mona Sahlin talar om må till viss del vara sant – men utan att först skapa helt andra förutsättningar på arbetsplatserna än dagens – där enbart ”superarbetskraft” är välkommen – är talet om att ”vi måste jobba längre” rena vansinnet.  Man börjar helt enkelt i fel ände.

Redan i dag är många, framförallt kvinnor, i LO-jobb utslitna redan i dryga 40-årsåldern. Den borgerliga regeringens kompletta nedrustning av arbetsmiljöpolitiken gör knappast verkligheten bättre för  alla de som i dag försöker leva upp till de ofta omänskliga kraven på dagens arbetsmarknad. Många slits ut i förtid – både fysiskt och psykiskt – och ska vi tala om att alla ska jobba längre måste vi först se till att det finns förutsättningar – för alla!

Dessutom kan det säkert diskuteras om ”vi  måste”. Kanske vi istället ”måste” skapa ett helt annat samhälle – där andra värden än status och prylar blir viktiga… men det är en helt annan diskussion….

Återigenläs gårdagens bloggpost om detta ämne – De som förbrukas måste förnedras

*

Bra bloggat om sjukförsäkringen; Fritt ur hjärtat , Alliansfritt Sverige , Veronica Palm om sjukförsäkringen,

Mer bra bloggar; In your face om media, Lasses blogg om Ohly o Expressen, Peter Andersson om de rödgröna, Rödgrön.se om främlingsfientlighet

Mer läsning; Långstidsjuka kan mista ersättningen,

Mer Press; AB1, AB2, AB3,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. jalle

   /  oktober 27, 2009

  jamen snälla nån….varför är det bara sverige som har miljontals arbetsoförmögna förtidspensionärer/sjukskrivna?? Menar ni på allvar att ingen av dessa kan göra ett endaste handtag. Heder åt regeringen som försöker göra något åt denna ohållbara situation. Bidrag ska gå till folk som behöver det, inte såna som bara sitter på sofflocket.

  Nej, INGA bidrag till sådana som kan jobba, och det måste också innebära att man får prova ALLA arbetsmöjligheter man kan inte räkna med att få liknande arbetsuppgifter som innan.

 2. hillary2

   /  oktober 27, 2009

  Tänk sådan tur arbetsmarkandsminister Littorins f.d. familj har.
  Den f.d. frun har stämt sin f.d. make på 1,8 miljoner kronor för att Sven-Otto underlåter att betala den f.d. familjens avkommas skolavgift på Lundsberg vilken belöper sig på 17 000 kronor per månad. Turen är att denna f.d. familj i kris och tydligen med stora pekuniära bekymmer inte behöver betala hela den stora rättegångskostnaden. Försäkringskassan och arbetsmarknadsminister Littorin har har ju gett staten ett rejält ”överskott” genom sina ageranden så samhällets rättsväsende lär tursamt nog klara åtminstone denna konflikthantering. Visst vore det olyckligt om Sven-Ottos barn skulle behöva köpa sig examina på lika tarvligt sätt som han själv gjorde?

 3. Tove

   /  oktober 28, 2009

  Ville bara säga att jag just upptäckt att du är tillbaka och är såå lycklig!

  Tack så jättemycket!

  Jag har saknat din röst och dina insikter och analyser.

  Många kramar
  Tove

 4. Så undrar man hur mycket den här utslagningen kommer att kosta samhället i form av mer sjukhusvård framöver, ja såvitt man inte bara ska lämna sjuka att dö på gatorna förstås. men det är kanske precis vad man tänker sig.

  Må de drabbas av pest och kolera allihop i regeringen! Jag brukar inte önska folk något ont, men nu börjar jag göra det, djupt och innerligt. Jag blir så upprörd över vad regeringar tar sig för numer att jag inte finner ord för det.

  Vad gäller Sahlins löfte om höjd pensionsålder läs Lars Tornstams rapport om ”äldreboomen”.

 5. Ankan

   /  oktober 28, 2009

  @Jalle, oktober 27, 2009 vid 5:09:

  Om jag kunde ens rehabilitera då skulle jag göra det. Tror du på fullt allvar att sjuka människor tycker det är roligt och lyx att vara sjuka? Tror du det är roligt att känna otryggheten i en kris att behöva vara beroende av ersättning?
  Och Sverige har inte miljoner med arbetsoförmögna pensionärer. Snacka fan inte skit. Vart har du fått det ifrån?
  Från samma psykopat Husmark, Axen och en viss aliansregeringen och tidigare propaganda som menar på att Sverige har högsta andelen sjukskrivna?
  Om du tar och granskar hur de kom fram till det och försöker påminna dig om hur statistik fungerade från grundskolan, kanske du inser att det är inte det enda du blivit blåst på.
  Ha så kul med 200 kronor extra i a-kasseavgift snart förresten. Det är du och din arbetsgivare som kommer få betala åtgärdsprogrammen. Och sedan enorma summor när alla dessa bryter ihop och går tillbaka till sjukersättning för ALL framtid pga. skadan orsakad! Och sedan alla löner till alla inom AF. Psykologer till handläggare på FK som mår skitdåligt för att de och deras familjer blir mordhotade av sjuka och desperata utkastade människor som inte rår för att de är sjuka.
  Ändra inställning är du snäll och öppna ögonen. Det kan vara du som är sjuk om om några dagar och flera år eller för resten av ditt liv. Kan räcka med en spruta influensavaccin, eller en knarkare bakom ratten på en bil.
  Eller en vanlig influensa. Eller problem med organ och misslyckad operation. Eller en enkel sak som ett myggstick, eller bistick. Ingen går säker från sjukdom!!

 6. JALLE –
  ”jamen snälla nån…”
  – hoppas, hoppas att du aldrig kommer att bli sjuk.

  ”Bidrag ska gå till folk som behöver det, inte såna som bara sitter på sofflocket.”

  Det finns 54 000 ”folk som behöver det”, inget bidrag för sjukförsäkringen är inget bidrag. men stöd och hjälp och framför allt tid att få möjlighet till att bli friska.
  Var denna tro och uppfattning om sjuka människor som lata, arbetsovilliga kommer ifrån undrar jag verkligen.
  Dömer Jalle och andra människor de sjuka efter sig själva ?

 7. De 54 000 som enligt er bli ”utkastade” kommer istället att bli arbetslösa = ersättning i alla fall. Förra årsskiftet gapade ni om 67 000 personer – det blev 68 stycken. Hoppsan-sa…

 8. etik

   /  oktober 28, 2009

  Jävla skit samhälle. Ge arbete åt unga så dom får sig ett liv. En stor del bor ju hemma hos föräldrarna tills dom är 30 år och med dom möjligheter dom har att kunna skaffa sig ett liv utan arbete och bostad är lika med 0.

  Fick jag bestämma skulle jag sparka ut alla ut ur arbetsmarknaden vid 60 års ålder. Snedvridet att ta arbeten från dom unga, tycker jag.

  Det är förmodligen 40-talisterna som tränger sig före, dom som vill se ut som 20 åringarna men leva till 120 för att hinna göra av sig med lite pengar denna glidar generation.

  Utförsäkrad och utblottad sedan går den sista vägen eller vilan till sociala och dom tar tillgångar guldet i mun ifrån den sjuke, sedan om den har tur får den hjälp av sociala. Men den regeln tar nog Reinfeldt bort med. Förra året beslutade FN att införa ett tilläggsprotokoll som ger individer som fått sina ekonomiska eller sociala rättigheter kränkta på nationell nivå rätten att få prövning i FN. Hittills har Sverige uppgett att man INTE kommer skriva under, man kan ju undra varför furiren inte vill det!

 9. Förfärligt är detta! All svaga grupper i samhället har vår nuvarande regering givit sej på! Jag är en av alla dem som inte vet vad framtiden säger, accepterad eller ej som sjuk. Trots flera läkares utlåtanden har jag ingen aning om vad som händer mej om några månader, om ett år…osv.

  Jag hade inte ens rätt att få veta, när jag skulle ansöka om bostadstillägg, vad det ev bostadsbidraget skulle kunna bli. Mao JAG har inte rätt att planera min egen framtid alls. Jag kan inte välja var jag vill bo, hur skulle de själva klara att leva på dessa förfärligt låga ersättningsnivåer kan man tänka. Det cyniska blir ju när man sneglar på hur de skapar statistik av utsorterade människor! Och hur de själva ser på vad sjukdom är… Tack för din fina blogg!
  Mvh Sarasvati

 1. Claeskrantz.se » Missnöjda moderater till SD grunde´n för uppgången över 4%?
 2. Det är roligt nästan jämt « Horisonten
 3. Motvallsbloggen » Inför den socialdemokratiska kongressen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: